Fight Night Champion

recenze  9
Martin Šmíd, 17. 3. 2011 0:30
Asi bychom spočítali na prstech jedné ruky hry, ve kterých si nasadíte boxerky a vydáte do ringu vybojovat nějaké ty krvavé peníze. Moc boxerských her jsme tu doposud neměli, pokud samozřejmě nebudeme počítat nějaké ty skopičinky v základních balíčcích pro Wii a Kinect. Naštěstí je tu v posledních letech EA se svoji sérií Fight Night, která kromě tohoto populárního sportu přináší i určitou kvalitu. Fanoušci si možná už u čtvrtého Fight Night Round říkali, že lepší boxerská hra vzniknout nemůže. To ale netušili, co jim EA přinese o dva roky později. Fight Night Champion je tady, tak se na něj pojďme podívat.

Hlavní změnu si všimnete hned po zapnutí. Žádné uvítací menu, ale rovnou jste hozeni do příběhového režimu, který vás provede intrikami a celkově zákulisím boxu, o kterém asi moc nevíte, ale podle všeho se pravidelně děje. Filmová série Rocky se tak nyní zdá proti Fight Night Champion jako docela velká pohádka. Každopádně hlavním hrdinou hry je mladík Andre Bishop, který umí celkem solidně boxovat a pod vedením staršího trenéra, který je podobný tomu z filmu Rocky (z filmové série je převzato daleko více věcí – město, tělocvična atd…), vyhraje titul mistra světa v amatérském boxu. Netrvá dlouho a pokouší se uspět i mezi profesionály. Talent mladého boxera neujde ani jednomu mafiánskému bossovi, které po odmítnutí ušije docela velký podraz, po kterém Andre skončí ve vězení. Naštěstí i vězni mají box celkem v oblibě, takže se tu pořádají nejrůznější zápasy. Andre se tak bude muset během své cesty za titulem mistra světa vypořádat nejen s vězni, kteří většinou nehrají tak úplně podle pravidel, ale i s profesionálními boxery a pochopitelně i intrikami v zákulisí. Ostatně, už první scéna napoví, že procházka růžovou zahradou to rozhodně nebude.

Příběhový režim je dost svižný, pěkně odsýpá a hlavně je od začátku do konce napínavý a neskutečně zábavný. Prvních několik kol v ringu slouží jako takový menší tutoriál, stejně pak několik tréninků v tělocvičně během hry, ale jinak zde nenajdete žádný tréninkový režim, který by vás zdržoval od toho nejlepšího, a to jsou samotné zápasy před vyprodaným hledištěm. Většinou tak jdete od zápasu k zápasu, mezi kterými vás čekají nějaké ty příběhové filmečky. S těmi si vývojáři dali záležet, takže budete obdivovat nejen pěkné animace všech zúčastněných, ale i jejich celkem dobré herecké nadání. Filmečky navíc mají i potřebnou šťávu, nenudí a chrlí na hráče jen to podstatné, bez nějaké té nudné omáčky okolo.

Pojďme ale do ringu. Všechny zápasy jsou vytvořeny v jakémsi filmovém stylu, který si vývojáři vypůjčili už ze zmíněné populární filmové série. Díky tomu mají jednotlivá klání hodně velký spád a jsou napínavá do posledního momentu. Hlavně tomu dopomáhá i výtečná hudba, která ještě více umocňuje celkovou atmosféru zápasu. Troufáme si tvrdit, že bez naprosto precizně zvládnuté hudby by hra nenabídla tak strhující zážitek. Vývojáři si s ní opravdu pohráli a tam kde má být nějaký dramatický okamžik, ať už ve filmečku nebo v ringu, tam je i dramatická hudba. Opravdu klobouk dolů. Ať už jsou všechny ty zápasy skvělé, tak bohužel jich není zrovna hodně. Celá příběhová kampaň se dá tak dohrát za nějaké tři hodinky, což je zhruba jako jeden delší film. Naštěstí hra příběhovým režimem nekončí.

Jako další je tu totiž notoricky známý Legacy, který se objevil už v předchozích dílech. Jde prakticky o to, že si na začátku vyberete vlastního boxera a s ním se pak pokusíte stát mistrem světa. Na výběr máte celkem 70 borců, mezi kterými je třeba Mike Tyson, Joe Frazier, Eddie Chambers, Muhammad Ali nebo Wladimir Klitschko. Nechybí ale pochopitelně ani borci z menších váhových kategorií jako Fernando Vargas nebo Chad Dawson. Každý by si tak měl najít nějakého svého oblíbence. Každopádně na výběr máte i možnost vytvořit si borce vlastního přes docela jednoduchý, ale rozhodně komplexní editor. Pokud si navíc nějakého toho borce vytvoříte a jste s ním spokojeni, můžete ho nabídnout ke stažení ostatním hráčům. Pochopitelně i vy si můžete stahovat přímo z menu hry jinými hráči vytvořené boxery. Jde jistě o pěkný bonus, který využije nejeden fanoušek. Legacy dále nabízí nějaké ty novinky, jako je trocha ekonomiky a přenášení si zranění do dalších zápasů. Bohužel ale je nutné konstatovat, že ve srovnání s příběhovým režimem není tak dobrý a dokonce se časem stává i docela nudným.

Určitě vás zajímá, jak se celá hra ovládá. Systém ovládání pomocí dvou analogových páček zůstal zachován, přičemž ho vývojáři ještě dále rozšířili. Je velmi intuitivní a po několika zápasech jsme se do něj opět naplno vžili. Každopádně komu by tento systém nevyhovoval, což budou především začátečníci, je zde pořád možnost zůstat u klasických tlačítek. Každopádně tlačítka slouží jen jako taková nouzovka, protože nikdy nebudou tak komplexní na ovládání, jako právě analogová páčka. Z takticky svázaného boje se tak pomocí ovládání tlačítky stane spíše tuctová bojovka.

Přítomný je i multiplayer, který je veskrze klasický a nabízí jen minimum novinek. Jednou z nich je třeba Online gym režim, ve kterém pořádáte turnaje a setkáváte se s dalšími kamarády pěkně na jednom místě. Bohužel trochu nechápeme, proč zde chybí populární Live Broadcast, který se tolik osvědčil u hry MMA. Vývojáři sice říkají, že tato technologie přišla příliš pozdě na to, aby ji mohli zakomponovat, ale jak sami víme, všechno jde, když se chce. Každopádně v příštím dílu by chybět tato skvělá featurka neměla.

V čem už naprosto exceloval čtvrtý Fight Night Round, tak to bylo jednoznačně grafické zpracování. Fight Night Champion vše posouvá ještě více k dokonalosti, přičemž mnohdy si budete připadat, jako byste sledovali spíše televizní přenos nějakého zápasu, než videohru. Vývojáři totiž do nejmenšího detailu vymodelovali jednotlivé borce, kteří vypadají jako ve skutečnosti. Rovněž se během zápasu i reálně pohybují a jejich tělo navíc reaguje na všechny inkasované rány. To je vidět hlavně ve zpomalených záběrech, ale už během boxu si jistě všimnete, jak z nich cáká krev, dělají se jim monokly nebo malé tržné rány. Co navíc dále umocňuje velmi dobrý zážitek, je výborný komentář. O výtečné hudbě jsme se pak zmínili o několik odstavců výše.

Fight Night Champion je určitě tou nejlepší boxerskou hrou, jaká se za ty roky na konzolích objevila. Obsahuje nejen povedený příběhový režim, který vám nedá ani na chvilku vydechnout, ale i celou řadu dalších módů. Přítomen je samozřejmě i multiplayer, ve kterém si můžete rozbít huby se svými kamarády. Pokud tak máte tento sport rádi a několikrát do měsíce se díváte na Rockyho, tak by vám Fight Night Champion neměl uniknout.

Fight Night: Champion

ps3x360
EA Sports, EA Canada
Datum vydání hry:
1. 3. 2011
KARTA HRY
9/10

Komentáře