Escape Plan

recenze  18
Martin Šmíd, 24. 2. 2012 16:45
Konzole Playstation Vita byla poprvé evropským hráčům ukázána až během loňského GamesComu. Sony na tuto akci vzala několik očekávaných her, ale i několik nových. Mezi ty nové se zařadila hra s prostým názvem Escape Plan. Během tiskové konference vypadala tato novinka dost podivně, ale když jsme si ji mohli poté osahat, zjistili jsme, že se tu rodí docela nečekaný hit. Kdo ví, jestli tehdy Sony věděla, jak Escape Plan vydá, každopádně už od prvního dne je dostupný na Playstation Store za velmi lákavou cenu. Jestli první nadšení bylo oprávněné, vám řekneme v recenzi.

Když byl Escape Plan oznámen, jeho dva protagonisté Lil a Laarg se stali velkými celebritami. Není divu, tyto roztomilé černobílé potvůrky si musely získat naprosto každého. Nyní je na hráči, aby je dostal skrze několik desítek levelů, během kterých bude využívat jejich specifické vlastnosti. Už na první pohled se obě postavičky od sebe zásadním způsobem liší. Lil je tu za toho hubenějšího, takže je sám o sobě rychlejší. Navíc dokáže pít kávu, která ho na krátký čas ještě zrychlí, takže bude moci jednoduše překonat časované překážky. Také se dokáže nadýchat hélia, které ho nafoukne, aby poté mohl lítat ve vzduchu. To Laarg má značnou nadváhu, ale díky své postavě dokáže prorážet zabarikádované zdi či podlahy. Díky své váze si navíc může stoupnout na příslušné plošinky, aby se odemkly dveře. Obě postavičky mají své pro a proti, takže je budete muset střídat podle situace.

Celý Escape Plan se skládá z několika desítek krátkých levelů. Na začátku jsou před vás házeny spíše jednodušší úkony, ale později přijdou na řadu i daleko těžší. Levely jsou mnohdy interaktivní, takže budete muset někdy povalit matraci, jindy zase odehnat černé ovce či vysunout most, aby se přes něj oba hrdinové dostali. Na konci každého levelu se vám dostane hodnocení. To záleží na tom, jak rychlí jste v daném levelu byli a kolik jste udělali nejrůznějších úkonů. Když budete mít co nejméně úkonů a budete rychlí, dostanete tři hvězdičky, pokud se budete v levelu zdržovat, budete si muset vystačit s jednou. Vzhledem k hodnocení se určitě vyplatí jednotlivé levely později projít znovu. Někdy ale bude hodně těžké splnit požadovaný limit. Vzhledem k množství levelů hra vydrží na několik hodin, pokud se rozhodnete všechny splnit na nejlepší hodnocení, strávíte u ní klidně několik dnů.

Escape Plan kašle na tradiční ovládání, přičemž využívá jen nové prvky kapesní konzole Playstation Vita. Aby se postavičky pohnuly, budete muset kliknout na dotykovou obrazovku v požadovaném směru. Když budete chtít, aby se zastavila, stačí na místo kliknout. Toto ovládání je velmi intuitivní a nečiní žádný problém. Jak ale budete postupovat hrou, problémy s ovládáním přesto přijdou, protože vývojáři začnou přidávat další a další prvky, jako je třeba zapojení zadní dotykové plochy. Do toho si přidejte úseky, které je nutné splnit v určitém časovém limitu, a je jasné, že se ovládání může změnit v docela frustrující záležitost. V jednu chvíli totiž bude nutné, abyste používali zároveň přední displej i zadní dotykovou plochu, někdy i s pohybovým ovládáním, to vše musíte zvládat jednou rukou.

Někdy jsou úrovně větší, a abyste měli neustále přehled, co musíte udělat, můžete po větší úrovni jezdit pravou analogovou páčkou. Levou si zase můžete přibližovat nebo oddalovat kameru. Nejprve si tak vždy můžete daný level prohlédnout, a poté začít teprve přemýšlet, jak ho překonat. A přemýšlení bude určitě nutné, protože někdy na vás budou čekat hodně složité překážky. S nimi se pojí i jedna docela charakteristická vlastnost Escape Plan, a to je smrt. Obě dvě postavičky budou umírat hodně často, protože je může zabít elektrický blesk, mohou se udusit, případně jen mohou zakopnout a rozplácnout se o zem. Také je dokáže rozprsknout na obrazovku jakákoliv past. Levely jsou tak stavěny hodně na stylu pokus-omyl. Jestli dáte hře šanci a máte dobře rádi těžké hry, budete vždy po dokončení úrovně nadšeni. Na druhou stranu, pokud nemáte trpělivost, spíše se Escape Plan vyhněte. Hra určená pro všechny to rozhodně není, jak se zdálo z prvních dojmů.

Pokud jste se podívali na okolní obrázky, zjistili jste, že Escape Plan má jedinečný grafický styl, skládající se z černé, bílé a odstínů šedé. Výsledkem je naprosto skvělá grafická stylizace, ale nemusíte se ani bát, že by grafika byla chudá na detaily. Prostředí má spoustu detailů, stejně tak postavy jsou nádherné. K tomu si připočtěte stabilní framerate a najednou je tu hra, která slouží jako ukázka schopností nové konzole. Pochválit vývojáře musíme i za pěkné ozvučení a hudební doprovod, který pomáhá vytvářet slušnou atmosféru. Po audiovizuální stránce budeme jen těžko hledat u Escape Plan nějakou větší chybu.

Escape Plan je podařená plošinovka zaměřená na procvičení vašich mozkových buněk, navíc obohacená o originální vizuální zpracování, které bude lahodit vašim očím. Vzhledem k několika desítkám levelů se jedná o docela dlouhou hru, takže cena je naprosto v pořádku (350,-Kč). Je jen škoda trošinku krkolomného ovládání, díky němuž musíte dělat najednou více věcí, než vaše ruka zvládne. Doufejme ale, že se vývojáři dostanou k případnému pokračování, ve kterém by mohli všechny neduhy vychytat.

Escape Plan

ps4vita
Sony Computer Entertainment, Fun Bits
Datum vydání hry:
22. 2. 2012
Žánr:
Point-and-click, Puzzle, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře