Everybody’s Golf VR

recenze  10
Martin Šmíd, 23. 5. 2019 14:00
U posledních konzolových generací jsme byli zvyklí, že klasické hry doprovázela i nějaká ta zajímavá technologie, která přinesla zcela originální herní zážitky. U PlayStationu 2 to byla kamerka Eye Toy, u konzole PlayStation 3 zase pohybové ovladače PlayStation Move, které byly odpovědí na úspěšné Wii od Nintenda a Kinect od Microsoftu. Tuto konzolovou generaci se Sony rozhodla, že je čas pustit se do virtuální reality a nabídla tak svůj vlastní headset PlayStation VR. Sice se může zdát, že 4 miliony prodaných kusů je málo, ale při ceně nejde o zanedbatelnou základnu hráčů, kteří navíc neváhají si sem tam nějaký ten zajímavý herní zážitek koupit. Letošní rok by měl VR hrám přát, navíc Sony do nich čím dál více investuje. Tento týden vychází Everybody’s Golf VR, díky níž se může stát doma golfistou naprosto každý. A jde i o docela zábavné a originální zpracování tohoto oblíbeného sportu. Více už ale níže.

Recenzovaná verze: PlayStation VR

Když byla hra Everybody’s Golf VR před několika měsíci oficiálně oznámena, nejprve jsem si myslel, že půjde jen o větší doplněk pro Everybody’s Golf, který vyšel pro PlayStation 4. Nakonec tu máme úplně novou hru, která se prodává už od prvního dne za sympatickou cenu 779,-Kč na PlayStation Store (krabicová verze může být i levnější), za kterou nabízí adekvátní obsah. Pokud jste někdy hráli nějaký ten díl této oblíbené série, tak určitě víte, že nikdy nebylo cílem vývojářů z japonského studia Clap Hanz přinést co nejrealističtější zpracování golfu, ale hlavně zábavnou hru, která je následně obohacena o jemné prvky simulace. Jinak tomu není ani u této verze pro virtuální realitu, která se snaží hlavně zabavit, na druhou stranu je díky svému zpracování realitě asi nejblíže. Zvláště pokud máte doma pohybový ovladač PlayStation Move.

Když si nasadíte na hlavu PlayStation VR a hru spustíte, můžete si vybrat, jak hru ovládat. Je tu možnost mít jen klasický DualShock 4, který funguje, ale to je asi tak vše, co mohu k němu říci. Nejlepší je, pokud máte doma pohybový ovladač PlayStation Move, který je přímo jako dělaný pro hraní podobné hry. Je vidět, že byl primárním ovladačem i pro vývojáře, protože po jeho uchopení si budete připadat, jako když držíte skutečnou golfovou hůl, zvláště pokud budete u hraní stát. S ní pak můžete krásně odpalovat jednotlivé míčky, vliv má pochopitelně jako ve skutečnosti síla úderu i správné zasáhnutí míčku. Chvilkami jsem si tak opravdu připadal jako na skutečném hřišti, navíc díky skutečnosti, že musíte řešit zmíněnou sílu úderu, správné zasazení nebo i nerovnost terénu či povětrnostní podmínky, vyžaduje hraní i trocha toho přemýšlení, takže nejde jen o prostou arkádu, v níž jen mácháte bezmyšlenkovitě holí. 

Abyste ale mohli zahrávat opravdu dobré hry, je důležitý i trénink, bez něho se jako u skutečného golfu neobejdete. A ten je zde rozhodně zábavný, učit se můžete během samotných her, ale také ve speciálním tréninkovém režimu. Jen tedy je nutné mít na vědomí, že během hraní Everybody’s Golf VR musíte mít kolem sebe dostatečný prostor, protože není určitě žádoucí, abyste praštili s Move ovladačem do zdi případně nábytku.

Everybody’s Golf VR v prvé řadě staví na zábavné hratelnosti a z velmi dobrého pocitu hraní golfu ve virtuální realitě. Díky tomu je jednoduché zapomenout na čas a ve hře trávit spoustu hodin, a třeba i zapomenout na skutečnost, že vývojáři nepřipravili přehnaně velké množství obsahu. Vlastně obsah bych označil za takovou menší slabinu, kterou ovšem trochu kompenzuje zmíněná cena. Každopádně na začátku si můžete vybrat jen jednu lokaci o třech jamkách, ale jak hrajete, obsah se postupně rozrůstá. Ve výsledku tak budete mít tři pěkně navržené a zcela odlišné lokace (klasickou následně vystřídá lokace s pláží, případně s dinosaury) s až osmnácti jamkami, což na nějaký čas zabere, přičemž vývojáři připravili i zrcadlově obrácená hřiště nebo čtyři odlišné sady holí se svými unikátními vlastnostmi. Pak tu jsou některé pro sérii charakteristické modifikátory, s nimiž si můžete zpříjemnit hratelnost. Ano, je to pořád méně, než jsme u předchozích dílů byli zvyklí, ale i tak tento obsah na nějaký ten čas zabaví a neřekl bych ani, že se jedná o nějakou jednohubku na jedno odpoledne. To rozhodně ne. Je ale určitě škoda, že vývojáři nepřipravili i nějakou online podporu, přítomny jsou jen žebříčky, případně třeba i kampaň. Klidně by pak mohli chtít i plnou cenu.

Po celou dobu hry vás doprovází váš nosič holí. Na začátku to je sexy Asiatka Riko, ale následně si můžete odemknout i další (bohužel tu jsou i společníci za peníze formou DLC, což se mi už moc nelíbí) a navíc si je i různě kosmeticky upravovat. Je určitě pěkné, že máte sebou nějaký doprovod, který vše komentuje a povzbuzuje, takže si nebudete na obrovském hřišti připadat opuštění, ale asi bych i ocenil, pokud by společník fungoval i jako rádce, což se moc neděje. Sem tam sice nějakou tu menší radu utrousí, ale to je tak vše, rozhodně nejde o trenéra, který by vám řekl, co jste udělali špatně nebo v čem se zlepšit. Vývojáři se alespoň snaží mezi vámi a vaším doprovodem budovat kamarádský vztah, což se jim daří celkem dobře, protože každý společník má své vlastní vstupy, ale také jsou součástí speciálních eventů. Není nad to si vyrazit na procházku, darovat svému sexy doprovodu na lavičce v parku čokoládu a laškovat s ním nebo se nechat zahrabat do písku. Tyto eventy pochopitelně nemají na hratelnost jako takovou žádný velký vliv, ale určitě si u nich odpočinete. Za to budete pochopitelně rádi, protože Everybody’s Golf VR je celkem namáhavou hrou, jako ostatně skutečný golf.

Už jsme si zvykli, že VR hry nedosahují po vizuální stránce kvalit klasických her, ale Everybody’s Golf VR se rozhodně nemá za co stydět. Jedná se mezi VR hrami o nadprůměrný počin, který má nejen pěkné prostředí se spoustou detailů a efektů, ale také detailní doprovod s parádními animacemi. Vizuální stránka plně dostačuje, aby byla dokonána ona iluze, že se nacházíte na golfovém hřišti a ne v obývacím pokoji. Vzhledem k tomu, že po celou dobu stojíte na místě, nestalo se mi, že by mi bylo během hraní nevolno. Unavený jsem samozřejmě byl, jak jsem zmínil, jde o namáhavou hru, ale nikdy mi nebylo špatně. Slušné je i 3D ozvučení, dabing a hudební doprovod.

Ačkoliv hardcore hráči nad VR ohrnují nos, Sony se snaží virtuální realitu neustále podporovat, výsledkem čehož je celá řada zajímavých a kvalitních zážitků a her. Everybody’s Golf VR je jednou z nichž. Golf ve virtuální realitě funguje skvěle, zvláště ve spojení s pohybovým ovladačem PlayStation Move. Je pochopitelně škoda, že tu nemáme větší hru s větším množstvím obsahu, ale i tak mohu Everybody’s Golf VR doporučit všem majitelům PlayStation VR. 

Everybody’s Golf VR

ps4psvr
Sony Interactive Entertainment, Clap Hanz
Datum vydání hry:
21. 5. 2019
KARTA HRY
8/10

Komentáře