eFootball PES 2020

recenze  12
Martin Šmíd, 25. 9. 2019 16:30
Před zhruba měsícem se rozběhla nová fotbalová sezóna, od níž si fanoušci slibují spoustu napínavých zápasů, parádních gólů a napravení kolikrát nepovedených sezón svých oblíbených klubů. Jde i o skvělý čas pro nové ročníky zajetých fotbalových videoher. Jako první přichází Konami se svoji sérií PES. S novým ročníkem má přitom obrovské ambice, hlavně na poli online hraní a esportu, od toho se jmenuje eFootball PES 2020. Jenom ale u online klání nezůstalo, protože má fanouškům nabídnout i celou řadu dalších novinek a oživení. Jestli tomu tak skutečně je, se nyní dozvíte v mé recenzi.

Testovaná verze: PlayStation 4 Pro

Největším tématem každého nového ročníku série Pro Evolution Soccer jsou licence. A s nimi rovnou začnu svoji recenzi, protože na ně se Konami letos zaměřilo, a je vidět, že s nimi hodlá do budoucna něco dělat. Před vydáním byla oznámena klíčová partnerství s několika kluby jako Manchester United, Barcelona a Bayern Mnichov, zároveň Konami získalo i licenci na soutěže Serie A, Ligue 1 a Eredivisie. Přímo šokující pak bylo oznámení, že letos bude fotbalový klub Juventus, kde hraje fenomenální Cristiano Ronaldo, dostupný jen ve hře eFootball PES 2020. Fanoušci konkurenční série od EA si budou muset vystačit letos i bohužel v následujících letech jen s Piemonte Calcio. Konami tedy začalo brát licence hodně vážně a do budoucna má plán je dále rozšiřovat, a to i kolikrát hodně agresivně, aby získalo nad konkurencí výhodu. Dá se tedy očekávat, že se letos rozhořela nová bitva o licence. Jestli to bude ale ve výsledku výhoda pro fanoušky, to se uvidí. 

Ne na všechny soutěže se ale dostalo, takže za Chelsea FC, Liverpool ani Real Madrid si oficiálně v novém PESku nezahrajete. Vývojáři alespoň změnili názvy klubů, takže místo London FC se ve hře nachází Chelsea B, aby bylo hned na první pohled jasné, o jaký klub se jedná. Každopádně fanoušci vědí, že je možné si na PC a konzoli PlayStation 4 (na Xbox One bohužel tato možnosti i letos chybí) importovat do hry kluby s oficiálními logy, dresy a dalšími náležitostmi. Stačí si najít balíček na fóru a následně přes nastavení ho do hry nahrát. Je to vážně hodně jednoduché a měl by to zvládnout s návodem naprosto každý. Ostatně vývojáři na tuto možnost upozorňují už od prvního zapnutí. I na tom je vidět, jak jsou pro ně oficiální licence důležité a vědí, že se smyšlenými týmy nikoho nebaví hrát.

Konami se snaží každým rokem věnovat obrovskou péči i fotbalistům z těch nejznámějších klubů, kteří jsou zpracováni do nejmenších detailů. Odpovídá tak reálné předloze nejen vzhled, ale také jejich chování na hřišti. Ihned tak při nástupu nebo během hraní poznáte Messiho, Ronalda, Neymara nebo Hazarda. Naopak těm méně známým fotbalistům a menším klubům taková péče věnována nebyla. Ačkoliv tak ve hře jsou naše kluby Slavia a Sparta, tak hráči v nich reálným předlohám neodpovídají a jen těžko byste hledali nějakou vzhledovou shodu. To je pro nás určitě škoda, na druhou stranu můžeme být rádi, že dva naši nejznámější fotbaloví zástupci mají ve hře oficiální licenci. Naleznete je klasicky mezi ostatními evropskými týmy.

Jenom o licence ale ve fotbalové hře nejde. Jde hlavně o hratelnosti. Zatímco FIFA nabízí spíše arkádovější pojetí, které má ve výsledku také něco do sebe, to série PES od Konami je spíše lehčí simulátor s větší hloubkou. Na parádní góly jsme si v rámci série zvykli, ale jde i o různé detaily, které krásně obohacují virtuální kopanou a dělají z ní jedinečný zážitek zápas co zápas. Ať už jde o poskakování hráčů během sněžení, aby se zahřáli, tak třeba letecké kreace hráčů, kteří se pokoušejí vybojovat penaltu, tedy Oscara, případně radostné situace, které se následně změní ve smutek, jako tomu je ve skutečnosti. Nejednou jsem dal gól, hráči se začali radovat, ale později mi byl odpískán offside a gól tedy neplatil. U tohoto jsem si uvědomil, jak krutý umí fotbal někdy být, zvláště s využitím moderními prostředky. To ostatně vidíme čím dál častěji i během skutečných zápasů, kde se používá technologie VAR.

Během oznámení mluvili i o kompletně přepracované obraně, ale tady je výsledek trochu rozporuplný. Obránci dostali v novém ročníku nové finty jak odebírat útočícím soupeřům balón, což občas vypadá i hodně pěkně, ale někdy si obrana jako celek neodpustí nějaký ten kiks, za který by se styděla i obrana Arsenalu. Hlavně její poziční hra je diskutabilní, stejně jako občasné proběhnutí míče, případně jeho úplnou ignoraci. Naštěstí takových momentů není moc, ale když nastanou a vy kvůli nim ztratíte dobře rozehraný zápas, na náladě to nepřidá. Stejně jako občasné kiksy brankařů, kteří jsou takovou tou poslední záchranou před pohromou. I přes občas haprující obranu je ale jinak pocit z fotbalu parádní a v tomto ukazuje série PES každý rok svoji největší sílu. Tomu letos dopomáhají i lehké úpravy u prvního dotyku s míčem, které jsou ještě více nepředvídatelné u méně zdatných fotbalistů, případně jeho zpracování a vedení. Vývojáři přidali i nové animace, takže se hra je velmi dobře sleduje, pokud ji zrovna nehrajete.

Když hru poprvé zapnete, představí se vám celkem přehledné a jednoduché menu, v němž si můžete vybrat buď z několika režimů pro jednoho hráče, ale také se pustit do online zápolení, případně nastavení. Režimů pro jednoho hráče je tu dostatek, od rychlé hry proti umělé inteligenci nebo kamarádovi na jedné konzoli, po turnaje nebo propracovanější režimy jako Become a Legend nebo kariéra v podobě Master League. Ta zaznamenala v novém ročníku asi největší změnu a je očividné, že vývojáři se jí snažili obohatit o jakési příběhové pozadí, zaměřující se na úspěch nového trenéra. 

Vlastního trenéra si už proto nevytvoříte, ale musíte si vybrat z několika nabízených, kteří se následně chopí vašeho oblíbeného klubu. Je celkem překvapením, že ti nejlepší a nejznámější trenéři současnosti ve hře nejsou a jsou zahrnuti spíše ti méně známí a méně úspěšní jako Maradona, Roberto Carlos nebo Ruud Gullit. Mezi zápasy pak nechybí tiskové konference trenérů, kde odpovídáte na otázky zvídavých novinářů (to připomíná trochu rozhovory u závodní série F1 od Codemasters), ale také jejich motivační projevy v kabině, případně schůze s vedením, kde se probírají cíle pro aktuální sezónu. Na začátku vše působí svěžím a neotřelým dojmem, ale postupně mi začaly tyto pasáže dost vadit, a to i z toho důvodu, že nejsou úplně dotažené a spíše nudí. Na tom má podíl určitě i skutečnost, že nejsou dabované, takže když trenér mluví, naskakují titulky. To třeba při motivačním projevu v kabině na atmosféře moc nepřidá. Chápu, o co se vývojáři s tímto pokouší, ale výsledek je zatím spíše rozporuplný a nemá takový efekt, jaký by měl mít. Škoda, třeba za rok. 

Než nic neoživující filmečky s trenérem fanoušky série určitě potěší spíše upravené přestupy, u nichž částky hráčů více odpovídají realitě. Když si nějakého hráče vyhlédnete, pořád to pochopitelně neznamená, že s vámi podepíše, případně s vámi prodlouží smlouvu hráč, který už ve vašem klubu hraje. V novém ročníku vás alespoň neznervózňuje procentuální šance, takže máte pocit, že jednáte přímo s hráčem nebo jeho agentem, a ne s ruletou. S upravenými přestupy jsem v novém ročníku spokojenější, ačkoliv je ještě pár drobností, třeba směšně nízké výkupní klauzule. Pořád není možné ji napálit, jako to dělají kluby v reálu. 

Od oznámení bylo patrné, že Konami se chce s eFootball PES 2020 zaměřit na online zápolení, turnaje a vůbec prorazit v eSportu. Každý by tak čekal, že právě multiplayer bude ta část, jíž byla věnována největší pozornost a šlape naprosto bezproblémově. No, tak jednoduché to ale není. V online multiplayeru nechybí rychlý zápas, možnost hrát divize i různé turnaje. Vše tu v eFootball PES 2020 máte, ale bohužel hru nyní dost trápí pomalý matchmaking, který vyhledává protihráče opravdu hodně dlouho. Navíc jsem měl problém i se stabilitou během zápasů a protihráči kolikrát i dost lagovali, jako kdyby seděli v jeskyni a internet chytali na násadu od koštěte. Toto normální určitě není. Snad se toto v následujících týdnech zlepší.

Součástí online částí je i režim myClub, který je odpovědí Konami na populární kartičkový FUT z konkurenční série FIFA. V něm si opět můžete sestavovat svůj vlastní tým, najímat na hostování největší fotbalové hvězdy a vůbec se starat o chemii a úspěch svého týmu. Už v minulém ročníku Konami přidalo různé výzvy a turnaje, aby bylo lehčí vydělávat herní měnu, za níž následně hráče najímáte, prodlužujete smlouvy a platíte s nimi další věci, aby mohl klub vůbec fungovat. To se tedy vrací a vzhledem k tomu, že máte více možností, jak vydělávat herní peníze, nejste tolik nuceni, abyste do hry investovali reálné peníze. Je tu tato možnost, ale není tak násilně naroubovaná. Jinak je ale režim myClub až na drobnosti stejný jako v minulém ročníku, letos se očividně na něj vývojáři moc nezaměřovali.

Konami i u nového ročníku využívá engine FOX, jako tomu bylo v několika posledních letech. Ačkoliv jde už o starší technologii a na přechod na něco modernějšího si budeme muset počkat až na novou konzolovou generaci, pořád odvádí velmi dobrou práci. O detailně zpracovaných hráčích už byla řeč, ale to samé platí o stadionech s parádním nasvícením. Na vizuální zpracování si opravdu stěžovat nemohu, protože je pořád velmi dobré a různé efekty se starají během zápasů o slušnou atmosféru. Té ovšem už moc nepřidají trochu nevýrazné zvuky a celkové ozvučení, stejně tak ne moc kvalitní komentátoři. Ti kolikrát komentují snad úplně jiný zápas a jejich výkřiky při nepovedených akcích jsou až komické. Komentátoři a vůbec ozvučení by si zasloužilo v následujících letech předělat a modernizovat, protože patří mezi velké mínusy. Bohužel.

Pro Evolution Soccer se letos opět vrátil ve velmi slušné formě, která musí fanoušky série i fotbalu těšit. Nové licence určitě potěší, stejně jako drobné úpravy v hratelnosti, případně hromada herních režimů. Sem tam se sice nějaký ten nedostatek najde a vývojáři z Konami mají určitě na čem do budoucna pracovat, ale nic nemění na tom, že jsem si eFootball PES 2020 po většinu času užíval a užívat ještě budu. Setkáme se na hřišti. 

eFootball Pro Evolution Soccer 2020

ps4xone
Konami, Konami
Datum vydání hry:
10. 9. 2019
KARTA HRY
8/10

Komentáře