FIFA 15

recenze  18
Martin Šmíd, 8. 11. 2014 14:45
Pro EA je v posledních letech FIFA prakticky nejdůležitější značka, která prodává stabilně několik milionů kopií, navíc její popularita neustále roste. EA se podařilo na předchozí generaci konzolí prakticky konkurenci zadupat a vytvořit produkt, který nejen pěkně vypadá, ale i dobře se hraje. S novou konzolovou generací si chce pochopitelně pozici udržet, a proto vývojáři vsadili i na zcela nový engine, ale také další herní novinky, které už byly trochu nakousnuty v minulém ročníku, ale naplno s nimi počítá až FIFA 15. Jestli jde o krok dobrým směrem, se nyní podíváme.

Testovaná verze: PlayStation 4

Vývojáři už před vydáním tvrdili, že se letos zaměřili spíše na hratelnost, než nějaké obsahové novinky, kterých opravdu moc není, jak se dozvíte hned níže. Každopádně hratelnost byla opravdu docela dost upravena, a dá se říci, že pokud jste hráli předchozí ročník, na nový si zase budete muset nějakou dobu zvykat. Nejprve začnu přepracovaným prvním kontaktem s míčem, který vypadá reálněji, navíc šikovní hráči umí kulatý nesmysl dobře vést a dělat s ním parádní kličky. Míč vždy velmi dobře na jakýkoliv kontakt dobře reaguje a je radost si s ním hrát, ale jeho chování je samozřejmě znát i při blokování střely nebo při samotné střelbě. Vývojáři chování míče a kontakty s ním upravují prakticky každý rok, ale až nyní se zdá, že našli ideální stav, na který nemohu nic špatného říci.

Kompletně přepracovány byly i souboje jeden na jednoho, které nyní více počítají s jednotlivými parametry hráčů, které je nutné znát a vědět o nich, abyste mohli na toho nebo toho hráče použít ideální taktiku k odebrání míče, případně k rychlému obehrání a protiútoku. S tímto se pojí zcela nový systém obrany, který má být nyní daleko taktičtější, a je pravda, že na začátku, když se s ním seznamuje, padá docela dost gólů, protože útočníci proplouvají obranou jako nůž máslem. Obrana totiž při jakékoliv chybě může jednoduše propadnout a útočník se dostat za ní, aby šel sám na brankaře. Nyní je třeba všechny ty obrané zákroky jako vypichování dělat s rozvahou, navíc se už nevyplatí ani nalítnout do hráče, on mu už nějak ten obránce míč sebere, protože to jednoduše není samozřejmostí, což je i dáno větší chytrostí útočících hráčů a přepracované fyziky míče, díky níž ti lepší hráči dokážou míč mít u kopaček jako přilepený nebo si s ním obránce obhazovat. Přepracovaná obrana je dost možná největší změnou. Jestli je lepší, jak ta předchozí, to už si musí každý říci sám, pravdou je, že nyní už FIFA není jen o útočení, ale také do dobře organizované obraně, a podle mého je to i dobře. V singleplayeru toto moc neoceníte, ale v online zápasech je to hodně znatelné.

Samozřejmě vývojáři přidali i spoustu nových animací, aby se na fotbal skvěle dívalo – patičky, efektivní nahrávky nebo kličky vypadají parádně, a dokonce hráči vyjadřují i různé emoce, zlost, rozčílení po neuznaném gólu a tak dále. Ne všechny animace jsou ale úplně plynulé, ještě některé je třeba dobrousit, navíc občas animační systém udělá i nějaký ten kiks, nad kterým zůstává rozum stát. Těch jsem naštěstí já během testování moc neměl. Co se mi ovšem líbilo, je daleko viditelnější únava hráčů během zápasu. Zatímco na začátku takový Messi běhá po hřišti a každého přehrává, když takto zápas přepaluje, na konci je viditelně unavený a kolikrát mele z posledního, což je vidět i na jeho grimasách. To samozřejmě platí o všech hráčích, takže vývojáři více nutí střídat a počínat si více takticky. Vylepšeni byli i brankáři, kteří dostali několik desítek nových animací, a už nepouští tak laciné góly, jako v minulosti. Dokonce kolikrát chytí i naprosto parádní střelu, po níž budete kroutit hlavou a říkat si, jak je tohle sakra možný. Zde už kolikrát tyto zákroky za hranicí reality spíše kazí dojem, ale na druhou stranu je nutné se více snažit a vymýšlet, jak brankáře přelstít. Úniky útočníků na brankaře tak už automaticky nekončí gólem.

Z novinek mám převážně dobrý pocit, i když třeba obrannou činnost by možná bylo potřeba udělat o něco intuitivnější a srozumitelnější pro nováčky, a některé zákroky brankařů jsou rovněž za hranicí. Nic nemění na tom, že FIFA 15 se prostě a jednoduše dobře hraje, přináší spoustu zábavy a to i díky nabídce herních režimů. Pokud jste v posledních letech hráli nějakou tu FIFU, budete zde jako doma. Je tu klasická rychlá hra, nechybí ani možnost si trénovat nejrůznější parádičky nebo střelbu, a po absenci v minulém roce se vrací i režim Turnaje. Ten opravdu chyběl a je dobře, že si to vývojáři uvědomili. Vrátil se i FIFA Ultimate Team, který tak nějak už k sérii neodmyslitelně patří. V něm moc novinek také není, jen nějaké drobnosti, jako nemožnost hromadně prodávat kartičky, obchodování ostatně bylo kompletně přepracováno, aby dávalo větší smysl, případně možnost hostování, která zatím chyběla. Novinkou jsou i sezóny přátelských zápasů, v nichž můžete vyzívat kamarády. Prakticky identická zůstala online část, v níž samozřejmě nechybí rychlé zápasy s kamarády, oceňuji rychlejší možnost pozvánky a připojení, ale také sezóny, kooperativní hraní a turnaje, prostře klasika, na kterou jsme zvyklí. Během testování v několika desítkách zápasů hra navíc běžela velmi dobře, nesetkal jsem se s výpadky nebo lagy, ale to samozřejmě také hodně záleží na připojení obou hráčů.

Základním stavebním kamenem je opět kariéra, kterou si můžete rozehrát jak za hráče, tak trenéra. Vývojáři v posledních letech Kariéru dost vylepšovali a přidali řadu novinek, třeba možnost trénovat zároveň klu i reprezentaci, což samozřejmě zde nechybí, stejně jako další změny. Už po zapnutí si samozřejmě všimnete třeba přepracovaného interfacu, ale také lépe řešeného vyhledávání hráčů během přestupů, je tu i zajímavěji řešený skauting nadějných mladíčků. Skauti navíc sami tak nějak automaticky vyhodnocují, kde má tým slabiny, a podle toho hledají potencionální cíle, i když samozřejmě je pak na trenérovi, koho přivede nebo nepřivede. Zlepšena byla i výkonnost hráčů a jejich zlepšování během sezóny, což v minulosti trvalo daleko déle. Celkově všechny novinky v kariéře jsou spíše menšího charakteru, a nic zásadního FIFA 15 nepřináší, ale popravdě, ono to ani nebylo třeba. Kariéra už tak je výborná, a jen těžko by se něco zásadně měnilo. Ono je i lepší, když se do tohoto fungujícího základu moc nesahá.

Pokud hltáte všechny zprávy z fotbalového světa, je tu záložka Match Day Live, obsahující kolikrát i bulvární zprávy.

V menu hry je zcela nová záložka Match Day Live, kterou EA Sports vytvořilo společně s trochu bulvárním fotbalovým portálem Goal.com. Prakticky jde o centrum zpráv z fotbalového světa, takže vidíte všelijaké aktuality z klubů, jak se daří tomu nebo tomu hráči, případně k jakému velkému přestupu se schyluje. Jsou tu ovšem i čistě bulvární články, kdo koho pomluvil nebo se vyjádřil, což samozřejmě je logické vzhledem ke Goalu, ale podle mého jde spíše o něco, co by tu ani být nemuselo. Seriózní zprávy, proč ne, ale bulvár ne. Největší zajímavostí je možnost si zahrát plánovaný důležitý zápas, na který se celý fotbalový svět těší. Match Day Live záložka je určena hlavně pro největší fotbalové fanoušky, kteří hltají každou zprávu, jen pro nás je samozřejmě trochu omezena, protože neobsahuje českou lokalizaci. S tím se tedy musí počítat.

Jeden menší odstavec bych si nechal k Barclays Premier League. Tato oblíbená anglická liga sama o sobě prošla oproti minulému ročníku docela dost změn. Vývojáři začali už u hráčů, kteří jsou přesně vymodelováni podle reálných předloh, skuteční hráči prošli speciálním 3D skenem, aby vypadali ve hře skvěle. Je tu i všech dvacet stadionů, které jsou věrné své předloze, takže každý stadion má svoji vlastní nezapomenutelnou atmosféru. Zápasy následně doprovází i interface, takže si prakticky připadáte, jako byste sledovali zápas v televizi, což i umožňuje zapojení systému vyhodnocování gólů. Ten se stal v posledních měsících nedílnou součástí Barclays Premier League, přičemž i ve hře uvidíte kolikrát opakovačky ze sporných situací, jestli balon přešel čáru nebo ne. Jakékoliv sporné momenty tak jsou minulostí i ve hře. Protože jsem fanoušek anglické ligy, všechny tyto novinky se mi hodně líbí, a jsem za ně nesmírně rád. Když už jsem zmínil anglickou ligu, EA samozřejmě má licence i na další oblíbené ligy, ty největší jsou pochopitelně zastoupeny – celkově je tu 35 lig a 600 týmů!, jen česká opět chybí. Přítomna je jen česká reprezentace.

Už v minulém roce FIFA 14 na nových konzolích vypadala parádně, a FIFA 15 samozřejmě ve zlepšování grafiky pokračuje, i když jde samozřejmě o klasickou evoluci. Hráči vypadají opět lépe, parádní jsou jejich animace a dokonce i podle výrazu v obličeji poznáte, v jakém jsou rozpoložení, případně i vidíte reakci na určitou situaci. Plný stadion se spoustou detailů dokáže zahřát a samozřejmě vše vypadá pomalu jak ve skutečnosti, takže je lehké se nechat pohltit atmosférou a zápasy si užívat jako nikdy předtím. Na nových konzolích samozřejmě FIFA 15 běží v nativním rozlišení 1080p s 60fps, které neklesají. Nový engine je prostě a jednoduše znát, a po vyzkoušení si jen těžko lze představit, že se u FIFY někdy dá vrátit ke staré generaci. Dobře se vývojářům povedlo vybrat i zajímavé skladby, které hrají v menu, a přímo parádní je ozvučení stadionů, které se samozřejmě hodně podepisuje na atmosféře.

Pro někoho určitě bude překvapením, že FIFA 15 na nových konzolích neobsahuje český dabing v podobě komentátorů, jako tomu bylo u předchozích dílů. To je možná trochu zklamání, každopádně pokud umíte dobře anglicky, budete možní i za původní verzi rádi. Duo Martin Tyler a Alan Smith totiž zvládlo svoji roli na jedničku a to několikrát podtrženou. Během zápasů vše parádně komentují tito veteráni, dokonce i zabrouzdají do skončeného Mistrovství v Brazílii a říkají, jak si kdo vedl. Skvělé je i přenechání slova kolegům z jiných stadionů, aby seznámili diváky, tedy hráče, s děním a výsledky jinde. Komentátoři skvěle navozují atmosféru a jsou v originální verzi velkou chloubou, a možná po tomto vyzkoušení si už ani nebudete přát, aby se Jaromír Bosák a Petr Svěcený někdy vrátili.

FIFA 15 je evolucí předchozího ročníku a hlavně opět kvalitní fotbalová hra, nabízející hromadu herních režimů a dobře fungující online multiplayer, v němž zažijete s kamarády spousty vypjatých zápasů. Také nabízí zajímavé herní novinky, mezi kterými největší je určitě přepracovaná obrana, případně vylepšení brankaři, ale samozřejmě hráči mají i spoustu nových rozmanitých animací, kterými sérii oživují.

FIFA 15

ps4ps3x360xone
EA Games, EA Sports
Datum vydání hry:
26. 9. 2014
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře