EyePet

recenze  22
Martin Šmíd, 17. 11. 2009 22:47
V dnešní době je celkem těžké přijít s něčím, co je originální a nepatří to do žánru akčních her, závodních her nebo sportů. Když byl před dvěma lety oznámen celkem ambiciózní projekt EyePet, všichni si ťukali na čelo, jestli to myslí Sony vážně a jestli s tímto chce opravdu uspět. Časem, kdy jsme si mohli hru trošinku osahat jsme získali v EyePet důvěru a vše završila hratelná prezentace letos na gamescomu. Od té doby jsme čekali, jak tento virtuální mazlíček dopadne. Nyní je tu, takže se pojďme podívat, co se bude hrát v následujících měsících, možná letech.

O vytvoření virtuálního mazlíčka se už pokoušela spousta společností, přičemž nejpopulárnější se stal před lety Tamagotchi. Tento mazlíček, kterého jsme mohli nosit všude sebou, měl i přes spoustu kladů jednu velkou nevýhodu. Nebylo možné se s ním nějak více sblížit a mít dojem, že se jedná o opravdového tvora, který může opravdu existovat. Později jsme se dočkali ještě velmi populární hry Nintendo Dogs, která už trošinku rozšířila interaktivitu se samotným mazlíčkem, ale stále to jaksi nebylo ono. Proto si lidé z londýnského studia Sony sedli, dali hlavy dohromady a začali přemýšlet, jak by se dal vytvořit mazlíček, který bude vypadat jako reálné zvířátko, přičemž nepůjde o prosté kopírování živého zvířete. Ono vytvořit přesnou kopii nějakého živého tvora je vždy velký problém, protože má své specifické pohyby, návyky a nikdy byste tak neměli pocit, že ho skutečně ovládáte a hrajete si s ním.

Vývojáři tak začali pracovat na hře EyePet, kde od základu navrhli svého roztomilého mazlíčka, který vypadá velmi dobře, a tím vytvořili menší revoluci v tomto žánru. Mazlíček v EyePet je jakýsi mix mezi opičkou, pejskem a kdoví čím ještě. Už po zapnutí hry vás zaujme vajíčko, které musíte opatrovávat, aby se virtuální mazlíček narodil. Tím k němu alespoň získáte jakýsi vztah, který vás bude provázet spoustu dalších hodin. Po vylíhnutí mazlíčka si ho budete muset pojmenovat, přičemž hned poté budete obdivovat jeho až neuvěřitelně realistické pohyby. Mazlíček reaguje úplně na každý váš pohyb a pohyb předmětů po místnosti, takže není problém mu hodit pod nohy pomeranč nebo míč, případně se po něm rukou ohnat a tím ho donutit k poskočení. EyePet rovněž reaguje i takovým způsobem, že se mu hýbou chloupky na těle podle toho, co zrovna dělá nebo podle toho, jak ho hladíte. Poté si uvědomíte, kam se technologie za ta léta posunula a že jednou se třeba dočkáme opravdového mazlíčka před televizí, kterého dostaneme ke konzoli. EyePet je navíc opravdu neuvěřitelně roztomilý a jenom pro jeho krásné oči uděláte vše, co mu na očích uvidíte. Určitě nebudete rádi, když bude smutný, bude mít hlad nebo bude znuděně spát a přemýšlet, co jste s ním naposledy prováděli.

Po zapnutí hry vás přivítá veterinář, který vás provede lehkým tutoriálem, kde se vašeho nového miláčka naučíte ovládat. Tutoriál je velmi pěkně zpracovaný, ale pokud jste hru koupili svým dětem, doporučujeme tutoriál projít s nimi, protože ne vždy je jasné, co po vás hra napoprvé chce. Může se tak stát, že hra vaše děti začne po několika minutách nudit, protože nebudou vědět, jak pokračovat dál. Pokud se vypořádáte s prvotními problémy, otevře se vám hlavní kampaň. Ta v sobě ukrývá 15 dnů, ve kterých budete mazlíčka učit novým kousků, a samozřejmě si s ním hrát. Po každém dnu se vám otevřou nové věci do volného režimu, přičemž po dokončení všech 15 misí se ze hry stává opravdu ta neuvěřitelně chytlavá zábava. Kampaň tak slouží jen jako jakýsi delší a přesnější tutoriál, během něhož se naučíme spoustě fíglům. Z počátku budete učit svého miláčka skákat na trampolíně, porážet kuželky, ale dojde i na malování obrázků. Protože mazlíček není jen robot, má občas hlad. Budete ho tak muset občas nakrmit, přičemž hrátky s jídlem patří mezi ty vůbec nejpovedenější. Rodinu můžete rovněž nalákat na koupání svého mazlíčka, kdy ho nejprve osprchujete, poté namydlíte a poté znovu osprchujete. Na závěr ho ještě vysušíte fénem. Vždy jde o velmi roztomilou hříčku, na kterou se velmi pěkně dívá. Svého miláčka můžete během hry i všemožně upravovat, od barvy chlupů až po oblečení. Možností jak svého miláčka vyparádit je opravdu hodně a určitě se zde každý hodně vyřádí.

Během recenze jsme se zapomněli zmínit, že ke hře dostanete i speciální magickou kartu, se kterou budete moci provádět spoustu věcí, a dá se říci, že složitější úkony provádíte pouze používáním této karty. Zde bychom měli menší výtky a to hlavně samotné ovládání. Základní pohyby sice s kartou zvládnete celkem v pohodě, ale složitější, kdy kartu musíte všemožně převracet je celkem na palici a občas si hra bude dělat to, co se jí zamane. Pokud tuto chybu překousnete, budete se u hry královsky bavit.

Technické zpracování nemá cenu hodnotit, protože jsme se o něm tak trochu zmínili už v předchozích odstavcích. Přesto si něco řekněme o technologii, na které je EyePet postaven. Tato hra je totiž postavena a tím pádem i padá na možnostech kamerky Playstation Eye. Za denního světla tak máte velmi dobře graficky znázorněnou plochu, vše se ovládá přímo parádně a vy opravdu máte pocit, že si hrajete s opravdovým mazlíčkem. Tedy za předpokladu, že přestanete ignorovat prázdný byt a budete se věnovat jen své televizní obrazovce. To večer za umělého osvětlení jde hra už o poznání hůře ovládat a někdy budete potřebovat hodně pevné nervy, když mazlíček nebude dělat přesně to, co budete chtít. Hraní tedy doporučujeme jen za denního světla a večernímu hraní za umělého osvětlení se raději vyhněte. Jinak zde nemáme téměř co dodat, protože hra je jinak velmi pěkná a co ji dělá jedinečnou, je samotná hratelnost a nějaké ty hrubky v technickém zpracování rádi odpustíme.

EyePet je z počátku velmi zábavná hra, která vás určitě zabaví na několik hodin. Poté už jen závisí na vás, jestli si dále budete hrát s touto virtuální panenkou, která udělá téměř vše, co vám uvidí na očích. Ještě nikdy jsme tu neměli takto krásně vytvořeného domácího mazlíčka, který nepotřebuje venčit, jíst a vlastně si s ním jen hrajete. EyePet je tak nejlepším virtuálním mazlíčkem současnosti a každý rodič by ho měl koupit svému dítku. Za přijatelnou cenu se svého dítěte zbavíte minimálně na několik hodin, kdy bude dovádět se svým novým mazlíčkem. Doporučujeme všema deseti.

EyePet

ps3
Sony Computer Entertainment, SCEE London Studio
Datum vydání hry:
23. 10. 2009
Žánr:
Simulátor
KARTA HRY
8/10

Komentáře