Far Cry 2

recenze  51
Tomáš Pavlata, 26. 11. 2008 23:31
Afrika, slunná země s mnoha možnostmi a pravidly, která se neporušují. Platí zde jen krev, diamanty, a sám život má cenu nejnižší. Nehledejte tu žádné mutanty, tyto stvůry jsou z reálného světa, a tedy sami lidé! Važte každé akce, každého kousku munice a když Bůh dá, možná tohle peklo jménem Afrika přežijete! Takto by se dalo slovy popsat putování ve Far Cry 2, pokračování herní série Far Cry od Ubisoftu. Tato hra staví na skutečně ojedinělém prostředí, kde každá akce vyvolá náležitou reakci a kde se prostředí snaží chovat co možná nejreálněji, ale hlavně zde hraje důležitou roli ve vašem boji!

V úvodu vám dá hra na výběr z několika hrdinů. Smíte si sice vybrat jen jednoho, v jehož kůži se budete cítit nejlépe, ať už budete koukat na národnost či barvu pleti, ale hra vám časem i tak všechny představí podrobněji a několika z nich budete časem vděčit za váš bídný život. Po dlouhém vybírání se konečně rozhodnete pro toho pravého a už přistává letadlo. Vzápětí nasedáte k řidiči do auta a vyrážíte po území, kde se dozvídáte, kdo s kým je, popřípadě na koho si dát pozor. Můžete vidět i ty propastné rozdíly mezi vaším světěm a světem zdejším, kde děti dovádějí v bahně po posledním dešti a kde vás na každé křižovatce či před každým mostem přivítají nájemní žoldáci s početným zbrojním arzenálem. Ti všichni si říkají armáda či milice, ale nakonec zjistíte, že jsou všichni stejní a za vše mluví jen diamanty a to, kdo má vetší kvér. Na cestě zažijete i příjemné chvilky, kdy jste zaslepeni sluncem či krajinou, která oplývá bujnou vegetací a životem všemožných zvířat. Vývojáři z Ubisoftu se snažili skutečně zaujmout a i když se tvůrci prvního dílu vydali vlastní cestou s hrou Crysis, tak je přesto vidět, že nenechal Ubisoft nic náhodě a postavil se ke hře čelem. Volný svět s žárem afrického slunce je tou pravou konkurencí pro Crysis.

Co se týče příběhu, ten se odvíjí pozvolna a snaží se každou nepatrnou událostí, kterou vyvoláte, nabídnout střípek z celé skládačky. Nečekejte však nic složitého a hodného celovečerního filmu, i když v mnoha směrech příběh představuje skutečné problémy černého kontinentu. Je zde tak nastíněno mnoho stránek ze skutečné Afriky. Od politické stránky, ve které se střídá jeden diktátor za druhým, až po hlad, bídu a nemoci, které jsou všudypřítomné. Veškeré dění, akce a mise, které máte do budoucna uskutečnit, se dozvídáte za pomoci filmečků v enginu hry, či mobilem, kde je řečeno, kam se zrovna máte vydat. Nečekejte zde žádné CG filmečky, ale jen pohled na vlasní oči, jako tomu bylo v úvodní sekvenci s řidičem.

Autoři hry si se vším vyhráli natolik, aby byl pocit, že jste skutečně v Africe, co nejvíce realistický. Celá hra je podána z pohledu vašich očí. Vidíte vše - od houpající se zbraně, přes vaše ruce a nohy, až po veškerou činost jako opravu rozbitého motoru u auta, lezení po žebříku, sebrání dokumentů, lékárničky a mnoho dalšího. Povedené je vše a na vše byl také brán zřetel. Tady však fantazie autorů nekončí! Je toho mnohem více. Pokud se například zraníte a není to nijak kritické, stačí když si vpíchnete jehlu do ruky a život je zpět. Pokud jste však už skoro u nebeské brány, tak si hrdina až brutálními zbůsoby vyndá kulky či zbytky dřeva z těla za pomoci kleští a všemožného dalšího vybavení. Nebudu prozrazovat vše, abyste viděli sami, kolik možností je ve hře využito. Tím dalším a o to více majestátním je zasazení hry. Už jen to, že je vše zasazeno do Afriky, která se ve hrách moc nevyskytuje z mnoha důvodů, ale hlavně proto, že z toho vznikají právnické žaloby či jiné neshody (viz. Resident Evil 5), ale také pro vraždění, ke kterému skutečně dochází z řad tamní milice či vládních orgánů. Ve hře však nenajdeme jen to špatné. Autoři se snaží ukázat všechny aspekty krajiny, se kterými se zde můžete setkat a vše je opravdu propracované a má to svoji působivou atmosféru.

Nejvíce jsme byli zvědaví na chování ohně, který UbiSoft tolik proklamoval. Nakonec jsou naše dojmy opravdu jen pozitivní. Ano, oheň se opravdu chová jako skutečný a mnohokrát vznikne díky vaší nepozornosti, či nepozornosti nepřátel. Někdy se šíří z trávy na stromy, auta či vybuchující sudy, ale někdy máte dokonce i problém před ním utéci, a to vše díky větru, který ho nažene k vám. Oheň má však rovněž svá omezení a po určité době pohasne a dále se nešíří, jako by ho někdo uhasil. Jen pro představu, Far Cry 2 se rozléhá na 50 kilometrech čtverečních rozdělených do dvou map po 25 kilometrech. Aby byl přesun co nejrychlejší, naleznete ve hře autobusové zastávky. Když vám zrovna autobus nesedí, můžete si vychutnat plochu 50 km pěšky, autem, lodí a nebo krajinu pozorovat z ptačí perspektivy za pomocí rogala.

Nesmíme však zapomenout na samotnou hru. Nejste zde jen pro obdiv krajiny, ale máte práci a tu za vás nikdo neudělá. Afriku totiž okupují UFLL (United Front for Liberation and Labor) a APR (Alliance for Popular Resistance), což jsou skupiny, které zemi vykořisťují a jdou po všech, kteří se je pokusí zastavit. Najdeme zde však i tzv. třetí stranu, která zaujímá postoj ochránce a spasitele pro všechny a tedy i pro vás. "Underground", jak se skupině říká, poskytuje léky a útočiště vždy, když je potřebujete. Každému z nich můžete pomoci a oni na oplátku pomohou vám. Když budete na pokraji sil, přijdou a odtáhnou vás do bezpečí. Řekneme si však i něco k nepřátelům. Ti reagují na každou akci, kterou vyvoláte - pokud po nich například hodíte granát, snaží se před ním co nejrychleji zmizet. Pokud se snažíte před vojáky utéci, pronásledují vás, případně i nahánějí jako zvěř v džípu. Každá akce vyvolá patřičnou reakci a tento princip vás provází po celou dobu hraní. Autoři dali přednost početnému arzenálu s různou úrovní poškození, a tak se nenudíte, ať už střílíte z RPG nebo starého dobrého AKčka. Problém nastává, když nepřítel disponuje také takovou hračkou. To pak nevíte, kam dříve utéci. Vojáci se hrnou ze všech stran, obsazují pevně umístěné zbraně, nebo po vás hází granáty. Taková je atmosféra Far Cry 2, hry plné akce a napětí.

Pro hráče, kteří potřebují ještě nějaký ten speciální přídavek, je určen Editor Map. Zde si můžete nastavit opravdu vše a ovládání je navzdory předpokladům velmi povedené. V editoru máte několik možností a vše patřičně rozdělěno, například dopravní prostředky. Ty jsou rozděleny na ovladatelné a neovladatelné. To samé je i u budov. Všechno zde funguje stejně dobře jako ve hře samotné - od vybuchující munice až po budovy či stánky, a je jen na vás, co si postavíte a jakých rozměrů výtvor dosáhne. Pokud nechcete vše tvořit od začátku, najdete zde několik map, které se dají použít jako základ. Pokud vám nestačí ani editor, je zde multiplayer, který jistě všichni ocení jako nadmíru zábavný.

Co říci závěrem? Far Cry 2 je zajímavý titul a jistě se u něj nebudete nudit. Svět ala GTA, arzenál narvaný až k prasknutí, vozový park na africké podmínky nadmíru dostačující. Délka hry je rovněž uspokojivá a nemusíte mít strach, že budete mít po dvaceti hodinách splněno na 100%. Nevýhodou však je, že mise po nějakém čase omrzí a dost se opakují. Nepřátelé sice vždy reagují bravurně, ale nakonec se vám je podaří přechytračit. Po nějaké době zjistíte, že jste radši za obyčejnou projížďku po okolí, kde si sem tam někoho vezmete do parády, anebo hledáte místo, kde jste ještě nebyli. Far Cry 2 je originální hra, která si zaslouží pozornost všech hráčů, ale na opakované hraní od začátku už to opravdu není.

Far Cry 2

ps3x360
Ubisoft, Ubisoft Montreal
Datum vydání hry:
21. 10. 2008
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře