God of War Collection (PSV)

recenze  36
Martin Šmíd, 23. 5. 2014 14:00
Když Sony oznámila přípravu akční hry God of War, nikdo moc nevěděl, co od ní čekat. David Jaffe se svým týmem ale dokázal po ne zrovna hladkém vývoji nám naservírovat hru, od níž bylo těžké se odtrhnout. Navíc nám přinesla hrdinu, z něhož se později stala velká videoherní celebrita. Samozřejmě tím hrdinou je Kratos, který nás později ohromil ještě několikrát. Sony se před zhruba rokem rozhodla, že začátek cesty své celebrity nám přinese i na kapesní konzoli PlayStation Vita. Port po měsících vývoje je tady, takže se na něj můžeme podívat.

Obrázky u textu pocházejí z PlayStation Vita verze.

Sony nám v poslední době přinesla pro kapesní konzoli PlayStation Vita hned několik kolekcí výborných starších her. Porty na Vitu se ale ne vždy úplně povedly. Jak and Daxter Collection měla k dokonalosti daleko, především to schytávala za odfláknutou technickou stránku. Hry jako takové jsou samozřejmě skvělé, ale když neustále klesá framerate jako na houpačce, dobré to není. To Sly kolekce byla úplně jiná a povedla se po všech směrech. Očekávání byla vysoká ale hlavně od God of War kolekce, která nabízí dvě ikonické hry ve vylepšení grafice, navíc s podporou trofejí. Kdo tedy rád sbírá toto virtuální harampádí, určitě zklamán nebude, zvláště když pohárky je lehké získat.

Úvodní scéna celé série, v níž se Kratos vrhá z útesu, se nesmazatelně zapsala do paměti hráčů a nastartovala celou sérii o několika dílech. Vše ale samozřejmě začalo ještě před samotnou hrou, kdy Kratos se svoji armádou vytáhl do boje proti Barbarům, a aby uspěl, přísahal věrnost Areovi, bohu války. Na oplátku získal čepele Blades of Chaos, které mu měly pomoci nepřátele porazit. Ares ale začal následně své hrátky s hlavním hrdinou a vše vyvrcholilo, když nevědomky vyvraždil celou domovskou vesnici, i se svojí ženou a dcerou. Tyto události pochopitelně Kratose hodně ovlivnily a od té doby prahl po pomstě a vydal se zničit svého nyní už nového nepřátele, přímo boha války, kterým se nakonec sám stal. Druhý díl následně celou zápletku ještě více zamotal v momentě, když se rozzuřený Kratos rozhodl zkopat všechny bohy z Olympu za pomoci obřích Titánů, a to včetně samotného Dia, čímž při přetrhal všechny vazby. Kromě epického příběhu jsme si na obou hrách zamilovali hlavně hratelnost, která se skládala z likvidace všelijakých potvor, ale i velkých bossů, to za pomoci výborně zvládnutého soubojového systému. Série navíc měla i řadu prostorových hádanek, které jednotlivé díly vždy skvěle doplňovaly.

Obě hry jsou pochopitelně i dnes špičkové a zaslouží si vaší maximální pozornost. Ostatně ukázaly směr moderním Hack and Slash akcím a mnohé i dnes překonávají. Tato recenze nebude hodnotit znovu obě hry, ale spíše se zaměří na technické zpracování a to, jak vůbec port pro kapesní konzoli PlayStation Vita dopadl. Pokud se chcete dozvědět o obou hrách více, můžete díky starší recenzi kolekce pro PlayStation 3 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=god-of-war-collection-278 . Bohužel musím konstatovat už nyní, že se s ním vývojáři moc nemazlili. Nemůžou se přitom vymlouvat na nedostatek zkušeností, protože dříve už připravili několik slušných Vita her či portů. Výsledek je proto menším zklamáním. Grafika byla oproti PlayStation 3 verzi osekána, takže prostředí nemá tolik detailů, stejně tak na tom jsou postavy. Navíc nic není tak vyhlazené, jak by mělo být, což ostatně vidíte i vedle textu na obrázkách. I tak ale PlayStation Vita port vypadá lépe, jak PlayStation 2 originál, ale s tím se tak nějak počítá. Pokud by byla grafika hrubší, asi by to tolik na celkové hodnocení vliv nemělo.

God of War Collection přináší na kapesní konzoli PlayStation Vita jedny z nejlepších akčních her PlayStation historie, které nenudí ani na poněkolikáté hraní. V kapesní konzoli vám obě zaberou 3400 MB.

Největší bolestí Vita portu je framerate. PlayStation 3 verze běžela v 60fps jen s menšími výkyvy, což se podepsalo na následném skvělém zážitku. U Vita verze vývojáři snížili framerate na polovinu, ale bohužel během akce, kde je více nepřátel a do toho je náročnější scéna, je číslo ještě podstatně nižší. Většinou se framerate pohybuje mezi 20-30 snímky, někdy klesne ještě níže. Hra se tak zpomalí, a nejen, že se hůře hraje, ale zaniknou i plynulé pohyby hlavního hrdiny, který masakruje jednu potvoru za druhou. Boj si prostě tak dobře neužijete, jako na PlayStationu 3.

Framerate je naštěstí jediným velkým problémem, který celou kolekci trápí. Hudba je pořád skvělá, na tu moc vývojáři nesahali, zvláště u druhého dílu si budete užívat úžasný soundtrack se spoustou nezapomenutelných skladeb. Jen bych měl možná menší výtku k ozvučení, které bylo trochu komprimováno, takže není tak kvalitní a hlášky hlavního protagonisty, na kterých hra staví, nemají takový úder, jaký by měly mít. To je ale jen drobnost, možná si toho nevšimnete, pokud nebudete porovnávat vedle sebe PlayStation 3 a PlayStation Vita verzi.

Možná si vzpomenete, že každý díl God of War na velké konzoli měl výborně zvládnuté ovládání, díky němuž byla radost rozřezávat nejrůznější potvory na malé kousky. U PlayStation Vita verze odvedli vývojáři dobrou práci, hry se ovládají podobně, jako na velké konzoli. Jen zadní tlačítka L2 a R2 byla namapována na zadní dotykovou plochu. Nejprve jsem měl z tohoto trochu strach, ale protože se můžete dotknout kdekoliv, používání bylo příjemné a nezaznamenal jsem žádný problém. Rovněž je jednoduché používání několika speciálních schopností, pro jejichž aktivaci se musíte dotknout znaku na dotykovém displeji. Ovládání se tedy v rámci možností povedlo a po tomto vás čeká plnohodnotná zábava, která ukazuje, jak jsou důležité nejen dvě páčky, ale také klasická tlačítka.

Cest jak získat God of War pro PlayStation Vita je několik. Můžete si ho objednat za 699,-Kč v krabicové verzi, což je určitě adekvátní cena - http://www.xzone.cz/nahledpsp.php3?idg=403&a_aid=11051105 . Kolekce je ale dostupná i na PlayStation Store, kde když si ji zakoupíte, získáte v rámci programu cross-buy PlayStation 3 verze her zdarma. Můžete si tedy vyzkoušet, jak obě hry vypadají na domácí konzoli. Cross-buy se ale samozřejmě vztahuje i opačně, takže pokud už obě hry máte na PlayStationu 3 skrze digitální distribuci, můžete si je stáhnout do kapesní konzole PlayStation Vita bez dalšího poplatku. Určitě dobrá zpráva.

God of War Collection přináší na kapesní konzoli PlayStation Vita dvě výborné a svým způsobem přelomové akční hry, navíc s nezapomenutelným hlavním hrdinou, který ani dnes neztratil nic ze svého kouzla. Pořád jde o slušnou zábavu, jen port kazí framerate, který má k ideálu daleko a ovlivňuje hratelnost. Pokud jste ještě tyto dvě hry niky nehráli nebo si je chcete zahrát na cestách, není Vita verze špatnou volbou. Na PlayStationu 3 si je ale můžete zahrát v daleko lepším provedení. Plusem jistě je, že za jednu cenu dostanete obě verze.

God of War Collection (Vita)

vita
SCEE, SCE Santa Monica
Datum vydání hry:
6. 5. 2014
KARTA HRY
7/10

Komentáře