FIFA 16

recenze  12
Martin Šmíd, 8. 10. 2015 16:21
Fotbalová série FIFA za poslední roky ušla pořádný kus cesty a s příchodem nových konzolí vývojáři nezpomalili, naopak přinesli řadu zajímavých novinek a osvěžujících herních prvků díky přechodu na vylepšený engine. Protože v minulém roce se mimořádně povedla i konkurence od Konami, měli vývojáři z EA nad čím přemýšlet, bylo od začátku jasné, že nesmějí usnout na vavřínech, protože by se mohlo stát, že po letech kralování by mohli ztratit tolik vydřené první místo u svých fanoušků. To se naštěstí nestalo, protože už nyní mohu říci, že FIFA 16 je parádní fotbalovou hrou, která je nutností pro každého fanouška fotbalu.

Testovaná verze: PlayStation 4

Série FIFA je pro EA jednou z nejdůležitějších značek, která každý rok prodá několik milionů kopií po celém světě. Není proto divu, že jí věnuje velkou pozornost, a vývojáři každý rok se snaží přinášet zajímavé novinky a herní změny. Pokud čekáte od nového ročníku jen několik kosmetických úprav, jako tomu bylo třeba u toho předchozího, asi vás z omylu vyvede už první zápas, který jasně ukáže docela dramatické změny v hratelnosti, které hlavně svátečnímu hráči nemusejí sedět. FIFA 16 totiž už není tak velkou arkádou jako v minulosti, ale snaží se více být simulací, což na druhou stranu bude sedět hlavně velkým fotbalovým fanouškům, kteří mají zájem se učit a pochopitelně nahrají za týden spoustu hodin. Pryč jsou jednoduché útoky podél lajny, nacentrování na volného hráče a následné poslání míče do sítě, které sérii FIFA dlouhou dobu charakterizovaly.

Prakticky kompletně byla překopána hra obrany, která nyní působí kompaktnějším dojmem, navíc si dokáže poradit i s těmi nejlepšími útočníky skrze velké množství nových zákroků a pohybů, vylepšena byla i hra tělem, jen se nesmí moc přehánět, protože rozhodčí jsou zde na odstavení hráče od míče skrze tyto zákroky docela alergičtí. Když už jsem u rozhodčích, ti stále používají kontrolu sporných gólů pomocí techniky, ale také si pomáhají spreji u trestných kopů, vždy označí nejen místo, z něhož se bude kopat, ale také označí místo, kam se má postavit zeď. Spolu s obranou se zlepšilo i chování brankářů, kteří občas předvádějí zákroky na hranici lidského chápání, alespoň si ale budete vážit každého gólu, který se vám povede vsítit.

Obrana je samozřejmě jen jednou z mnoha částí, kterou vývojáři překopali, třeba střed pole je nyní prakticky ještě důležitější, protože se v něm odehrává spousta soubojů o míč, navíc nyní hráči lépe zachytávají přihrávky soupeře, a tím pomáhají obraně, ale také útoku, do něhož z ničeho nic mohou vysílat své spoluhráče k rychlému brejku. Vývojáři už před vydáním zdůrazňovali, že velké změny se dotknou celého hřiště, a to i útoku. Na nejlehčí obtížnost pochopitelně ještě jde přeběhnout hráčem celé hřiště, ale na ty těžší už musíte dobře kombinovat, vytvářet si prostory k centrování, díky nimž si navíc ostatní spoluhráči lépe nabíhají a mohou následně vystřelit z dobré pozice. Díky přepracovanému systému střely pak mohou padat úžasně vypadající góly, u kterých se rozkřičíte radostí, zvláště pokud budete hrát proti kamarádovi nebo jinému hráči online. Líbí se mi i systém driblingu míče bez kontaktu, což přináší nové možnosti jak obejít protihráče. Jak je patrné z předchozích řádek, změny v hratelnosti jsou v letošním ročníku hodně velké a posouvají sérii dle mého dobrým směrem. Pokud hře věnujete dostatek času, změny určitě oceníte také.

Už během oznámení vývojáři oznámili, že FIFA 16 bude obsahovat velkou novinku v podobě šestnácti národních týmů ženského fotbalu (Austrálie, Brazílie, Kanada, Čína, Anglie, Francie, Německa, Itálie, Mexiko, Španělsko, Švédsko a Spojené státy americké). Samozřejmě, ženský fotbal není zrovna sledovaný jako ten mužský, ale má i tak řadu příznivců, takže jeho přítomnost v jakékoliv formě ve FIFA 16 je vítaným zpestřením a oživením. Můžete si zahrát jak speciální turnaj, tak rychlou hru, jen je možná škoda, že nejde hrát s ženským týmem proti mužskému, ani ve formě přáteláku, a možná bych i ocenil, pokud by tu byly i některé další speciální režimy, v nichž by se mohlo hrát za ženské týmy. Takto jde opravdu jen o bonus, ne plnohodnotný doplněk. Co ovšem oceňuji, tak jsou animace hráček, které jsou značně jiné jak u mužských protějšků, mají vlastní sadu pohybů, takže se nakonec nejedná jen o reskin, jak se trochu počítalo. To má samozřejmě následně vliv na samotnou hratelnost, která je trochu odlišná od klasické, a vůbec hra za ženský tým hodně připomíná realitu a skutečný televizní přenos.

Kromě novinky v podobě ženského fotbalu je pak nabídka herních režimů prakticky standardní, a pokud jste hráli nějaký ten předchozí ročník, asi v tomto FIFA 16 moc nepřekvapí. Pořád je možné hrát rychlou hru, přítomen je i turnajový režim a nechybí ani Kariéra, v níž si můžete vybrat tým a dojít s ním až pro tolik chtěný pohár v několika soutěžích, dokonce je možné opět zároveň trénovat i národní tým. Jinak Kariéra od minula moc změn nedoznala, což je možná trochu škoda, nějaké to oživení většího rázu by si určitě zasloužila, zvláště když v minulosti vývojáři zajímavými novinkami nešetřili.

V novém ročníku FIFA nemůže chybět ani u hráčů nesmírně oblíbený režim FIFA Ultimate Team, který mnozí považují navíc za to hlavní, proč do hry investovat peníze, ale i následně čas. Sběratelský režim doznal od minula několik menších kosmetických změn, ono popravdě není třeba vylepšovat výrazně něco, co funguje léta na jedničku. Jedinou velkou novinkou jsou drafty, díky nimž si můžete už na začátku postavit tým s těmi nejlepšími hráči světového fotbalu a následně vyhrát zajímavé ceny. Samozřejmě háček je v tom, že s nimi můžete odehrát jen několik zápasů, první draft máte zdarma, následně už musíte platit skrze mikrotransakce, nebo počkat na nahrání herní měny či až vám padnou klíče ze zlatých balíčků. Musím ale říci, že celý systém je dobře nastaven, získávání klíčů nebo mincí je celkem rychlé, a ceny za hraní s prakticky dream týmem jsou zajímavé a lákavé, které pomohou hlavně v začátcích. Nemusíte tedy ve výsledku zaplatit žádné reálné peníze, pokud nebudete chtít, v tomto je hra férová.

Už samotný FIFA Ultimate Team je pochopitelně určen hlavně pro online hraní s kamarády, případně dalšími fanoušky série FIFA. Nechybí ovšem ani další herní režimy jako rychlá hra, sezóny, případně možnost s kamarády založit vlastní fotbalový klub a následně hráč 11 proti 11, což je kolikrát hodně zajímavá zkušenost, i když sehrání je pochopitelně klíčem nejen k úspěchu, ale i větší zábavě. V online režimu jsem odehrál několik zápasů a mohu říci, že vše běželo velmi dobře po většinu času, bylo jen málo situací, během nichž se hra zakuckala a zalagovala, takže s tímto jsem spokojen. Online kód je určitě daleko stabilnější, jak ten u série NHL.

FIFA 16 na nových konzolích přichází konečně s českou lokalizací formou textu, která se povedla, je standardně dobrá, takže není moc prostor k nějakému stěžování. Jen je tedy nutné počítat s tím, že nejsou přeloženy aktuální světové novinky a bulvární zprávy, které se ve hře objevují prakticky každý den. Rovněž může někoho zamrzet absence českého komentáře, o který se staral v minulosti Jaromír Bosák a Petr Svěcený. Kdo ovšem umí slušně anglicky, vadit mu to určitě nebude, protože anglické komentování je velmi dobré.

Vývojáři z EA Sports přišli s příchodem nových konzolí se zcela novým herním enginem, který se nepodepsal jen pod hratelností, kterou ovlivnil docela dost, ale také nad vizuálním zpracováním. Hráči a jejich animace jsou parádní, prakticky každý známější fotbalista tu má svoji přesnou kopii, výborné jsou ovšem i detaily na stadionech, takže jen těžko něco vyčítat, hezčí fotbalovou hru prostě na trhu v současnosti nenajdete. Co navíc oceňuji, je stabilní framerate, a to i během záznamů, s čímž má trochu problém série NHL, jak jste si ostatně mohli přečíst v mé předchozí recenzi. Zde tedy žádné tyto neduhy nenajdete. Povedené je i ozvučení během zápasů, vývojáři vybrali i velmi kvalitní licencované skladby a jak už jsem zmínil výše, dobrý je i anglický komentář.

Vždy je trochu problematické hodnotit sportovní sérii, která každý rok přichází s novým dílem. FIFA 16 ovšem oproti předchozímu ročníku doznala docela dost změn v hratelnost, které ji neuvěřitelným způsobem pomáhají a mají následně vliv na výborný zážitek, ať už napříč režimy pro jednoho hráče, tak hlavně v online soubojích. Rovněž vývojáři přišli s pěknou novinkou v podobě ženských týmů, kterou ovšem ještě musejí trochu dotáhnout, a potěší určitě i oživení Ultimate Team režimu o drafty. Během hraní FIFA 16 určitě zklamáni nebudete a mohu nákup každému fanouškovi doporučit. 

FIFA 16

ps4ps3x360xone
EA Sports, EA Sports
Datum vydání hry:
22. 9. 2015
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře