F.E.A.R.

recenze  4
Martin Šmíd, 8. 1. 2008 21:36
F.E.A.R. byl jednu dobu nejočekávanější akční hrou. Po svém vydání na PC si získal tisíce fanoušků a prodeje se nesly s vizitkou vysokých hodnocení od herních novinářů. Byla by tak škoda, kdyby tak podařená hra nevyšla i na nových konzolích, tedy Playstationu 3 a Xboxu 360. Pojďme se podívat, jak se konverze jedné z nejlepších akčních her současnosti povedla.

Kdo by se netěšil na hru, za kterou stojí vývojáři takových pecek jako Aliens vs. Predator 2 a série No One Lives Forever. V ní se ocitáte v kůži nováčka, který je členem jednotky First Encounter Assault Recon. Ta je vyslána na misi, jejímž úkolem je dostat pod kontrolu klony vojáků od společností Paxton Fettel, kteří se zmocnili těch nejhorších zbraní. Jenomže už na začátku zjistíte, že vše není tak, jak se zdá, a když se objeví malá holčička v červených šatech, vše se ještě více zamotá. Rozhodně zde nebudeme popisovat příběh, protože byste si ho měli užít sami, ačkoliv není nijak světoborný. Během hry se podíváme do nejrůznějších lokací, ale nejvíce se budeme pohybovat v kancelářích a na staveništích. Level design není ničím extra, ale svůj úkol plní na jedničku. Koridorové levely jsou totiž prošpikovány lekacími momenty, kdy radši odhodíte gamepad a půjdete se vydýchat. Dopomáhá tomu i všudypřítomná tma, kde si musíte neustále svítit baterkou, abyste nezakopli o stůl, anebo nedej bože nespadli někam, kam vaše cesta rozhodně nemá vést.

Během hry pochopitelně potkáte i spoustu protivníků, než jen zmíněnou malou holčičku. Po většinu hry zkřížíte síly s vojáky, ochrankou a obrněnými stroji. Druhů nepřátel není moc, ale o ty v této hře nejde. Přestřelky s vojáky a ochrankou jsou rychlé a hra tak příjemně odsýpá. Největší radost nám během hry udělaly souboje s robotickým kuřetem, které vystřeluje rakety. Při souboji s tímto nepřítelem je tak potřeba zapojit trochu i mozek, protože pouhým střílením byste akorát přišli o lékárničky a možná i o život. Abyste si poradili v každé situaci, máte ve hře i několik druhů zbraní. Mezi ně patří základní pistole Rakov HP 14, které můžete mít v každé ruce. Do základu patří i lehký samopal Sumak RPL. Pokud byste chtěli trošku lepší samopal, je tu hodně účinný Rakov G2A2. Co jsme si však na hře nejvíce zamilovali, byla brokovnice. Tou na jednu ránu znešnokdníte většinu protivníků a navíc až neuvěřitelně rychle střílí. Stává se tak velkou kamarádkou v uzavřeném prostoru.

Ve hře najdete i některé ty speciální kousky, které jste ještě v žádné hře neviděli. Hodně populární zbraní se stala Armacham Penetrator, která vystřeluje hřebíky. Tato zbraň představuje velkou ničivou sílu ve vašich rukou. Škoda jen, že nábojů není moc, a tak s nimi budete pořádně šetřit. Dále tu máme i zbraň na velkou vzdálenost, kterou představuje mix sniperky a samopalu. Nese název Armachan particle weapon a jistě se stane velkou pomocnicí. Na obrněné nepřátele je tu raketomet Andra Mod 3 MP, který vystřeluje tři rakety najednou. Navíc se i rychle nabije, takže je vhodný i do velké přestřelky. Kromě střelných zbraní vám pařáty projdou i nejrůznější druhy granátů a min. Kromě zbraní na dálku můžete nepřítele zneškodnit i zezadu jedním úhozem či dobře zvládnutým kopem. Nejvíce jsme se na F.E.A.R. těšili kvůli možnosti zpomalení času. Tuto featurku si vývojáři vypůjčili z Matrixu a ve hře funguje na jedničku s hvězdičkou.

Technická stránka hry je dnes už lehce zastaralá. Grafika vás už neohromí jako kdysi a ani efekty zpomalených kulek věc nezachrání. Každopádně i díky grafické zastaralosti běží hra pěkně plynule a nikde jsme nezaznamenali žádný rozdíl (testováno na Xboxu 360). Co ovšem můžeme pochválit, je hudební a zvuková stránka, která navozuje onu strašidelnou atmosféru, kde se budete lekat hodně často. Pochvalu si zaslouží i umělá inteligence, která se chová v rámci možností hodně slušně. Pokud třeba obíháte nepřítele, on s tím počítá a rozhodně se nedívá jiným směrem, než odkud běžíte. Nepřátele tak nejde moc překvapit. Ti se navíc kryjí, utíkají, plazí se po zemi a hodně spolupracují. Někdy vám tak dokážou pořádně zatopit. Ve hře najdeme i online multiplayer pro šestnáct hráčů. V něm nenajdeme moc nových věcí, které bychom v jiných hrách neviděli. Výčet módů jako Deathmatch, Team DM, Capture the Flag a Last Man Standing nám dává za pravdu.

F.E.A.R. ani na konzolích neztratil nic ze svého kouzla. Svižná akce s nádhernými efekty prostě musí zavonět každému. Ačkoliv už grafická stránka dneska na nejhezčí hry nemá, můžeme ji i přesto s klidem doporučit. I na konzolích se totiž jedná o skvěle hratelnou střílečku s tak hutnou atmosférou, že by se dala krájet.

F.E.A.R.

ps3x360
Vivendi Games, Day 1 Studios
Datum vydání hry:
31. 10. 2006
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře