Forza Horizon 4

recenze  172
Martin Šmíd, 25. 9. 2018 10:00
Microsoft je v poslední době kritizován za nedostatek first-party her na konzoli Xbox One, za což může hlavně skutečnost, že se mu nedaří vytvářet velké nové značky, jako to činí v posledních letech Sony. To by se mělo ale do budoucna snad změnit a pomoci by k tomu měl i nákup několika nových studií. Každopádně je tu jedna série, na níž se mohl Microsoft v posledních letech spolehnout, a to je Forza Horizon studia Playground Games, jejíž třetí díl si právem vybojoval titul pro nejlepší závodní hru této generace. Jestli to bude platit i nyní po vydání čtvrtého dílu, vám prozradím ve své recenzi.

1Testovaná verze: Xbox One X

Forza Horizon 3 byla prakticky dokonalá závodní hra s otevřeným světem, které jsem neměl co vytknout, takže jsem ve své recenzi udělil maximální možné hodnocení. Hromada závodů, nádherný svět i spousta dalších aktivit, do toho rozmanitý vozový park s parádním jízdním modelem a dobře fungující online část. Zábava na stovky hodin. Hra navíc byla následně obohacena dvěma velkými povedenými rozšířeními, která nabídla značně odlišné závodní zkušenosti. I proto jsem si nemyslel, že nás čeká čtvrtý díl tak brzy, protože laťka byla posazena opravdu hodně vysoko. Přesto nyní vychází, přičemž už od první minuty je jasně patrné, že nejde o klasickou ždímačku oblíbené série, ale o další velký evoluční skok se spoustou skvělých novinek a vylepšených herních mechanik, který sérii posouvá ještě dále, až k oné závodní dokonalosti. Je opravdu až neuvěřitelné, že vývojářům z Playground Games stačí jen necelé dva roky k tomu, aby žánr závodních arkádových her opět redefinovali a přinesli titul, který nejenže nemá konkurenci, ale také překonává už tak skvělý předchozí díl.

Ve Forza Horizon sérii jsme zažili festival v US, podívali se následně do Francie a Itálie, a zatím poslední díl se odehrával v Austrálii, kde nám přes cestu skákali klokani. Pro Forza Horizon 4 se vývojáři rozhodli, že festival uspořádají v UK. Tato destinace nezní tak lákavě a exoticky, jako třeba spekulované Japonsko, ale stačí pár hodin, aby vám došlo, proč se pro ni vývojáři rozhodli. Je to hlavně pro onu jedinečnou britskou atmosféru, ale také velkou rozmanitost. Jezdit budete nejen v údolích či městech se spoustou památek nebo známých míst, ale také se podíváte do hor, k pobřeží nebo do lesů. Na rozmanitost prostředí si tedy rozhodně nemohu stěžovat, navíc závodit budete kolikrát za doprovodu opravdu parádních scenérií, takže jsem mnohdy závod zastavil a zapnul Photo režim, abych vytvořil nádherný obrázek. Navíc jsem měl konečně ze hry pocit, že se opravdu nacházím ve světě, kde to žije, za což mohou různé náhodné události, kdy třeba jedete ráno, prší a do toho před vámi projede lokomotiva, ale také skutečnost, že svět je nyní sdílen i s dalšími hráči. Už nepotkáváte jen avatary, ale skutečné hráče, které můžete zdravit. Možná si pamatujete, jak jsem u The Crew 2 říkal, že svět je nezajímavý a raději jsem využíval rychlé cestování. Zde jsem tento pocit neměl, ba naopak jsem chtěl svět prozkoumávat a odhalovat jeho krásné lokace a zajímavá místa. 

Herní svět je opět velkou devízou Forza Horizon 4, a ačkoliv jsem byl k UK spíše skeptický, dokázalo si mě získat a možná bych i řekl, že jde o nejlepší a nejvíce propracovanou mapu v rámci samotné série. Jde ale pochopitelně i o tu největší, ačkoliv se to na začátku nezdá. Co má ale velký vliv na herní svět a samotnou hratelnost, tak je samozřejmě dynamicky měnící se počasí, možnost závodit v noci, ale také roční období. Jde o velkou novinku v rámci série, protože jakmile překonáte prvních deset hodin a dostanete se z jakéhosi výukového režimu, svět se před vámi otevře a vždy po týdnu se budou střídat jednotlivá roční období. Od deštivého jara po suché a slunečné léto až zimu, které přinese sníh. Změna ročního období přitom není jen kosmetická, ale má samozřejmě vliv i na samotnou hratelnost, protože když začne pršet, auto více klouže, o sněhu ani nemluvě, takže na každé období se musíte připravit a přizpůsobit se mu. Změna ročního období je jednou z největších novinek Forza Horizon 4 a rozhodně tou nejlepší, protože už tak rozmanitou hru dělá ještě rozmanitější a prakticky nutí hráče, aby se k ní vracel každý týden.

Zatím jsem jen mluvil, jak se roční období projevují na vizuálu a hratelnosti, ale každé roční období přináší i speciální sezónní šampionáty i stodolní nálezy, které jsou exkluzivní třeba pro podzim, takže v létě je pak nenajdete. O nejrůznějších výzvách a tak dále ani nemluvě. Vývojářům se opravdu povedlo vybudovat dynamický a živý svět, do něhož je radost vracet. Na začátku jsem si i hodně říkal, že jde o takovou online závodní hru ve stylu Destiny, a přesně tím, čím se snažil stát první The Crew. Až Forza Horizon 4 ale onu myšlenku o živé online závodní hře dotáhla a výsledek je naprosto fantastický. Pochopitelně, pokud nechcete hrát online, nemusíte, pořád si Forza Horizon 4 užijete i offline, pokud nemáte třeba přístup k internetu, ale ochudíte se o to nejlepší, co hra nabízí.

A nyní se konečně dostávám i k tomu závodění, na němž je pochopitelně Forza Horizon 4 postavena. Vývojáři opět naplnili mapu k prasknutí různými závody, ať už jde o silniční závody, rally, offroady nebo stíhací závody, druhů je hodně, přičemž rozmanité jsou i tratě, na nichž se bude jezdit. Společnost vám opět dělají Drivataři, kteří se dobře osvědčili u předchozích dílů a i zde odvádí velmi dobrou práci a na vyšší obtížnosti představují zdatné a kolikrát nepředvídatelné soupeře. Do toho jsou tu pochopitelně připraveny i různé speciální eventy, inspirované třeba agentem 007, maximálně jsem si užil i vynikající závod inspirovaný sérií Halo. Nechybí ani různé další časové, kaskadérské nebo driftovací výzvy, takže aktivit, u nichž se můžete zabavit, je tu opravdu hodně. Dokonce i po desítkách hodin hraní mám navíc pocit, že objevuji stále nové a nové aktivity, takže hra je neustále svěží a rozhodně se nestane, že by nastal nějaký stereotyp nebo nuda. Novinkou ve Forza Horizon 4 je skutečnost, že si levelujete jednotlivé druhy disciplín samostatně, což je docela zajímavý a dobře fungující systém. Tím jak jezdíte třeba jen klasické závody, odemykáte si levelováním další, případně různé speciální eventy s nimi spojené.  

Ještě bych měl zmínit, že za závody vždy získáváte peníze a reputaci, přičemž opět nechybí ani kola štěstí, u nichž si můžete vytočit skvělé odměny. Ať už jde o auta nebo peníze, ale také oblečení či tanečky pro vašeho avatara. Popravdě moc nechápu, proč bych měl oblékat závodníka a dávat mu různé tanečky, jen se tím navíc snižuje šance, že vám padne nějaké to auto. Zřejmě si to ale dnešní hráči žádají. Co ovšem oceňuji, je zbavení se mikrotransakcí za reálné peníze, které obsahovala třeba Forza Motorsport 7. Zde vše získáte jen hraní, přičemž systém postupu je intuitivní a docela rychlý, takže není problém získat po pár hodinách přístup k desítkám vozidel i několika milionům k nákupu dalších. 

K závodům pochopitelně patří i samotné vozy, v nichž bude možné závodit. Forza Horizon 4 obsahuje téměř pět stovek vozidel pro různé druhy závodů od světově známých výrobců. Nechybí tu vozy značek jako Aston Martin, Audi, BMW, Ferrari, Ford, Lamborghini, Mercedes-Benz a spousta dalších. Smutnit budou snad jen fanoušci japonských značek, protože vozidla od Mitsubishi a Toyoty přítomny bohužel nejsou. Každému vozu vývojáři každopádně věnovali maximální péči, takže detailní je vždy nejen zevnějšek, ale také vnitřek. Na toto jsme si ale už tak nějak zvykli, stejně jako na skvělé ozvučení, odpovídající reálným předlohám. Vývojáři tady jen ukazují, s jakou láskou hru připravili, a na výsledku je to hodně znát. S vozy se pojí i jízdní model, který vychází z hlavní série Forza Motorsport. Jde o rozumný kompromis mezi arkádou a simulací, který se mi líbil už u předchozích dílů, takže nebyl moc důvod na něco sahat. Proč měnit něco, co funguje přímo geniálně, navíc ačkoliv se jedná převážně o arkádu, pořád se každé auto ovládá značně jinak. 

Zkušenější hráči se mohou pustit do tuningu jednotlivých vozů a zlepšit jejich výkon úpravou brzd, přítlaku nebo tlaku v pneumatikách. Kdo se rád hrabe ve vozidlech, přijde si tu na své, ostatní jistě ocení zase možnost vizuálně si své vozidlo upravit. U vozidel je zajímavé, že vývojáři upustilo o globálního stromu s perky, ale nyní si pasivní perky s různými bonusy odemykáte pro každé auto zvlášť, což vás nutí, abyste auta neměnili jako ponožky, ale udělali si k nim i nějaký vztah. 

Jednotlivé závody opět můžete hrát v kooperaci, případně si je dát proti hráčům z celého světa. Připojování do her funguje spolehlivě, nesetkal jsem se s žádným problémem. Kromě klasických online závodů tu jsou i další vedlejší aktivity, které slouží spíše jako takové rozptýlení. Fanoušci určitě budou znát režimy jako Nákaza, Hon za vlajkou nebo králem. Velkou novinkou jsou ale jakési živé výzvy Forzathon Live, které vám sem tam vyskočí na mapě. V tu chvíli máte několik minut, abyste k eventu dojeli. Je vždy skvělé vidět, jak najednou všichni hráči nechají svých aktivit a k eventu se hned začnou sjíždět, takže kolem něj krouží najednou 12 hráčů, což je pro tyto aktivity maximum. Po několika vyzkoušeních ovšem musím říci, že výzvy jsou většinou nudné a je škoda, že vývojáři nedokázali připravit něco nápaditějšího, případně místo driftovacích nebo rychlostních výzev nějaké delší závody a tak dále. Potenciál tu do budoucna pro to ale určitě je. 

Nádhernou tečkou je poté pochopitelně vizuální zpracování. Forza Horizon 4 jsem hrál na konzoli Xbox One X, na níž vypadá ve 4K s HRD fenomenálně, jde jednoznačně o nejhezčí závodní hru na trhu. Obdivovat budete parádní prostředí, maximálně detailní modely vozidel a skvělé efekty počasí i nádherné nasvícení, starající se o skvělou atmosféru. Neuvěřitelné jsou pak přímo efekty různých vlivů na trati na samotná vozidla, ať už jde o prach, bahno nebo sníh, vše vypadá až realisticky. Musím se ale přiznat, že i když ve 4K vypadá hra opravdu parádně, dával jsem přednost raději režimu zaměřující se na výkon a tedy 60 fps. Hra v tomto režimu pořád vypadá skvěle a nechává veškerou konkurenci daleko za sebou, ale lepší framerate znamená větší plynulost a tím pádem lepší požitek z rychlosti nádherných vozů. Navíc framerate je až nečekaně stabilní, a proto bych i řekl, že ne 4K, ale právě režim s 60fps je obrovská výhra nejen pro Microsoft a samotné vývojáře z Playground Games, ale také pro hráče. Společně s vizuálním zpracováním je skvělý i soundtrack obsahující desítky licencovaných písniček a skladeb, které vám hrají v rádiích.

Než recenzi ukončím, musím pochopitelně zmínit ještě jednu drobnost, která je ale pro české hráče velmi důležitá. Forza Horizon 4 u nás vychází s českými titulky. Sice u závodní hry nejsou tak důležité, ale i tak potěší. Navíc lokalizace ke kvalitní, jen bych si dokázal představit větší titulky. Ty jsou jen v pravém dolním rohu a jsou opravdu malinké. Pokud jste měli problém se čtením titulků u God of War, zde si budete muset vzít lupu. Každopádně lokalizaci, navíc kvalitní, určitě chválím. Snad se dočkáme v budoucnu více lokalizovaných her pro Xbox One.

Forza Horizon 4 je fantastická závodní hra, která posouvá opět kupředu skrze parádní evoluční prvky nejen samotnou sérii, ale žánr závodních her jako takový. Od první minuty se zamilujete do nádherného světa se spoustou možností, fantastického vizuálního zpracování, měnícího se ročního období i zábavné arkádové hratelnosti. Není pochyb, že Forza Horizon 4 je v současnosti nejlepší závodní hra napříč platformami, jakou si můžete zahrát. Jde o obrovský triumf pro Microsoft a konzoli Xbox One. 

Forza Horizon 4

xone
Microsoft, Playground Games
Datum vydání hry:
2. 10. 2018
Žánr:
Závodní, Arkáda
KARTA HRY
10/10

Komentáře