GC2010 - God of War: Ghost of Sparta

preview  3
Martin Šmíd, 29. 8. 2010 19:59
Jen blázen by si myslel, že série God of War skončí po třetím dílu. Netrvalo dlouho a měli jsme tu oznámení druhého dílu pro konzolku PSP, který se bude jmenovat God of War: Ghost of Sparta a vyjde na konci roku. Na jeho vývoji se podílí opět zkušené studio Ready At Dawn, takže kvalita by měla být zajištěna už nyní. Na GamesComu nechyběla hratelná demoverze, kterou jsme si s radostí zahráli. Nyní vám tak řekneme, co vás v listopadu tohoto roku čeká.

Nejprve je nutné říci, že děj hry God of War: Ghost of Sparta se odehrává mezi prvním a druhým dílem, kdy Kratos vyrazil na tajemný řecký ostrov Atlantis. To je bohužel zatím vše, co vývojáři prozradili z příběhu, ale už od prvního záběru je jasné, že se ani zde nešetří epickými záběry a bitvami, kterých prožijeme snad co nejvíce. To je ostatně jedna z věcí, kterou vývojáři slibují. Tedy větší délka kampaně. Jinak je podle demoverze God of War: Ghost of Sparta dalším klasickým dílem, kde hráč zlikviduje cestou hordy mytických kreatur a nebudou chybět ani šarvátky s nejrůznějšími bossy. Ty si sice nezadají s epičností bitev z God of War 3, ale minimálně se vyrovnají prvním dvěma dílům a Chains of Olympus.

Nyní už ale k samotné demoverzi s názvem Coast of Atlantis, která hodila Kroatose na jednu válečnou loď. Ihned byl ale hozen epický záběr na celé okolí, kde jsme zjistili, že loď, na které se Kratos nachází, je jedna ze stovek. Epickými záběry tak vývojáři opravdu nešetří. Na palubě na Kratose zaútočila skupinka nepřátel, se kterými jsme ale neměli žádný problém a jen tak si nás hra prověřila, jestli jsme nezapomněli ovládání z předchozího dílu. To je totiž naprosto stejné. Následovala bitva v podpalubí, kde bylo ukázáno nové kombo s názvem Hyperion Charge. Při něm může Kratos rychle chytit nepřítele a na zemi ho poté efektivně umlátit. Obdoba tohoto komba poté existuje i v souboji ve vzduchu.

Zpět na palubě. Na Kratose zde zaútočila obrovská mořská potvora, která ovinula celou loď svými chapadly. Ty jsme tak museli prosekat, přičemž společnost nám dělali i velcí pavouci, kteří se dokázali na Kratose pořádně přisát a znepříjemnit mu život. Po prosekání cesty lodí byla bohužel loď zničena a Kratos hozen na pobřeží, kam vylezlo i obrovské monstrum s chapadly. Netrvalo dlouho, abychom zjistili, že jde o Krakena. Začali jsme s ním bojovat, přičemž potvora něco vydržela a dokonce nás jednou dokázala poslat k Hádovi do podsvětí. Porážce se ale potvora stejně nevyhnula, přičemž jsme ji dorazili klasickou mačkací sekvencí.

Poté už následovala klasická God of War hratelnost, kdy jsme museli otevírat truhly, likvidovat hordy nepřátel a občas zabojovat s někým silnějším, jako byl třeba Minotaurus. Nechyběly ani klasické skákací pasáže, kde jsme museli za pomocí Kratových zbraní překonat velkou propast. Vše tak zapadá do této vynikající série. Co nás možná trošinku zaujalo, byla možnost si vzít kopí a štít, přičemž kopí jsme poté mohli házet na nepřátele, kteří vždy vydrželi jednu ránu. Kopí jsme ale nemuseli jen házet, ale mohli jsme s ním i normálně bojovat nablízko. Poté už následovala jen jedna puzzle hádanka, po které jsme pomlátili ještě několik neřádů. Demoverze byla u konce a my si odnesli velmi pozitivní dojmy.

Co se týče grafické části, tak ta byla v prezentované demoverzi už ve svém finálním stádiiu, takže si ji můžeme zhodnotit. Pokud jste si mysleli, že vývojáři z Ready At Dawn už nedokáží po Chains of Olympus vymáčknout z PSP více, pořádně byste se spletli. Grafika Ghost of Sparta je opravdu o jednu třídu lepší, přičemž budete obdivovat nejen skvěle vymodelované prostředí a postavy, ale i nejrůznější efekty během samotného boje. Třešničkou na dortu jsou poté i vylepšené animace postav, díky čemuž hra vypadá opravdu fenomenálně na poměry PSP. Je třeba také dodat, že ani jednou se nám hra během hraní nezpomalila. O hudební složce nemusíme ani moc psát. Ta byla pro demoverzi převzatá z původní trilogie, což ani v nejmenším nevadí.

God of War: Ghost of Sparta zatím vypadá opravdu náramně a z prvních dojmů můžeme usoudit, že nebude tento rok lepší hry na PSP. Kdo tak tuto konzolku má doma, měl by si v kalendáři zaškrtnout začátek listopadu, kdy God of War: Ghost of Sparta vyjde. Svou chytlavou hratelností, elektrizující grafikou a epickou hudbou si nás získal už nyní.

God of War: Ghost of Sparta

ps3psp
Sony Computer Entertainment, Ready At Dawn
Datum vydání hry:
2. 11. 2010
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře