Forza Horizon 3

recenze  131
Martin Šmíd, 20. 9. 2016 15:00
Zatímco série Forza Motorsport nabízí klasické závodění na kruzích s prvky simulátoru, to v sérii Forza Horizon našel Microsoft zajímavou a hlavně kvalitní odbočku, stavějící na uvolněnějším závodění v otevřeném světě. Vývojáři ze studia Playground Games přišli s prvním dílem se zajímavým konceptem, který ve druhém dílu ještě zdokonalili. Po jeho vydání si ale vyslechli zpětnou vazbu od fanoušků a tu následně zapracovali do třetího dílu, díky čemuž nyní nemám prakticky nic, co bych mu mohl vytknout. Více ale níže v recenzi.

Recenzovaná verze: Xbox One

Forza Horizon 3 je opět velkým svátkem závodění, takže nechybí festivaly, které ovšem tentokrát budete sami pořádat v Austrálii, kam se všechno dění nově přesunulo, což je celkem zajímavá volba vývojářů, ale má svoji logiku, jak poznáte hned po prvních několika minutách hraní. Zatímco předchozí díl nabídl městečka a venkov, což mělo svoji velmi dobrou atmosféru za doprovodu výborného soundtracku, prostředí nebylo ve výsledku tak rozmanité. Alespoň ne v základu. To se nyní změnilo. Austrálie nabízí prakticky šest odlišných prostředí, mezi nimiž je pobřeží, město, poušť, louky nebo džungle, což se nejvíce podepisuje pochopitelně i na jednotlivých závodech a jejich rozmanitosti a pestrosti, navíc si během jízdy budete moci prohlédnout i spoustu zajímavých míst, případně scenérií, z nichž vám kolikrát spadne brada, takže výběr Austrálie mohu vývojářům jen pochválit.

Jde opět o zajímavou zemi, navíc se svoji vlastní atmosférou, která se značně liší od té italsko-francouzské z druhého dílu, případně od amerického festivalu. To neznamená, že je horší, jen je prostě zase jiná. Pokud jde o prostředí, které v žádné předchozí Forza Horizon hře nebylo, tak je to zcela jistě džungle, která je zde zpracována nádherně, jen jsem měl na začátku trochu strach, aby nebyla až moc frustrující, když budu narážet do stromů a keřů. Naštěstí většina stromů jde zničit nárazem, takže se frustraci vývojáři dobře vyhnuli, a když nejdou zničit, po několika závodech takový strom poznáte a budete mít šanci se mu vyhnout. Řekl bych navíc, že jiné části světa mají daleko zákeřnější překážky, kterým budete muset čelit.

Jediné, co může někomu vadit na jinak fantasticky zpracovaném světu hry Forza Horizon 3, je fakt, že je trochu prázdný. V okolí šampionátů to žije, všude jsou stovky lidí, oslavující velký závodnický svátek, ale při jízdě po světě potkáváte jen vozidla na silnicích, ve městech nikdo nechodí po chodnících, a chybí i třeba zvířata. S nimi se musíte spokojit jen ve filmečcích, případně při nahrávacích obrazovkách. Na druhou stranu se tímto chtěli vývojáři zřejmě vyhnout tomu, aby hráč neustále stěrači stíral z předního skla zbytky klokana, čímž by i vylétl rating. Forza Horizon 3 je pořád závodní hra, a v tom je výborná.

Jak už jsem naznačil výše, Forza Horizon 3 je hlavně o festivalech, které nyní sami pořádáte a rovněž se jich pochopitelně účastníte, abyste si vydělali penízky, získali vyšší levely a hlavně pak i fanoušky, kteří jsou v novém systému velmi důležití, dokud nedosáhnete jejich maximálního počtu – 25 milionů. Jednotlivé festivaly je možné několikrát upgradovat právě za počet fanoušků, čímž si zpřístupníte i nový obsah v podobě šampionátů i různých výzev, takže systém festivalů doznal v tomto docela zásadní změnu, a musím i říci, že rozhodně k lepšímu. Vzhledem k tomu, že si festivaly můžete vylepšovat v libovolném pořadí, a tím si odkrývat mapu, nemáte pocit, že by vás vývojáři vodili za ruku, i když hlavně na začátku vám bude v orientaci pomáhat vaše osobní asistentka Keira, kterou během hraní můžete vždy požádat o nějakou radu.

Nový systém festivalů ve spojení s rozmanitou Austrálií navíc hře dodává neustále potřebnou šťávu a po celou dobu hraní jsem neměl pocit, že bych se nudil, případně, že by se něco často opakovalo, protože jsem skákal mezi jednotlivými lokacemi a neustále jezdil i v rozmanitých vozidlech za různých podmínek. Když totiž dojedete k ikonce šampionátu nebo závodu, můžete si zvolit z několika druhů, od klasických závodů s rychlými vozy, staršími vozy, po rally, offroady a tak dále, cestu k finálnímu závodu si svým způsobem tvoříte sami, protože jediným daným cílem je získávat nové a nové fanoušky. Forza Horizon 3 je v tomto hodně nelineární hra, což je dobře.

Asi nepřekvapí, že se opět vracejí Drivataři, takže budete vždy soupeřit s kamarády či reálnými hráči, tedy jejich Drivatary. Ti pochopitelně jezdí i po světě, takže není problém si s nimi následně dávat duely, což je nyní docela důležité, abyste si odemkly pouliční závody, v nichž vám jízdu ztěžují normální civilní vozidla. Musím říci, že pouliční závody jsem si celkem oblíbil, ačkoliv jsem jim na začátku nevěnoval takovou pozornost. Chyba! Když jsem zmínil Drivatary, musím i velmi přesvědčivou umělou inteligenci, soupeři mají také velkou chuť jezdit a hlavně vyhrávat, takže vás kolikrát pořádně proženou i na střední obtížnost. Navíc neváhají vyhrát, pokud jim k tomu dáte sebemenší příležitost. Jakmile vám nějaký soupeř ujede, jen horko těžko ho máte šanci dojet. Pokud tedy neudělá chybu.

Co se mi na Forza Horizon 3 líbí, je skutečnost, že vývojáři dotáhli i řadu zajímavých nápadů ze dvojky dle zpětné vazby fanoušků, a to nemluvím nyní jen o oblíbeném losování po každém získaném levelu, v němž můžete vyhrát za každý level nové auto či peníze, ale také o pomalejším získávání skill pointů, případně prostředků k nakupování vozidel. Postup je nyní trochu pomalejší, což je dle mého dobře, protože alespoň vše nemáte hned, jako tomu bylo ve druhém dílu. Každopádně když jsem zmínil body zkušeností, opět se vrací jednoduše pojatý, ale plně funkční strom dovedností, v němž si můžete postupně odemykat pasivní schopnosti, peníze, případně body zkušeností do levelování. Ve Forza Horizon 3 potěší určitě i vracející se Photo režim, díky němuž můžete vytvářet parádní fotky, novinkou je pak ve volné jízdě Drone režim, v němž létáte dronem nad světem a můžete pořizovat fotky nádherných scenérií, a že jich je požehnaně.

Největší hvězdou Forza Horizon 3 není Austrálie, ale seznam vozidel. Zatímco druhý díl jich měl v základu kolem dvou stovek, třetí už lehce přes 350, navíc nepochybuji, že další přibudou formou DLC balíčků, jako tomu bylo v minulosti. Každopádně tu najdete vozidla od světových značek jako Ferrari, McLaren, BMW, Lamborghini, Maserati, Pagani, Ford, Audi, Aston Martin a mnohé další, každý by si měl z nabídky vybrat svého favorita, navíc vývojáři přidali nové typy vozidel jako bugginy a Trophy Trucky. Asi nepřekvapí, že každé vozidlo je opět parádně ozvučeno, takže si budete připadat, jako byste v něm seděli, případně se ocitli za ním, pokud se rozhodnete hrát ve třetí osobě. Nemusíte se tedy bát otravných zvuků vysavačů, pro ty musíte jinam. Jednotlivé vozy si pak můžete vizuálně zlepšovat třeba díky připraveným polepům, navíc v garážích funguje dobře i tunění výkonu vozidel, které zvládne i naprostý začátečník po několika minutách, takže nejsou pak třeba ani základní speciální balíčky. Vylepšování je přehledné a maximálně uživatelsky přátelské, a ačkoliv je celkem jednoduché, je i docela komplexní.

Zlepšování vozidel mi přijde ve Forza Horizon 3 daleko důležitější než v minulosti, kolikrát jsem si s vozem hodně hrál, abych ho připravil na specifické nástrahy tratě, kterou jsem měl jet. Tím se dostávám k jízdnímu modelu. Forza Horizon 3 pochopitelně není simulace, na druhou stranu ani prostá arkáda, v níž by se každé vozidlo chovalo stejně, nebo by povrch nehrál roli, protože je velký rozdíl jet po silnici, ve vodě, v džungli nebo na poušti, na každém se jednotlivá auta chovají jinak. Jízdní model mi přijde jako ideální mix simulace a arkády, díky němuž je zábava Forza Horizon 3 hrát. Ještě v tomto odstavci dodám, že auta nakupujete v obchodě díky nahraným penězům, ale také si je můžete vytočit ze zmíněných losování, novinkou jsou pak aukce, kde můžete o ceně vozu smlouvat a koupit ho třeba za nižší částku.

Forza Horizon 3 neobsahuje jen hlavní kampaň točící se kolem šampionátů, ale svět nabízí i celou řadu dalších rozmanitých aktivit, u nichž můžete nahrát další fanoušky, body do levelů a peníze, ale také další odměny. Vrací se třeba oblíbené stodolní nálezy, kterých je nyní patnáct, přičemž ze zrezivěných a zapomenutých plechovek udělá váš kamarád parádní vozy, v nichž se budete chtít svést. Hledání stodol bych řekl je nyní trochu jednodušší, takže odpadá frustrace z několikaminutového beznadějného hledání, což je dle mého dobře. Kromě stodolních nálezů naleznete po světě i hromadu výzev, ať už rychlostní, tak driftovací a tak dále, v nichž navíc můžete překonávat své kamarády. Také si můžete najímat Drivatary kamarádů, plnit pouliční závody a další aktivity, takže jak vidíte, po hlavní části má Forza Horizon 3 spoustu dalšího obsahu. Až mi chvilkami takové množství trochu vadilo, protože jsem moc nevěděl, do čeho se dříve pustit. Tohle je ale trochu nešvar všech moderních her s otevřeným světem.

Pokud vás omrzí hraní v jednom, což se ale jen tak dle mého nestane, můžete se pustit do online části, v níž je možné pomoci kamarádům, případně s nimi změřit síly. Velkou novinkou ve Forza Horizon 3 je kooperativní režim pro čtyři hráče, v němž si můžete dát všechny závody v rámci kampaně s kamarády, a to nejen těmi, kteří hrají na konzoli Xbox One, ale také na PC. Kooperaci jistě mnozí využijí, bude jistě takovým tím osvěžujícím prvkem, ale je třeba k němu přistupovat zatím jen jako k bonusu, nikoliv plnohodnotné části. Alespoň takový mám z kooperace zatím pocit. Každopádně kromě kooperace se můžete s kamarády nebo náhodnými hráči vydat na Australská dobrodružství (maximální počet je 12 hráčů), a v nich změřit síly. Opět se ocitnete v otevřeném světě, v němž musíte s ostatními dojíždět vždy k vybraným eventům, které se následně spustí, takže pokud jste hráli druhý díl, tento koncept vás asi moc nepřekvapí, pořád ale funguje skvěle a prohlubuje celkový zážitek. Kromě klasických závodů, ať už volně po světě nebo okruhů, jsou přítomny i další režimy. Ty jsou sice jen tak trochu do počtu a slouží většinou k odreagování, ale to neznamená, že by se u nich nešlo zabavit. Mnohé už ostatně budete znát z předchozího dílu, vrací se opět třeba nahánění krále, případně režim infekce. Během hraní jsem si nevšiml moc velkých změn v těchto režimech, ale proč měnit něco, co funguje.

Ačkoliv se Forza Horizon 3 odehrává ve velkém otevřeném světě, vypadá jednoduše fantasticky na konzoli Xbox One, kolikrát jsem si i říkal, že vývojáři museli ještě někde najít nějaký ten skrytý výkon. Parádně přitom nevypadají jenom vozidla, která jsou chloubou posledních dílů série Forza, ale rovněž i okolní svět a nejrůznější efekty, ať už jde o nasvícení, odlesky v okolním světě nebo na autech, případně déšť, vše je naprosto prvotřídní a stará se o skvělou podívanou a elektrizující atmosféru. Vizuální stránce pak jistě pomůže i HDR na konzoli Xbox One S, které ovšem hra v době recenzování ještě neobsahovala, tato funkce bude doplněna teprve tento týden pomocí updatu. I když vypadá Forza Horizon 3 naprosto parádně, tak jede ve stabilních 30 snímcích, nesetkal jsem se s žádným poklesem nebo zpomalením. Prostě ukázková optimalizace. Jediné, co by se dalo úspěšně vytknout, tak je občasné doskakování objektů a stínů, na druhou stranu jsem si tohoto všiml jen ve chvíli, kdy jsem se na doskakování zaměřil. Během závodění si ale tohoto nevšimnete.

O ozvučení vozidel byla řeč už výše, co ovšem ještě musím zmínit, jsou rádiové stanice, které si postupně odemykáte – je jich osm Horizon Pulse, Horizon Bass Arena, Horizon Block Party, Epitaph, Future Classic, Hospital Records, Timeless FM a Vagrant. Pokud je jedna věc, kterou měl předchozí díl dle mého lepší, je to právě výběr hudby ve stanicích, ten ve Forza Horizon 3 mi k srdci moc popravdě nepřirostl a přišel mi docela slabý. Většinou jsem tak jezdil s vypnutým rádiem, což ale vzhledem k výbornému ozvučení mi moc nevadilo. Je ale jasné, že jde o subjektivní pocit, určitě se najde celá řada jiných hráčů, kteří si vybrané skladby oblíbí.

Forza Horizon 3 je prakticky bezchybná závodní hra, kterou si užijí jak naprostí nováčci, tak fanoušci žánru. Před sebou máme přes tři stovky do posledního detailu vymodelovaných vozidel s výborným jízdním modelem, rozmanité festivaly a jednotlivé šampionáty, kupu vedlejších aktivit a skvělý online multiplayer, od něhož se jen tak neodtrhnete. Forza Horizon 3 je v současnosti králem v žánru závodních her a jednou z nejlepších her, jakou jsem si mohl kdy zahrát. V posledních třech letech platilo, že tu nejlepší závodní hru si zahrajete na konzoli Xbox One, a ani letos se na tom nebude nic měnit. Navíc je skvělé, že ačkoliv Forza nemá v posledních letech žádnou vážnou konkurenci, vývojáři se chtějí neustále zlepšovat a neusínají na vavřínech. Nemohu se dočkat, co nám ukážou příště.

Forza Horizon 3

xone
Microsoft, Playground Games
Datum vydání hry:
27. 9. 2016
Žánr:
Závodní, Arkáda
KARTA HRY
10/10

Komentáře