F1 2015

recenze  33
Martin Šmíd, 20. 7. 2015 14:24
Herní vydavatel Codemasters před několika lety získal licenci na slavné F1čky, přičemž první ročníky nebyly vůbec špatné, šlo o kvalitní závodní hry, které si fanoušci vždy užili. V posledních letech už ale začala série trochu stagnovat, ostatně stačí si vzpomenout na poslední díl v minulém roce na podzim, takže i proto fanoušci čekali, co vše vývojáři přinesou s vůbec prvním dílem pro konzole současné generace. Naslibováno bylo docela dost, a možná i proto je výsledek docela velké, dost nepříjemné překvapení.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

V předchozích letech jsme nejednou viděli, že některé oblíbené série měly problém s přechodem na současné konzole. Viděli jsme to třeba u NBA nebo NHL, no a právě s druhou zmíněnou hrou by se dala porovnat i F1 2015, protože fanoušci se určitě nemohou ptát, co vývojáři přidali, spíše by se měli zajímat, co vlastně nechali. Po zapnutí si hned můžete zvolit, jakou sezónu si chcete zahrát, jestli tu současnou nebo minulou, což následně v menu můžete pochopitelně změnit. Nečekejte ale nic velkého, protože výsledkem jsou jen trochu lišící se šampionáty – každá Velká cena obsahuje tréninky, kvalifikaci, samotný závod a dokonce i strategie pro samotnou jízdu, které následně můžete jezdit za oficiální jezdce. Pokud čekáte, že si budete moci vytvořit svého jezdce a dostat se s ním do F1 jako tomu bylo v minulých letech, máte prostě a jednoduše smůlu. Tento režim k nepochopení všech chybí, což je určitě škoda. Vývojáři vše trochu odůvodňují tím, že chtěli před hráče dát více televizní zážitek, kterého jsou součástí, nikoliv vlastní účast v samotném šampionátu a čtení i trochu už nudnějších mailů, jak moc se toto rozhodnutí setká s pochopením u fanoušků, je otázkou.

Jak se ale začnete více hrabat v menu, zjistíte, že ono toho chybí daleko více, protože nenajdete žádné scénáře ani výzvy, prakticky si dále můžete dát jen rychlou jízdu, časovky a novinku v podobě Profesionální sezóny. Ta se od normální liší jen v tom, že od začátku máte vypnuty všechny pomocníky a hra se snaží vše nastavit tak, aby vás čekala maximální možná simulace, což se i daří. Na druhou stranu, vše si sami můžete nastavit hravě i v normální sezóně, takže tato položka je prakticky zbytečná, ale samozřejmě pro zkušené hráče jde o výzvu, kterou rádi budou chtít pokořit. To by bylo vše, co máte z herních režimů k dispozici pro jednoho hráče, k online se ještě dostanu, ale ani tam nečekejte žádnou velkou revoluci,. Jinak samozřejmě můžete očekávat všechny licencované jezdce a tratě z ročníků 2014 a 2015, součástí jsou i noční závody, které mají velmi dobrou atmosféru.

Z předchozích řádek byste si mohli říci, že F1 2015 za moc nestojí. Pokud jde čistě o nabídku herních režimů a tím i trvanlivost, jde určitě o nejhorší díl od doby, co F1 značku převzalo Codemasters. Naštěstí ne vše je tak černé, protože F1 2015 nejde upřít fakt, že se sakra dobře hrají a vývojáři dokonce kompletně překopaly jízdní model, který zvláště při vypnutí všech usnadnění a pomocníků je vážně výborný a ze hry se pomalu stává simulace, kterou fanoušci vyhledávají, navíc před hráče hází daleko větší výzvu, než jak tomu bylo v minulosti. Pocit z jízdy a oné rychlosti je doposud nejlepší v historii F1 série, na druhou stranu F1 2015 obsahuje také docela velké množství nastavení, díky němuž si hru mohou užít i nováčci či sváteční hráči, protože několika prokliky jde udělat z ježdění spíše arkádu. Zážitek z jízdy pak pochopitelně není tak kvalitní, ale svůj účel plní dobře, i tak ovšem nečekejte, že pokud se vykašlete na kvalifikaci, dojedete první z posledního místa. To určitě nehrozí, spíše budete bojovat o to, abyste nedojeli poslední, jen ovládání vozidla bude jednodušší.

Oproti minulému ročníku byla vylepšena umělá inteligence, která už tupě nejede ve vláčku, ale snaží se k nějaké té větší akci a hlavně agresivitě, což samozřejmě chválím, protože závodění má najednou jiný náboj a závody jsou napínavé do poslední zatáčky, zvláště na vyšší obtížnosti když si vypnete i všechny pomocníky a o výsledku rozhoduje i nepatrná chybička. Jen občas to umělá inteligence s onou agresivitou hodně přežene a dokáže vás poslat do hodin, což by se určitě dít nemělo, protože pak přijdete kvůli protivníkovi o dobře rozjetý závod. Navíc bude štvát to, že protivník za toto nebude nijak penalizován. Jinak je ale AI kvalitní, stejně jako zmíněný překopaný jízdní model. Jakoby se vývojáři nyní zaměřovali hlavně na onen základ, který je kvalitní a zapomněli, že musejí nabídnout i kvalitní obsah.

Nyní se dostávám k multiplayeru. Rovnou musím říci, že ten je přítomen jen v online režimu, takže na ježdění s kamarádem ve split-screenu zapomeňte. Tento místní režim tu prostě není, takže pokud si chcete zajezdit na jedné televizi s kamarádem, musíte sáhnout po starším ročníku. On ale ani online toho moc neobsahuje, jakákoliv kooperace chybí, jsou tu jen klasické závody. Vyhledávání soupeřů máte v několika třídách, podle toho, jestli jste zkušení závodníci nebo nováčci. Ačkoliv hra je několik dní stará, vyhledávání soupeřů je docela problém, trvá to i několik minut a kolikrát se mi i stalo, že hra nikoho nenašla, což by se dít určitě nemělo. A když už našla, při připojování jsem většinou viděl error. V současnosti multiplayer díky vyhledávání spíše nefunguje, a to i díky velkému množství bugů, a o to více pak zamrzí chybějící split-screen. Když už jsem se ale dostal do nějakého toho závodu, což se mi ale moc často bohužel nestalo, závodění rovněž není ideální díky chybám a lagům. Je škoda, že Codemasters vydal hru, která má omezený obsah pro jednoho hráče a prakticky nefungující multiplayer. Tohle museli přece vývojáři vidět. Pokud tedy hru nedávaly dohromady jednoruké poloslepé opice. 

Protože F1 2015 vychází vůbec poprvé na současnou konzolovou generaci, každý určitě čeká značný posun, co se vizuální stránky týče. Ačkoliv vývojáři použili zcela novou verzi svého enginu, rozhodně nečekejte hody typu Driveclub. Grafika není špatná, vozidla jsou zpracována do nejmenších detailů, a sem tam se objeví i nějaký ten oku lahodící efekt, zvláště déšť je parádní, ale pak si začnete všímat i ošklivějších textur zvláště kolem tratí, které už tak pěkně nevypadají. Rozhodně šlo z nových konzolí vymáčknout o něco málo více, zde vývojáři zůstali tak trochu na půli cesty. Alespoň framerate je po většinu času stabilní – jen když vyjedete mimo trať tak je cítit větší zpomalení, hra jede v 60fps, čímž je jen podpořen výborný pocit z rychlosti, takže tady bude určitě spokojenost, stejně tak je parádní ozvučení samotných vozidel, které bylo nahráno znovu a je to na hře hodně znát.

Protože F1 2015 je vůbec první F1 hrou, která vychází na současné konzole, docela jsem se na ni těšil, a to i díky slibům vývojářů. Ve výsledku tu ale máme závodní hru s výborným jízdním modelem, který je velkým příslibem do budoucna, a napínavými závody, ale také s osekaným obsahem a v tuto chvíli prakticky nefungujícím online multiplayerem, který bude potřebovat nejeden update, aby se uvedl do funkčního stavu. Fanoušci už určitě běželi do obchodu, ostatní by měli nákup pořádně zvážit, protože na trhu jsou určitě kvalitnější závodní hry. 

F1 2015

ps4xone
Codemasters, Codemasters
Datum vydání hry:
10. 7. 2015
Žánr:
Závodní, Simulátor, Sport
KARTA HRY
6/10

Komentáře