Forza Motorsport 3

recenze  15
Martin Šmíd, 23. 11. 2009 23:51
Na letošní E3 oznámil Microsoft už třetí díl populární závodní série Forza Motorsport, přičemž stanovil datum vydání na letošní podzim. Nikdo tomuto datu nevěřil, ale hra je skutečně tady. Splnili vývojáři velkolepá prohlášení, kterými krmili herní novináře i hráče? Právě na tohle se vám pokusí odpovědět naše recenze. S chutí do ní.

Vývojáři z Turn 10 měli na E3 opravdu velkolepou prezentaci, která ukazovala, jak bude zhruba vypadat závodění na konzolích v následujících měsících. Spousta velkolepých nápadů, které až vyrážely dech a prohlašování, že jde o nejhezčí a nejpropracovanější závodní hru dneška. Už tehdy bylo jasné, že pokud chtějí vývojáři s něčím takovým přijít, nebude jim k tomu stačit jediný disk. Forza Motorsport 3 je tak trošinku netradičně vydána na dvou DVDčkách, což ale nepředstavuje až takový problém. První disk obsahuje samotnou hru, přičemž na druhém se nacházejí nová vozidla a tratě. Druhý disk k samotnému hraní ale vůbec nepotřebujete a klidně se bez něj obejdete. Slouží jen jako jakési rozšíření. Pokud jste hráli druhý díl této závodní simulace, jistě si pamatujete na celkem krkolomné menu, které naštěstí ve třetím díle nenajdete. Vše je krásně přehledné a nemusíte tolik skákat, i když občasného zdržení díky nahrávací obrazovce se nevyhnete.

Hlavním režimem je ve hře Závodní sezóna, která obsahuje kalendář s jednotlivými šampionáty, které postupně musíte vyhrát. Hra má jakési čtrnáctidenní cykly, kdy na začátku každého si vyberete jeden ze tří šampionátů, přičemž na konci každého cyklu si dáte nějaký ten těžký závod o pořádně peníze. Takto můžete jezdit i několik sezón, přičemž každá další je vždy o něco těžší a hlavně delší, což později může vést ke značnému stereotypu a hlavně nudě. Většinou jezdíte jen na klasických tratích, po boku svých protivníků, ale občas se naskytne možnost zajezdit si i klasický Sprint na nějaké té nové trati, jako je třeba Nürburgring. Forza Motorsport 3 se pyšní tím, že obsahuje celkem 135 druhů okruhů. To je sice pravda, ale originálů je o dost méně, konkrétněji něco kolem dvou desítek, což je sice slušný počet, ale vždy může být více. Většina tratí je převzatá z druhého dílu, přičemž všechny tratě prošly jen lehčí kosmetickou úpravou. Mezi tratěmi najdete i nějaké ty novinky, jako je třeba francouzský Le Mans.

Pojďme se podívat na samotný vozový park, který se od posledního dílu značně rozrostl. Ve hře naleznete úžasných 415 automobilů, které jsou propracovány do nejmenších detailů. Takto dobře vypadající modely aut jsme ve hře ještě neměli a vývojáři z Turn 10 si zaslouží velkou pochvalu. Ve hře naleznete spoustu druhů značek automobilů jako je Ferrari, Ford, Lamborghini, Lotus, Mercedes, Nissan, Peugeot, Porsche, Renault, Subaru Impreza a spousty dalších. Všechny automobily obsahují navíc vlastní interiér, který je ale trošinku odfláknutý a nepůsobí tak dobrým dojmem, jako třeba u Need For Speed Shift. To ovšem nemění nic na tom, že se z pohledu z kokpitu dobře řídí a zvláště s volantem si jízdu maximálně užijete. Vývojáři před vypuštěním hry slibovali celkem propracovaný model poškození. Bohužel, dočkali jsme se jen dosti omezené verze, která má k ideálu hodně daleko. Automobil sice reaguje na vaše hrátky s mantinelem a dalšími překážkami, ale na vzhledu to moc není vidět. Odpadne vám sice nárazník, poškodí se lak, ale nic víc. Zkuste si nabourat v plné rychlosti do bariéry z pneumatik v reálu. Schválně, jestli vám upadne jen zrcátko a trošinku poškrabe lak. Asi ne. Model poškození je tak hodně velké zklamání a rozhodně jsme od něj čekali daleko více. Co ovšem musíme pochválit, je skvělý jízdní model všech aut a pokud máte doma volant, budete si připadat jako v jednom velkém snu. Pokud ale volant nemáte, nezoufejte. Vývojáři si vyhráli i s velkou optimalizací hry pro klasické gamepady, kdy i na nich si užijete perfektní pocit z jízdy.

Samotné automobily dále můžete upravovat ve své garáži. Zde se nachází opravdu spousta možností, nejen kosmetických, ale i výkonnostních, které z vašeho nablýskaného miláčka udělají super auto, které nebude mít na trati konkurenci. Možností je tu opravdu hodně a zřejmě si zde každý tunér pořádně vyhraje. Pokud ale nejste v tomto oboru až tak zkušený a třeba se vám povede na poprvé udělat i nepojízdný vrak, můžete si koupit už hotový balíček. Pojďme znovu na trať a řekněme si něco o umělé inteligenci vašich protivníků, kteří vás budou provázet ve všech herních režimech. Trošinku je škoda, že na jedné trati je v jednu chvíli jen osm aut, což se někomu může zdát málo. Samotná umělá inteligence je na hodně dobré úrovni, většinou jezdí podle ideálních stop, ale občas se stane, že udělá nějakou tu chybičku, které budete moci využít. Co se týče agresivity, tak soupeři do vás tolik nešijí jako v Need For Speed Shift, což je na jednu stranu dobře, ale snaží se vás přečůrat dobře odjetým kolem. Samozřejmě, pořád tu je jakási soutěživost a soupeř občas pořádně přitlačí na pilu, ale nikdy se vám nestane, že by vás smetl z trati. Vše je tu v mezích reálu a ne v mezích arkády. Od soupeřů s umělou inteligencí až k těm se skutečným mozkem, tedy k online režimu. Forza Motorsport 3 pochopitelně obsahuje i online režim, který je naprosto prošpikovaný skrz na skrz. Všemožné statistiky, nastavování a podobně dělají z online režimu nezapomenutelný herní zážitek. Největší novinkou je ve třetím díle jakási burza, kde hráči mohou měnit nebo prodávat vlastní vytvořené polepy a další součástky. Přítomný je i seznam nejlepších a nejhorších prodejců, podle kterého se můžete řídit. Hráči mohou rovněž nahrávat své fotky a videa ostatním hráčům. Komunitní možnosti jsou ve Forze opravdu velmi propracované a žádná jiná závodní hra tolik možností ještě nepřinesla a pochybujeme, že přinese.

Samotná hra vypadá velmi dobře, už jsme zmínili propracované modely aut, které na první pohled vypadají úžasně, ale na ten druhý už je poznat, že se jedná pouze o 3D modely a ne skutečná vozidla. Vývojáři z Turn 10 si ani nyní neporadili s dobrým nasvícením scén, takže všechny automobily nevypadají tak dobře, jako to předvádí jejich japonská konkurence. To ovšem nemění nic na tom, že se na hru velmi dobře kouká, za což může i prostředí, které je opravdu vymodelované a ve 3D. Jde o velký posun oproti 2D stromečkům a podobně u konkurence. Celá hra navíc běží v nádherných 60 fps, což hře dodává neuvěřitelný šmrnc a nikdy se vám nestane, že by se hra zpomalila. Pochválit musíme i hudební doprovod, který se rovněž povedl a můžete si ho měnit klidně i během jízdy. Zde už bych asi nic dalšího nerozváděl a skočil na poslední odstaveček, kde si to celé shrneme.

Forza Motorsport 3 je nádherná závodní hra, do které se ihned zamilujete. Obsahuje stovky vozidel, skvělý tuning, hodně tratí a hlavně pohlednou grafiku. Abychom ale mohli dát maximální hodnocení, postrádáme tu více herních módů, možná i noční ježdění a propracovaný model poškození. Nic ale nemění na tom, že fanoušek závodních her si Forzu Motorsport 3 koupí a na nějaké to hodnocení se dívat moc nemusí.

Forza Motorsport 3

x360
Microsoft Game Studios, Turn 10
Datum vydání hry:
27. 10. 2009
Žánr:
Závodní, Simulátor, Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře