God of War 3

recenze  73
Martin Šmíd, 16. 3. 2010 17:16
Když byl oznámen první díl rubačky God of War, tak vyjma pár novinářů jeho první prezentace nikoho moc nezaujaly a spíše se jednalo o méně očekávanou hru pro konzoli Playstation 2. Když hra konečně vyšla, překvapila svou obrovskou kvalitou, kdy herní recenzenti ihned vynášeli vysoká hodnocení a trošinku překvapení hráči byli postupně natlačeni do obchodů. Když byl oznámen druhý díl, už se čekala jen maximální možná kvalita. Očekávání byla splněna a na sklonku života PS2 vyšla hra, která posunula hranice této konzole zase o několik pater výše. Po dokončení druhého dílu si vývojáři vzali na chvilku dovolenou, aby se po ní ihned vrhli po hlavě na třetí díl, který má zakončit tuto fascinující trilogii. Nyní God of War 3 konečně doputoval na pulty obchodů, tak se pojďme podívat, jak dopadl. Bude se jednat spíše o zklamání nebo o nezapomenutelný zážitek? Dočtete se v naší recenzi.

Pokud jste nikdy nehráli žádný God of War, tak si rozhodně pořiďte před třetím dílem HD remaky v kolekci God of War Collection. Třetí díl totiž navazuje hned na konec druhého dílu, a i když se vše podstatné dozvíte z úvodních titulků a poté i během hry, je lepší mít ihned co nejlepší přehled o samotném dění. Na konci druhého dílu jsme opustili Krata v době, kdy šplhal spolu s Titány na Olymp, aby si to konečně vyříkal s Diem jednou pro vždy. Na tento konec navazuje hned začátek třetího dílu, kdy jsou ovšem Kratovy plány přerušeny samotnými bohy, kteří začnou opravdu nepříjemně kopat. Kratos je tak seslán do Podsvětí, odkud se musí vykopat zpět na povrch, naučit ztraceným schopnostem a vyupgradovat vše, co jde. V tomto konceptu se tedy God of War 3 od svých předchůdců nezměnil, ovšem je nutné dodat, že vše je nyní daleko rychlejší, než dříve, čemuž dopomáhá i hodně velké tempo samotné hry. Popravdě, God of War 3 se moc nezměnil ani jinak v samotné hratelnosti, ale proč měnit něco, co evidentně funguje i v moderním kabátku a neustále ukazuje své konkurenci záda, a to z uctivé vzdálenosti, nutno dodat.

God of War 3 už od začátku hry sází na velmi epické podání, takže i po prvním levelu můžete očekávat velmi prostorné lokace s až dech beroucím zpracováním. V základu se ovšem jedná o pořád tu starou dobrou mlátičku, kdy chodíte po jednotlivých levelech a likvidujete vše, co se vám připlete do cesty, a je jedno, jestli má dotyčný zbraň či nikoliv. Kratos tohle nerozlišuje a klidně by rozsekal na kousky i svého nejlepšího přítele. Protože Kratos o všechny své dovednosti a zbraně na začátku hry přijde, bude se muset opět vymakat do stavu, kdy by se mohl stát rovnocenným soupeřem pro samotného Dia. Budete tak opět chodit po levelech, sbírat nejrůznější zbraně, které se poté dají vylepšovat, ale nacházet budete i další užitečné předměty, které vám občas zachrání krk. Co se týče zbraní, tak základní čepele zůstaly, ale přibyly k nim i jakési kosy na řetězu, které si Kratos vypůjčí od Háda. Stejně tak si budete moci vyzkoušet lví rukavice od nebožtíka Herkula. Dále jsou tu jakési čepele vyvolávající blesky, díky kterým budete moci zprovoznit nejeden rozbitý přístroj. Všechny zbraně poté můžete vylepšovat v klasickém menu výměnou za červené orby, které padají z truhel, ale i padlých nepřátel. Kromě zbraní pomohou Kratovi v boji i nejrůznější předměty. Třeba v demoverzi jsme už mohli vyzkoušet Héliovu hlavu, která má v plné hře daleko více funkcí. Rovněž poté přijde ke slovu i luk s téměř neomezeným počtem šípů. Velkou pomůckou jsou i Ikarova křídla, která má Kratos už od začátku a vhod přijdu i boty od božího posla Hermese. Ty zase umožní Kratovi běhat po určitých zdech a v samotých soubojích být daleko rychlejší. S těmito věcmi se z Krata stává opravdu nezastavitelný stroj na smrt, který likviduje stovky řadových nepřátel, ale i Minotaurů, jeskyních trolů a oživlých soch.

Kapitolou samou pro sebe jsou souboje s jednotlivými bohy, kteří zde představují bosse. Těchto soubojů je ve hře opravdu mnoho, přičemž každý vám dá vždy hodně zabrat, zvláště tedy na vyšší obtížnosti. Tyto souboje jsou rovněž hodně epické, přičemž se na ně občas připravujete i celou jednu úroveň. Občas se navíc vyskytne pasáž, kde si i toho boha musíte chytit, protože se před vámi rozklepe. Přesto si nejde nevšimnout, že souboje s bossy už jsou brány jen jako jakési větší souboje, možná i z toho důvodu, že je likvidujete jak na běžícím páse, abyste si to nakonec rozdali i se samotným jejich vládcem. Možná je tak trošinku škoda, že brzy vyřídíte třeba Háda, který by si zasloužil o něco kvalitněji zpracovaný boj a možná i větší prostor v samotné hře, ačkoli musíme přiznat, že jeho nástup je opravdu hodně epický. Trošinku si můžete od toho neustálého boje oddychnout v náruči bohyně Afrodity, kde přijde na řadu i tolik populární sexuální minihra, která je ve třetím díle zpracována rozhodně nejlépe a možná i nejdetailněji. Rozhodně tedy, co se potěchy mužského oka týče. Kromě bohů se vám postaví do cesty i Titáni. Těch není tolik, jako bohů, ale zato souboje s nimi jsou daleko lépe propracované a dalo by se říci, že i nezapomenutelné.

God of War 3 ovšem nejsou jen souboje. Během hry totiž narazíte i na velmi propracované prostorové puzzle hříčky, kdy budete muset spínat spoustu pák, abyste dosáhli požadovaného cíle a mohli se tak posunout o notný kus dál. Za největší vypíchnutí si zaslouží puzzle v jakémsi labyrintu, kdy se Kratos bude muset přepnout do pohledu sochy, aby viděl scénu z jejích očí. Tato scéna tak bude v tuto chvíli vypadat jinak, díky všelijakým optickým klamům, takže se dostanete i do míst, kam byste se normálně nepodívali. Podobných scén je ve hře ale opravdu mnoho, ale to rozhodně neznamená, že by nějak rušily od samotné akce, která je pochopitelně u God of War 3 na prvním místě.

Už před vydáním hry bylo jasné, že God of War 3 nálepku 18+ dostane, a nebude to kvůli jedné nebo dvěma erotickým scénám, ale kvůli opravdu až hraniční brutalitě. Pokud jste hráli demoverzi a v ní jste jen nevěřícně koukali, jak Kratos trhá hlavu Heliovi nebo oko kyklopovi, tak věřte, že to je jen slabý odvar toho, co vás čeká v plné verzi. Kratos dokáže během hry opravdu brutálním způsobem sprovodit ze světa hodně nepřátel, přičemž nemrkne ani okem, aby dal najevo nějakou tu emoci. Takového chudáka Herkula by po plastice od Krata nepoznala ani vlastní matka. Krev ve hře cáká opravdu na všechny strany, přičemž se nám několikrát stalo, že od ní byl i celý hlavní hrdina. Nejde ovšem říci, že by tyto scény byly nějak nechutné, možná je to i díky samotné prezentaci hry, kdy takové záběry prostě tak trochu čekáme a hra samotná se zase tak vážně nebere.

Jak už jsme psali na začátku, hlavní příběh má neuvěřitelné tempo, což bohužel má tak trochu dopad i na herní dobu. Nečekejte tak, že vám hra vydrží více jak deset hodin. My ji na první pokus dohráli za zhruba 9 hodin čistého času, což je ale pořád velice dobrý průměr. Hra má ovšem velmi slušnou znovuhratelnost, která je navíc podpořena i možností odemykání dalších a dalších bonusů. Od filmečků s tvorbou hry, kostýmů pro Kratose, větší obtížnosti až po speciální režim Challenges. V něm se ocitnete v jedné aréně, kde budete muset splnit zadané úkoly. Hned v první aréně budete muset zabránit, aby se na obrazovce objevilo více jak 50 nepřátel, ale přijde i na likvidaci nepřátel beze zbraně a další velice těžké úkoly.

Pokud jste sledovali nějaké to video, případně hráli nedávno vypuštěnou demoverzi, tak jste si už mohli sami odvodit, že God of War 3 vypadá prostě nádherně. Finální výsledek ovšem vyrazil dech naprosto všem. Pokud jste hráli demoverzi, tak věřte, že grafická stránka se ve finální verzi znatelně zlepšila, přičemž všemu dopomáhají naprosto famózní velkolepé scény, které až vyrážejí dech. Už na začátku budete lapat po dechu při šplhání na Olymp, ale pořád je to jen slabý odvar toho, co vás čeká v následujících hodinách hraní. Po grafické stránce je God of War 3 nejlépe vypadající konzolovou hrou současnosti, což je naprosto bez debat. Na grafice můžete obdivovat nejen úžasně zpracované prostředí, ale i velmi detailní nepřátele a pochopitelně i vysoce propracovaný model hlavního hrdiny Kratose, na kterém je vidět vše od cákanců krve přes jizvy až po póry na kůži. Všemu trošinku kazí na kráse jen občasné prolínání textur a možná i trošinku odfláknuté modely ostatních postav, jako je třeba Héra. Co ale musíme pochválit, je naprosto famózní soundtrack, který naplno navozuje tu skvělou epickou atmosféru a rozpumpuje vám krev v žilách. Rovněž skvělý je i dabing všech zúčastněných, který patří k tomu nejlepšímu, co je v současnosti ve videohrách slyšet.

God of War 3 je epickým závěrem skvělé trilogie, na kterou budeme dlouho vzpomínat nejenom my, ale i miliony hráčů po celém světě. Jen těžko hledat hru, která by měla lepší technické zpracování, více epických scén či vytříbenější hratelnost okořeněnou neuvěřitelnou brutalitou. Kratos se vrátil v naprosto famózní formě, kterou mu můžou jeho konkurenti jenom závidět. Pokud si chcete udělat opravdu velkou radost, tak si God of War 3 kupte a hrajte. God of War 3 je rovněž hodně velkým důvodem, proč přemýšlet o nákupu Playstationu 3. Ta desítka je prostě zasloužená.

God of War 3

ps3
Sony Computer Entertainment, SCE Santa Monica
Datum vydání hry:
16. 3. 2010
KARTA HRY
10/10

Komentáře