Far Cry 3

recenze  56
madness, 4. 12. 2012 20:30
Sérii Far Cry není třeba představovat. Základní kámen hře položili lidé z Cryteku už před X lety, série samotná však zůstala v rukou Ubisoftu a ten z ní během pár let ve Far Cry 2 udělal docela odlišnou hru. Jak dopadl třetí díl, který měli v rukou lidé z Ubisoft Montreal? Může se chlubit slávou jedničky nebo trpí neduhy dvojky? Čtěte dál!

„Jelikož Riley, totiž můj mladší brácha, udělal závěrečný zkoušky, chtěli jsme to velkolepě oslavit, a proto jsme se s partou vydali na pustý ostrov. Bylo tu všechno – příroda, zvířata, moře, adrenalinový sporty, prostě pohoda a nádhera. Jednoho dne se ale všechno zvrtlo, zajal nás šílenec jménem Vaas, kterej se neštítí vůbec ničeho. Kam jsme se to sakra vydali? Moje jméno je Jason.“

Přiznám se, že k Far Cry 3 jsem už od ohlášení hry přistupoval hodně skepticky. Nelíbilo se mi ani prostředí, ani styl hraní, ani postava šílence Vaase mně nijak neohromovala. Proto jsem poslední měsíce reklamní masáže totálně ignoroval. O to větší překvapení mě pak čekalo, když jsem do světa Far Cry 3 před pár dny naskočil. Nebudu to prodlužovat, dost možná už to stejně všichni tušíte, trojka Far Cry je naprosto úžasná hra!

Jak už jsem na začátku naznačil, příběh singleplayerové části se točí kolem Jasona Brodyho, atleta a studenta vysoké školy, který se s partou svých kamarádů, přítelkyní a dvěma bratry vydal oslavovat úspěchy na ostrov Rook Island v jižním Pacifiku. Všichni přátelé si užívali pustotu ostrova a tamní divoký život – jenže při seskoku padákem dopadli přímo na území pirátů a nebezpečných překupníků. Jsou zajati a jejich osud je od tohoto momentu v rukou šílence, který si říká Vaas a který vás v průběhu celé hry rozhodně nenechá v klidu. Jason Brody se jako jediný ze zajetí shodou šťastných a náhodných událostí dostane ven. Cestou mu pomohou i ostatní – například Dennis, hlavní velitel místního kmene Rakytů, který vás zasvětí do tajů temného světa džungle. Jasonův úkol je jasný – najít zbytek celé skupiny, ve které má mimo jiné bratry Granta a Rileyho, přítelkyni Lizu či kamarádku Daisy. Jenže kde začít hledat? Ostrov je obrovský a nebezpečí se skrývá za každým rohem. Příběh nabízí opravdu solidní zážitek. Nejen že jsou tu zcela uvěřitelné postavy, ale čekají na vás i zvraty, které s příběhovou linkou pěkně zatočí. Celé je to utvářeno filmově pojatými cut-scénami a hlavně výborně ztvárněnými postavami, jejichž uvěřitelnost je podtrhnuta skvělým voice-actingem a dabingem. Mně osobně se moc líbilo, že i vaše postava, hlavní hrdina, herní situaci komentuje a reaguje na aktuální dění.

Pokud bych si měl z českého slovníku vybrat jedno jediné slovo, kterým mám charakterizovat Far Cry 3, bylo by to slovo: OBROVSKÉ! Je až neuvěřitelné, že v dnešní době – tedy v době, kdy masám hráčů dostatečně postačí koridorovky a celkově lineární hry – vznikla hra, která po vás hned od začátku vyžaduje aktivitu, vlastní přístup k hraní, vyžaduje plánování a promýšlení všech akcí. Far Cry 3 je neskutečně rozsáhlé, a abych to lépe osvětlil, pojďme si popořadě popsat herní obsah, který hra nabízí.

„Tenhle ostrov je šílenej. Doslova z každýho kouta číhá nebezpečí. Jsou tu volně pobíhající šelmy, krokodýli, ve vodě mě může sejmout žralok. Jenže to není všechno – po celým ostrově zuří válka znepřátelených domorodých a pirátských kmenů. Prachy, drogy a zbraně. Musím najít svý kámoše. Nemůžu je nechat ve štychu. Jenže kde mám začít hledat? Pro začátek bych si asi měl obstarat pořádnou výbavu – hlavně bouchačky, bez těch to nepůjde.“

Tak především je to herní svět – ten je několikrát větší než ten ve Far Cry 2. Je členitý, budete se procházet džunglemi, objevovat a prolézat jeskyně, podmořský svět normálně žije, jsou tu obrovské skály, útesy, domky, vesnice, rádiové věže, chrámy, tajné skrýše, zálivy a řeky, vodopády a mnoho dalšího; o zvěři – která žije svým vlastním životem v útrobách džungle - nemluvě – naleznete tu více než desítku zcela odlišných zvířat, které můžete lovit, stahovat z kůže a tu využívat k výrobě potřebných věcí (například větší ruksak, abyste unesli více zbraní najednou, brašnu na náboje, větší peněženku na víc peněz, atd…). Možná se budete divit, jaké všechno vybavení budete moci v průběhu hraní vyrábět.

V džungli roste i spoustu kytek, které zase využijete k vyrábění domácích medicín – jednak uzdravovací, jednak adrenalinové injekce, které specifickým způsobem ovlivňují možnosti vaší postavy – například se na čas působení injekce ztratíte z dohledu dravé zvěře, která vás nemůže ohrožovat. Po celém světě je rozeseta asi tak miliarda objektů, které budete sbírat, následně je prodáte na různých místech světa a za ně nakoupíte zbraně. A arzenál je opravdu široký. Budete vybírat hned z několika desítek různých zbraní – jsou tu pušky, kulomety, samopaly, pistole, granáty, molotovy, miny, ale i takové speciality jako luk, plamenomet (který je v kombinaci s tím, že oheň se v přírodní vegetaci normálně rozšiřuje, srmtelný!) či RPG. Většina zbraní je navíc ještě modifikovatelných – takže na ně můžete připevňovat tlumiče, speciální lasery nebo lepší kukátka s větším dohledem. A když už nebudete moci zbraň technicky upravit, nabízí se možnost vyladit si ji designově. Za bojování navíc dostáváte zkušenostní body, za které si posléze vylepšujete i svou postavu. A pokud byste potřebovali informace o tom, co jste zatím ve světě Far Cry 3 potkali, stačí se jednoduše prokliknout v menu do jakési příručky, která má úplně ke všemu – k postavám, zbraním, dopravním prostředkům, jednotlivým oblastem světa, květinám, zvířatům – nějakou tu zajímavou poznámku.

Dva předchozí odstavce měly ukázat, jak obří svět hry je a jak skvěle jsou propracované RPG prvky: NAPROSTO DOKONALE. Všechno nádherně funguje a navozuje pocit, že jste opravdu ztratili někde v džungli a musíte se sami o sebe postarat. Nejdřív je třeba obstarat výbavu a pak teprve bojovat. Vylepšování, neustále upgrady a postup je nutný, protože boje jsou intenzivnější a vyžadují jiné přístupy hraní. Každý si přijde na své a může volit svou cestu hraní. Ostatně, i možnost projít v podstatě jakoukoli misi stealth, tedy potichu a neviditelně, naznačuje, že bude na každém, jak ke hře přistoupí. Občas prostě můžete všechno vystřílet hezky nahlas, podruhé zas naběhnete s tlumenou pistolkou a kosíte tak, aby vás nikdo neslyšel. Je jen na vás, co se vám líbí.

Zajímavě funguje i objevování celého ostrova. Na začátku znáte jenom minimální prostor, protože piráti ovládají rušičky a vy tak nemáte signál a nemůžete si zobrazit mapu (a budete je muset vypnout, abyste věděli, kde jste a co kde hledat) – celý proces objevování a odhalování světa tak závisí na vás. Ostrov Far Cry 3 je opravdu rozsáhlý – a když říkám rozsáhlý – pravděpodobně vám asi nedokážu přesně vylíčit jak moc rozsáhlý. K popsání ale možná poslouží výčet dopravních prostředků, které ve hře naleznete: je tu několik druhů aut, čtyřkolky, skútry a různé typy lodí, pěší chůze, plavání, jsou tu rychlé lanovky, ale třeba i extrémně zábavné rogalo. Pokud vás cestování nebaví, není problém – Far Cry 3 disponuje i rychlým přemísťováním prostřednictvím loadingu.

„Výbavu si musím opatřit sám, tady- na konci světa - mi nikdo nepomůže. Ulovim zvěř, vykuchám ji, dám si dohromady pouzdra na zbraně, náboje a peníze, pak obstarám prodejem starých věcí pořádný arzenál. A vydám se hledat svý kámoše, ty šílence pomstim!“

Vedle extrémně dobře zpracovaného a fungujícího světa a RPG systému, hra obsahuje tunu vedlejších misí. Můžete se vydat prozkoumávat svět – jeskyně, podmořský svět a jeho různá zákoutí, bojovat s piráty o území a vesnice, bojovat na čas ve speciálních eventech, které vaše výsledky rovnou srovnají se světovými statistikami, můžete obsazovat oblasti, vydat se na honbu za hledanými osobami, lovit specifickou zvěř odstřelovací puškou, hledat poklady a jiné. Výčet vedlejších činností a možností tímhle ale rozhodně nekončí, ve Far Cry 3 je prostě pořád co dělat. Jenže vypisovat všechno nejde – to by vás snad už ani nebavilo číst.

Všechno, co jsem zmínil výše, funguje naprosto symbioticky a tak krásně do sebe zapadá, že Far Cry 3 nabízí něco, co už dlouho žádná first person střílečka nenabídla. V takto fungujícím světě se můžete realizovat – od základu si vylepšujete vlastní postavu, budete volit, jak budete hrát konkrétní mise, bude jen na vás, zda zrovna teď chcete zachraňovat kamarády, objevovat ostrov a zákoutí nádherně koncipovaného a jedinečného světa, nebo si dělat výlety na člunu či prohánět rogalo. Far Cry 3 se vám otevírá obrovskou rozsáhlostí a dává svobodu, zároveň vás ale vtáhne a nepustí. A to je jenom singleplayer, který vám dostatečně postačí na pěkně dlouho – hra bez vedlejších misí – tedy pouze příběhová část - zabere kolem 10 hodin. Vzhledem k tomu, že vedlejší mise a možnosti jsou rozsáhlé a prakticky nekonečné, čekají vás velmi dlouhé večery plné zábavy. A co je důležité zmínit je fakt, že tohle doopravdy je ZÁBAVA! Přestože by hra mohla na první pohled vypadat složitě nebo snad komplikovaně, je přesně tím, co dnešním hrám chybí – hluboce propracovaným systémem.

Technicky je Far Cry 3 na špici. Je nutné brát v potaz, jak rozsáhlý a velký svět dokáže herní engine Ubisoftu vykreslovat. Těšit se můžete na krásné prostředí, nezapomenutelné západy a východy slunce, proměnu počasí, déšť, krásně propracované modely zvířat, neopakovatelný svět, plný temných a nečekaných zákoutí. Malou pihou na kráse – ale opravdu nepatrnou – může být občasné snížení frameratu. Xbox 360 verze mi párkrát klesla určitě až k 15 snímkům za sekundu, ale není to nic, co by zhoršovalo úžasný výsledný dojem z krásně ztvárněného světa. Ovládání hry je vyvážené, ačkoliv ze začátku bude dělat neplechu. Tenhle neduh ale během několika desítek minut hraní zmizí, protože si na citlivost a koncept ovládání snadno zvyknete. Ve Far Cry 3 nádherně funguje i fyzika – počínaje od fyziky lidských těl (která se parádně klátí k zemi, plavou po vodě nebo hoří) až po vybuchující auta, která se rozletí do všech koutů, nebo oheň, který jednoduše rozšíříte na travnatých plochách a po stromech. Za vlastní zmínku stojí také hudba – ta krásně koresponduje s děním na obrazovce – když máte stealth misi, bude vám hrát napínavá hudba, pokud budete kosit jednoho piráta za druhým, uslyšíte za zády akční vypalovačku. Při dojemných příběhových zvratech se těšte na atmosféricky laděný tón. Lepší to snad ani být nemohlo.

„Sám jsem se stal jedním z nich, jsem teď bojovníkem Rakya. Tetování na ruce se mi postupně zvětšuje, moje schopnosti se rozšiřujou, jsem teď mnohem silnější a obratnější. Dokážu přežít? Dokážu, teď už ano. Zvládl jsem totiž džungli, já sám jsem se stal džunglí.“

Pokud máte kamaráda, který má rád hry, Far Cry 3 má něco i pro něj. Obsahuje totiž sekundární příběhovou kampaň, která obsahuje šest příběhových map a popisuje události čtveřice zajatců. Hrát můžete až s třemi kamarády online, offline pak s jedním skrze splitscreen multiplayer. Jenže nejde jen o bezduché střílení, ba naopak, budete muset spolupracovat, pomáhat si, občas budete každý řešit jiný úkol, abyste se nakonec sešli, prostě paráda! Multiplayer, v pravém smyslu slova, kdy se proti sobě postaví živí hráči tváří v tvář, nechybí. Základní hra obsahuje desítku map a několik herních módů – nechybí klasiky Team Deathmatch, Domination a další. Originálními módy jsou Transmission a Firestorm (ve kterých se hraje se splňováním různých úkolů a klade se důraz na týmovou souhru a strategii). Hře pro více hráčů vůbec nechybí ani různé třídy, vybavování postav zbraněmi a rozličnými schopnostmi. Multiplayer ve Far Cry 3 představuje spíše dodatek a lze očekávat, že takový ohlas jako třeba Halo 4 či Call of Duty Black Ops 2, nevzbudí. Ale to vůbec nevadí, protože dle mého názoru je Far Cry 3 především singleplayerovou hrou, i milovníci multiplayeru si ale přijdou na své.

Jak skepticky jsem ke hře přistupoval ze začátku, o to s větším nadšením ji recenzuji. Far Cry 3 je totiž bez jakýchkoli debat nejlepší hrou roku 2012! A jelikož chci, aby podobné hry – monstrózní, do hloubky propracované, krásné, skvěle hratelné, nekonečné, s fantastickým příběhem, obsahem, se skvělým ovládáním, prostě úžasné a inovativní – dál vznikaly, doporučuji ji úplně všem všema deseti – nezmýlíte se! Far Cry 3 je totiž zbytněním všeho, co nám v současných hrách chybí. Děkuji Ubisoftu Montreal za krásný herní zážitek - přeji si, ať takový máme alespoň jednou za rok!

Far Cry 3

ps3x360
Ubisoft, Ubisoft Montreal
Datum vydání hry:
30. 11. 2012
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře