Grand Theft Auto 5

recenze  86
Martin Šmíd, 20. 9. 2013 18:00
Když vzniklo první Grand Theft Auto, jen těžko někdo čekal to, jaký fenomén se z něj nakonec stane. Vše navíc ještě více nastartovaly 3D díly pro druhý Playstation, no a Rockstar v posouvání laťky zábavnosti a kvality pokračuje i na současných konzolích. Jeho dost možná nejambicióznější hrou je tento týden vyšlé páté Grand Theft Auto. Jestli se vyplatilo investovat do hry takový balík peněz, to už určitě víte, my vám nyní alespoň přineseme náš pohled na hru, a proč to neříci hned, která ukazuje záda veškeré své konkurenci.

Od začátku bylo jasné, že na vývojáře bude po celou dobu vývoje vyvíjen obrovský tlak, s jakým se zřejmě doposud nesetkali. Není divu, když nám slíbili tolik hratelnost oživujících novinek, které prakticky působí v městských akcích revoluci. Ostatně v jaké jiné třeba můžete mít tři hlavní hrdiny, a ty během hraní střídat. Ano, v Grand Theft Auto 5 není jen jeden hrdina, jako v předchozích dílech, ale rovnou tři, to ale určitě moc dobře víte. Na začátku se seznámíte s bankovním lupičem Michaelem, který je už dávno v důchodu, tedy v programu na ochranu svědků, přičemž jeho povedená rodinka mu dává neustále zabrat. Proto občas potřebuje pomoc odborníka. Manželka svým křikem, dcera svými výstřelky a syn poté nejraději leží na posteli a hraje nějakou tu ošklivou akční hru, aby se z něj stal psychopat a objevil se na FOX News. Druhý hrdina Franklin je klasické pouliční dítě, které se přes drobné krádeže dostane až ke krádežím aut, takže není divu, že když se s ním poprvé setkáte, umí perfektně řídit. Třetím hrdinou je Trevor, který toho v životě docela dost zažil, přičemž nyní žije v poušti ve svém karavanu a řeší každý sen zdejší problémy. Právě Trevor se dost vymyká hrdinům z předchozích dílů, protože je to prostě blázen, který se vyžívá v dělání šílených věcí. Takového člověka byste rozhodně nechtěli na ulici potkat.

Vývojáři udělali hned na začátku jedno důležité rozhodnutí, které jen celé hře prospívá. I když bylo slíbeno, že bude možné mezi hrdiny přepínat, není toto umožněno hned od začátku. Za každého je nutné odehrát určitou část, než se vám volně zpřístupní, což pomáhá tempu příběhu a jeho vyprávění, navíc se vždy s každou postavou dokonale seznámíte, a poznáte tak její slabé i silné stránky. Postupně, jak se protnou příběhy všech hrdinů, odemkne se vám i možnost mezi nimi přepínat, což přináší řadu novinek v hratelnosti, o nichž se rozepíši níže. Když už jsem zmínil příběh, s ním si dali scénáristi opravdu záležet, dokonce bych řekl, že jde o nejkvalitnější příběh v celé sérii. Má spoustu vratů, vtipné scény i dialogy či paroduje všechno možné (tiskovka místního výrobce telefonů je zvláště úsměvná), takže je lehké se do hry ponořit. Příběhu jistě dopomáhají časté filmečky, kterých je zde opravdu hodně, ale nijak nenarušují tempo hraní, každý si budete vždy užívat. Kromě hlavní příběhové linky musí hrdinové řešit své vlastní problémy, které vám tu ale nebudu spoilerovat, pokud náhodou ještě nehrajete.

Grand Theft Auto 5 se znovu odehrává ve městě Los Santos, které se od minula docela dost změnilo, má spoustu nových míst s vlastní architekturou, přesto se občas podíváte do staré známé lokace, kde vás přepadne ona velká nostalgie. Město si žije svým vlastním životem, přičemž se v něm dynamicky mění denní čas i počasí, což má následně vliv i na počet obyvatel na ulicích. Musím říci, že vývojáři si s každým kouskem Los Santos vyhráli, takže je lehké se po něm potulovat. Virtuální domov, jak má být. Los Santos je ovšem je jednou z velkých lokací, protože se podíváte i do dalších. Rovněž velkou lokací je pouštní městečko, ale můžete navštívit i hory, případně vyrazit na moře, vývojáři vám v ničem nebrání. Celý svět máte nyní otevřený od první minuty, takže je jen na vás, jestli ho hned budete prozkoumávat. I když je tedy nejlepší ho prozkoumávat postupně tak, jak budete plnit hlavní a vedlejší úkoly.

Hlavní příběhová linka tu čítá sedm desítek misí, které jsou rozmanité, neustále se v nich děje něco nového, kolikrát hodně bláznivého s obrovskými wow momenty, na které jen tak nezapomenete. Jednotlivé mise se vždy rozdělují mezi všechny tři postavy, některé můžete splnit jen s jednou, přičemž ve výsledku všechny na sebe navazují a tvoří ucelený celek. To je vlastně velké plus, protože každá mise má zde své místo, je pro odvíjení příběhu důležitá, takže nemáte pocit, jako by vývojáři jen natahovali herní dobu. Nejlepší jsou samozřejmě vloupačky do bank, na které se vždy musíte pečlivě připravit, případně si sehnat požadované věci – masky nebo vesty. Také je třeba nabrat odborný personál, který vám kolikrát hodně pomůže, hlavně pokud vezmete někoho zkušenějšího. Ať už jsem se ale snažil kolikrát jakkoliv, vždy se něco pokazilo, ale naštěstí je tu celkem velká rozmanitost plnění, takže neustále můžete zkoušet nové a nové postupy.

U hlavních úkolů se dostávám k jedné z novinek, kterou je ono zmíněné přepínání postav. Některé mise totiž vyžadují, abyste během ní vystřídali všechny role, které mají vždy určen nějaký úkol, který musí splnit pro úspěch celého týmu. Ačkoliv se může zdát přepínání postav na začátku chaotické, vůbec tomu tak není, čemuž napomáhá i linearita všech úkolů. Sice můžete mezi postavami přepínat prakticky kdykoliv, ale hra vám vždy sama ve správný čas dá vědět, kdy byste měli tak učinit. Ve výsledku tak nepředstavuje přepínání postav problém, možná i budete překvapeni, jak daným misím neskutečně tato velká novinka pomáhá na jejich dynamice a zajímavosti. Ve hře je i několik misí, které můžete splnit za tu nebo tu postavu. Jako příklad dám honičku na člunech, které se účastní Michael a Trevor. Když si přepnete na Michaela, budete řídit člun, zatímco když se přepnete na Trevora, musíte střílet po dotěrných protivnících. Umělá inteligence kolegy je během hraní dostačující, větších problémů jsem si nevšiml, jen nepřátelé by občas potřebovali trochu nakoupnout mozek.

Hlavní příběhová linka mi zabrala zhruba třicet hodin, během kterých jsem neměl chvilku na oddechnutí. Po její dohrání si můžete všechny úkoly dát jednoduše z menu znovu, abyste v nich nahráli lepší výsledek, protože pochybuju, že vše dáte na první pokus na zlatou medaili. Znovuhratelnost je tak velká, navíc každá postava má sadu vlastních vedlejších úkolů. Zatímco Franklin se svým novým kamarádem jezdí fotografovat místní celebrity, kolikrát v hodně choulostivých situacích, to Michael hlavně na začátku řeší problémy své rodiny, které už má plné zuby. Trevor je pak kapitola sama pro sebe, ostatně až ho uvidíte běhat v dámských šatech, naplno vám dojde, o jak tragikomickou postavu se jedná.

Ačkoliv série Grand Theft Auto přinášela vždy velkou zábavu, byla jedna část, v níž vývojáři tak trochu tápali. Asi tušíte, že tou částí myslím samotnou akci, tedy přestřelky s nepřáteli. Vývojáři z Rockstaru si tohoto byli pochopitelně vědomi, proto celý systém ze starších dílů hodili do koše, a prakticky na pátý díl naroubovali systém ze svého Maxe Payna 3. Toto rozhodnutí bylo maximálně šťastné, protože přestřelky jsou najednou daleko zábavnější, dynamičtější a nabízejí přesně to, co od nich čekáte. Navíc zde dobře funguje i krycí systém, na němž i velké množství přestřelek staví. Zvláště u přestřelek s velkým množstvím protivníků krycí systém budete často využívat. Střelba z nejrůznějších zbraní, a že jich tu je opravdu hodně, je znovu čistě arkádová, kopou minimálně, takže klasika, která se k podobnému hernímu konceptu hodí nejvíce.

Nebylo by to Grand Theft Auto 5, kdyby v něm chyběly dopravní prostředky, a těch tu je opět požehnaně. Můžete nasednout do auta, na čtyřkolku, motorku nebo i kolo, jsou tu ovšem připraveny i lodě, skútry nebo letadlo či vrtulník. Vše, na co si vzpomenete. U čeho se navíc musím zastavit, je skvěle zvládnutý jízdní model vozidel s kompletně novou fyzikou. Ačkoliv je pořád hodně arkádový, vozidla rozhodně neplavou, jako v předchozích dílech, navíc od nasednutí jasně jde cítit rozdíl mezi normálním autem a nějakým tím dražším sporťákem. Každá z tříd vozidel se chová trochu jinak, což je rozhodně příjemné zjištění. Pocit z jízdy je tak skvělý, nejlepší, jaký kdy v Grand Theft Auto sérii byl. Ještě musím zde dodat, že každé auto si můžete v opravnách různě upravovat podle svých představ, nejen vizuálně, ale úpravami se podepíšete i na jeho výkonu a ovladatelnosti. Jen tedy plné vylepšení potřebuje vaši plnou peněženku, ale s tím se musí počítat. Nejlépe se auta řídí za Franklina, který navíc má schopnost zpomalit během jízdy čas, aby třeba vybral lépe zatáčku nebo měl více času k zastavení pronásledovaného cíle. Zpomalení času během jízdy se samozřejmě hodí i při honičkách s policií, která tu je celkem agresivní a jde po vás do poslední možné chvíle. I když sem tam si občas vybere nějakou tu slabší chvilku, ale těch moc není.

Když dokončíte hlavní i vedlejší úkoly za všechny postavy, což bude za nějakých padesát hodin, zábava rozhodně nekončí. Grand Theft Auto 5 nabízí i spoustu dalších aktivit, mezi nimiž je nejpovedenější asi tenis, který se dobře ovládá a dá se u něj dobře odpočinout od té neustálé fušky. Jen je možná škoda, že se nejde zapsat na nějaký ten turnaj, ale to už bych chtěl od této hry asi moc. Kromě tenisu si můžete dát skok padákem, vyrazit na různé závody, či se jít potápět, jen tedy musíte dát pozor, protože ve vodě rozhodně není bezpečí. S takovým žralokem se nevyplatí hrát, stejně tak s pumami v lese. Po jejich útoku vždy končíte v nemocnici. Do lesa se ovšem můžete vydat i na lov zvěře, jsou tu srnky, jeleni nebo vlci. Co se týče zvířat, můžete si i cvičit svého vlastního psa.

Kromě těchto předem daných aktivit tu jsou ještě ty náhodné, jejichž systém vývojáři přebrali ze svého Red Dead Redemption. Během hraní tam můžete být svědky, jak někomu ukradnou auto nebo kabelku, no a pak už je jen na vás, jestli se vydáte lumpa chytit, nebo ho necháte na pokoji. Také jsem zachraňoval dívku od znásilnění. Náhodných aktivit je samozřejmě daleko více, na spoustu jsem určitě ještě nenarazil, to ostatně není ani po pár dnech hraní možné. Každopádně za tyto dobré skutky jste odměňováni bonusy, takže se je rozhodně vyplatí plnit.

Když bylo Grand Theft Auto 5 oznámeno a Rockstar se pochlubil prvními obrázky, mnozí spekulovali, jestli nejde o next-gen verzi. Vše vypadalo moc pěkně na to, aby to byla pravda. Výsledek ovšem vypadá přesně tak, jak nám vývojáři ukazovali na obrázkách i trailerech, a to fenomenálně. Je těžké pochopit, jak vývojáři dokázali z konzolí vyždímat tolik výkonu, aby celou tu nádheru utáhly. Město vypadá parádně, má spoustu detailů, o postavách ani nemluvě, kterým navíc život dodávají naprosto fenomenální animace, které by jim mohla závidět drtivá většina konkurence. Do toho vývojáři servírují parádní efekty výbuchů, skvělou fyzik, naprosto ohromující je pak projížďka městem za silného deště, kdy na obloze létají blesky, a na zemi vidíte každou kapku, navíc voda realisticky reaguje i na kola vozidla. Na vizuální stránku bych mohl pět ódy ještě hodně dlouho, ostatně jako na zbytek hry. Ještě se sluší dodat, že framerate je po většinu hry stabilní, sice se pohybuje sem tam mezi 20-30 snímky, ale na hratelnost to nemá moc velký vliv. Ani nahrávací časy nejsou moc velké, kromě úvodního. Pak už se vše načítá během několika vteřin, což jen dokazuje, jakou si dali vývojáři s celkovou optimalizací práci.

Série Grand Theft Auto vždy obsahovala vynikající soundtrack, a zde tomu pochopitelně není jinak. Z rádiových stanicí hraje jedna licencovaná písnička za druhou, přičemž musím Rockstar pochválit za velmi dobrý výběr. Písničky se k celkové atmosféře hry hodí, takže je radost se jen tak posadit do auta, naladit nějakou tu stanici a jen tak si jezdit po městě. Vývojářům se povedl i originální soundtrack, kdy jednotlivé skladby vždy perfektně dokreslují události na obrazovce. Rockstar odvedl i vynikající práci na ozvučení, které si užijete hlavně na kvalitním domácím kinu. Třešničkou na dortu je pak parádní dabing nejen tří hlavních protagonistů, ale i dalších postav, na které během hraní narazíte.

Grand Theft Auto 5 je láska na první pohled. Jednou ji zapnete a už nikdy nechcete zpět do nudné reality. Rockstar překonal sám sebe a naservíroval nám po všech stránkách dokonalou městskou akci, která má skvěle napsaný příběh, je rozmanitá, má spoustu zajímavých úkolů i vedlejších aktivit, do toho je navíc nádherná a běží na dnes už starších konzolích bez většího zaškobrtnutí. Nedávno prezident 2K Games řekl, že je nejlepší bojovat proti bazarům kvalitními hrami, které nebudou chtít hráči dlouho prodat. Grand Theft Auto 5 je přesně takovou hrou.

Grand Theft Auto V

ps3x360
Rockstar, Rockstar
Datum vydání hry:
17. 9. 2013
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře