Gears 5 Hivebusters

recenze  42
Martin Šmíd, 17. 12. 2020 12:00
Je tomu už více jak rok, co vyšla povedená akční hra Gears 5. Vývojáři následně slíbili bohatou podporu, kterou jsme viděli napříč několika sezónami. Podpora se zaměřovala čistě na části pro více hráčů, a možná i proto nikoho ani nenapadlo, že by vývojáři ze studia The Coalition mohli připravovat menší příběhové rozšíření. To bylo oznámeno teprve nedávno a už tento týden se dostalo ven. Koupit si ho můžete samostatně, případně stáhnout v rámci nabídky služby Xbox Game Pass. Protože jsem fanoušek série, nemohlo jsem si ho nechat ujít, a už nyní mohu prozradit, že zklamaný jsem po dohrání rozhodně nebyl.

Recenzovaná verze: Xbox Series X/S

V Gears 5 Hivebusters se znovu setkáváme s jednotkou Scorpion, která se poprvé objevila v Escape režimu hry Gears 5. Nyní dostala samostatnou kampaň, zaměřující se na její původ. Musím se přiznat, že jsem si hrdiny z této jednotky v Escape režimu moc neoblíbil a vlastně jsem na ně následně i rychle zapomněl. V Hivebusters ovšem dostává Leslie Macallister, Lahni Kaliso a Jeremiah Keegan daleko více prostoru a člověk se tak s těmito hrdiny může sžít a ve výsledku nešlo špatné rozhodnutí, zaměřit se nyní na ně. Hned na začátku se hrdinové vrhají na svoji první sebevražednou misi, na jejímž konci má být zničení hnízda Swarmu. Příběh je hodně lineární a vlastně moc ani nepřekvapí, ale dobře obohacuje samotné univerzum o novou zápletku i mytologii planety Sera, takže jsem ve výsledku spokojen.

S Gears 5 vývojáři upravili herní základy a přišli s celou řadou novinek. Mezi těmi největšími byl robot Jack, jehož bylo možné upravovat a vylepšovat, takže se staral i o jakýsi RPG prvek. Hivebusters je spíše věrné původu série a o lineárně pojatou akci, v níž hlavně zbraní ani na chvilku nevychladnou a neustále jste hnány z jedné přestřelky do druhé. To určitě není na škodu, zvláště když jsem se po celou dobu dobře bavil a vlastně mi ani nepřišlo, že by mi něco chybělo. Vývojáři se nepokoušeli o nějakou revoluci v rámci zajeté značky, na větší novinky bude bohatší až regulérní šestý díl, na němž se už určitě pracuje. Co ale určitě potěší, tak je skutečnost, že každý z hrdinů má odlišnou bonusovou schopnost, kterou je možné následně i vylepšit. Mac má třeba speciální energický štít. Keegan zase umí generovat munici a Lahni se umí parádně ohánět svým elektrickým nožem. Nemusíte přitom přímo hrát za jednotlivé postavy, abyste mohli jejich schopnosti využívat, ale můžete dát příkazy umělé inteligenci. To následně přináší do hratelnosti i trochu oživující a neokoukaný prvek.

Rozšíření Hivebusters je rozděleno do šesti kratších kapitol odehrávajících se na záhadných ostrovech Galangi, přičemž se během nich podíváte do řady rozmanitých lokací s povedeným designem. Na začátku se budete prosekávat hustou džunglí s rozbořenými vesničkami, díky čemuž jsem si připadal, jako když hraju Uncharted a ne nový Gears. Dojde ovšem i na různé vědecké komplexy nebo lávové jeskyně naplněná děsivými protivníky. O zábavné a kolikrát vypjaté střety s nimi není nouze. Je jen trochu škoda, že se vývojáři nepokusili vytvořit nové jednotky řadových protivníků, nenajdete tu ani nové zbraně k jejich likvidaci. Formulka ale stále funguje dobře, navíc sem tam přijde na řadu i souboj s nějakým tím menším bossem a finále je přímo parádní, ale nechci zbytečně spoilerovat. Možná i proto jsem byl pak trochu zklamaný, že je už všemu konec.

Už podle ceny asi každý pochopí, že Gears 5 Hivebusters není nějaké velké rozšíření, které by bylo rozsahem stejné jako původní Gears 5. Já ho na normální obtížnost prošel za nějaké tři hodinky, během nichž jsem se ovšem ani na moment nenudil. Znovuhratelnost je spíše průměrná a bude hodně záležet na tom, jestli budete chtít vše vysbírat, případně získat všechny achievementy. Co je možná trochu škoda, tak je skutečnost, že Gears 5 Hivebusters není možné stáhnout samostatně, ale musíte mít staženou i docela objemnou původní hru. Na druhou stranu tímto vývojáři trochu motivují k tomu, abyste vyzkoušeli právě probíhající pátou sezónu, která přišla s novým obsahem i spoustou nových kosmetických doplňků. No a nedávno vývojáři přidali do části pro jednoho hráče i New Game+, dvě nové obtížnosti, achievementy i možnost projít příběhovou kampaň ve verzi, v níž hrdinu Marcuse Fenixe ztvárnil herec a bývalý profesionální wrestler Dave Bautista. O Gears 5 se vývojáři v posledním roce ukázkově starali a rozšíření Hivebusters je jen krásným završením.

Série Gears vždy nabízela ohromující podívanou a u Gears 5 Hivebusters tomu není jinak. Ať už budete hrát na konzoli Xbox One, Xbox One X, Xbox Series S nebo Xbox Series X, můžete si být jisti, že vývojáři využívají jejich možností na maximum. Hra navíc nejen skvěle vypadá, ať už díky do detailu zpracovaným postavám, detailnímu prostředí, pěknému nasvícení nebo skvělým efektům, ale také dobře běží. Během testování jsem se nesetkal s žádným bugem nebo problémem, dobrý je i framerate a nevšiml jsem si, že by klesal ani v těch nejvíce náročných scénách. Vysoké produkční hodnoty následně podtrhuje kvalitní ozvučení i dabing hlavních protagonistů a dalších postav.

Gears 5 Hivebusters je příjemné rozšíření skvělé akční hry, které by si neměl nechat ujít žádný fanoušek série nebo akčních her. Nabízí originální zápletku s novými hrdiny, která dobře rozšiřuje univerzum série, ale také zábavnou akci, parádní finále a výborné audiovizuální zpracování. Škoda jen absence nových protivníků, zbraní nebo nápadů, případně i krátkosti. 

Gears 5 Hivebusters

xonexsx
Xbox Game Studios, The Coalition
Datum vydání hry:
16. 12. 2020
KARTA HRY
8/10

Komentáře