FIFA 19

recenze  11
Martin Šmíd, 9. 10. 2018 23:00
Za poslední roky se ze série FIFA od EA Sports stala jednou z nejúspěšnějších videoherních značek, která dokáže každý rok oslovovat desítky milionů hráčů po celém světě. Jednak je to určitě díky velkému množství licencí, ale také zábavné hratelnosti a hlavně tedy skutečnosti, že se vývojáři neustále snaží sérii obohacovat o zajímavé novinky a vylepšovat hratelnost na základě zpětné vazby od hráčů. A nebojí se ani velkých zásahů, což ukazuje i nový ročník. Ačkoliv FIFA 19 není žádnou revolucí, jde o slušný evoluční ročník, který opět trochu mění pravidla a hratelnost, na níž je nutné si chvilku zvykat.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Letošní ročník nejpopulárnější fotbalové série přináší opět řadu novinek, ale tou největší, která byla asi nejvíce propagována před vydání, je získání licence na dvě největší evropské klubové soutěže – Liga mistrů a Evropská liga. Licencí se mohla v minulosti pyšnit pouze konkurenční série Pro Evolution Soccer od Konami, ale ta o ní v posledních měsících přišla, takže se naskytla vývojářům z EA Sports jedinečná šance ji získat. Hlavně Liga mistrů se svoji jedinečnou atmosférou se objevuje v sérii FIFA vůbec poprvé, takže je konečně možné si ji vychutnat v plné licencované podobě. Tedy nejen s náležitostmi spojené se samotnou soutěží, jako je skvělá znělka, interface a reklamy, ale také se samotnými kluby. V Pro Evolution Soccer sérii hrály v Lize mistrů i nelicencované týmy, což trochu ubíralo na atraktivitě a atmosféře, zde ale je vše tak, jak má, a tedy bez jakýchkoliv zásahů do sestav může vyhrát opět Chelsea FC a ne London FC. Přítomnost licence hře FIFA 19 určitě hodně prospívá, navíc se díky ní stává FIFA ještě daleko atraktivnější pro občasné hráče. Co ostatně může být více ve fotbalovém světě, než pozvednout nad hlavu pohár pro vítěze Ligy mistrů. Už na začátku hned navíc budete moci odehrát finále, v němž se proti sobě postaví jedni z nejlepších hráčů současnosti – Ronaldo za Juventus a Neymar za PSG.  

Nové licence znamenají, že nejsou přítomny jen v podobě samostatných turnajů, ale také jsou zakomponovány do dalších herních režimů, mezi nimiž je klasická Kariéra, Výkop, případně příběhový režim Cesta, který má letos podtitul Zrození šampiónů. Příběhový režim se zápletkou Cčkové kategorie pochopitelně navazuje na předchozí dva ročníky, přičemž se v něm opět chopíte Alexe Hunta, který se musí vypořádat se svoji velkou slávou a přestupem do nového velkého klubu. Tentokrát se ale všechny následné události netočí jen kolem něj, ale ke slovu přijde i jeho sestra Kim a také kamarád Danny, který rovněž bojuje o místo v sestavě slavného londýnského klubu. Postupně se všechny tři linky střídají a následně i prolínají, což tvoří docela zajímavý koktejl, který neurazí a určitě si ho každý s radostí jednou užije. Sice se nejprve na Cestu dívalo trochu skrze prsty, ale nyní tvoří už nedílnou součást každého nového ročníku FIFA, navíc se dá říci, že sérii slušně obohacuje.  

Nový ročník série FIFA se ovšem netočí jen kolem Ligy mistrů a nových osudů Alexe Hunta, ale doznal i docela dost velkých novinek v oblasti hratelnosti, které jsou na hřišti patrné od první minuty. A začít mohu rovnou u nového zpracovávání míčů, které je nyní daleko složitější a tady se i hodně projevuje, jak dobrý daný fotbalista je. Je ale jasné, že i velké superstar může míč jednoduše odskočit či o něj v souboji přijít. Navíc během soubojů se stejně zdatným soupeřem je to vždy padesát na padesát, jak situace nakonec dopadne. Nic není dáno. Na druhou stranu vývojáři přidali i řadu nových animací a způsobů, jak míč zpracovat, případně následně vést. Vše působí velmi dobře, přirozeně a daleko více reálně, navíc vnáší do hry i daleko rozmanitější situace. Už si i nemůžete být jisti, že prudká přihrávka skončí přilepená na kopačkách spoluhráče, který následně obejde tři protihráče a vymete s míčem pavučiny v rohu brány. Ostatně tak tomu je i ve skutečnosti, což do hry vnáší jistý prvek realismu.

Když už jsem zmínil střelbu, tak ta v novém ročníku rovněž doznala velkých změn, možná největších za poslední roky. Na nový systém jsem si popravdě docela dlouho zvykal, ale nakonec z něj mám docela dobrý pocit a myslím si, že je velkým přínosem pro samotnou hratelnost. Jednak od vás vyžaduje více soustředění, protože správné načasování dvojitého zmáčknutí střelby je klíčové, ale pokud máte dostatečný skill a naučíte se dobře střelu načasovat, padají nádherné góly, na které je radost pohledět. Vím, že nový systém střelby nemusí sednout všem a méně zruční hráči s ním budou zřejmě na začátku hodně bojovat, ale doporučuji první hodiny přetrpět, protože pak oceníte, jak je nový systém chytře navržen a hratelnost dělá daleko zábavnější, přičemž následný střelený pěkný gól přinese i velké uspokojení a radost.

To bych měl hratelnosti a nyní se dostávám k herním režimům. Těch je opět velké množství, přičemž tím největším je asi už jednou zmíněná Kariéra. Ta ovšem nedoznala oproti předchozímu ročníku moc velkých změn, je prakticky stejná a nese si tak i své neduhy, na které hráči poukazují už několik let. Je to škoda. Co naopak doznalo zlepšení, je Výkop, tedy rychlý zápas, kde si můžete jednotlivé zápasy pěkně nastavit dle svých potřeb, dokonce je možné si nasimulovat vlastní turnaj, případně finále velkého turnaje. Zajímavé je i zapnout zápas bez jakýchkoliv pravidel. Je skvělé, že tyto prvky vývojáři do hry konečně zakomponovali. Sice se může zdát, že o nic nejde, ale pro občasné hraní s kamarády jde o vítané novinky. 

Když už jsem navíc u možnosti nastavení u výkopů, tak velkou novinkou nového ročníku je i daleko větší propracovanost nastavení různých taktik, s nimiž se pustíte do samotných zápasů. Pro různé formace si můžete volit jednotlivá nastavení, náběhy, postavení a tak dále, navíc můžete taktiku jednoduše měnit i během zápasů. Jde jistě o velmi vítanou novinku, kterou jsem hodně využíval, zvláště když jsem potřeboval během zápasu něco změnit, aby hráči dostali nový impuls a vytvářeli si více šancí. Jen by ještě měli v EA trochu vylepšit umělou inteligenci. Ta se s nastavením vašich pokynů pere celkem obstojně, ale s něčím má ještě viditelné problémy, třeba s nabíháním záložníků.

Co se týče herních režimů, musím pochopitelně zmínit i kartičkový FUT, kvůli němuž si mnozí fanoušci každý rok FIFU kupují. Pokud jste četli mojí recenzi na NHL, tak určitě víte, že s podobnými režimy, které nutí hráče utrácet za mikrotransakce, úplně nesouhlasím, ale je třeba uznat, že se jedná o docela chytlavou a kvalitní zábavu na spoustu večerů. Zvláště, když letos režim doznal několika změn, a rozhodně dle mého k lepšímu. Tou největší je zcela jistě nový systém získávání herní měny a tedy i následně nových fotbalistů, který už tolik nenutí, nebo alespoň ne tak často, abyste sáhli po kreditní kartě. Měny tedy budete mít o něco více, zvláště pokud se budete účastnit speciálních víkendových eventů, nahrazující zde klasické sezóny. Pokud v nich uspějete, dostanete patřičnou odměnu v herní měně.

Série FIFA už několik let běží na upraveném Frostbite enginu studia DICE, takže nepřekvapí parádní vizuální zpracování, hlavně co se stadionu týče, různých efektů i nádherného nasvícení, starající se o výbornou atmosféru. Velmi dobře jsou na tom i modely fotbalistů, hlavně těch nejznámějších, zpracované do nejmenších detailů, aby vše odpovídalo reálné předloze. To méně známí fotbalisté jsou už trochu odfláknutí a třeba ti z české ligy připomínají své předlohy jen velmi vzdáleně, prakticky vůbec. Je ale jasné, že přednost mají hlavně známější fotbalisti, my můžeme být alespoň rádi, že si můžeme zahrát za Spartu, Slavii nebo Viktorii Plzeň. Co ovšem mohu pochválit, je zcela jistě výborné ozvučení spojené s fanděním fanoušků, stejně tak solidní komentář, o který se stará Derek Rae a Lee Dixon. Ano, také není úplně nejlepší, ale dobře reflektuje dění na hřišti a navíc je o dost kvalitnější jak ten v konkurenční sérii Pro Evolution Soccer.

FIFA 19 je velkým skokem kupředu pro celou sérii. Nenabízí jen novou licenci na Ligu mistrů, ale i příjemné změny v hratelnosti dopomáhají ještě větší zábavnosti a rozmanitosti, kterou série tolik potřebovala. Ano, sem tam se ještě nějaká chybka najde, ale nic nemůže zastínit skutečnost, že komplexnější fotbalovou hru v současnosti na trhu nenajdete.  

FIFA 19

ps4xonensw
EA Games, EA Sports
Datum vydání hry:
20. 9. 2018
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře