Fallout 3: The Pitt

recenze  2
Petr Strecker, 3. 11. 2009 0:04
Víte, že město Pittsburgh je domovem jednoho z nejslavnějších hokejových týmů NHL? A víte, že bude v budoucnosti, přesně poté co spadnou bomby, také centrem toho největšího morálního úpadku a obchodním domem s otroky? Alespoň tak to popisuje vcelku brutální rozšíření The Pitt do Falloutu 3. Pokud chodíte každý den z práce a stěžujete si na tvrdé pracovní podmínky, po zahrání tohoto DLC balíčku vám dojde, že vlastně žijete v ráji, oproti tomu, v jakých podmínkách dělají otroci ve hře. Každý den vstávat s domněnkou, že je to den poslední, umírat s každou uplynulou vteřinou a čekat, že se objeví někdo, kdo konečně učiní přítrž tomuto teroru. Naštěstí z dáli přišel hrdina, který buďto všechny zachrání, nebo povede do ještě větší záhuby. A ten hrdina jste vy! Navlečte rukavice a vrhněte se do centra výhně, z níž nekouká nic dobrého. Tento efekt přirovnejme například k mlýnku na maso! S tím rozdílem že by možná bylo lepší umírat při rozemlévání vašich kostí než rozpadem díky radiaci.

„Chlapče, ty jsi teda pekelnej ocelář!”

Pokud si pamatujete, tak s otroky a otrokáři jste se již setkali v původní hře a ne jednou. Například městečko Paradise Fall skýtalo opravdu nádherný pohled na průmysl v podobě obchodu s lidmi. Pokud jste byli, jste a budete rozené svině, tak zde můžete otroky nakupovat nebo je sem dovážet, samozřejmě za peníze. O což mi ale nejde. Spíše se na to podívejte z úhlu životních podmínek otroků. Nulová hygiena, násilí, týrání, zabíjení, znásilňování, pracování v otřesných podmínkách a žádné pojištění od Komerčky. Tomu říkáme život, který nechceme vést. Paradise Falls se tak stal centrem obchodu a distribuce otroků ve hře. Ti co nejdou ke svým „pánů” nebo nezemřou v hrozných podmínkách, jdou na sever do města Pittsburgh ve státě Pennsylvanie. Už při příchodu do nové oblasti vám dojde, že zdejší životní podmínky jsou na hrůzostrašné úrovni. V celé oblasti je daleko větší úroveň radiace, proto má většina zdejšího obyvatelstva totálně zdeformovaná těla a poničenou kůži. Ti, kteří byli vystaveni ještě většímu množství záření, se dokonce přeměnili úplně. Vy se tak stáváte terčem naprosto šedých a bezbarvých morálních rozhodnutí, a ať už se rozhodnete jakkoliv, vždy někomu ublížíte. Jen se musíte rozhodnout, kdo je pro vás ten správný. Po příchodu do otrokáři opevněné oblasti si všimnete, že se z města stala absolutní průmyslová zóna. Otroci jsou využíváni pro ty nejtvrdší manuální práce, jako je těžba, řezání, dolování a práci u výhně. Pokud budete reagovat na žádání o pomoc jednoho z uprchlých otroků, dostanete se do spirály několika událostí, které vás utvrdí v tom, že Fallout je jedna z nejbrutálnějších a nejlépe podaných her. V několika misích bude vaším úkolem infiltrovat celé zařízení, přičemž přijdete o všechny zbraně, jež vám budou později navráceny, osvobodit a nalézt lék na nemoc místního obyvatelstva. Proti vám ale stojí místní vládce, Ashur, jenž se na první pohled sice jeví jako absolutní tyran, ovšem až přímá konfrontace vás utvrdí v tom, že to tak úplně není. To je právě ta krása, kdy vlastně nevíte kdo je ten dobrý, a kdo ten zlý. V případě The Pitt vám něco takového může být naprosto ukradené, jelikož na tomto ďáblem zapomenutém místě neexistuje nic jako dobro.

„Patřilo to nějakýmu pouštnímu knězi. Říkal, že když si to obleče, tak je neprůstřelnej. Jasně, že jsme to museli otestovat, ale byla to pořádná sranda!”

Celá oblast není nikterak veliká a vlastně se dělí na několik částí, které jsou sice rozlehlé, ale nenabízí moc postranních aktivit. Krom hlavních úkolů se můžete podívat po ztraceném příteli jedné z otrokyň, který se nevrátil zpět, sbírat ocelové cihly anebo nosit jedné z dětských postav plyšové medvídky. Tím to končí a hasne. V běžných městských částech probíhá veškerá těžba a také utrpení. Jakmile se dělník jen na chvilku podívá jiným směrem, než je práce, je okamžitě tvrdě perzekuován svým nadřízeným. Většinou se tím myslí smrt. Veškeré snahy o únik z města končí nezmarem, neboť je vše pečlivě hlídáno a střeženo jako oči v kapse. Uptown, je ta část města, kde sídlí vrchní otrokáři, spadající hned pod Ashura. Své postavení si zasloužili díky výhrám v díře. Tj. aréna v dílnách, kam jsou vrženi jednotliví otroci, bojující o svou volnost. Pokud přežije tři kola, má nárok na opuštění tohoto otrokářského ráje. I vy si takto budete muset zasloužit svou volnost. Tito miláčci vůdce vás budou sledovat a vězte, že při vzpouře si s nimi užijete mnoho legrace. Ashurův palác je kapitola sama o sobě, ale tou nejzajímavější částí je Steelyard. Drsné místo, plné brutality, krve, násilí a smrti. Pouze ti nejsilnější se odtud vrátí zpět. Šéfové sem posílají své dělníky, aby pro ně sbírali ocelové nugety a nosili je zpět do dílen, kde jsou dále zpracovány. Jenže ouha, toto místo je zamořené Trogy. Brutálními tvory, již touží pouze po lidském mase, kteří byli dříve lidmi. Jenže radiace zafungovala a došlo k absolutní přeměně tělesné stavby, což vysvětluje orientaci 4x4 (pohyb po čtyřech končetinách). Jsou rychlí, mrštní, dokážou lézt po všem a rádi loví ve skupinkách. Jak ale sami brzy zjistíte, dokonce je využijete k eliminaci svých nepřátel. Abyste si zasloužili alespoň nějaký respekt, i vy si budete muset tímto procesem projít. Po celém Steelyard je rozházeno celkem sto cihel a pokud je všechny nejdete, čeká vás opravdu mnoho příjemných odměn. Právě grafika a zvuky jsou to, co dodává celé té mašinérii ten pravý nádech industriálního místa plného té nejtěžší práce, potu a samozřejmě také krve.

„Žádnej z vás prašivců se na tu bránu ani nepodívá!”

I když toho vskutku není mnoho, vybavení, které zde získáte, stojí rozhodně za to. Velké množství brnění z té nejkvalitnější oceli vám zajistí ochranu jak před Trogy, tak především před samotnými otrokáři. Z běžných pracovních nástrojů se v The Pitt stávají vražedné zbraně toho nejtvrdšího ražení. Zmiňme například řezáky na ocel, které skvěle využijete jako otvíráky na těla. Nebo upravená laserová puška Metal Blaster střílející pět paprsků zároveň je rozhodně něco, co si s sebou musíte odnést. Pokud dokončíte všechny questy, získáte tak i tři perky, které se rozhodně hodí. Zvyšují odolnost vůči radiaci a to celkem razantním způsobem. Také ještě více prohlubují vaše znalosti práce s „bruskou”. Perky jsou možná to nejhodnotnější, co si odsud odnesete, krom zvrácených představ o kvalitním životě. Co ale tento DLC balíček deklasuje extrémním způsobem dolů je opravdu velké množství chyb. A ne ledajakých. Nedá nám ovšem spát, jak vývojáři mohou něco takového nechat vypustit mezi lidi. Propadávání předmětů mezi objekty a jejich následné mizení je většinou normální věc. Horší je, že se tak stává i u předmětů nutných pro plnění úkolů. A určitě vám je jasné, že když musíte celý The Pitt hrát znovu jen kvůli mizerné chybě, tak nemáte zrovna moc chutí se vracet. Proto doporučujeme uložit hru ještě předtím, než vůbec začnete tento příběh hrát. Dále také mizení nebo neobjevování se postav. Něco takového bohužel nelze prominout. Také je dobré zmínit závěr, kdy byste mohli plynulost hry měřit ve snímcích za hodinu. Hra se buďto tak ukrutně zpomalí nebo pro jistotu rovnou zamrzne, že máte po srandě. Místo toho abyste si vychutnávali atmosféru této městské části, se modlíte, aby hra nezamrzla a vy už to měli konečně za sebou. Je to smutné, ale je to tak.

Výhodou je, že i po dohrání se sem můžete vracet. Otázkou ale je, co tu vlastně chcete dělat? Bohužel není co. Prvotní dojem po čase překonají právě nesmrtelné chyby, které vás budou doprovázet až do konce. Nic to ale nemění na tom, že je The Pitt opravdu atmosférickou částí hry, plné brutality, morálních pohoršení a důležitých rozhodnutí.

Fallout 3: The Pitt

ps3x360
Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios
Datum vydání hry:
24. 3. 2009
Žánr:
Střílečka, RPG
KARTA HRY
7/10

Komentáře

Související články

Fallout 3 The Pitt DLC informace