Everybody´s Tennis

recenze  4
Martin Šmíd, 8. 7. 2010 11:48
Sportovní série Everybody´s je pro Sony hodně důležitá. Hry této značky se prodávají jako na běžícím páse a mezi hráči se jedná o velmi oblíbenou sérii, především díky tomu, že v ní nejde o co nejrealističtější herní zážitek, ale především o zábavu ze samotného sportu. O dobré jméno značky se v minulosti starala golfová hra Everybody´s Golf, přičemž na PS2 před několika lety vyšla i tenisová hra Everybody´s Tennis. Nyní se Sony rozhodla, že druhou jmenovanou hru opráší, přidá do ní několik změn a naservíruje ji hráčům na PSP. Pojďme se podívat, jak Everybody´s Tennis (v US prodávaný jako Hot Shots Tennis: Get a Grip) dopadl.

Před několika dny proběhl londýnský Wimbledon, takže je ten nejlepší čas vydat tenisovou hru. Před rokem si toho byla vědoma EA, nyní Sony. S Everybody´s Tennis vám na PSP ale nepřináší realistickou simulaci tohoto populárního sportu, ale jeho arkádovou odnož. Ano, pořád tu jsou jistá tenisová pravidla, ale celé ovládání i styl hraní je značně odlehčen a zjednodušen. To je ale rozhodně k dobru, protože si tak hru užijí nejen skalní fanoušci tenisu, ale také hráči, kterým třeba tenis zase tak moc neříká a chtějí jen prostě hru, u které se budou dobře bavit. Tyto parametry pak Everybody´s Tennis splňuje přímo dokonale. Po jejím zapnutí si hráč bude moci vybrat mezi dvěma hlavními režimy. Tím prvním je pochopitelně hra pro jednoho hráče, ale najdete i režim pro více hráčů, který je u Everybody´s Tennis hodně povedený.

Každý, kdo hru poprvé zapne, se asi vrhne na hru pro jednoho hráče, přesněji na režim kariéry. Ta je v Everybody´s Tennis zpracována pomocí příběhu. Jste členem Love Tennis Clubu, který shání ty nejlepší tenisové hráče pro nadcházející mistrovství světa. Na začátku si tak vyberete jednoho ze dvou členů, se kterým budete putovat po různých místech po celém světě a nějaké ty tenisty shánět. Díky tomu se tak nepodíváte jen na samotnou tenisovou školu, ale i do filmových ateliérů, na krásný karibský ostrov, ale i do dalších zajímavých lokací. V jednotlivých lokacích pak budete muset plnit nejrůznější úkoly, které budou spočívat převážně v tenisových kláních s místními postavičkami. Když vše dobře splníte, odemkne se vám souboj s finálním bossem, kterého když porazíte, přidá se do vašeho tenisového týmu pro nadcházející mistrovství světa. Jak jste mohli poznat, velmi jednoduchý koncept, který je navíc velice zábavný a musíme také dodat, že každý souboj s novou postavičkou je jiný a nestalo se nám, že by nás nudil. Kapitolou samou pro sebe jsou tenisová klání s bossy. Boss totiž vždy umí řadu nových věcí a jeho poražení je otázka nejen vašeho umu, ale i štěstí, které dobrý tenista samozřejmě potřebuje. Až budete mít radost po každém vyhraném míčku, poznáte to pravé kouzlo samotné hry.

V samotné kampani pro jednoho hráče si neodemykáte jen nové postavy, se kterými poté hrajete. Celá kampaň je totiž tak trochu v RPG stylu, kdy za každého poraženého protivníka dostanete zkušenosti, které vám časem přinesou nějaký ten nový level. Díky němu poté budete mít na kurtech během zápasu daleko větší rychlost, pevnější střelu, ale i výdrž, která je také velmi důležitá. Kromě levelování během kariéry také sbíráte nové oblečky pro svého panáčka. Vše pak můžete použít i v klasickém volném režimu, kde si jen vyberete postavičku, odemknutý kurt a můžete si jít jen tak zahrát tenis. Pokud vás už omrzí hra pro jednoho hráče, můžete se pustit do hry pro více hráčů s kamarádem přes WiFi. V nabídce máte hned několik herních režimů, přičemž pokud kamarád nemá druhou kopii hry, můžete Everybody´s Tennis nasdílet pomocí Game Sharing. Celý proces připojení ke hře je velmi jednoduchý a rozhodně s ním nebudete mít žádné problémy.

Co se týče grafické stránky, tak musíme přiznat, že se nám Everybody´s Tennis hodně líbil. Hra hraje všemi barvami a design samotného prostředí a hlavně postaviček v japonském stylu dává hře nezapomenutelné kouzlo a šmrnc. Na hru se tak náramně dívá a samotná grafika dopomáhá tomu, že se od hry nebudete moci odtrhnout. Co možná trošinku musíme hře vytknout, jsou delší nahrávací časy, když si hru nenainstalujete na kartu. Po nainstalování se nahrávací časy sice o něco zkrátí, ale také nejsou zrovna nejkratší. Co podtrhuje jinak dobré zpracování je i velmi povedený hudební sountrack, zvláště u samotných zápasů, a zapomenout nesmíme ani na přítomné zvuky, které se rovněž starají o pořádnou atmosféru. Možná trošinku zklamáním může být, že Everybody´s Tennis neobsahuje dabing u hlavní kampaně, takže si hráči budou muset vystačit s titulky. Dabing je přítomen jen v hlavním menu když říkáme dabing, tak tím myslíme jen několik málo neustále se opakujících vět.

Everybody´s Tennis je na PSP vynikající sportovní arkádou, která vás bude bavit od začátku do konce. Nabízí velmi jednoduchou hratelnost, která zabaví na hodně dlouhou dobu, a neustále se navíc budete ke hře vracet. Jde také o ideální hru do autobusu či metra. Pokud vás už omrzí hra pro jednoho, což se ale zase tak brzo nestane, je tu propracovaný online režim pro více hráčů. Pokud tak máte tenis rádi, je pro vás Everybody´s Tennis ta nejlepší volba. Zapomeňte na reálnou simulaci tenisu. Hlavní je se bavit!

Everybody´s Tennis

ps4pspps2
Sony Computer Entertainment, Clap Hanz
Datum vydání hry:
29. 6. 2010
KARTA HRY
8/10

Komentáře