God of War 3: Remastered

recenze  42
Martin Šmíd, 18. 7. 2015 16:54
Je tomu už pět let, co se na konzoli PlayStation 3 objevila akční hra God of War 3 od vývojářů ze studia Sony Santa Monica, která završila rozjetou trilogii ve velkém stylu. O tom nejlépe hovoří má starší recenze, v níž jsem neváhal vytasit maximální hodnocení, za nímž si stále stojím. Nedávno se vývojáři rozhodli, že připraví remaster tohoto dílu pro PlayStation 4. Ačkoliv už nejde v dnešní době o takové zjevení jako před lety, mohu říci už v prvním odstavci, že pořád jde o hru, která nemá ve svém žánru moc konkurenci, navíc remaster se povedl a jen její nadčasovost podtrhuje.

Testovaná verze: PlayStation 4

Kratos je jednou z nejslavnějších postav PlayStation historie, která letos slaví deset let od svého prvního dobrodružství. Vývojáři ze Sony Santa Monica se rozhodli, že tyto narozeniny oslaví remasterem třetího dílu pro PlayStation 4, díky němuž si budou moci fanoušci finále vychutnat znovu, nyní v nejlepší možné formě. On remaster je totiž určen převážně pro fanoušky, protože nováčci budou mít vstup značně komplikovanější. Je to dáno především tím, že God of War 3 navazuje přímo na druhý díl, takže pokud jste předchozí části nehráli, budete ochuzeni o souvislosti a příběh si tolik neužijete, i když hra samozřejmě menší náznaky toho, co se stalo, obsahuje. Žádnou velkou rekapitulaci ovšem nečekejte. Je proto možná škoda, že se Sony neodhodlala k remasteru rovnou všech tří dílů, které by nováčci určitě ocenili a rovněž by tak byla odůvodněna i cena. Ono 40 euro za remaster jedné 5 let staré hry je možná více, než by se očekávalo.

God of War 3 je finále série, v níž se Kratos konečně dostává ke své pomstě vůči řeckým bohům, kteří mu dříve udělali ze života peklo. Vývojáři ze Sony Santa Monica vždycky uměli dělat epické hry, přičemž právě v God of War 3 se vyřádili nejvíce, protože příběh je jedna velká jízda plná úžasných momentů, výborných hereckých výkonů a zvratů, které vedou až k velkému závěru, na který fanoušci tolik čekali. Ano, dalo by se namítnout sice, že některé postavy by si zasloužily lepší podání, protože na scénu přijdou jen proto, aby dostaly nálož od hlavního hrdiny, ale to je jen jedna menší muška jinak na skvělém závěru.

God of War 3 se ovšem nepyšnil jen skvělým příběhem, ale rovněž hratelností, která i dnes působí hodně svěže a svým způsobem nadčasově, navíc není určena jen pro nejlepší hráče, ale uspokojí i nováčky, kteří k podobným akcím i kvůli vyšší obtížnosti zatím nepřičuchli. Během hraní remasteru jsem si stále užíval výborný soubojový systém s nepřeberným množstvím komb podpořený čtveřicí výborných zbraní, které je možné upgradovat skrze jednoduchý a plně funkční systém. Pak je radost likvidovat zástupy protivníků mnoha druhů, od vojáků až po Minotaury a nejrůznější obry. Vrcholem hry jsou ale pochopitelně souboje s bossy, které zde tvoří nejen nejrůznější bohové, s nimiž si konečně Kratos vyřídí své účty, ale také obrovští Titáni. Co souboj s bossem, to jedinečný zážitek, na který budete vzpomínat ještě po dohrání, navíc souboje se neopakují, každý vyžaduje trochu odlišnou taktiku a strategii. Možná bych i řekl, že epičtější souboje s bossy zatím žádná jiná hra nepřinesla, v tomto God of War 3 boduje i dnes a nemá prakticky konkurenci.

God of War 3 nejsou jen zábavné souboje s protivníky, ale i parádní level design, nad nímž kolikrát spadne brada, navíc vývojáři po lokacích poschovávali spoustu skrytých truhel a dalších bonusů, takže se určitě vyplatí vše prozkoumávat. Hra je sice lineární, ale do řady místností se jen tak nedostanete. Skvělý level design pak doplňují výborně zvládnuté hádanky, které vždy slouží jako oživení mezi souboji s protivníky. Zatímco v jiných hrách jsou hádanky občas násilně naroubovány, zde jsou zcela přirozenou součástí hry, navíc jsou opravdu chytré a je vidět, že si někdo s jejich návrhem dal velkou práci.

Vývojáři ze Sony Santa Monica se rozhodli, že nepřipraví pro God of War 3 remaster žádný nový obsah, prakticky vydají původní hru s dodatečnými DLCčky, mezi kterými vyniknou hlavně výzvy Challenge of Olympus a Challenge of Exile (přítomny jsou i bonusové kostýmy), v nichž se musíte v aréně postavit neustále nabíhajícím vlnám protivníků, ale nejsou pochopitelně postaveny jen na jejich likvidaci. Challenge dokážou herní dobu natáhnout, jsou zábavné, ale pochopitelně nejsou tím hlavním, pro co si God of War 3 zakoupíte. V předchozích řádcích jsem řekl, že tu není žádná novinka, ale jedna menší tu je v podobě Photo režimu, v němž si můžete hru vždy pozastavit stisknutím touchpadu a vytvořit si nádherný obrázek, třeba během epického souboje s bossem (Photo režim je dostupný jen během hraní, nikoliv ve filmečcích). K výběru jsou nejrůznější filtry a efekty, takže si jde se snímkem pěkně pohrát, jen bych asi ocenil, pokud by šlo natáčet kamerou, ale to je jen taková drobnost. Je určitě škoda, že Photo režim neobsahují všechny hry a nestal se standardem, snad alespoň Sony je bude dávat do většiny svých her. Třeba pro Uncharted 4 je už potvrzen a jsem přesvědčen, že ho bude mít i třeba Gran Turismo. Co se pak týče trofejí, jsou stejné jako v předchozí verzi, na ty vývojáři nesáhli.

Když je připravován remaster pro konzoli PlayStation 4, očekává se od něj, že vývojáři upraví vizuální zpracování. U God of War 3 tohle nebylo moc potřeba, protože už původní verze vypadala naprosto fenomenálně, takže remaster jen vše trochu vyhladil a vyleštil, samozřejmě běží v dnes standardním rozlišní 1080p. Pořád budete obdivovat parádní modely postav s úžasnými animacemi, pěkné prostředí, slušné nasvícením a nádherné efekty, kterými vývojáři ani trochu nešetří a rozhazují je po hrstech kolem sebe. God of War 3 patří stále mezi nejhezčí hry na PlayStationu 3 a mohu říci, že bude patřit i k ozdobám na současné konzolové generaci – dokonce jsem si během hraní říkal, že jde snad o nativní PS4 hru, jak dobře vypadá. Navíc nově běží v 60fps. Framerate je oproti původní verzi, která běžela mezi 30-40fps, o něco vyšší, což se samozřejmě projevuje na plynulosti a lepšímu zážitku ze samotné hratelnosti a hlavně tedy soubojů s nejrůznějšími protivníky, kteří na hlavního hrdinu skáčou ze všech stran ve velkém množství. Jen dodám, že framerate není zamknut na 60fps, občas si můžete všimnout menšího zpomalení, ale nejde o nic hrozného, co by kazilo celkový dojem.

God of War 3 v remasterované verzi je stále tou výbornou akční hrou, která dokázala okouzlit miliony hráčů před několika lety na PlayStationu 3. Je jasné, že nové vydání je určeno hlavně pro nováčky, kteří hru doposud nehráli, ale je otázkou, jestli jde pro ně o nejlepší start do série, když navazuje přímo na předchozí díly, které musíte pro pochopení příběhu mít odehrány. Každopádně díky výborné hratelnosti a nádhernému vizuálnímu zpracování jde o hru, za níž se nemusíte bát utratit peníze. Dostanete špičkovou zábavu na nejeden večer.

Další obrázky naleznete u nás na kartě.

Přeložili jsme pro vás i trofeje. 

God of War 3: Remastered

ps4
SCEE, Sony Santa Monica Studio
Datum vydání hry:
13. 7. 2015
KARTA HRY
9/10

Komentáře