F1 2010

recenze  12
Martin Šmíd, 6. 10. 2010 13:26
Šampionát Formule 1 je pro někoho velkým svátkem, pro další jen velká nuda, kde se nic neděje a závodníci jezdí téměř bezchybně jednou kolo za druhým. Pro fanoušky Formule 1 nyní přichází nová hra od Codemasters, která jim má přinést po třech letech odpočinku skvělý titul, jenž je nepustí do dalšího ročníku. Vývojáři toho před vydáním slibovali opravdu hodně. Skutečnost je ale ve většině případů jiná. Pojďme se podívat, jestli to platí i u hry F1 2010.

Historie závodních her s formulemi sahá opravdu hodně daleko. Ostatně, už v roce 1979 se objevila hra s názvem Monaco GP, která vyšla na SG-1000 od SEGY. Od této doby se formule zabydlely na televizních obrazovkách, přičemž v té novodobé historii nám je přinášela EA Sports, která už vlastnila oficiální licenci celého šampionátu. Tu vlastnila až do roku 2003, ale pak ji neprodloužila, a to byla příležitost pro Sony. Ta po ní ihned skočila a začala vydávat docela povedené hry pro konzole Playstation. Hráči na ostatních platformách tak měli bohužel smůlu. Zatím poslední díl Formula One Championship Edition vyšel na Playstation 3 v roce 2006. Pak se i Sony vzdala této docela populární licence a dlouho to vypadalo, že se do ní ani nikdo nehrne. Fanoušci tak byli určitě napjatí, jak to nakonec dopadne a jestli se nějaké té hry F1 vůbec dočkají. Dobrá zpráva přišla až v minulém roce, kdy licenci získal herní vydavatel Codemasters. Ten nejprve vytvořil hru F1 2009 pro herní konzole Wii a PSP, aby se nyní pochlubil i s hrou F1 2010, která vychází na HD konzole a PC. Právě tato verze nás dneska bude zajímat nejvíce.

Ačkoliv je F1 pro Codemasters velkou premiérou, zkušeností se závodními hrami má tento vydavatel opravdu hodně. Ostatně, stejní vývojáři, kteří pracovali na F1čce, nám přinesli vynikající hry jako Colin McRae: Dirt nebo Race Driver: Grid. Tato skutečnost je po zapnutí hry hodně znát. Nejprve vás čeká nutný začátek, kde si vytvoříte svého jezdce pro kariéru. Klasicky si vyberete jméno, stát, ale i zodpovíte několik svých prvních otázek v interview. Samozřejmostí je pak i váš agent, který se o vás stará a dává vám nejrůznější nabídky. Poté už naskočí menu, kde máte několik položek. Můžete si zajezdit kariéru nebo jen tak závod za nějakého toho světového závodníka. Ve volném závodě si můžete poté nastavit spoustu věcí. Od lehkosti, po počet kol, až po počasí, ve kterém budete závodit. Poté tu je ještě klasický časový závod, kde budete jen překonávat nejlepší časy. Stěžejním režimem je tak kariéra, která už od začátku nabízí opravdu hodně. Pokud ji jednou zapnete, existuje jen malá pravděpodobnost, že se od ní odtrhnete.

Začátky nejsou nikdy jednoduché. To dvojnásob platí právě v této hře. Na začátku začínáte jako naprostá nula, které se ale podaří podepsat smlouvu s týmem Grand Prix. Vyhráno tak ale nemáte, protože jste nejprve týmovou dvojkou, takže budete muset dále bojovat nejen za post jedničky týmu, ale i za lepší plat, případně nabídku od lepšího týmu, za který poté budete jezdit. Kariéra je navíc hodně dlouhá, takže se během ní mohou dostavit nejen úspěchy, ale i neúspěchy. Váš samotný virtuální život pilota formule je zpracován opravdu hodně pěkně, přičemž by se dalo říci, že ho budete skutečně žít, a to nejen během závodů. Po každém dobrém závodě můžete poskytnout nějaký ten rozhovor, kterým si můžete udělat docela velkou reklamu do následujících kol. Rozhovory jsou celkem příjemnou změnou a odreagováním od toho, proč tu vlastně jste. Jinak budete většinu času v paddocku nebo v boxech, kde se budete připravovat na další závody. Přípravu přitom nezahrnuje jen ježdění tréninků, ale musíte i sledovat úspěchy své konkurence, případně svého stájového kolegy, ale i si své auto upravovat dle svých potřeb.

Pro každého závodníka je určitě velkým svátkem nejen samotný závod (těch je v sezóně 19), ale i vše, co ho předchází. I v této hře tak budete jezdit tréninky před každou Velkou cenu a poté i kvalifikaci, podle které získáte místo na startovním roštu. Velkou roli na samotný závod i kvalifikaci má nastavení vašeho monopostu. Pokud autům opravdu dobře rozumíte, můžete na svém plechovém miláčku nastavit téměř vše. Pokud ale mezi takto zkušené závodníky nepatříte, tak také nemusíte zoufat. Hra nastaví většinu věcí za vás a i vyváží jednotlivé aspekty. Nikdo by tak neměl být ztracen a vývojáři hru vyvíjeli jak pro hardcore fanouška, tak pro běžného hráče. To je možná největším mínusem hry. Běžnému hráči sice stačí zajet pár kol na nejmenší obtížnost v arkádovém stylu, ale co fanoušci. Ti sice nastaví hned na začátku největší obtížnost, vypnou všechny pomocníky a další tunu věcí, ale i tak se nejde ubránit pocitu, že je hra až moc arkádová a k opravdové simulaci jí i docela velký kus chybí. Záleží tak jen na vás jestli vám tato skutečnost vadit bude nebo ne.

Co se pak týče samotné AI závodníků na trati, tak ta je hodně slušná a většinou vám soupeři nedají ani malý kousek na předjetí. Vše si musíte tvrdě vybojovat, což je hodně velkým plusem. Za zmínku pak stojí i docela přísní traťoví komisaři, kteří vám neodpustí ani ten nejmenší prohřešek. Zde se musíme přiznat, že jsme touto skutečností byli kolikrát opravdu hodně frustrováni. Co sedá ale dělat. Nyní už ale na multiplayer, který je nedílnou součástí hry. Hned na začátku musíme říci, že zde chybí jakýkoliv split-screen režim, takže si budete moci zajezdit proti kamarádům jenom online. To je docela škoda, protože zvláště u této hry by se režim rozdělené obrazovky docela hodil. Co se týče samotného online režimu, tak ten nabízí několik herních módů. Z nich by si měl vybrat každý, přičemž všechny pak jsou stejně jen o tom jednom. Porazit všechny ostatní.

Už dlouho před vydáním bylo potvrzené, že hra F1 2010 poběží na EGO enginu, který poháněl už závodní hity Colin McRae: Dirt i Race Driver: Grid, rovněž od Codemasters. Vzhledem k tomu, že tento engine byl původně vytvořen pro závodní hry, moc jsme nečekali, že by šlo o špatnou volbu. O tu skutečně nešlo, přičemž výsledná hra vypadá opravdu k světu. Samotné tratě jsou pěkné, stejně tak samotné formule. EGO engine tak splnil úkol na jedničku. Vývojáři se ale nespokojili jen s drobně vylepšeným enginem, takže do něj přidali jednu hodně podstatnou novinku, kterou je počasí. Hráči si tak mohou nastavit po slunečné počasí až po deštivé, přičemž zvláště deštivé počasí je hodně velkým peklem, kdy si budete opravdu připadat, jako samotný pilot formule. V tuto chvíli totiž skoro nic nevidíte a jen chvilka nepozornosti stačí k tomu, abyste se točili v hodinách nebo zapíchli svoji formuli do bariéry z pneumatik. Celkový vizuální dojem z počasí je tak hodně dobrý. Solidně jsou na tom pak i zvuky ve hře.

F1 2010 od Codemasters je hodně příjemná závodní hra, kterou si určitě zamilují všichni fanoušci tohoto sportu. Nabízí totiž povedenou kariéru a pěknou grafiku s propracovaným systémem počasí. Bohužel hru trošinku strhává horší multiplayer, na kterém by měli vývojáři více zapracovat a sem tam hráče naštve i nějaký ten bug nebo nedodělanost. Na první pokus to ale nebylo vůbec špatné. Už se těšíme na příští rok, kde tyto chyby vývojáři určitě napraví.

F1 2010

ps3x360
Codemasters, Codemasters Birmingham
Datum vydání hry:
22. 9. 2010
Žánr:
Závodní, Simulátor, Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře