GC2010 - Donkey Kong Country Returns

preview  3
Martin Šmíd, 9. 9. 2010 2:17
Všechny tři díly hry Donkey Kong Country od RARE jsou považovány za největší klasiku konzole SNES. Od jejich vydání jsme se dočkali ještě několika her se známým opičákem, ale žádné, která by na ně navázala. Až letos se začalo šuškat, že Nintendo připravuje nový díl pro Wiičko. Všechny tyto spekulace se potvrdily na E3, kde Nintendo představilo hru Donkey Kong Country Returns. My jsme si ji mohli na nedávném GamesComu zahrát, takže se nyní podělíme o svoje dojmy.

Dlouhých 14 let uběhlo od vydání hry Donkey Kong Country 3: Dixie Kong´s Double Trouble!. Za tu dobu se toho hodně změnilo. Třeba to, že se na scéně objevila spousta konkurenčních maskotů, jako je Crash, Croc, Rayman nebo Ratchet a Clank. Také už studio Rare nepřipravuje hry pro Nintendo platformy, ale pro Xbox. Když se začalo šuškat, že se chystá pokračování, fanoušci se ptali, kdo se této série chopí. Přeci jen navázat na úspěch studia Rare nebude nic jednoduchého. Volba Nintenda nakonec padla na vývojáře z Retro Studios, kteří mají za sebou vynikající hry ze série Metroid Prime. Dalo by se tak říci, že série Donkey Kong Country nyní nemůže být v lepších rukou, o čemž jsme se také přesvědčili na GamesComu.

Než se vrhneme na naše dojmy, tak ještě zmíníme, o čem vlastně nový díl bude. Příběh zde bude sloužit zase jen jako pojítko mezi levely, takže neočekávejte žádnou velkou hloubku. Náš hlavní hrdina Donkey Kong si žije poklidně na svém rodném ostrově Donkey Kong Island. Jako správná opice každý den shání nějaké ty banány, proto ho naštve, když se na ostrově objeví zlá skupina Tikis, která mu je před nosem šlohne. Že něco takového je nepřípustné, o tom se ani nemusíme bavit. Co by vás ostatně jako opici naštvalo více. Donkey Kong se tak znovu vydá po svém ostrově, aby si to s přistěhovalci pěkně vyříkal z očí do očí, přičemž na jeho cestě nebude sám, ale zase mu budou pomáhat členové jeho rodiny. Samozřejmě jistotou je návrat synovce Diddy Konga. S jakými dalšími postavičkami se ve hře znovu setkáme, to zatím nevíme.

Nintendo stánek na Gamescomu byl neustále v obležení herních novinářů, takže jsme tak trochu čekali, že si na zahrání hry Donkey Kong Country Returns počkáme. Po zhruba půlhodinovém čekání jsme se chopili ovladače a zapnuli první level. Co se týče samotného ovládání, tak to jsme si ihned osvojili a nedělalo nám žádný problém. S analogovou páčkou běháte, skáčete Ačkem a co se týče pohybových senzorů v ovladači, tak ty používáte jen k mlácení do země. Bušení do země není jen tak na okrasu, ale můžete z ní vymlátit peníze, ale i nějakou tu další pochoutku v podobě banánu. Co se týče těchto bonusů, tak během hraní jsme si všimli, že se po levých opět povalují i bonusové mince a písmenka ke složení jména DONKEY KONG. Vše je tedy při starém.

Co se týče levelů, tak jsme si vyzkoušeli hned dva klasické a jeden bonusový, o kterém se zmíníme v dalším odstavečku. První level se odehrával v džungli, kde se náš hrdina musel vypořádat s místní faunou, jako byli papoušci nebo žáby. Co se týče levelu, tak zde se jednalo o naprosto normální skákačku, kde jsme se museli dostat z bodu A do bodu B. Cestou jsme ale sbírali i nějaké ty bonusy, ale také objevovali skryté pasáže. Po absolvování levelu se nám objevilo, kolik jsme sebrali po levelu banánů, mincí a kolik života nám zůstalo. No moc ho nebylo a banánů jsme také moc nesebrali, což značí jenom to, že bude spousta míst po celém levelu, která budou čekat na objevení. Po dokončení prvního levelu jsme se vrhli na další. Pokud jste hráli první díl této série, tak si možná vzpomenete na jízdy v důlním vozíku. Ani tyto pasáže v novém dílu chybět nebudou, přičemž jednu z nich jsme si vyzkoušeli na vlastní prsty. Opět jde v této pasáži hlavně o co nejlepší načasování skoku, abyste přeskočili buď překážku, nebo do dalšího vozíku. Level byl opět velmi zábavný a u něj jsme si nejvíce zavzpomínali na první díl. Ta nostalgie...

Demoverze na GamesComu obsahovala i jeden bossovský level, kde jsme si zabojovali proti přerostlé zmutované žábě v jedné aréně. Souboj s ní nebyl vůbec jednoduchý, přičemž jsme museli správně načasovat jak obranu, tedy proběhnutí, když byla žába ve výskoku, ale také samotný útok. Pokud jsme se totiž, byť jen o vteřinu zpozdili, už nás nabrala na svoje rohy. Ještě, že těch životů bylo po celém levelu vždy hojné množství, protože jinak bychom se moc daleko nedostali. Po porážce přerostlé žáby následovala obrazovka, kde se nám zobrazil náš úspěch a poté hra skočila znovu do menu na výběr dalšího levelu.

Je třeba říci, že ačkoliv už dneska spíše všichni jedou na 3D, což ostatně vidíme u plošinovek JAK and Daxter nebo Ratchet and Clank, je dobře, že se vývojáři z Retro Studios rozhodli zanechat osobitý 2D styl. Pohled na scénu tak zase máte z boku, přičemž nově jsou objekty na obrazovce ve 3D, včetně postaviček. Čeho jsme si třeba všimli u hraní, tak je to opravdu pěkný art styl hry. Opravdu si nyní nevzpomínáme, kde bychom něco podobného viděli. Po grafické stránce tak nemáme podle prvních dojmů hře Donkey Kong Country Returns co vytknout. Co se týče hudební stránky, tak ta recykluje některé melodie z předchozích dílů, samozřejmě nově nahrané, takže tak získávají novou šťávu.

Zatím to vypadá, že Donkey Kong Country Returns bude důstojným pokračováním původní série. Vývojáři se určitě rozhodli správně, když hře ponechali její 2.5D vzhled, který se už dnes u plošinovek moc nenosí. Nyní už tak počkat na konec roku, kdy by měl Donkey Kong Country Returns zaklepat i na naše dveře. Už se moc těšíme, až se znovu vypravíme na Donkey Kong Island a nakopeme té havěti zadky. To by bylo, aby nám kradla banány!

Donkey Kong Country Returns

wii
Nintendo, Retro Studios
Datum vydání hry:
21. 11. 2010
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře