F.E.A.R. Files

recenze  3
Martin Šmíd, 9. 1. 2008 17:26
Po úspěchu hry F.E.A.R. bylo jasné, že se dočká nějakého toho rozšíření. Vydavatel hry Vivendi se rozhodl, že hráčům přinese hned dva přídavky a budou je mít na starosti vývojáři z TimeGate Studios. Nejprve na PC vyšel datadisk Extraction Point a následně i Perseus Mandate. S datadisky se nezapomnělo ani na konzolové hráče, a tak Vivendi oba vydala i na Xboxu 360 pod názvem F.E.A.R. Files.

F.E.A.R.: Extraction Point - První datadisk F.E.A.R.: Extraction Point začíná přesně tam, kde skončil děj prvního dílu. Tedy na ulici, kde se díváte, jak před vámi vybuchuje atomovka. Poté se ocitáte ve vrtulníku, na který zaútočí Alma. Probouzíte se na zemi vedle spadlého vrtulníku a vůbec nemáte potuchy, co se stalo. Jenomže horor, který provázel hlavního hrdinu v původní hře, ještě neskončil. Nyní už nemáte za úkol řešit, co se vše stalo a zachránit svět, ale za úkol máte zachránit sami sebe. Musíte se tak dostat na nové místo vyzvednutí, které je označeno jako Extraction Point. Ten se nachází na střeše nemocnice, která je od vás vzdálena několik kilometrů. Něž se tak do ní dostanete a svedete tuhý boj o zdolání jejích pater, podíváme se i do okolí, které skrývá nejedno nebezpečí.

Jednou vadou na kráse u původní hry byla samotná prostředí, která se dosti opakovala, a hráč si připadal, že chodí neustále v kruhu. V datadisku Extraction Point se tak dočkáme daleko různorodějších prostředí. Podíváme se tak do ruin budov, kostela, metra a zakončíme svoji cestu v nemocnici, kterou ovládají temné síly. Kromě nových neokoukaných lokací se ve hře dočkáme i nového arzenálu. Jednou z nových zbraní je těžký kulomet TG-2A Minigun, který si nyní můžete vzít do rukou a pokosit s ním skupinku nepřátel v několika okamžicích. Z této věcičky se tak stává jedna z nejmocnějších zbraní ve hře a její použití je opravdu ničivé. Druhou zbraní je laserová karabina typu 12, která vystřeluje mocný laser, jenž spálí každého nepřítele. Kromě palných zbraní se ve hře nachází i automatická střílna, kterou můžete připevnit na zdi. Ta se poté automaticky aktivuje, vstoupí li do jejího vzorného pole nepřítel.

V čem bohužel F.E.A.R.: Extraction Point zklamal, je kupodivu grafické zpracování. Ani původní hra v době vydání nevypadala na konzolích nějak extra, ale datadisk vypadá naprosto tragicky. Textury v nízkém rozlišení, jež nezachrání ani zpomalení času, jsou pro tuto hru opravdu špatnou vizitkou. Navíc framerate není tak stabilní jako v původní hře a občas se grafika dost nepříjemně zacuká. Co ovšem nezklamalo, je atmosféra, která by se znovu dala krájet. Dopomáhají tomu i dost nepříjemné zvuky, které dokážou hráče zvednout ze židle.

F.E.A.R.: Perseus Mandate - Druhý datadisk Perseus Mandate nijak nenavazuje na původní hru ani datadisk. Hráči dává možnost pohledu na věc z perspektivy úplně jiného vojáka, který v oblasti také operuje. Stejně jako hlavní hrdina v původní hře a datadisku má i ten nový možnost zpomalovat čas, spoustu zbraní a samozřejmě chuť vyváznout z každé situace vcelku. Také má neustálé halucinace, které v Perseus Mandate hrají důležitou roli. Vše je tak při starém.

Jak už bylo řečeno, Perseus Mandate se odehrává ve stejné časové lince jako původní hra a datadisk. Po většinu času se tak podíváte do známých lokací, ale nemusíte se bát, že byste se nedostali i do nějaké té originální úrovně. Každopádně je průchod druhým datadiskem velká nuda od začátku do konce. Napomáhá tomu i samotný level design, který je neustále stejný a jedná se vlastně jen o průchod několika chodbami, na jejichž konci jsou jen další chodby, kde nemůžete zabloudit. Celou věc už nezachrání ani přestřelky, které vypadají také neustále stejně. Naštěstí přibyly alespoň nové zbraně. Bleskomet a granátomet jsou sice pěkné kousky, ale v praxi téměř nepoužitelné pro svoji spotřebu munice, které není mnoho. To samopal s červeným hledím je daleko užitečnější.

Technickou stránku hry ani nebudeme hodnotit. Zde platí víceméně to samé jako u předešlého datadisku Extraction Point a jenom bychom se opakovali. Co je bohužel na Perseus Mandate nejhorší, je to, že se úplně vytratila ona hororová atmosféra. Občas se sice leknete, když vás vtáhne duch do země, ale po dvou vtáhnutích už celou tuto frašku prokouknete a budete černé kruhy v zemi přeskakovat.

F.E.A.R. Files je rozporuplný přídavek. F.E.A.R.: Extraction Point je ještě dobrým datadiskem, ačkoliv má drobné mouchy, ale přídavek Perseus Mandate už nemůžeme doporučit ani fanouškům původní hry. Vše je šité horkou jehlou a na výsledku se to podepsalo více, než by bylo zdrávo. Před koupí tohoto přídavku vás předem varujeme. Radši si počkejte na plnohodnotný druhý díl, který tu bude co nevidět.

F.E.A.R. Files

x360
Sierra Entertainment, TimeGate Studios
Datum vydání hry:
6. 11. 2007
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
6/10

Komentáře