Grand Theft Auto: Chinatown Wars

recenze  25
Martin Šmíd, 20. 3. 2009 1:22
Rockstar Games a jejich populární sérii Grand Theft Auto asi nemusíme nikomu představovat. Série, které se prodalo několik desítek milionů kusů, je natolik známá, že snad neexistuje nikdo, kdo by o ní alespoň okrajově neslyšel. Série Grand Theft Auto byla donedávna spíše doménou platforem od Microsoftu a Sony. Jenomže v minulém roce Nintendo oznámilo, že se poprvé série stěhuje i na kapesní konzoli Nintendo DS. Od té doby byl každý zvědav, jak tato odbočka hlavní série dopadne. Jestli patříte mezi ně, stačí si přečíst naši recenzi, kterou vám nyní servírujeme.

Nové Grand Theft Auto dostali na starost vývojáři z Rockstar Leeds, kteří nám před časem naservírovali povedené GTA tituly pro konkurenční PSP. Ihned můžeme říci, že to byla správná volba, protože Chinatown Wars rozhodně nedělá sérii ostudu - právě naopak. Už při rozbalení hry je vše při starém - nádherný artwork na obalu hry ukrývá pochopitelně samotnou hru, ale i plakát s mapkou, která vám ukáže všechna zajímavá místa v Liberty City. Chinatown Wars začíná příjezdem Huang Leeho do Liberty City, aby předal strýčkovi meč po svém zavražděném otci, který se dědí z generace na generaci. Jenomže ihned po příjezdu je Huang Lee přepaden, střelen do hlavy a shozen do řeky, kde se měl utopit. Naštěstí se i díky stylusu z auta včas dostanete a s trochou štěstí naleznete i svého strýčka Kennyho. Jenomže vzácný meč je ukraden a vy ho musíte znovu najít. Že to nebude zase tak lehké, pochopíte ihned u svého strýčka, který vás bude posílat na nebezpečné mise po Liberty City. Nic není navěky, a tak jedna část života Huang Leeho končí a ta nová, mafiánská, teprve začíná.

Po rozkoukání se ve vašem novém bydlišti, které budete občas navštěvovat pro vyzvednutí drog či získání nových informací, je načase vyrazit do města. Grand Theft Auto: Chinatown Wars je klasické GTA, které ovšem nyní vidíte z pohledu zeshora, jako tomu bylo u prvních dvou dílů této série. Pohled tedy máte na 2D mapu, ale na ní jsou nejrůznější 3D objekty budovami a auty počínaje a chodci konče. Město navíc působí hodně živým dojmem, protože na každém rohu naleznete procházejícího chodce, spoustu aut na silnici, až z toho všeho budete žasnout. Otázka, jak dokázal Rockstar to vše na DSku rozpohybovat, tak bude na místě. Až dorazíte ke svému strýčkovi Kennymu, jako první úkol máte naučit se střílet ze zbraní, nějakou tu bojovou techniku a pochopitelně řízení automobilů. Poté už přichází na řadu klasické GTA úkoly typu – zneškodni někoho, doruč zásilku na určené místo, vystraš někoho, pronásleduj někoho a tak podobně. Žádné originální úkoly zde nehledejte. Všechno je ovšem namícháno do hodně chutného koktejlu, takže se ani zarytí fanoušci série nebudou nudit.

Originální jsou ovšem Nintendo DS prvky, které bylo možné vytvořit pouze na této platformě. Už při pokusu ukrást auto totiž zjistíte, že to rozhodně není tak jednoduché jako v předchozích GTA titulech. Tedy nasednout, nastartovat a uhánět z místa krádeže. Nyní máte na krádež většiny aut stanovený limit, do kterého musíte automobil nastartovat, po překročení limitu se vždy spustí alarm, který pro vás znamená útěk z místa činu. Aby tyto minihry nebyly po nějakém čase stereotypní, je jich několik druhů. V jedné třeba musíte odšroubovat desku a spojit dráty, jindy musíte k automobilu připojit svůj PC a naťukat ve správném pořadí příslušné heslo. Minihry se netýkají pouze krádeží aut, ale najdete je téměř na každém kroku. Za vše třeba můžeme zmínit jednu hackerskou, kdy musíte rozmlátit panel a poté spojit drátky, aby se vám otevřely dveře. Stylus rovněž využijete i při misi, kde musíte složit sniperku. Každá minihra je neskutečně zábavná a jde o vítané spestření této skvělé hry.

Dostáváme se konečně k tomu, o čem vlastně série Grand Theft Auto je, a tím jsou honičky s policií. I v Chinatown Wars jsou policisté na každém rohu a každý přestupek, který uděláte před jejich očima, nemilosrdně trestají nasazením hvězdičky. U jedné se ještě můžete schovat, ale u dvou už musíte vyřadit dvě policejní auta, která vás pronásledují a poté se ukrýt. Už tak nesbíráte hvězdičky na uklidnění situace, ale pomocí strkanic na silnici se snažíte policisty setřást zničením jejich vozu. Celkem zajímavé osvěžení hry, které i dobře funguje.

Ani samotné ovládání hry není vůbec špatné, ačkoliv je nutné si na něj zvyknout. Hlavním hrdinou chodíte pomocí směrových šipek, přičemž kameru si nakláníte pomocí tlačítka L. Hodně jsme byli zvědavi, jak se Rockstar popere se zaměřováním. To nakonec docela překvapilo, protože je rozhodně funkční, i když by se určitě dalo vyřešit lépe. Stačí stisknout tlačítko R a Huang Lee sám zaměří na nejbližší cíl. Poté už stačí vystřelit pomocí tlačítka A. Pokud se nacházíte v malých přestřelkách, je směřování na solidní úrovni, ale v těch větších už bude kolikrát Huang Lee zaměřovat tam, kam zrovna nechcete. Zbraní, ze kterých můžete pálit, je docela velký počet. Zpočátku se jedná o klasickou pistoli, ale později dostanete UZI samopal, odstřelovačku, raketomet a další klasický arsenál z GTA titulů. Zbraně poté přepínáte pomocí stylusu na spodní obrazovce, přičemž při výběru se hra zapauzuje, aby vás při nucené výměně zbraně někdo neoddělal. Na spodní obrazovce máte kromě ukazatele zbraní i velmi potřebnou mapu a ukazatel vašeho PDA, kam dostáváte maily s úkoly.

Nejvíce jsme byli zvědaví, jak si poradí Rockstar s technickým provedením hry. Pokud jste měli nějaké obavy, rozplynou se ihned po zapnutí hry. Od začátku totiž budete obdivovat nádhernou 3D grafiku řízlou 2D stylem. Mohli jste vidět spoustu obrázků, ale při samotném hraní vypadá grafická stránka o několik tříd lépe. Dokonce se ve hře dočkáme i spousty malých detailů, jako jsou svítící světla za tmy nebo nejrůznější efekty výbuchů. To vše navíc běží po celou dobu naprosto plynule, takže vám nic nebude bránit, abyste si hru naplno vychutnali. Námitky nemůžeme mít ani k samotnému soundtracku, i když je oproti předchozím dílům už na první poslech o dost chudší. Co ovšem zamrzí, je chybějící dabing, který byl vždy u série Grand Theft Auto na vysoké úrovni. Dalo by se říci, že toto je jediná menší chybička, jinak je vše naprosto perfektní.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars je pro nás velkým překvapením. Očekávali jsme málo, ale místo toho jsme dostali plnohodnotný díl, který v mnoha směrech překonává i své větší brášky. Dobře napsaný příběh, vynikající grafika, zajímavé úkoly a skvělá hratelnost se spoustou miniher zaručí, že se od Grand Theft Auto: Chinatown Wars jen tak neodtrhnete. Kdo má Nintendo DS, je pro něj nákup naprostou povinností. Kdo ho nemá, tato hra je pádným důvodem rozbít prasátko a běžet si pro něj. Už není důvod čekat.

GTA Chinatown Wars

ds
Rockstar Games, Rockstar Leeds
Datum vydání hry:
17. 3. 2009
KARTA HRY
9/10

Komentáře