Gears of War 2

recenze  19
Martin Šmíd, 7. 11. 2008 11:29
Je to jen několik málo hodin, co jsme pokořili druhý díl Gears of War. Steroidy nabouchaný hrdina Marcus Fenix je zpět i se svojí jednotkou, aby dokončil práci, kterou započal v prvním díle. Jak dopadla jedna z nejočekávanějších her tohoto roku, se dočtete v naší exkluzivní recenzi. S chutí do ní!

Gears of War je opravdu podivný fenomén. Hlavní hrdina Marcus Fenix vypadá jako by vylezl z posilovny, kde nejen cvičí, ale cpe do sebe jeden steroid za druhým. Tak vlastně vypadají všechny postavy ve hře, které charakterizují i poměrně drsné hlášky. To je i jeden z důvodů, proč byl Gears of War u hráčů tolik oblíbený. Hlavní postava ozbrojená těmi nejpozoruhodnějšími zbraněmi, které kdy lidstvo vynalezlo, je obklopena hordami nepřátel. Hráči milují takovéto hrdiny, a to dokázaly i prodeje prvního dílu. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je Gears of War jen tupou střílečkou, první pohled klame. Pod povrchem se totiž skrývá hra, která vypráví jeden neuvěřitelný příběh. Vlastně co příběh. Několik příběhů, které prožívají jednotliví představitelé.

GoW 2 má nějakou tu hlavní dějovou osu, která směřuje k velkolepému finále. Příběh totiž navazuje na konec prvního dílu, kdy jsme doufali, že jsou Locusti (česky nazvaní Sarančata) zabiti a noční můra tak skončila. Jenomže chyba lávky. Locusti jsou nyní ještě daleko silnější a představují ještě daleko větší hrozbu než kdy předtím. Nyní si dokonce vyšlápli na skalní pevnost Jacinto, kde přežívají poslední lidé. Hlavní hrdina Marcus Fenix jim tak z počátku musí zabránit ve zničení pevnosti Jacinto, ale jak později zjistí, aby válka skončila, bude muset přinést nejednu oběť, stejně tak jako jeho kamarádi. Příběh totiž není ve druhém díle tolik strohý a dokreslují ho všelijaké filmečky, které občas dokážou pořádně zabrnkat na emoce hráčů. Jistě vám uvízne v paměti hlavně scéna, kdy Dominic nalezne svoji lásku Marii. Nebudeme ovšem prozrazovat další momenty, protože ty by si měl každý z vás prožít sám.

Stejně jako v prvním díle jste i v tom druhém členy týmu Delta, který je složen z hlavního hrdiny Marcuse Fenixe, který začíná se svým parťákem a kamarádem v jedné osobě Domem Santiago. Ihned na začátku přiberete do týmu i jednoho zelenáče, který však dává najevo, že do této války nepatří a rozhodně ji nemůže přežít, v čemž má pochopitelně i pravdu. Dále vás během hry bude doprovázet i sehrané duo Cole a Baird. Později potkáte i potetovaného svalovce Taie nebo veterána Dizzyho, který se jen tak něčeho nezalekne. Obsazení strany, za kterou hrajete, se tedy od minulého dílu příliš nezměnilo. To Locusti své jednotky lehce obměnili. Tolik časté Wretches z prvního dílu už v takovém množství nepotkáte, ale nemusíte se bát, že by vám neznepříjemňovaly cestu jiné potvory. Většinou to budou pochopitelně Locustí vojáci, ale těm zdárně sekundují Tickeři, což jsou přerostlí brouci, kteří ve vaší blízkosti explodují. Rovněž přibylo nepřátel na monstrech, ze kterých na vás nyní střílí. Samotné monstrum, které ovládají, vás dokáže smést z planety rychleji, než se pořádně rozkoukáte. Mezi taková monstra, která si nepřátelé rádi osedlají, patří převážně chobotnicový Bloodmount, ale dojde řada i na Scorga. V nepřátelské fauně nesmí pochopitelně chybět ani Brumak, který je tu skoro na každém rohu. Kromě přidání několika nových potvor bylo uděláno i pár škrtů. Už se třeba nepotkáte s Berserkerem, který spoustě hráčů uvízl v paměti dodnes.

Kromě klasických řadových nepřátel narazíte i na několik bossů. Za vypíchnutí stojí zejména několik set metrů dlouhý červ, který si razí cestičky v zemi a potápí tak města. Proti takovému monstru nemáte pochopitelně moc šancí a na jeho poražení se tak budete muset nechat sežrat. Dále stojí za zmínku obrovská ryba, se kterou také svedeme celkem tuhý souboj. Co je ovšem trochu zklamáním, je úplně závěrečný boss. Ten oproti svému kolegovi z prvního dílu vydrží jen několik zásahů a sám pro vás navíc nepředstavuje svojí nemotorností příliš velký problém. Stejně jako v prvním díle okusíte i v tom druhém nějaké ty dopravní prostředky. Nejprve to bude jen normální tank, ale později si zalítáte i na Bloodmountovi, abyste v závěru hry zažili i jízdu na tolik populárním Brumakovi. Každé vozidlo je pochopitelně stavěné pro dva hráče, kdy jeden řídí a druhý střílí. Je ovšem škoda, že právě řízení vozidel je poněkud nemotorné a zasloužilo by si rozhodně vylepšit, anebo rovnou celé překopat.

Pojďme se nyní podívat na samotnou hratelnost, která byla největším plusem původní hry. Střelba z úkrytu a rychlá akce zůstaly i ve dvojce, ale dočkali jsme se několika změn, po kterých hráči tolik volali. Tak především animace jsou daleko plynulejší a hlavní hrdina se naučil pěkných pár pohybů navíc. Už tak můžete třeba seskakovat z menších výšek a nemusíte vše obíhat. Rovněž bylo vylepšeno několik okamžiků před vaší smrtí. Nyní už jen nečekáte na smrt, která po zčervenání obrazovky většinou přijde, ale můžete odkulhat ke svému kolegovi, který vás oživí. Na co jsme byli ovšem nejvíce zvědavi, byly souboje nablízko s motorovkou. Už po několika rozřezaných tělech jsme si nemohli nevšimnout, že zas tolik změn vývojáři neučinili. Samozřejmě má hlavní hrdina několik povedených dodělávek ve svém pohybovém menu, ale jinak nic nového pod sluncem. Onen souboj motorovky proti motorovce si prožijete jen v jednom bossovském souboji. Samozřejmě pokud vám někdy nastaví motorovku nepřítel a vy stihnete vytasit tu svoji, dojde i zde na menší šarvátku, ale po většinu hry budete rádi, když se Locustů zbavíte dříve, než se dostanou do vaší blízkosti.

Samotná stavba levelů zůstala kvalitou na stejné úrovni jako v prvním díle. Opět se tak hodí pro skvělý kooperativní mód. Rovněž zůstaly zachovány i rozdělené cesty, kdy si občas budete muset vybrat, jakou že se dáte. Ve druhém díle je podobných rozhodnutí o dost více, a tak vás hra nutí, abyste si ji zahráli minimálně dvakrát, ale díky skvělé znovuhratelnosti ji budete hrát klidně i víckrát. I ve druhém díle v kooperativním módu platí, že pokud kolega, který jde jinou cestou, zemře, opakujete i vy celý úsek znovu. Nemáte totiž možnost ho oživit. Ve druhém díle je naštěstí jen několik takto frustrujících míst. Většina totiž nepředstavuje žádný problém, čímž se dostáváme i ke zjednodušení hry. Nepřátelé vám sice dokážou pořádně zatopit, ale už nepotkáte tolik Locustů s kuší, kteří v původním díle představovali asi největší problém. Na čem vývojáři opravdu nešetřili, je zbraňový arzenál. Už ten v prvním díle si zasloužil obdiv, ale vývojáři ho ve druhém ještě rozšířili. Najdete tu nové samopaly, ale i několik chemických granátů. Čeká na vás rovněž tolik propagovaný plamenomet, který svým zpracováním zůstal daleko za očekáváním. Dále na vás čekají zbraně, které nemůžete mít pořád u sebe, ale slouží pouze k jednomu použití. Mezi takové zbraně patří přenosný kulomet a minomet. Hráči budou mít možnost sebrat i štít, který nosí Mauler. Zde se vývojáři zřejmě inspirovali hrou Army of Two. Největší porci zábavy vám totiž přinese v kooperativním režimu, kdy jeden hráč nese štít a druhý se za ním kryje a likviduje z úkrytu jednoho nepřítele za druhým.

No a jsme na konci. Tedy ještě musíme zhodnotit technickou stránku hry. Začněme grafikou, která se od minula moc nezměnila, ale to neznamená, že by snad nebyla dobrá. Navíc přibylo několik pěkných efektů, ze kterých bude většina hráčů vedle. Grafice rovněž pomáhá i samotný level design, který je hodně povedený a představuje naprostou špičku. Pokud jste obdivovali rozpadlá města a Locustí nory v prvním díle, nebudete mít po zahrání druhého dílu slov. Ačkoliv je grafika jen o něco málo vylepšena, je vidět, že Xbox 360 došel pravděpodobně do svého maxima. Pořád můžeme narazit na textury v nízkém rozlišení, dočítání textur, klesající framerate a některé další grafické chybičky. U takové hry, jakou je Gears of War 2, to zamrzí dvojnásob. Můžeme pochválit i fyziku, která prošla od prvního dílu asi největší rekonstrukcí. Nyní se tak můžete kochat tím, jak odpadává omítka, anebo jak můžete ničit úkryty vašich nepřátel. Pokud ovšem můžete ničit úkryty vašim protivníkům, buďte si jisti, že oni budou dělat to samé vám. Co si zaslouží plný počet bodů, je hudební a zvuková kulisa hry. Ta je jedním slovem úžasná a doporučuji vyhnat zvuk na maximum. Jedině pak si hru maximálně užijete. Pochválit můžeme i český překlad, jehož kvalita je velmi povedená. Dokonce si hra zachovala i ony sprosté nadávky a nedočkáme se tak žádné české cenzury.

Gears of War 2 je úžasná akční hra, která přináší skvělou hratelnost a emotivní příběh plný zvratů. Co ovšem zamrzí, je délka. Hrou totiž projdete bez menšího problému za jedno odpoledne, což není pro tak očekávanou hru zrovna dobrá vizitka. Gears of War 2 krátkou herní dobu ovšem vynahrazuje onou znovuhratelností, která je opravdu vysoká a neméně skvělým online multiplayerem. Gears of War 2 je tak povinnost pro každého hráče, který miluje žánr akčních her.

Gears of War 2

x360
Microsoft Game Studios, Epic Games
Datum vydání hry:
7. 11. 2008
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře