God of War II

recenze  30
Martin Šmíd, 22. 8. 2008 13:43
Je jen málo her, které by se zapsaly do historie tak jako God of War. Možná se tak stalo i proto, že na první God of War moc lidí nečekalo, jelikož nevěděli, co je to zač. Když God of War vyšel, stal se přes noc hitem a Sony si mohla připsat na konto několik milionů prodaných kopií. God of War je dnes velkým hitem a vyšel i v PSP verzi a také jako hra na mobilní telefony Sony Ericsson. Dnes se podíváme, jak vypadal prostřední díl této velkolepé trilogie a budeme čekat, jak dopadne závěrečný díl na Playstation 3, kde Kratos ukončí svoji krvavou cestu.

Ihned po zapnutí hry se před vámi objeví menu, které je podobné jako v prvním díle. Už v menu vás ohromí skvělý hudební doprovod, který patří k naprosté špičce. Kratos je nyní bůh války a jako bůh války se také musí chovat. Jednoho dne to bohužel nevydrží a vrhá se po hlavě zachránit Spartu, která je před zničením. Bohužel je Kratos za svoji chybu potrestán a je mu odebrána božská moc. Aby toho nebylo málo, je oživena velká socha s cílem Kratose zabít. Zde začíná další krvavá jízda a rozhodně je ještě lepší než ta první. Souboj s onou velikánskou sochou je opravdová lahůdka a skvěle se tak dostanete do hry. Kratose vyhledá sám vládce bohů a pošle mu meč Olympu, aby si s onou sochou snadno poradil. To je samozřejmě lest, meč totiž odebere Kratovi všechny božské schopnosti a po zničení oné sochy ho vidíme na pokraji sil. Z Krata se rázem stává troska, kterou přijde zprovodit ze světa sám Zeus. Zde by mohl příběh skončit, ale i díky Kratovu odhodlání je vyslán na svět živých, aby změnil svůj osud a utkal se s vládcem bohů Diem.

To by bylo něco k příběhu. Další info už neprozradím, aby jste nepřišli o překvapení, které tato hra skrývá. Jako každé pokračování má i God of War 2 spoustu novinek, bez kterých by se neobešel. Tu první najdete hned na začátku - Kratos může létat na okřídleném koni Pegasovi. Létání je velmi intuitivní a rozhodně se nebudete nudit. Tyto části do hry skvěle zapadají a obohacují ji o zajímavé momenty. Dokonce Kratovo skákání na ostatní létající potvory občas připomíná Lair na Playstationu 3. Další novinkou, s kterou se záhy po zapnutí hry seznámíte, jsou kovové předměty, kterých se můžete chytit, a tak třeba překonat velkou propast. Rovněž se do hry dostává vaše nová pomůcka a tou je síla titánů, po jejímž použití se Kratos změní v krvelačnou potvoru, která si poradí i s největším odporem. Další skvělým prvkem je šplhání po stropech místnosti. Samozřejmě to nejde všude, ale občas budete muset i takto překonat překážku. Zhruba v poslední čtvrtině hry budete mít k dispozici křídla, která získáte v tvrdém souboji s Daidalem. Souboje s bossy jsou dalším skvělým prvkem nového God of War. Kratos se nebojí nikoho, ani těch nejznámějších a nejnebezpečnějších mytologických příšer a souboje jsou tak na GoW 2 tím nejlepším.

V soubojích s bossy se budete opravdu bavit. Nečeká vás jen nudné sekání dokud boss nelehne, ale hra od vás chce trochu taktizování a občas budete muset zapřemýšlet, jak poslat nebohou potvoru za Hádem do podsvětí. Ať už bojujete s barbarským vůdcem, Medúzou, Kerberem nebo obří chobotnicí, vše je dovedeno do naprosté dokonalosti. Neznám hru, kde by byly souboje s bossy takhle zábavné. Kromě bohů potkáte i titány, kteří se vám budou snažit pomoci (i když je občas musíte nejprve donutit spolupracovat), a dokonce i antické hrdiny. Za všechny mohu uvést Persea, který skončí na Kratovu seznamu trofejí, nebo Prométhea, kterému rovněž ukončí Kratos jeho trápení. Pravda - brutálněji by to už nešlo. Samozřejmě k epičnosti těchto soubojů přispívá i skvělý level design. S tím si vývojáři ze Sony skvěle pohráli a předvádí naprosto špičkovou grafiku.

Lokace jsou nápadité a někdy nebudete věřit, že je něco takového možné udělat. Až se dostanete k sestrám osudu a čtyřspřeží koní vysokých přes 200 metrů, kteří táhnou ostrov na mohutných řetězech, budete tímto úchvatným výjevem jistě velmi ohromeni. Už v prvním díle měl Kratos několik desítek komb a ve druhém díle je toto množství ještě rozšířeno. Zároveň přibyly i nové zbraně. Už tak nemáte jen své čepele, ale brzy získáte i obrovskou palici a na konci hry i kopí osudu. Tvůrci si rovněž jako v prvním díle nelámali hlavu s ratingem 18+ a do hry vložili ještě více brutality. Až budete trhat kyklopovi oko nebo drtit hlavy o dlážděné sloupy, pochopíte, že hra rozhodně není vhodná pro vašeho šestiletého syna. Co se ale změnilo od prvního dílu, je obtížnost. Ta je nyní stažena na přijatelnou únosnost a i to pomáhá, aby si hru vychutnal skutečně každý ne pouze hardcore hráči.

Dostáváme se k technickému zpracování hry. Grafickou stránku jsem již načal a zde jen zopakuji, že se jedná o naprostou špičku a není nic, co by se dalo God of War 2 vytknout. Rovněž soundtrack je vynikající a jen tak vás neomrzí. Sony Pictures už nyní prodává soundtrack na samostatném CD a rozhodně jeho koupi fanouškům doporučuji.

Co říci závěrem? God of War 2 je jedním z nejlepších kousků v herní historii, který by žádný hráč neměl minout. GoW2 je rovněž ostudou pro mnoho nextgen her, protože kvalitou se jí dokáže přiblížit jen pár vyvolených. Při hraní se vám vaše PS2 pořádně zapotí. Hra jde i spustit na Playstationu 3. Čekání na GoW 3 budou po shlédnutí konce této pecky opravdová muka.

God of War 2

ps2
Sony Computer Entertainment, SCE Santa Monica
Datum vydání hry:
13. 3. 2007
KARTA HRY
9/10

Komentáře