Far Cry 3: Blood Dragon

recenze  17
Martin Šmíd, 30. 4. 2013 18:00
Třetí Far Cry se UbiSoftu povedl, za což hovoří třeba naše maximální hodnocení, které jsme mu udělili. Dobře si nevedl jenom u recenzentů, ale i u hráčů, kteří do dnešního dne v obchodech rozebrali několik milionů kusů. Hned bylo jasné, že UbiSoft má v rukou další silnou značku, kterou jen tak nepustí. Na začátku roku začali vývojáři lákat na jedno překvapující oznámení ohledně Far Cry 3, které všechny fanoušky šokuje. Pod tímto jsme si představovali nějaké to DLCčko, možná singleplayerové rozšíření. Jak ale posléze vyšlo na světlo, jde o spin-off Far Cry 3 Blood Dragon, k jehož hraní nepotřebujete původní hru, navíc s ní má jen pramálo společného. Na začátku byla obava, aby tohle UbiSoft nepřepískl, ostatně šílená videa i stylizace tomu dopomáhala, ale jak se ukazuje, vývojáři moc dobře věděli, co dělají.

Je celkem zvláštní, že se UbiSoft rozhodl ponechat v názvu Far Cry 3 Blood Dragon číslovku tři, když s původní hrou nemá vůbec nic společného. Pryč je tropický ostrov, stejně tak hrdinové a další postavy, které jste si oblíbili. Čeká na vás zbrusu nové dobrodružství s vlastním uceleným příběhem. Jak hned po několika minutách zjistíte, vývojáři se rozhodli parodovat všechny možné filmy z osmdesátých let, ze kterých si mnohdy vybrali to nejlepší. Příběh tu je samozřejmě zastoupen, ale je docela prostý, a vycházející svým pojetím právě z osmdesátých let. V hlavní roli je Rex Colt, Cyber Commando Mark IV, tedy kyborg, který je vyslán na ostrov, aby na něm odhalil úmysly dalších kyborgů a zachránil svět před velkým neštěstím. Prostě klasické klišé, které tu ale funguje velmi dobře, především ve spojení s retro atmosférou. Tu navozují především filmečky v osmibitové grafice, a zapomenout nesmím zmínit ani Michaela Biehna, jednu z velkých akčních hvězd osmdesátých let, který tu ztvárnil hlavního hrdinu, vypouštějícího během hraní neustále nějakou tu šťavnatou hlášku, třeba o hraní videoher. Určitě ho znáte třeba Kylea Reese z Terminátora nebo Hickse z Vetřelců.

Far Cry 3 Blood Dragon není originální střílečka, ale je to sakra velká zábava.

Začátek hry může mnohé zklamat, protože se jedná prakticky jen o lineární průchod základnou, v čemž se Blood Dragon podobá spíše hrám jako Crysis 3 nebo Call of Duty. Prvních zhruba třicet minut ale dost klame a ani není reprezentativním vzorkem celé hry, takže rozhodně neberte vážně nejrůznější uniklá videa. Jakmile totiž překonáte tuto úvodní pasáž, sloužící jako větší tutoriál, opět se před vámi otevře celý ostrov stylizovaný do jakési neo džungle, v němž si budete moci dělat to, co uznáte za vhodné. Samozřejmě Blood Dragon se skládá hlavně z celkem lineárních misí, kterých je tu sedm, přičemž každá vystačí na zhruba půl hodiny. Během plnění hlavní kampaně se budete nejčastěji procházet po různých základnách, vyhazovat v nich něco do povětří, podíváte se i k přehradě. Skvělá pasáž mi přišla ta odehrávající se ve starověkém chrámu, v níž na vás budou útočit hordy zombií. Klasické lineární pasáže, která asi moc nepřekvapí, ale díky dobře navrženému systému, level designu a celkovému pojetí se ani na moment nestane, že byste se nudili. Celkově mi hlavní kampaň vydržela na nějakých pět hodiny na Normal obtížnost, což je možná méně, ale tím hra nekončí.

Jako v původním Far Cry 3, tu máte před sebou ostrov, který kromě hlavních misí nabízí i spoustu vedlejších aktivit, jako třeba lov zvěře, zachraňování vědců, hledání kazet či televizí a tak dále. Nejzajímavější vedlejší aktivitou j zabírání základen nepřátel, které jsou dobře střežené a mnohdy se taková šarvátka protáhne i na několik minut. Základnu můžete buď vystřílet do posledního kyborga, což je mnohdy ta delší volba, nebo prostě stačí vypnout štít, přivolat draka, a ten už se o vaše nové kamarády kyborgy postará. Na vás poté jen je, abyste sejmuli draka, což ale také není zase tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Boj s drakem je kolikrát docela napínavý, protože ho sundáte jen střelou do srdce, které si samozřejmě dobře hlídá. Důležitou součástí hry je i vytrhávání srdcí z padlých nepřátel, za což dostanete nejen peníze, ale srdce můžete použít pro ovládání zvěře potulující se po ostrově.

Zabírání základen neslouží jen pro rychlejší cestování, vždy se můžete jedním stisknutím tlačítka dostat z jedné do druhé, ale také k nákupu drahocenné munice, upgradů pro zbraně či zdraví u speciálních terminálů. Vše si ve hře nakupujete za peníze, které padají z nepřátel, či se nachází v truhlách roztroušených po ostrově. Když se rozhodnete vedlejší úkoly splnit, připočtěte si k herní době několik dalších hodin, což ve výsledku není zase tak zlé, zvláště když si uvědomíte, že jde jen o menší titul na Xbox LIVE Arcade a Playstation Network. Svojí délkou tak ve výsledku překonává i řadu velkých AAA her, a nejenom tou.

Během hry budete střílet hlavně kyborgy, jejichž umělá inteligence je celkem na obstojné úrovni. Schovávají se, navzájem kryjí, podporují v boji, kolikrát sami agresivně útočí, aby vás co nejrychleji eliminovali. Naštěstí tu máte celkem slušný arzenál zbraní, od pistole, brokovnice až po samopal. Během hraní navíc naleznete takové kousky jako těžký rotační kulomet, plamenomet a v současnosti nejpopulárnější zbraň ve videohrách – luk, i když ten je zde celkem slabý a moc ho nevyužijete. Střelba ze zbraní je čistě arkádová, čímž vývojáři jasně ukazují, že je hlavním cílem se bavit, což se daří. On ostatně ani původní Far Cry 3 nebyl zrovna realistickou střílečkou.

Far Cry 3 Blood Dragon je pouze záležitost pro jednoho hráče, multiplayerová část zastoupená není.

Co rozhodně oceňuji, je postupné levelování hlavního hrdiny. Levelování je automatické, přičemž vždy dostanete nějakou tu novinku, třeba větší odolnost vůči střelbě nepřátel, a tak dále. Celý seznam najdete v jednoduchém menu, takže není problém si vždy prohlédnout, jakou novou výhodu v boji získáváte. Protože se Blood Dragon odehrává v otevřeném prostředí, které ačkoli je menší, jak v originální hře, nechybí možnost si zařídit džíp s kulometem, také si zalétáte ve vzduchu.

Asi není třeba se moc bavit o grafické stránce. Pokud jste hráli Far Cry 3, tak zhruba si představíte, jak Blood Dragon vypadá. Běží samozřejmě na stejném enginu, jen si vývojáři pohráli s barvami, které jsou nyní daleko pestřejší a v retro stylu. Grafice těžko něco vyčítat, protože prostředí je pěkné, detailní, povedly se i modely postav, excelentní jsou výbuchy, kterých je tu velké množství. Ty ale tak nějak k filmům z osmdesátých let patří. Framerate je rovněž stabilní, klesal jen v několika momentech, ale ne během akce, takže šel tento menší nedostatek tolerovat. Pochvalu si vývojáři zaslouží i za hudební doprovod, obsahující několik licencovaných písniček. Ostatně hned na začátku vás přivítá stejná, jako když Arnold Schwarzenegger letí na misi v Predátorovi. Audiovizuální stránce není moc co vytknout, vývojáři staví na dobrém základu a bezezbytku toho využili.

Někomu se může zdát, že je Far Cry 3 Blood Dragon jen prachsprosté dojení značky. O tom samozřejmě můžeme diskutovat hodně dlouho, ale nejde upřít fakt, že jde o zábavnou střílečku na několik hodin, u níž se nebudete ani na moment nudit, navíc vás i oslní skvělou retro atmosférou. Navíc celý tento spin-off se prodává jen za 15 euro, což je částka, za kterou dostanete spoustu muziky. Naše doporučení si Far Cry 3 Blood Dragon jednoznačně zaslouží.

Far Cry 3: Blood Dragon

ps3x360
Ubisoft, Ubisoft Montreal
Datum vydání hry:
1. 5. 2013
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře