Farpoint

recenze  10
Martin Šmíd, 8. 6. 2017 0:50
Že virtuální realita má obrovský potenciál, víme všichni. Ostatně se i na PlayStation VR objevilo několik docela slušných ukázek a menších her, které bylo radost s přilbou na hlavě hrát. Velkých AAA her je ale pro virtuální realitu pomálu, především kvůli drahému vývoji a menší uživatelské základně. Prakticky jen Resident Evil 7 ukázal, že pokud VR někdo dobře uchytí, může nás čekat opravdu parádní zážitek. Sony ale hodlá do her pro svůj headset investovat v následujících měsících a letech více peněz, přičemž v minulém roce byla oznámena ambiciózní sci-fi akce Farpoint od nezávislého studia Impulse Gear. Ohlasy byly z prezentací docela nadšené, a jelikož je už nějaký ten čas na pultech obchodů, můžeme se podívat, jak se povedla.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro/PlayStation 4

Protože je na PlayStation VR zatím jen několik menších her a hříček, něco většího je určitě vítáno. Farpoint měl být podle Sony dalším průkopníkem jako Resident Evil 7, ale ve výsledku zůstal tak trochu na půlce cesty, což říkám už nyní na začátku. Ačkoliv vše funguje na výbornou a pocit ve virtuální realitě je velmi uspokojivý, obsahem jde čistě jen o lehce nadprůměrnou střílečku, na níž se za pár měsíců zapomene. Ostatně už příběh není něco extra originálního, na co budete léta vzpomínat. Jde o klasické sci-fi klišé. Jste součástí posádky vesmírné stanice Pilgrim, která se hned na začátku, díky nepěkné události, dostane červí dírou až na záhadnou planetu. Probouzíte se na ní sami, přičemž k posunu v příběhu a pochopení toho, co se děje, slouží nejen holografické ukázky, ale také filmečky, v nichž vystupuje dvojice doktorů - Grant Moon a Eva Tyson. Příběh vás tedy asi nepřekvapí, nenabízí moc velkých zvratů a finální rozuzlení tak nějak očekáváte.

Farpoint je prakticky prostá lineární sci-fi střílečka, která by se dala přirovnat třeba k sérii DOOM nebo Duke Nukem. Cílem je prostřílet se jednotlivými levely a pozabíjet vše, co se jen trochu pohne. Větší hloubku Farpoint nemá, na sbírání předmětů nebo větší interakci s prostředím, abyste třeba řešili logické problémy, můžete už po pár minutách zapomenout. Je ale otázka, jestli to vadí, protože v tom, na čem Farpoint staví, je docela povedené a pocit ze střelby je uspokojující, takže pokud vám podobný typ her nevadí, určitě si hraní užijete.

Jak už jsem ale napsal výše, pocit z virtuální reality je povedený, takže si snadno představíte, že se opravdu nacházíte na neznámé, převážně písčité, planetě, na níž jsou nejrůznější koridorové cesty a jeskyně, které budete prozkoumávat. Design planety asi neohromí, jedná se o jednu velkou pustinu a je škoda, že vývojáři nezapracovali i nějaké pěkné scenérie, nad nimiž by spadla brada. Vše se alespoň snaží vynahradit designem potvor, na které během hraní narazíte. Od malých pavoukovitých neřádů, kteří skáčou a jsou hodně rychlí, po pomalejší, ale o to větší, do kterých potřebujete vysázet hodně olova. Následně přijdou na řadu i robotičtí protivníci, kteří už jsou o něco chytřejší a více vydrží. Jednou z nejlepších pasáží je střet s obrovským pavoukem, který tu slouží jako boss. Souboj s ním je opravdu skvělý a je jen škoda, že podobných střetů není ve hře více.

Abyste proti všem potvorám měli šanci, budete si moci osahat několik zajímavých zbraní. Na začátku máte klasický samopal, ale později si budete moci vzít i brokovnici, speciální odstřelovací pušku i pulzní pušku. Nábojů do zbraní máte nekonečné množství, jen je tedy sem tam musíte nabíjet. Jen speciální náboje v podobě granátů nebo raket musíte po ševelech sbírat. Většinou jsou ale v úsecích, kde jsou těžcí protivníci. Střelba ze zbraní je velmi povedená, navíc je nutné využívat i zaměřovač a opravdu se do něj dívat. Na delší vzdálenost nestačí jen random střílet.

Farpoint stojí prakticky plnou cenu, takže vás určitě zajímá, jestli nabízí adekvátní obsah. A i zde je to trochu rozporuplné. Hlavní příběhovou linku proběhnete za nějakých 5 hodin, což mi přišlo trochu málo i vzhledem ke skutečnosti, že jsem nebyl nucen vše rozehrát znovu. Znovuhratelnost je tedy spíše malá. Naštěstí kromě příběhové kampaně vývojáři připravili i další obsah. Jednak si můžete dát speciální mise na výzvu, v níž se počítají body za zabité protivníky i rychlost, za jakou misi zdoláte. Můžete se tak předhánět s kamarády i hráči z celého světa o nejlepší výsledek. Daleko zábavnější jsou ale kooperativní mise, do kterých se můžete s kamarádem pustit. Přítomen je i matchmaking, ale ten vám většinou nikoho nenajde. Každopádně kooperativní mise hru dobře obohacují a mají i slušnou znovuhratelnost, takže, pokud jim propadnete s kamarádem, určitě nebudete litovat peněz, které za hru utratíte. Pokud ale budete chtít hrát jen příběhový režim, už bych byl s nákupem trochu opatrnější.

Jsou dvě možnosti, jak můžete Farpoint hrát. Hru si můžete koupit se speciálním ovladačem Aim Controller ve tvaru pušky, díky němuž se do hraní lépe ponoříte, zvláště, když třeba budete u hraní stát, protože si budete připadat, jako když držíte skutečnou zbraň. Druhou možností je popadnout klasický DualShock 4, přičemž i s ním se dá slušně vyblbnout a popravdě, i s ním je zážitek velmi uspokojující a kvalitní. Pokud tedy nechcete investovat další peníze do dalšího plastového ovladače, který následně pověsíte do skříně na hřebík vedle různých kytar, bubnů a tak podobně, nemusíte. DualShock 4 tedy dobře postačí, protože i s ním zaměřujete pomocí pohybového senzoru (vývojáři radí, abyste gamepad měli připojený na kabelu), přičemž máte i několik možností, jak běhat po světě, od sekaného po plynulý pohyb. Vše pochopitelně záleží jen na vás, jak pohyb ve virtuální realitě snášíte. Já mám rád plynulý pohyb, přičemž se mi za několik hodin testování nestalo, že by mi bylo nevolno.

Hru jsem převážně testoval na konzoli PlayStation 4 Pro, na níž vypadá velmi povedeně, pokud ji budu pochopitelně srovnávat s VR konkurencí. Ano, vyhlazení není nejlepší, stejně tak dohled do dálky by mohl být větší a méně rozmazanější, ale jinak grafika je dostačující na to, abyste si mohli představit, že se opravdu nacházíte na záhadné planetě, čemuž dopomáhá hlavně dobré ozvučení a také animace, ať už nepřátelských potvor, tak dvou zmíněných postav, které podávají slušné herecké výkony. Vizuální stránka tedy nezklame, pokud berete, že VR hry zatím nemohou nabídnout zpracování jako klasické hry, a to ani na klasické verzi konzole PlayStation 4. Vlastně jsem byl celkem překvapen, jak jsou si obě verze podobné. Pro verze je jen o něco vyhlazenější, ale to je tak vše. Velké rozdíly nejsou, což je ale na druhou stranu dobře pro majitele klasické PS4.

Farpoint je určitě i přes řadu výhrad a nedostatků slušná sci-fi střílečka, u níž můžete vypnout mozek a jen tak se vydat po písčité planetě a pokosit hordy mimozemských potvor ve virtuální realitě, navíc následně i v kooperativním režimu s kamarádem. Je jen škoda, že vývojáři neměli daleko větší ambice, protože takto je Farpoint akce, kterou si určitě při velkém nedostatku her na VR s chutí zahrajete, ale za pár týdnů zapomenete, že jste ji hráli.

Farpoint

ps4psvr
SCEE, Impulse Gear
Datum vydání hry:
15. 5. 2017
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře