Gran Turismo

recenze  27
Martin Šmíd, 1. 10. 2009 0:34
Když vyšel první díl závodní série Gran Turismo, nikdo nečekal, že se v budoucnu stane tak populárním a bude se prodávat jak housky na krámě. Dnes je Gran Turismo zárukou kvality, ale i zaručených peněz pro SONY. Hlavně jde o hru, která sama o sobě dokáže hráče zlákat k nákupu Playtationu, což dokáže v dnešní době jen hodně málo her. Pojďme se podívat, jak dopadla verze na přenosnou konzoli PSP.

Když letos na E3 SONY oznámila PSP GO, bylo jasné, že start musí podpořit nějakou velkou hrou, která má zvučný název a bude se prodávat po milionech. Volba padla na závodní hru Gran Turismo, o jejíž verzi pro PSP se mluví prakticky od oznámení staršího modelu. Až nyní se tak dostává po letech čekání na pulty obchodů, ale určitě se mnozí z vás zeptají, jestli nejde o narychlo splácanou hru, která žije jen ze svého jména. Na tuto i další otázky by vám měla odpovědět naše recenze.

Gran Turismo na PSP prošlo velkým zeštíhlením, tedy jenom co se herních módů týče. Jako základní režim totiž nemáte šampionát nebo nějaký podobný režim, ale jen hru pro jednoho hráče, kde máte odemčené všechny tratě. Stačí si tak vybrat trať a postupem času i obtížnost, a můžete na okruh. Samozřejmě na začátku máte jen to nejzákladnější auto, a abyste si vydělali na nějaký ten lepší kousek, dostáváte za každou výhru na okruhu peníze. Každý okruh je jinak ohodnocen finančně, přičemž i za každé kolo navíc si dosti polepšíte. Tratě by se v Gran Turismu daly rozdělit na čtyři typy. Prvním typem jsou normální okruhy venku, třeba Nurburgring. Druhým typem jsou městské tratě, třetím jsou Original Tracks a poslední Dirt and Snow. Hlavně fanoušci předchozích dílů si zde přijdou na své, protože nemusíme ani zmiňovat, že na každý typ tratě potřebujete trošku jinak nastavené auto, abyste mohli podávat co nejlepší možné výkony. Tratí je celkem 35, takže než si je všechny vyzkoušíte, pobudete u hry pěkných pár hodin.

Samotná jízda na okruhu je poté klasická a věrně kopíruje poslední díly. Je kladen velký důraz na přesnost a držení ideální stopy, tudíž i nepatrný výlet z trati vám může pořádně zkomplikovat vaše prvenství. Soupeře máte na trati sice jen tři, ale ti mají vždy podobné, někdy i stejné auto jako vy, takže se nestane, že byste jim ujeli. Vždy je uvidíte ve zpětném zrcátku, jak čekají na vaši sebemenší chybičku, která se časem stejně objeví. Když vyhrajete nějakou tu trať a máte dostatek peněz, můžete jít do položky Car Dealerships a podívat se, jaká nová auta jsou vám nabízena. Každým dnem se ve hře nabídky liší, takže je většinou nutné počkat, až vám bude předložena nějaká, která vás zaujme. Abyste mohli získat nějaké to nejsilnější auto, je zapotřebí mít dostatek peněz, odjety závody na vyšší obtížnost a pochopitelně i hodně štěstí. Pokud si už vyberete nějaké to nové auto, můžete si ho jediným stiskem koupit. Hra navíc slouží i jakási encyklopedie, takže máte každé auto detailně popsáno i s jeho historií.

Kromě hlavního zmíněného režimu, který se dělí na závody proti třem protivníkům, závodění na čas a driftování, tu máme i plnění licencí. I ty jsou postupně čím dál těžší, takže dojet na stupně vítězů za požadovaný čas je občas nad možnosti jak vaše, tak hlavně auta, které máte. Časy v licencích jsou hodně přísné a určitě se vám stane, že budete hodně nadávat, až vám díky milisekundě uteče poslední místo, abyste si mohli licenci označit za splněnou. To samé se vám poté stane ještě jednou a ve zlosti PSP vypínáte. Kromě hry pro jednoho tu je i online režim, kde si můžete zazávodit proti svým kamarádům. Nejde sice o nic, co bychom už neviděli v jiných hrách, ale jistě tato možnost potěší všechny fanoušky Gran Turisma.

Série Gran Turismo patřila vždy ke graficky nejlepším hrám na konzolích značky Playstation. Jinak tomu není ani v případě přenosné verze, která tlačí výkon PSPčka až na samotný kraj. Díky tomu můžeme obdivovat nádherné modely všech vozidel, ale i pěkně zpracované tratě. Hra navíc běží v 60ti snímcích za vteřinu, takže si občas budete připadat jako skutečný závodník. Prominete tak nějaký ten občasný zoubek, který se ve hře vyskytne, ale i menší nedotaženost v podobě ošklivé textury. Rovněž se povedl i hudební doprovod, který je, jak už je u Gran Turisma zvykem, velmi povedený a obsahuje několik hudebních stop. Co musíme lehce zkritizovat, jsou nahrávací časy. Už samotné spuštění hry na klasickém PSP s UMD mechanikou trvá pár desítek vteřin, přičemž ten samý čas poté trvá i zapnutí závodu.

Po prvních rozpacích z chybějících režimů jsme se do Gran Turisma zamilovali a můžeme říci, že pokud jste milovali předchozí díly, budete milovat i tento. Co totiž zůstalo, je vynikající hratelnost, spousta aut a tratí, a v neposlední řadě i povedený multiplayer. Rovněž můžete čekat jednu z nejhezčích PSP her dneška a možná nejhezčí závodní hru na přenosných konzolích vůbec. To je přesně Gran Turismo pro PSP.

Gran Turismo PSP

psp
Sony Computer Entertainment, Polyphony Digital
Datum vydání hry:
1. 10. 2009
KARTA HRY
7/10

Komentáře