God of War: Ghost of Sparta

recenze  13
Martin Šmíd, 8. 11. 2010 1:41
Když Sony začala vytvářet první God of War, možná ani sama netušila, jaký hit ji pod rukama vzniká. Dnes je z God of War vynikající trilogie, která nemá ve videoherním světě obdobu. Kdo si myslel, že God of War 3 celou sérii ukončil, tak se pořádně spletl. Už krátce po jeho vydání Sony oznámila pokračování pro PSP, které se jmenuje God of War: Ghost of Sparta a opět ho mají na starost vývojáři ze studia Ready At Dawn. Nyní hra doputovala na pulty obchodů, takže se můžeme podívat, jak moc budeme mít své naleštěné PSP od krve.

Když před několika měsíci vývojáři ze studia Ready At Dawn oznámili, že už nehodlají připravit další God of War pro PSP, byli jsme trošinku zklamaní. I přes toto prohlášení se nechali od Sony ukecat, což je pro nás hráče rozhodně dobře. God of War: Ghost of Sparta tak nemohl být v lepších rukou. Vývojáři po oznámení slíbili, že vymačkají z PSP naprosté maximum, ale také poodhalí další střípek z života antihrdiny Kratose. Už nyní můžeme říci, že vše do puntíku vyplnili. Příběh je opravdu velmi zajímavý a kdo tuto řeckou sérii miluje a každý den líbá před spaním těžko sehnatelnou repliku zbraně Blade of Chaos, tak bude chrochtat blahem. Děj se odehrává těsně po druhém dílu, kdy Kratos usedl na trůn jako Bůh války. Bohužel ho tíží vzpomínky na minulost. Tentokrát ale nejde o jeho ženu a dceru, kterou sám rozřezal, ale o záhadnou ženu, kterou vídá ve svých vzpomínkách. Protože je Kratos přesvědčen, že může tuto vzpomínku změnit, vydává se na cestu, která ho zavede až domů a do jeho dětství. Více už ale neprozradíme, abyste nepřišli o nejrůznější překvapení, která se na vás budou valit. A že jich bude habaděj.

Co ale dělá God of War tak nezapomenutelným, je pochopitelně samotná hratelnost. Vývojáři z Ready At Dawn si řekli, že vše bylo vybroušeno ve třetím díle do naprosté dokonalosti, takže základní systém zde zůstal zachován. To je na jednu stranu dobře, ale na druhou vás asi během hraní po této stránce nic nepřekvapí. Neustále tak budete mordovat brutálními komby stovky nepřátel, které vám vlezou do cesty. Rovněž budete řešit během hraní nějaké ty jednoduší prostorové hádanky. Přesto si vývojáři pro hráče připravili nějaké ty menší novinky, jako je jedna nová zbraň a dva magické útoky. Tyto novinky do jisté míry hru oživují a přinášejí do hry nějaké ty změny. Co se týče nepřátel, tak zde potkáte jak řadové nemrtvé bojovníky, tak i nová monstra, jako jsou obří sochy s velkou koulí. Oproti Chains of Olympus tu mají hráči i nějaké ty větší bosse, na které jsou zvyklí z hlavní série. Není jich moc, ale oproti prvnímu PSP vystoupení jde o krok vpřed.

Čeho si už po zapnutí ale všimnete, jsou daleko lépe zpracované levely, než ty z Chains of Olympus. Rovněž jsou různorodější a hra si díky nim udržuje po celou dobu čerstvost. Bohužel i u Ghost of Sparta musíme konstatovat, že hru projdete do pěti hodin, což rozhodně není herní čas, kterým by se mohli vývojáři chlubit. Délka je tak asi největším nedostatkem, ačkoliv si po dohrání můžete odemykat dále nejrůznější výzvy a další bonusy.

Kratos začíná hru s klasickou zbraní Blades of Athena, kterou ale později ve hře obohatí o možnost ohnivého útoku Thera. Jde prakticky o sílu Rage of Sparta z God of War 3. Asi největší novinkou v tomto dílu je pak kopí a štít. Zato zbraň je znám pod názvem Arms of Sparta. Kopí můžete používat nejen jako zbraň na krátkou vzdálenost, kde má i několik celkem zajímavých komb, ale také na dálku. Hlavně lučištníky na skalách tak budete moci jednoduše sundat dolů. Štítem pak vykrýváte protiútoky a v některých momentech je dokonce nezbytný pro postup hrou. Pak tu jsou ještě dvě magické síly Eye of Atlantis a Scourge of Erinys. První je klasický blesk, zatímco druhý vypouští jakýsi kulatý výboj, který likviduje nepřátele a doplňuje Kratosovi život.

God of War: Ghost of Sparta je prostě parádní. Takto musíme začít odstaveček o audiovizuální kvalitě. Nový God of War totiž vypadá lépe, jak většina Playstation 2 her a je rozhodně nejhezčí hrou na PSP. Obsahuje totiž neuvěřitelně detailní prostředí, které ožívá díky hromadě dalších efektů, jako je déšť nebo silnější vítr. Stejně tak vypadá naprosto úchvatně hlavní hrdina Kratos a další postavy. Ke grafické stránce ještě dodáme, že vývojáři přidali i spoustu krve, takže vám během bitev zůstane na kůži, jako třeba v God of War 3. Úžasné! Vše pak podtrhuje tradičně epický soundtrack, který přebral většinu skladeb z předchozích dílů, ale naleznete zde i nějaké ty nové kousky. Pokud jste hráli některé ty předchozí díly, tak vám ani nemusíme říkat, na jaké profesionální úrovni je pak dabing. God of War: Ghost of Sparta nemá po audiovizuální stránce chybu a troufáme si tvrdit, že se stane měřítkem pro ostatní hry na handheldech.

Co říci na závěr. Finální známku jste už určitě viděli, takže se možná ještě stále ptáte, proč tak málo. God of War: Ghost of Sparta je určitě vynikající hrou, jednou z nejlepších, jaká kdy na PSP vyšla. My už jsme ale trošinku ohraní touto sérií a Ghost of Sparta zase nepřináší tolik novinek, abychom mohli udělit devítku. Rovněž ani délka není nejlepší. Pokud ale jinak hledáte po hratelností stránce vypiplanou hru a jednu velkou audiovizuální extázi, tak je Ghost of Sparta právě pro vás. Po dohrání už můžeme v klidu říci, že výkon PSP byl vyždímán do poslední kapky. Nyní se tak už jen ptáme – Sony, kdy bude to PSP 2?

God of War: Ghost of Sparta

ps3psp
Sony Computer Entertainment, Ready At Dawn
Datum vydání hry:
2. 11. 2010
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře