Fable 2

recenze  12
Martin Šmíd, 20. 10. 2008 16:38
500 dlouhých let uplynulo v Albionu, než se do něj opět vrátil strach. Pro hráče se tak otevírá epický příběh plný zvratů, lásky, humoru, boje, pomsty a přátelství. Ponořte se do tohoto jedinečného světa, na který budete ještě dlouho vzpomínat. Velký kandidát na hru roku je tu!

Peter Molyneux je opravdu pozoruhodný herní vývojář. Jeho hry vždy patří k velmi očekávaným, protože do nich slibuje tolik nových prvků, že z toho jde až hlava kolem. Do Fable 2 toho pochopitelně také hodně nasliboval a jak se zdá, hra vše opravdu obsahuje. Už po prvním záběru vidíme skvělý render a v něm vrabčáka, jak si to letí do nedalekého městečka. Právě tam se nachází náš malý hlavní hrdina se svojí sestrou, kteří se jen tak potulují bez rodičů. Celkem normální den končí příjezdem kouzelníka, který za pět zlatých prodává kouzelnou skřínku, jenž v příběhu sehraje velmi důležitou roli. Po jejím nákupu si oba sourozenci přejí bydlet na zámku, ale skříňka záhadně mizí. Zklamáni odcházejí spát, ale to ještě netuší, že se jim brzy úplně změní život. V noci za nimi totiž přijde stráž, aby je doprovodila na hrad, kde je očekává pán. Ten už si po léta hraje se zlými silami a nyní se objevil někdo, kdo by mu mohl jeho plán překazit. V jednom ze sourozenců spatří velké nebezpečí a oba se pokusí zabít. Bohužel přežije jen jeden. Jaký to bude, to si musíte zvolit na začátku hry. Poté následuje skok v ději o několik let a začíná vaše cesta za pomstou, na jejímž konci má být i záchrana samotného světa. Jestli se pomsta vykoná, to vám neprozradím. Prozradit mohu jen to, že v této hře není nic takové, jaké se na první pohled zdá.

Fable 2 je pochopitelně hlavně akční RPG, ale to rozhodně není na škodu. Sice je o dost akčnější než takový Oblivion a místy spíše připomíná Diablo, ale i tak tu naleznete propracovaný RPG systém. V inventáři si tak můžete vylepšovat jednotlivé dovednosti, jako je třeba síla, rychlost, odolnost a další, ale můžete se učit i nová kouzla, která budete potřebovat. Ačkoliv máte vždy u sebe zbraň na dálku i na blízko, jsou to hlavně kouzla, která vám mnohdy zachrání život. Než jdete plnit nějaký ten úkol, vyplatí se zajít do okolí měst pozabíjet nějaké ty nepřátele, abyste si nahráli body zkušeností, které lze pak směnit za nové dovednosti a vylepšení kouzel. Když už jsem zmínil zbraně, tak těch není ve hře mnoho. Mezi zbraně na blízko patří jen nějaké ty meče a sekyry, zatímco na dálku máte zpočátku kuši, ale později najdete nebo si koupíte i pušky. Všechny zbraně si poté můžete dále vylepšovat.

Jste vyzbrojeni a můžete jít do akce, tedy k průzkumu tohoto rozlehlého světa. Ihned za branami tábora si uvědomíte, jak velký tento svět je. Neexistují žádné hranice a můžete jít téměř kamkoliv. Kromě měst a lesů se podíváte i do nejrůznějších kobek, kde se ukrývá nejedno nebezpečí. Během své cesty budete plnit i všelijaké úkoly, abyste dosáhli svého cíle. Samozřejmě můžete plnit jen ty hlavní, které vám zaručují zábavu na nějakých 15 hodin. Pokud ovšem budete plnit i vedlejší questy, může se herní doba vyšplhat až k 50 hodinám, což rozhodně není málo. Kromě protažení herní doby slouží vedlejší úkoly k vaší reputaci, aby vám lidé více věřili a měli vás v oblibě. Protože je herní svět opravdu obrovský a zapamatovat si všechna místa je nadlidský úkol, vývojáři vám dali menšího pomocníka. Když si vyberete nějaký ten úkol, objeví se před vámi tenká zlatá linka, která vám ukazuje cestu do cíle. Jelikož byste někdy putovali hodně dlouho, můžete se v pozdějších částech hry teleportovat na cílová místa. Jedinou podmínkou je, že je musíte již předtím navštívit.

Ve hře najdete i nejrůznější gesta, kterými můžete dát lidem v okolí najevo, co si o nich myslíte. Samozřejmě je tu klasický palec nahoru nebo dolů, ale i spousta dalších gest rozdělených do několika kategorií. Jednou z nich jsou gesta legrační, kam patří třeba tanec nebo pšouk, dále gesta společenská, kam patří třeba darování dárku, nebo pak i drzá gesta, kde naleznete nejrůznější posměšky. Samozřejmě se dočkáte i dalších kategorií, které si jistě osaháte ve hře sami. Na konec tohoto sloupku zmíním ještě gesta svádění. Kohokoliv ve hře můžete svést a je jedno, jakého je pohlaví. K tomu zpočátku postačí lehčí flirtování, darování dárků a dalších libůstek, aby dotyčný pochopil, že to s ním myslíte vážně. Pokud přistoupí na vaše návrhy, nastává okamžik pravdy, tedy svatba. Za svatbu jsou nejen achievementy, ale získáte jí i dalšího kolegu do party. Ten s vámi pak neustále chodí a podporuje vás. Jenomže po čase se kolega přejí a začne kazit onu atmosféru mezi vámi a vaším čtyřnohým mazlíčkem. To je pravý čas ho buď obětovat, anebo ho poslat domů, aby tam na vás čekal. Vy mu samozřejmě jakožto hlava rodiny musíte neustále platit nájem a živobytí.

Největším tahákem hry bylo před jejím vydáním přátelství hlavního hrdiny se psem, který ho po celou dobu doprovází. Už od malička hlavního hrdinu sledoval, aby se v pozdějším věku stal jeho pravou rukou. Ano, právě pes je vaším kolegou v boji - věrný přítel, se kterým si můžete zahrát nejednu hru a neocenitelný hledač pokladů. Trošku jsme se obávali umělé inteligence tohoto chlupatého pomocníka, ale ta funguje naprosto geniálně. Pes se vám nikdy neplete do cesty, spíše se tedy loudá za vámi a hledá poklady, ale dokáže i pomoci v boji, když už to přestanete zvládat. Pochopitelně ani váš chlupatý pomocník není nezranitelný, a tak občas utrží nějakou tu ránu. V takovém případě ho musíte sami uzdravit, anebo mu na uklidnění věnovat nějaký ten chutný pamlsek. V boji vám sice váš čtyřnohý kamarád pomáhá, ale neocenitelnou úlohu má spíše v hledání pokladů, ať už je schovaný v trávou zarostlé truhle, nebo zakopaný pod zemí. Když chlupáč ucítí poklad, začne hrabat v zemi a nad jeho tělíčkem naskočí znak nálezu. Jeho snahu oceníte hlavně v pozdějších fázích, protože budete potřebovat peníze na brnění a samozřejmě na léčivé lektvary, kterých budete mít velkou spotřebu.

Kromě sbírání pokladů si peníze můžete obstarávat i prací, kterou provádíte ve městech a osídlených vesničkách. Jako první si budete moci okusit práci kováře, ale později budete štípat dříví, točit pivo, a zkusíte i nějakou tu černou prácičku, jako jsou nájemné vraždy. První jmenovaná povolání nejsou nikterak těžká a spočívají jen ve správném stisknutí tlačítka X. Pokud se vám podaří stisknout X ve správném okamžiku, dostanete nějaký ten peníz, který se vám po každém dalším správném načasování zdvojnásobuje. Ovšem povolání nájemného vraha je už poněkud namáhavé a zdlouhavé. Tuto práci získáváte u pouliční stráže a vždy musíte zlikvidovat určitý počet banditů a trollů. Pochopitelně je tato práce placena ze všech nejlépe a začínající vrah si může přijít až na 750 zlaťáků. Vaše pracovní činnosti se během hry obnovují a občas nebudete moci provádět práci, kterou máte zrovna vybranou. Není k dispozici a musíte navštívit dané místo později.

Dostáváme se k odstavečku, který zhodnotí technickou stránku hry. Začněme asi tou nejdůležitější částí, která vás ihned praští do očí, a tou je grafika. Ihned po spuštění uvidíte nádherně zpracované filmečky, které až vyráží dech. Za takto zpracované sekvence by se nemusel stydět ani žádný animovaný film. Po vstupu do hry vás jako první ohromí zasněžené městečko, které vypadá opravdu moc pěkně. V pozdějších částech hry se dostanete i do lesů, močálů a na horské pláně. Vše je designérsky i graficky dovedeno k naprosté dokonalosti. Jediné, co lehce kazí onu skvělou grafickou stránku, je klesající framerate. Samozřejmě není moc znatelný, ale občas hra dokáže pořádně zacukat. 

Co si ovšem zaslouží oba palce nahoru, je hudební a zvuková stránka. Soundtrack hry je naprosto famózní a navozuje atmosféru tohoto epického příběhu. Na stejné úrovni jsou i zvuky, ať už jde o řinčení mečů, kňourání vašeho miláčka, či ozvučení světa kolem vás. Vše korunuje navíc skvělý dabing všech postav. 

Jistě vám neunikla informace, že Fable 2 obsahuje české titulky. Občas si můžeme jen zaťukat na čelo, jaké jednoduché hry to herní vývojáři překládají, ale v tomto případě to rozhodně neplatí. Fable 2 je hra bohatá na dialogy, na kterých staví celý příběh, a neporozumění některé části znamená úplné ztracení se v příběhu. Lze tak jen poděkovat Microsoftu, že se do tohoto jistě těžkého překladu pustil. No a jak dopadl? Dopadl v rámci možností dobře. Sice během hry nenaleznete žádné překlepy, ale občas zamrzí, že titulky nepokračují i v inventáři, jak se děje například na začátku v tutorialu. Když se toho ve hře děje hodně, nestíháte občas vše číst, protože titulky skáčou opravdu závratnou rychlostí. Jsou to ovšem jen drobné mušky, které hru nijak nekazí a ani neznehodnocují český překlad.

Peter Molyneux dokázal se svým týmem vytvořit famózní RPG titul, který hráče vtáhne do epického příběhu a úžasného fiktivního světa Albion. Pokud máte Xbox 360, neotálejte a hru si sežeňte. No a pokud ho nemáte, tak stojí rozhodně za zamyšlení, zda už nenastal ten správný čas si ho pořídit. Tato recenze ani zdaleka nepopisuje všechny možnosti, které Fable 2 nabízí. Popsat je by byl téměř nadlidský výkon. Nejlepší je pocítit moc Albionu na vlastní kůži. Fable 2 je pořádná bomba.

Fable 2

x360
Microsoft Game Studios, Lionhead Studios
Datum vydání hry:
21. 10. 2008
KARTA HRY
9/10

Komentáře