FUEL

recenze  19
Lukáš Kunce, 3. 8. 2009 0:04
Každý už určitě někdy hrál nějakou tu závodní hru. Ať už realistické Gran Turismo, nebo Forzu, či arkádový GRID a v neposlední řadě třeba šílenost ve stylu Burnoutu. Někdo rád nářez, někdo rád realističnost. Pro fandy nářezu studio Asobo, podporované vydavatelskou stranou Codemasters, připravilo závodní hru Fuel, která už od oznámení byla plná očekávání. Jak se však povedla nebo nepovedla, čtěte dále.

No, co vůbec ten Fuel je? Jedná se tedy o závodní hru v otevřeném světě, velmi rozlehlém světě. Dokonce tak velkém, že se hra zapsala do Guinessovy knihy rekordů – gratulujeme. Pokud by vás to zajímalo, tak rozloha světa se rovná, a teď se držte, 14 400 km2. Pokud si tak budete chtít udělat okružní jízdu kolem světa, přejeme hodně štěstí. Když už se bavíme o tom, jak je svět velký, co třeba si říci něco o tom, jak vypadá. Budete tedy odsouzeni k tomu se vozit po post-apokalyptickém světě zpustošeném následky globálního oteplování. Ani počasí vám zde přát nebude – bouře ani tornáda tomuto světu nejsou cizí. Příjemnou záležitostí je také real-time střídání dne a noci, kdy noc je opravdu noc a nenarazit do některé z překážek je opravdu umění. Abych ale pravdu řekl, osobně si takto post-apokalyptickou dobu nepředstavuji. Fallout 3 nasadil vysokou laťku.

Když jsem naťukl, že svět je značně poničený, nabízí se otázka – v čem tam jako budu jezdit? Určitě ne ve sporťáku. Očekávejte tak monstrózní trucky, ATV, buggyny, SUV, motocykly a jiné příšernosti. Vše se nakupuje za benzín – Fuel, kdy první vozítka vás budou stát kolem těch 4-5 tisíc a výš. Najdete zde přes 75 vozidel, a to jak ty vhodnější na silnici, tak potvory, které si tykají s obtížným off-road povrchem. Ovladatelnost všech vozů je dobře vyvážená. Motocykl stavěný na off-road řádění bude téměř nepoužitelný na silnici a naopak, což přinutí hráče si dál a dál vydělávat na nové a nové přírůstky do sbírky. Ovládání je poměrně primitivní – plyn, brzda, směr. To se však nedá říci o menu, ve kterém se možná ze začátku budete chviličku ztrácet a to samé platí i o mapce, která je vskutku nepřehledná – ale vše je o zvyku, stačí pár hodin a již nic nebrání pohodlnému hraní.

No a o co ve hře vůbec jde? Jakožto drsný závodník se vydáváte na pouť dárce orgánů v honbě za každým možným vítězstvím. Začínáte v malém nenápadném kempu s motocyklem a buggynou, ze kterého se postupně dostáváte do dalších malých kempů, avšak s větší přístupnou oblastí kolem něj. Za každé vítězství získáváte krom Fuelu i hvězdy, jejichž počet je závislý na nastavení obtížnosti. Obtížnosti jsou celkem 3 a logicky si můžete odvodit, že na nejlehčí obtížnost bude hvězdička jedna, naopak na nejtěžší obtížnost vyhrajete hvězdy tři. Samozřejmě je i množství obdrženého paliva postavené na stejné závislosti jako u hvězd. No a právě hvězdy potřebujete k odemknutí dalších oblastí, kde na vás čeká další dávka závodů a výzev. Závody můžou být jak okružního typu, tak i typu "z bodu A do bodu B". Na rozdíl od všeho ostatního je nemusíte vyhledávat, ale jednoduše zvolíte v menu pod položkou Career. Samozřejmě si každý závod žádá určitý druh vozidla, takže nemůžete každý závod odjet se svou milovanou buggynou, ale občas budete muset sáhnout i po čtyřkolce či automobilu. Co se týče výzev, tak těch je pestrá škála a musím říci, že se postupně stanou mnohem zábavnějšími než stereotypní závody. Ve hře se objevují pod červenou barvou a zajezdíte si třeba klasický time trial, ale můžete si zkusit závodit i proti helikoptéře nebo seek-and-destroy, což je taková variace na Burnout – tzn. vyřadit ostatní závodníky ze hry. I zde však platí jedno přísné pravidlo – opět se musíte držet předem určené závodnické třídy. Na rozdíl od závodů však za výzvy nezískáváte hvězdy, ale zato však velmi slušný obnos Fuelu, který lze získat ještě jednou cestou, a to vrážením do sudů s benzínem, kdy jeden má stovkovou hodnotu.

Hráč si samozřejmě může svého závodníka i svoje miláčky vonící benzínem různě upravovat. Závodník tak může projít změnou barvy kůže, může dostat nový ohoz, helmu nebo třeba jen barvu a potisk jeho starého oblečení. To samé platí i u barvení vozidel. Barvu lze změnit kdykoli, avšak různé druhy a barvy potisku si budete muset najít sami ve hře. Ty se ve světě objevují v modré barvě se symbolem sprejovací plechovky. Většinou se objevují hodně daleko od silnic, takže občas budete muset vyjet až na samotné vrcholky skal. To však není jediný důvod, proč si udělat takový výlet. Ve hře se objevuje mnoho vista points, které víceméně nemají herně žádný význam, ale poskytují krásný výhled po herní krajině. Opravdu, takový západ slunce nebo výhled na rozlehlou krajinu se dají sledovat i ve hře. Pokud tedy na mapce či navigaci uvidíte zelenou barvu, jde právě o vista point.

Další ze záležitostí, kterou ve hře ještě můžete vyhledat, jsou tzv. "Doppler trucks", které získáváte rovněž vyhráváním závodů. Tyto "Doppler trucks" se objeví v oblasti, ve které se konal daný závod a jejich funkčnost je pro některé casual hráče až nezbytná – pokud do nich narazíte, tak dle barev zmíněných výše vám odhalí lokace všech dostupných výzev, vista points nebo potisků. Podobnou záležitostí jsou také Maverick vozidla. Ta na rozdíl od Doppler trucks neposkytují podobné výhody, ale jsou použitelná jako všechny ostatní káry. Pokud do nich narazíte, automaticky se vám odemknou, je ale nutné si je zakoupit.

Zvuková stránka hry se nedá hodnotit záporně. Zvuky vozů zní skutečně dobře, jen hudební doprovod by možná mohl být pestřejší a zajímavější, ale jak se říká – sto lidí, sto chutí. Grafický kabát hry je na jednu stranu perfektní, na druhou stranu hodně nedodělaný. Textury i modely vypadají vážně krásně, prostředí celkově dodá na skvělé atmosféře, ale vykreslování v dálce hodně ubírá na kráse. Co však trošku zacelí tuto díru, je stabilní framerate.

Co se týče multiplayeru, tak v jednom závodě se může utkat až 16 hráčů, v kooperativním režimu je možné si zahrát ve dvou až čtyřech hráčích. Offline multiplayer však bohužel chybí. Pokud jste dočetli až sem, zřejmě jste si nevšimli žádných záporně znějících odstavců. Přesto však hře něco ubližuje, a to je opět stereotyp, který se možná zanedlouho stane nejkopírovanější herní vlastností poslední doby. S tím se váže i velikost herního světa. Obrovské plus se tak může lehce proměnit v malé mínus – rozlehlost sice nemá obdoby, ale kdyby byl svět o polovinu menší a herní obsah 2x tak velký, určitě bychom se nezlobili a ani multiplayer na jedné konzoli by určitě nikomu neuškodil.

FUEL tak splnil očekávání tak napůl. Přinesl sice skvělé off-roadové závodění, které ze začátku bude milovat každý, po čase vás však hra hodně omrzí. Kdo ale má rád benzín, neměl by váhat a dát FUELu šanci, jelikož lepší hry tohoto typu se hledají jen těžko.

FUEL

ps3x360
Codemasters, Asobo Studios
Datum vydání hry:
2. 6. 2009
KARTA HRY
7/10

Komentáře

Související články

Nový trailer ze hry FUEL