Godfather

recenze  3
Hack, 10. 1. 2007 20:59
Godfather je široce uznáván jako jeden z nejlepších filmů všech dob. Když tedy Electronic Arts oznámili, že udělají podle tohoto filmu hru, vzbudilo to mírné zděšení. Obavy fanoušků se postupně rozplývaly, jak hra vycházela na další a další platformy. Nyní je venku i PS3 verze. Ta nabízí několik menších vylepšení, ale z větší části je to stejná hra, jaká byla vydána před rokem. To znamená, že je Godfather stále uspokojující dlouhou akční hrou, a co je nejdůležitější, zůstává věrný klasickému filmu a ještě si k tomu něco přidává.

The Donâs Edition je stejná hra, jaká vyšla na X360, pouze s nepatrnými změnami. Hra nabízí několik nových misí, pár nových lokalit a mnoho upravených interiérů. Verze pro PS3 rovněž nabízí využití ovladače Sixaxis, ovšem velmi mizerné. Kromě těchto rozdílů poskytuje Godfather stejný prožitek ze hry jako předchozí verze. Ve hře budete ovládat postavu, která se ve filmu neobjevila, nicméně měla velmi důležitou roli v příběhu. Na začátku hry sledujete svého otce, který byl zastřelen soupeřícími gangstery. Hned poté se příběh posune o pět let dopředu ke svatební scéně ze začátku filmu a sledujete vaši matku, jak se ptá Dona Corleoneho, zdali by vám nenabídl práci. Don vás pošle za Lucou Brasim a ten z vás má udělat gangstera.

Začínáte jako neoficiální vymahač pro Corleonovu rodinu. Máte za úkol vybírat od obchodníků peníze za to, že je ochraňujete. Chodíte tedy po obchodech a mluvíte s majiteli. Ti sice jen tak neustoupí, ovšem můžete je zastrašit tím, že jim rozmlátíte obchod. Někdy vás majitel požádá, zdali byste pro něj neudělali laskavost. Poté samozřejmě obchod probíhá hladce. Někdy musíte oddělat překupníka drog, který straší zákazníky vzdáleného pekařství, nebo vyvést výtržníka, který nechce opustit hotel. Tyto mise přináší vítanou variantu k vydírání, nicméně jsou velmi snadné a lehké a nemají žádný vliv na to, jak čestně hrajete hru. Jakmile převezmete obchod, dostáváte každý týden zaplaceno. Některé obchody jsou centrem ilegálních hrátek, jako bordely, hráčská doupata a další.

Ve hře je spousta příběhových misí, které se postupně odkrývají. Některé mise jsou přímo převzaté z filmu. Většina těchto scén je pečlivě vložena do hry, tím se můžete zúčastnit pamětihodných momentů přímo z filmu, jako je Sonnyho léčka v Toll Plaza a vražda Donů, prokládající se scénami křtin Michaelovy neteře. Tohle je vlastně nejlepší část Godfathera - to, že úchvatně zachytil prvotní materiál a nabízí dost nového obsahu k tomu, že se nemusí považovat jen za adaptaci filmu. New York je vymodelován detailně, toho si všímáte hlavně tehdy, když projíždíte čtvrtěmi Little Italy, Brooklynem, Midtownem a New Jersey. Ve verzi pro PS3 bylo město předěláno, aby se po něm snadněji cestovalo. Stále ovšem budete potřebovat mapu, a to docela často. Ve hře je hodně interiérů, do kterých můžete volně vstoupit bez načítání lokací. Jak už jsem zmiňoval na začátku, interiéry jsou zde rozmanitější než v předchozích verzích hry. Takže když uvidíte stejné pekařství nebo hotel, jemné změny v interiérech dokážou trochu potlačit pocit deja vu.

Godfather si hodně prvků vypůjčuje z herní série GTA. Takže můžete ve hře očekávat stejně necitelné násilí a mrzačení, kterým tyto hry prosluly. Můžete krást auta, srážet chodce, náhodně střílet po kolemjdoucích a unikat policii. Kdykoliv spácháte zločin, zvýší se vaše míra hledanosti. Tu můžete kontrolovat podle hvězdiček na obrazovce, díky kterým vidíte, jak na tom jste. Když vás chytí, jste jednoduše mrtví. To není zas až takový problém, protože za malý poplatek můžete obživnout v nejbližší nemocnici. Policii snadno utečete, pokud si tedy zrovna pronásledování neohmatáváte. V PS3 verzi je možno policii podplatit, aby byla na vaší straně.

Některé mise jsou docela těžké, jelikož budete muset docela sám čelit tuctům gangsterů. Naštěstí si můžete naverbovat gangstery, aby vám v misích pomáhali. Tito muži vás budou následovat a krýt, nebo střílet z auta, zatímco vy budete řídit. Jakmile stoupáte v hodnostech uvnitř Corleonovy rodiny, budete mít možnost si najímat stále lepší a lepší lidi. Novou vychytávkou pro Wii a PS3 verzi je úderná skupina. Poté, co se stanete váženou osobou, můžete si tuto skupinu čtyř mužů zavolat. To se může někdy prodražit, ale většinou na to prostředky máte. Umělá inteligence vašich spojenců je relativně dobrá a rozhodně si všimnete rozdílu, když máte kolem sebe posily.

Střelba je jednoduchá, avšak zábavná. Ve hře se vyskytují různé typy zbraní od speciálních revolverů až po brokovnice a různé jiné typy zbraní jako Molotovův koktejl, dynamity a další hračičky. Všechny zbraně mohou být vylepšeny u obchodníků se zbraněmi. Ve hře je více než čtyřicet animací popravy a za každou z nich získáváte větší respekt. Pokud si chcete ušpinit ruce, stačí jednoduše vytlouct život z každého, koho potkáte. Tady hlavně oceníte použití ovladače Sixaxis. Když s ovladačem trhnete, protivík odletí o pár metrů dál, nebo s ním takhle můžete mlátit o zeď. Grafika se neřadí mezi ty nejlepší. Ani ve vysokém rozlišení vás neohromí a ve standartním vás nechá zcela chladným. Pár hezkých efektů jako oheň a exploze se zde najdou, i město vypadá živě, ale stále ještě vidíte zastřené povrchy a trhavé animace. Framerate se drží docela dobře a nikdy neklesá na kritickou úroveň. Celkové hra nevypadá zas až tak ošklivě, ale není ani pěkná.

Pokud jste fanouškem filmu, hru určitě oceníte, ale dokáže vás vtáhnout do děje, i pokud jím nejste. Pokud jste však Godfathera už hráli, tak si tuhle verzi nepořizujte. Těch pár novinek za to nestojí.

Godfather

ps3x360wiipspps2xbox
Electronic Arts, Electronic Arts / EA Redwood Shores / Page 44 Studios
Datum vydání hry:
21. 3. 2006
KARTA HRY
7/10

Komentáře