FAQ ke konzoli PlayStation 4 Pro

novinka  124
Martin Šmíd, 9. 9. 2016 2:19
Když byla oznámena konzole PlayStation 4 Pro, začali pokládat hráči Sony nejrůznější otázky, a další určitě přijdou v následujících dnech. Každopádně nyní Sony vydala docela obsáhlý FAQ ke konzoli PlayStation 4 Pro, který určitě stojí za přečtení, podívat se na něj můžete níže v novince.

Co je PlayStation 4 Pro?
PlayStation 4 Pro je high-end verzí konzole PlayStation 4, schopná poskytnou 4K grafiku, podporuje HDR, hladší a stabilnější framerate a 4K video streaming. Hry na PS4 Pro budou vypadat lépe, běžet hladce, vývojáři navíc dostanou nástroje pro vytváření ještě bohatších a detailnějších herních světů. Jak budou využity nové nástroje, je jen na vývojářích a jejich zkušenostech.

Je důležité si uvědomit, že PlayStation 4 Pro není konzolí nové generace. Nebude dělat všechny aktuální PS4 konzole zastaralé, a nebude ani rozdělovat základnu hráčů. PS4 Pro je součástí rodiny PlayStation 4.

Kdy bude PlayStation 4 Pro k dispozici?
Konzole PlayStation 4 Pro bude k dispozici po celé Evropě (tedy i v České a Slovenské republice) od 10. listopadu za cenu 399 euro/10 990,-Kč.

Dostane PlayStation 4 Pro exkluzivní hry?
Nebudou žádné PlayStation 4 Pro exkluzivní hry. Vzhledem k tomu, že PlayStation 4 Pro je součástí rodiny PlayStation 4, oba systémy budou navzájem kompatibilní, včetně PlayStation VR her. V návaznosti na vydání PlayStation 4 Pro 10. listopadu, budou prakticky všechny nové hry využívat možnosti high-end konzole. Některé dříve vydané hry pak budou aktualizovány formou updatu, mezi nimiž je třeba Uncharted 4: A Thief’s End, The Last of Us Remastered, Infamous Second Son, Shadow of Mordor, Deus Ex: Mankind Divided a další.

Budou všechny PS4 hry kompatibilní s PlayStation 4 Pro?
Ano, všechny doposud vydané hry budou kompatibilní s PlayStation 4 Pro. Vývojáři navíc jsou schopni hry vylepšit prostřednictvím updatů.

Budete i nadále podporovat současnou PlayStation 4?
Ano. I nadále budeme podporovat současnou verzi konzole PlayStation 4. Konzole PlayStation 4 Pro byla navržena pro hráče, kteří chtějí mít zrovna to nejlepší. Ať už budete hrát na PS4 nebo PlayStation 4 Pro, budete hrát stejné hry.

Bude PlayStation 4 Pro vyžadovat 4K televizi?
Ne. PlayStation 4 Pro nevyžaduje 4K televizi, umožňuje hry zobrazit i v nižším rozlišení. I pokud vlastníte 1080p či 720p televizi, vizuálně vás čekají bohatší hry.

Jaké výhody budu mít s PlayStation 4 Pro při hraní na FULL HD TV
PlayStation 4 Pro nabízí výhody, i když hrajete na TV nepodporující 4K v závislosti na tom, jak se rozhodne herní vývojář využít výkon. Hry pro PlayStation 4 Pro nabídnou lepší a stabilnější framerate, detailnější prostředí, lepší modely postav, a vůbec lepší celkovou kvalitu obrazu. Navíc hry, které na standardní PS4 neběží nativně v 1080p, na PlayStation 4 Pro v tomto rozlišení poběží.

Bude PlayStation 4 Pro kompatibilní s mými stávajícími hrami staženými z PlayStation Store?
Ano. PlayStation 4 Pro existuje ve stejném ekosystému jako standardní PS4. Jde pořád o jednu PlayStation 4 komunitu. To znamená, že můžete i přenášet uložené pozice nahrané do cloudu díky PlayStation Plus. Můžete tedy hru rozehrát na standardní PS4 v jedné místnosti, a následně pokračovat v jiné na PlayStation 4 Pro.


Bude možné obsah z mé klasické PS4 dostat do PlayStation 4 Pro?
Ano. Budete mít možnost zkopírovat své uložené pozice, hry, videa a obrázky za použití klasického internetového kabelu. Tento proces bude fungovat i v rámci dvou klasických PS4 konzolí, které mají firmware 4.00 a větší, rovněž musí být na obou konzolích během přenášení použit jeden PSN účet. Když se pochopitelně přihlásíte na PlayStation 4 Pro se svým PlayStation Network účtem, budete mít ihned přístup k dříve zakoupeným hrám a dalšímu obsahu.

Bude obsahovat PlayStation 4 Pro vylepšený DualShock 4?
Nejnovější verze DualShocku 4 bude zahrnuta nejen u PlayStation 4 Pro, ale také PlayStation 4 Slim, přičemž nepřináší žádné významné nové funkce. Nový DualShock má jen světelný ukazatel na touchpadu, který svítí stejnou barvou jako lightbar. Všechny stávající DualShock 4 ovladače jsou kompatibilní s PlayStation 4 Pro.

Jak je na tom hardwarově PlayStation 4 Pro ve srovnání s klasickou PS4?
PlayStation 4 Pro je podstatně silnější. Už samotné GPU je silnější, díky nejnovější Polaris architektuře od AMD a několika vlastním inovacím.

Jaký má video výstup PlayStation 4 Pro?
Na startu nabídne stejné HD video výstupy jako klasická PS4, navíc s 4K výstupem v nastavení pro oba 2160p YUV420 a 2160p RGB formáty s 60fps s použitím 4K TV a prémiového HDMI kabelu (2.0).

Podporuje PlayStation 4 Pro HDR?
Ano, PlayStation 4 Pro je plně kompatibilní s HDR10 specifikacemi, jde o široce podporovaný formát. Jde o nový formát, který umožní přinést zvýšenou hloubku barev a větší kontrast ve srovnání s klasickým zobrazením na tradičních HDTV. Obecně platí, že na kompatibilních televizích bude dosaženo plnějšího, bohatšího obrazu, který bude působit přirozeněji. Stejně tak nabízí lepší podání černé, lepší sluneční efekty a širší barevné spektrum, než klasický HDTV technologie.

Bude PlayStation 4 Pro podporovat Dolby Vision HDR?
V tuto chvíli nejsou pro Dolby Vision žádné plány.

Bude PlayStation 4 Pro vyžadovat nějaké speciální vybavení?
Pokud nechcete využívat 4K a HDR, pak ne. Jako klasická PS4, i PlayStation 4 Pro podporuje stávající televize s vysokým rozlišením.

Mimo vyšší výkon, 4K funkce a podporu 4K video streamování, jsou další výhody PlayStation 4 Pro?
Ano. PlayStation 4 Pro přijde s minimálně 1TB pevným diskem, rychlejší Wi-Fi (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac) a třemi USB porty 3.1 Gen.1. Z lepšího hardwaru budou těžit i PlayStation VR hry, rovněž se zlepší streamování, případne Share Play nebo Remote Play díky vyššímu rozlišení.

Bude prémiový HDMI kabel součástí balení?
Ano. Pro maximální kvalitu je potřeba k PlayStation 4 Pro nejen 4K TV, ale rovněž i prémiový HDMI kabel, který bude součástí balení. Bude ale možné zakoupit jiný, delší. Novější HDMI formát je schopen zobrazit 60 snímků za vteřinu (60Hz). Starší HDMI (1.4) bylo omezeno na 30 snímků (30Hz).

Bude PlayStation 4 Pro podporovat PlayStation VR?
PlayStation 4 Pro bude plně podporovat PlayStation VR, stejně jako standardní PS4. Je třeba si uvědomit, že displej v headsetu má rozlišení 1920x1080, takže nepodporuje 4K. VR headset rovněž nepodporuje HDR. To znamená, že vyšší výkon PlayStation 4 Pro umožní vývojářům zlepšit vizuální kvalitu, plynulost a přinést další vylepšení pro hry. Mnohé hry budou s PlayStation 4 Pro počítat už od začátku, ostatní dostanou update.

Jaké VR hry budou podporovat PlayStation 4 Pro?
Přesné hry budou specifikovány během vydání konzole.

Bude PlayStation 4 Pro podporovat Ultra 4K Blu-ray Disky?
Ne PlayStation 4 Pro nepodporuje nový formát 4K Blu-ray Disk. Podporuje stejný Blu-ray formát jako klasická PS4, rovněž podporuje kvalitní upscaling z DVD.


Jaká je jiná možnost dostat do konzole 4K obsah?
Je možné získat obsah díky aplikacím Netflix a YouTube, které jsou právě ve vývoji a budou podporovat 4K streamování.

Bude PlayStation Store obsahovat filmy ve 4K?
Na startu ne, ale náš tým se na to dívá (poznámka redakce: v ČR zapomeňte)

Jak je velká konzole PlayStation 4 Pro?
Konzole PlayStation 4 Pro je větší než původní PS4 z roku 2013, její rozměry jsou 295x55x327 mm

Budou mít PlayStation 4 Pro majitelé výhodu v multiplayerových hrách oproti hráčům na PS4?
Obecně platí, že nikoliv. Ačkoliv má PlayStation 4 Pro lepší hardware a nabízí stabilnější a hladší framerate, vývojáři mají plno nástrojů k tomu, aby si byli hráči na obou konzolích PS4 rovni.

Bude SHARE tlačítko podporovat lepší rozlišení u videí a obrázků?
Videa z her bude možné nahrávat v 1080p, obrázky bude možné pořizovat až v rozlišení 4K.

Bude možné streamovat ve vyšším rozlišení?
Streamovat bude možné na YouTube v rozlišení 1080p při 60fps.


Zdroj: null

Komentáře