God of War: Karetní hra

special  1
Martin Šmíd, 6. 9. 2021 11:00
Restart série God of War z roku 2018 byl jako zjevení. V mnohém překopal zaběhlé herní principy celé série a dal jí moderní háv, což vedlo k tomu, že se dle posledních informací blíží až k 20 milionům kopií. V případě hry, která vychází pouze na jedinou platformu, je to ohromující číslo. Jako jsme si nedávno představili deskovou a karetní variantu hry Bloodborne, tak se dnes podíváme na karetní hru God of War, která využívá plné licence posledního dobrodružství. Je ale vhodná pro hráče? Autor: Martin Pilous

Na karetní hře God of War pracovali Alex Olteanu a Fel Baros, kteří mají za sebou výpomoc na karetní hře Bloodborne, a hráči deskových her si možná vzpomenou na jejich podařený Ethnos. Balení hry není nijak ohromné, obsahuje poměrně velké množství karet, ale jen pár typů dalších komponent. Nechybí 6 miniatur hrdinů (Kratos, Atreus, Freya, Mimir a Brok se Sindrim), žetony omráčení, žetony Freyi, žetony smrti, žetony limitu ruky, ukazatele životů a zranení, kostka nepřítele a jako poslední nepříliš podstatný žeton prvního hráče.

Karetní balíčky jsou rozdělené na ty základní - startovní balíčky pro každého hráče, karty vylepšení, omráčení, otravy a nakonec tříštivých krystalů. Poté jsou tu důležitější karty, které pokrývají zejména danou scénu (je z nich sestavena), karty hráčů, karty úkolů a karty finálních bossů.

Hra se tematicky drží jak hry God of War, tak také severské mytologie. Jde o kooperativní záležitost, kdy se hráči společnými silami pokusí přežít Ragnarok. V praxi to znamená, že musí splnit dva hlavní úkoly a porazit jednoho ze závěrečných bossů.

Pojďme se podívat na to, jak se hra vůbec hraje. Inu, začátek je mírně řečeno velmi náročný. Je to dáno tím, že hra má v balení pravidla, do kterých se dostaly určité nejasnosti, takže se můžete cítit poněkud ztraceni. Určitě tedy doporučuji se trochu obrnit trpělivostí a zapátrat na internetu po FAQ a případných změnách. Občas je u scénářů poněkud problém s tím, že nevysvětlují přesně, jak dosáhnout cíle. Protože pravidla mají nejasnosti, doporučuji sem tam obrátit karty úkolů a podívat se na to, co vás čeká. Dojde sice k mírnému spoilování, ale dost to pomůže.

Podobně jako v Bloodborne se vám asi nepodaří první partie zahrát příliš úspěšně. Neznamená to však, že by hra byla špatně vybalancovaná nebo neporazitelná. Jen to chce jí věnovat trochu času a naučit se principy, jak se nepřátelům vlastně postavit a co udělat pro vítězství. Možná je jen škoda, že se po čase veškeré scénáře ohrají a hra toho už více nenabídne. Určitě se tak vyplatí po intenzivnějším hraní této karetní hry ji na nějakou dobu odložit a věnovat se jiné.

Samotná hratelnost je vcelku jednoduchá, poté co se poperete s pravidly. Hra vytvoří scénu, na které se vše bude odehrávat. Jedná se tak o jakousi malou adventuru, kde plníte úkoly a porážíte soupeře. Nutno podotknout, že ztvárnění scén je fantastické a plně vychází z toho, co známe ze hry God of War od studia Sony Santa Monica.

Boj pochopitelně funguje v rámci kombinace karet nebo jejich jednotlivého použití. Pokud se vám podaří nashromáždit správné karty a vypálit na soupeře jedno kombo, tak je to teprve síla. Není to však je o útocích. Rovněž je možné uzdravit další hráče, rozšířit kapacity na ruce a mnoho dalšího. Hra je poměrně dost strategická a je třeba uvážit, jak postupovat. Rozhodně se vám nevyplatí přístup, kdy se všichni rozprchnete po mapě a doufáte, že to všechno nějak udoláte.

V rámci mozaikového bojiště můžete bojovat s nepřáteli, kteří jsou vám nejblíže, tedy v první řadě pro další útočníky je třeba si připravit nějaké ty šípy a útočit zpovzdálí. Rozhodující je vždy to, jak se vám povede namíchat balíček karet, ale je tu i silný prvek náhody, který může partii rozhodnout. Postupně se vám načítá stupnice pro speciální schopnost a tu můžete poté využít kdykoliv budete potřebovat.

Poněkud zvláštní je fakt, že při vašem útoku si sečtete efekty na svých kartách a odečtete od nich hodnotu kostky, která je vlastně útokem (obranou) nepřítele. Nicméně když na vás útočí nepřítel, tak už se kostky ani nedotknete. Pokud vaše zdraví klesne na minimum, tak není postava vyloženě mrtvá, ale takzvaně sražená a může se vrátit jen s novým úkolem, scénou či bossem.

Co bych u této karetní hry doporučil, tak je určitě sólo hraní. Nepřátelé se vám přizpůsobí dle pravidel a můžete se tak do hraní pustit sami za sebe, což je v určitém ohledu docela příjemná změna, neboť si můžete postupovat vlastním tempem a veškeré kroky určujete sami. V tomto ohledu se sólo kampaň opravdu povedla.

God of War: Karetní hra dost připomíná karetní titul Bloodborne. Jen musíte v God of War trochu více taktizovat a nepřátelé jsou tu překvapivě i o dost silnější. Pro fanoušky předlohy půjde o zajímavé rozšíření jejich oblíbeného univerza. Je však potřeba počítat s tím, že toho zase nenabízí o moc více než jiné karetní hry. Suma sumárum jde o fajn zábavu pro nenáročné hráče, ale poměrně rychle se ohraje.

Komentáře