Existuje BLUE BOX Game Studios nebo jde o promyšlený podvod?

novinka  42
Martin Šmíd, 17. 6. 2021 19:15
Tento týden jsme vás informovali, že vývojáři z BLUE BOX Game Studios začali na twitteru více lákat na svoji hororovou first-person survival hru Abandoned, kterou oznámili v dubnu letošního roku exkluzivně pro konzoli PlayStation 5. V jednom z tweetů následně naznačili, že se hra nakonec bude jmenovat jinak, přičemž první písmeno názvu je S a poslední L, což vzbudilo obrovskou pozornost a mnozí měli v tu dobu jasno. Jde o nový Silent Hill, o němž se v posledním zhruba roce neustále diskutuje. Studio následně vydalo prohlášení, že tomu tak není, ale těch náhod je tolik, že se tomu jen těžko věří. Začněme ale popořadě.

7. dubna letošního roku BLUE BOX Game Studios oznámilo hororovou hru Abandoned na oficiálním PlayStation blogu, což by nebylo něco zvláštního. Sony dává prostor menším nezávislým studiím a na blogu je propaguje. Hru oznámil režisér Hasan Kahraman, přičemž hned záhy se objevila informace, že je vše podvod a jde o novou hru od Kojimy. Hasan Kahraman poskytl o několik hodin později rozhovor serveru IGN, kde vše popřel. „Trochu nám to vadilo, protože jako tým jsme byli nadšeni, že budeme moci oznámit naší hru a pak přijdou tyto spekulace. Chtěli jsme jen odhalit naší hru. Pokud jde o naší přítomnost na sociálních sítích, jsme opravu malý tým a ne velké AAA studio. Je proto opravdu těžké pracovat na větší PS5 hře a zároveň se věnovat sociálním sítím na plný úvazek,“ řekl tehdy Kahraman, nebo kdo to vůbec je.

Následně jsme o hře neslyšeli, až koncem května BLUE BOX Game Studios na twitteru oznámilo, že hra Abandoned dostane svoji vlastní aplikaci na konzoli PlayStation 5, díky níž bude možné si přehrát ukázku běžící v reálném čase. Nad tímto se určitě podivil nejeden hráč i novinář, protože něco takového Sony nedopřává ani svým vlastním hrám. Mohla se Sony dohodnout s BLUE BOX Game Studios na vyzkoušení nějakého nového způsobu propagace? Je to možné, ale spíše je pravděpodobnější, že Abandoned je něco daleko většího, než si nyní dokážeme představit. Aplikace měla původně vyjít 20. června, ale vývojáři následně oznámili odklad na 22. června, což je příští týden v úterý. Vývojáři navíc poprvé dali Abandoned do uvozovek, což značilo, že se hra bude nakonec jmenovat jinak.

No a přišel tento týden, kdy vývojáři oznámili, že název hry bude začínat písmenem S a končit písmenem L. Těžko říci, jestli tímto chtěli jen upoutat pozornost nebo si neuvědomili, co to vyvolá. Faktem je, že se za to následně omluvili a dodali, že nechtěli vyvolat v lidech pocit, že jde o nový Silent Hill. Následně začali odpovídat na dotazy hráčů, čímž upoutali ještě větší pozornost, což bylo pravděpodobně v plánu. Navíc, pokud by původní tweet byl jen nedorozuměním, určitě by ho odstranili. To se ale nestalo. V jedné odpovědi pak vývojáři uvedli, že v dubnu vydali jen teaser a záběry z něj nepocházely přímo z jejich hry. No a tady začali hráči do studia více šťourat a zjišťovat o něm další podrobnosti.

Začněme nejprve logem BLUE BOX Game Studios, které je složenou pouze z písmen, navíc fontem, který připomíná PlayStation Studios. Navíc je zvláštní, že studio má v názvu Studios a ne pouze Studio. Dále si pak hráči všimli, že studio má pouze jediného zaměstnance, kterým je dříve zmíněný Hasan Kahraman, který shodou okolností sdílí své iniciály s Kojimou. Ačkoliv říkal, že v minulosti na několika hrách už pracoval, nikde o tom není žádný záznam.

Dohledat se dá jen to, že studio BLUE BOX v minulosti mělo v early accesu hru The Haunting: Blood Water Curse, která byla následně přepsána na CREATEQ Interactive. Další studio bez jakékoliv historie. Dále se dá dohledat, že studio mělo prsty ve hře The Whisperer pro Android, kterou si stáhlo dohromady 5 lidí. Dnes neexistuje, ale v logu hry je možné najít stejný otisk ruky jako v Death Stranding.

Zajímavostí je, že Hasan Kahraman má profil na App Store, přičemž jde zjistit, že hrál řadu opravdu hodně nekvalitních her. Jediná aplikace, která není hrou a vlastní ji, je Go Fit XL. V popisku aplikace pak stojí “Personal Training ( PT ) Programs.”

Oficiální stránky studia jsou pusté a neobsahují žádné informace. Twitter má ale adresu @BBGameStudios, přičemž BB sdílí zkratku s dítětem v Kojimově hře Death Stranding. Zdá se, že studio sídlí v Nizozemí od roku 2015, což je rok poté, co bylo demo PT oficiálně vydáno. V té době ale měl Kojima neshody s Konami. Co když je to vše ale jen součást nějakého většího podvodu? Nehledě tedy na to, že lidé z BLUE BOX Game Studios odpovídají na twitteru v hodně pozdních hodinách pro Evropu, což by ale na druhou stranu odpovídalo denní době v Japonsku.

Vraťme se ale ještě k režisérovi hry a jedinému zaměstnanci BLUE BOX Game Studios. Pokud si přeložíte jméno Hideo do turečtiny, vyleze vám Kahraman. 

Lidé si zároveň všímají, že Sam Bridges měl na sobě v ukázce Death Stranding Director's Cut modrý oblek a schoval se v ní do krabice. Je to odkaz na modrou krabici? Navíc si lze všimnout, že Sam má na zádech vlajku Nizozemí. Tedy země, odkud má BLUE BOX Game Studios pocházet. Odkazů a neskutečných vodítek a náhod je ale samozřejmě daleko více a objevují se další.

V teaseru z letošního dubna je napsáno pomocí graffiti na stěně Kill The Trespassers. Stromy přitom překrývají písmena PT. 

Hasan Kahraman má na PSN ověřený účet, což mají jen zástupci Sony, případně ti nejznámější vývojáři. Ještě divnější je, že v minulosti hrál hru Demon Blood, která pro PlayStation ani jinou platformu nikdy nevyšla. Navíc hra využívá artwork od Siren Head, za nímž stojí umělec Junji Ito. Ten shodou okolností před několika lety hovořil s Kojimou o jeho další hře a možné spolupráci. 

Kahramanův PSN účet obsahuje 1238 trofejí, což je stejné číslo jaké má japonská TV reklama na Silent Hill 4. Pokud jde o fake účet, pro Sony určitě nebyl problém naklikat na profil požadované množství trofejí. PSN účet odkazuje dále na Youtube kanál TwentySeven27. 27. dubna byla hra Silent Hills oficiálně zrušena. 

Pokud BLUE BOX Game Studios skutečně existuje a vytváří svoji vlastní hru, naprosto nezvládlo marketing a propagaci, a zároveň se stalo obětí řady naprosto neuvěřitelných nešťastných náhod. Náhod, které jsou ale neuvěřitelně podezřelé. Více se snad dozvíme 22. června, kdy má být vypuštěna ona PlayStation 5 aplikace. 

Zdroj: Konzolista.cz

Komentáře