Gears Tactics

recenze  29
Martin Šmíd, 7. 11. 2020 13:30
Po posledních nákupech je očividné, že Microsoft má pod svými křídly spoustu talentovaných vývojářů i velkých videoherních značek. Na jakou značku se do budoucna bude určitě spoléhat, tak je Gears, bez níž bychom si konzole Xbox už nedokázali ani představit. Před zhruba rokem jsme se dočkali povedeného pátého dílu, který přinesl slušnou zápletku a vývojáři se nebáli ani sáhnout na hratelnost a obohatit ji o řadu nových mechanismů. Je jasné, že v současnosti se už připravuje šestý díl, který by měl novodobou trilogii zakončit, ale než se ho dočkáme, máme tu spin-off v podobě akční strategie Gears Tactics.

Recenzovaná verze: Xbox Series S, Xbox One X

Snaha přinést tahovou strategii zasazenou do oblíbeného Gears of War univerza existovala řadu let. Ostatně stačí si vzpomenout na uniklé obrázky z nikdy neoznámené hry Gears of War Tactics pro Xbox 360 a kamerku Kinect. A není se čemu divit, protože Gears má natolik zajímavé a propracované univerzum, že by byla škoda ho využívat jen v hlavní videoherní sérii. Každopádně na zmíněný pokus se na pár let zapomnělo, a i proto Microsoft mohl překvapit fanoušky oznámením velmi pěkně vypadající hry Gears Tactics od vývojářů ze studia Splash Damage, která začátkem letošního roku zaznamenala velmi dobré přijetí na PC. Není proto divu, že hráči na Xboxu, kde je ten pravý domov Gears série, byli absencí konzolové verze zklamaní, a zároveň se i ptali, kdy se jí konečně dočkají. Ta chvíle právě nastala, přičemž hra vychází nejen na staré konzole Xbox One/Xbox One X, ale také nové Xbox Series X/S.

I když Gears Tactics není hrou z hlavní série, příběhové ji rozšiřuje a je plnohodnotným zástupcem, kterého by si měli fanoušci rozhodně zahrát. To je dáno i úzkou spoluprací studia Splash Damage s vývojáři ze studia The Coalition, kteří na vše dohlíželi. Příběhově se hra Gears Tactics odehrává před prvním dílem Gears of War série, kdy Locusti napadají města na planetě Sera a vedení COG se proti nim rozhodne použít ničivou zbraň Hammer of Dawn. Jenomže tím hrozba ani náhodou nepomine a proto je do zbroje povolán Gabe Diaz, otec hlavní hrdinky pátého dílu Kait, který dostane za úkol složit jednotku a najít a zlikvidovat locustího vědce Ukkona. To není zrovna snadný úkol a bude vyžadovat maximální nasazení. Příběh jako takový je rozhodně slušně napsaný, má několik silných moment i zvratů a kvalitně rozšiřuje samotné univerzum, a pochválit musím i zajímavé postavy, které doprovází hlavního hrdinu. Ať už je to drsňák Sid Redburn, Mikayla Dorn a nechybí ani oblíbený Cole. Je jich ale daleko více.

Ačkoliv Gears Tactics není akce ze třetí osoby jako hry z hlavní série, ale tahovou strategií ve stylu třeba XCOMu, zachovává si řadu charakteristických prvků. Vizuální styl je podobný hlavní sérii, hrdinové mají stejné pohyby, důležité je krytí se za překážkami a nechybí ani krvavé exekuce, během nichž můžete rozdupat či rozřezat nebohého polomrtvého Locusta na hodně malé kousky. A musím říci, že i žánr taktické tahové strategie Gears značce neuvěřitelně sedí a nečekal jsem, že mě hra až tak vtáhne, že bych měl problém se od ní odtrhnout. 

Pokud jste nikdy podobnou hru nehráli, tak základ hratelnosti spočívá v tom, že máte na mapě partu vojáků, přičemž každému můžete dát během jednoho kola omezený počet příkazů. Většinou jde o pohyb nebo střelbu na protivníka, ale také třeba nabíjení nebo taktické postavení. Jakmile vyčerpáte všechny tahy, tak je na řadě protivník. A takto se střídáte, dokud protivníka neporazíte nebo nesplníte předem zadaný úkol. Jednoduché, řeknete si, ale pravé kouzlo spočívá v tom, že neustále musíte přemýšlet nejen o tom, jak protivníka zlikvidujete, ale také, jak se zachová další kolo a tím tak předvídat a počítat, co že se může stát. Na nejlehčí obtížnost je možné vše odehrát s prstem v nose, ale na těžší už každá chybička sakra bolí. Nejen vás, ale i vybrané hrdiny.  

Hlavní kampaň čítá bezmála třicítku hlavních misí a řadu vedlejších, které ale musíte také plnit, abyste se posunuli dál. Na začátku hry mě čekaly jen klasické likvidační mise, ale následně dojde i na osvobozování zajatých kolegů, držení částí na mapě, infiltrace a několik dalších druhů. Protože je kampaň docela dlouhá, začnou se úkoly v misích po čase dost opakovat, což je určitě škoda. Větší rozmanitost a možná i nápaditost úkolů by určitě neuškodila a jsem toho názoru, že jde ve výsledku o asi ten největší problém, který s hrou mám. No, možná bych i vyčetl malý počet bossů. Ti jsou pouze tři, a protože souboje s nimi jsou velmi dobře navržené a patří k tomu nejlepšímu, chtěl bych jich více. Co trochu nabourává onu částečnou repetetivnost úkolů jsou odlišná prostředí a velmi dobrý design jednotlivých úrovní, na němž si dali vývojáři hodně záležet. 

Jak budete plnit jednotlivé mise a úkoly, budou vám dělat společnost Locusti nejrůznějších druhů. Na začátku potkáte jen řadové neřády, ale následně i řadu dalších druhů, které jste mohli vidět v celé hlavní sérii. Nepříjemní jsou všichni, ale nejvíce jsem měl respekt z bouchacích Tickerů či Kantuse, který dokáže dávat boosty okolním neřádům. Dobré je, že vývojáři nové druhy inteligentně dávkují, takže i v poslední kapitole dokáže překvapit, co že se to najednou před vámi objeví. Už jsem zmínil, že se postavíte i velkým bossům, přičemž se jedná o ty nejvíce ikonické neřády Gears série. Nechci tu zbytečně spoilerovat, abyste nepřišlo o překvapení, ačkoliv asi tak nějak tušíte, kdo by to mohl být. 

Na mise plnit úkoly se vždy vydáváte s partou až čtyř hrdinů, kteří jsou rozděleny do pěti tříd - Vanguard, Heavy, Scout, Support a Sniper, přičemž každá třída má vlastní unikátní zbraně a schopnosti. Když složíte jednotku, tak jednotliví hrdinové následně za dokončené mise levelují a je tak možné u nich odemykat nové pasivní i aktivní dovednosti. Důležitější jsou ale zbraně, které si postupně můžete vylepšovat o lepší mířidla a další příslušenství, které přidá na přesnosti, síle i třeba větší šanci na kritický zásah. Vývojáři dali hře přidáním RPG prvků a vylepšováním zbraní docela slušnou hloubku, navíc při každé misi jsem se vždy těšil nejen na to, až ji dohraji, ale také na nové odměny, abych si mohl svůj tým vylepšit.

V předchozím odstavci jsem zmínil, že můžete mít v týmu až čtyři hrdiny. To je pravda, ale vývojáři do Xbox verze připravili ještě druhou upravenou kampaň, během níž vás bude po většinu času doprovázet robot Jack, kterého určitě budete znát z pátého dílu. Ten zde neslouží k otevírání dveří, ale jako velmi důležitá podpůrná jednotka, která umí oživovat padlé kolegy, ale také jim dávat pasivní obrané i útoční boosty, případně všem během jednoho tahu přebíjet všechny zbraně. Musím se přiznat, že hrát kampaň s Jackem mě bavilo o dost více jak klasickou verzi kampaně a jde o skvělou novinku, která hru obohacuje o další strategické možnosti, čímž se zvedá i zábava. Jack má navíc také svůj vlastní strom s dovednostmi a můžete ho i vizuálně upravovat. Tedy, dávat mu jiné nátěry.

Gears Tactics vyšel původně na PC, a ať se nám to líbí nám konzolistům nebo ne, na této platformě jsou strategické hry doma. Musím ale vývojáře pochválit, že port pro konzole Xbox nijak neodflákli a ovládání i interface velmi dobře vyladili pro gamepad. Je tak jednoduché naklánět kamerou, přepínat mezi jednotkami a dávat jim nejrůznější příkazy, vlastně jsem si chvilkami říkal, že si nedovedu představit, že by se hra ovládala jinak, třeba přes klávesnici a myš.

Kampaň hry Gears Tactics má tři velké kapitoly. Rozhodně nejde o krátkou hru, kterou byste dohráli za jeden nebo dva večery. Vlastně bych i řekl, že jde o nejdelší Gears hru, jakou jsem kdy hrál, čemuž dopomáhají nejen hlavní mise, ale i vedlejší. Po dohrání ale nemusí nic končit, protože můžete hrát hry v rámci speciálního end game režimu Veteran, během čehož získáváte lepší legendární vybavení a skládáte si ten nejlepší tým pro čištění otravných Locustů. Navíc díky tomu, že hra obsahuje dvě verze kampaně – původní a upravenou s Jackem, novými nepřáteli a dalšími novinkami, můžete po dohrání vyzkoušet druhou. Gears Tactics vám za vaše peníze dodá opravdu hodně zábavy na řadu příjemně strávených večerů.

Gears Tactics jsem po většinu času hrál na nové konzoli Xbox Series S, kde běží v rozlišení 1440p při 60fps. Vizuálně jde o jednu z těch hezčích tahových strategií, vývojáři nešetří různými efekty a detailní jsou i postavy a prostředí, ačkoliv je jasné, že Gears 5 vizuální kvalita nedosahuje. Rozhodně ale nejde o špatnou podívanou. Pokud máte doma konzoli Xbox One X, tak i pro ni je hra od prvního dne optimalizovaná a můžete si na ní vybrat, jestli hrát ve 4K při 30fps nebo v 1440p při 60fps. Kvalita textur a obrazu je trochu lepší ve 4K jak na konzoli Xbox Series S, ale ne dramaticky, takže mi vlastně bylo ve výsledku jedno, na jaké konzoli hraju. Na Xbox Series S to bylo o něco častěji díky rychlejšímu nahrávání. Na dobré úrovni je i ozvučení a společně s dobrým soundtrackem se stará během misí o slušnou atmosféru.

Konzoloví fanoušci série Gears už nemusejí smutnit, protože Gears Tactics se konečně dostává i na Xbox One a Xbox Series, navíc ve velmi dobré formě. Porty této kvalitní akční tahové strategie se povedly, ať už jde o optimalizaci nebo vylepšené ovládání pro gamepad, takže je možné hrát bez jakýchkoliv problémů. Potěší navíc nový obsah. Jack dodává hře větší taktickou hloubku a noví nepřátelé dokážou slušně zavařit. Nákup Gears Tactics mohu jednoznačně doporučit. Nyní jen doufat, že se časem dočkáme třeba druhého dílu, v němž by vývojáři mohli napravit několik nedostatků, které jsem zmínil výše. 

Gears Tactics

xonexsx
Xbox Game Studios, The Coalition/Splash Damage
Datum vydání hry:
10. 11. 2020
Žánr:
Strategie, Taktická
KARTA HRY
8/10

Komentáře