Dust: An Elysian Tail

recenze  1
Martin Šmíd, 7. 9. 2012 1:00
Během léta se na Xbox LIVE Arcade v akci Summer of Arcade objevilo hned několik kvalitních her. Jako poslední tu vyšla několik let vyvíjená plošinovka Dust: An Elysian Tail. I když byla tak dlouho ve vývoji, před vydáním o ní vědělo jen několik hráčů, ale jsem si jist, že si nyní získá spousty fanoušků, protože proč to neříci hned na začátku, Dust: An Elysian Tail je skvělou tečkou za letošní Summer of Arcade, kterou byste si neměli nechat ujít.

Celé svoje putování začínáte na mýtině, kde vás hned přivítá Fidget a řekne vám, jak se věci mají. Jmenujete se Dust a i s novým mečem se musíte vydat na záchranu zdejšího světa, jíž decimují armády nejrůznějších monster. Příběh je po této stránce docela jednoduchý, ale ukrývá i několik dalších linek, spíše osobního charakteru hlavního hrdiny. Jak budete putovat po světě, můžete mluvit s nejrůznějšími NPC postavami, které vám skrze dobře napsané dialogy zadávají vedlejší úkoly, které se můžete vydat splnit. Obsahu tak má Dust: An Elysian Tail docela dost a než vše dokážete splnit a zachránit svět od monster, uběhne něco mezi 15 hodin, takže rozhodně nejde o krátkou záležitost, jak by se mohlo po pár minutách zdát. Pokud samozřejmě budete chtít vše prozkoumat, rezervujte si ještě o něco více času.

Úvodní kapitola odehrávající se v temném lese je jen začátkem, protože jakmile se dostanete dále, otevře se před vámi mapa, z níž můžete skákat do dalších lokací. Každá lokace je trochu jiná a má i originální prostředí, takže se podíváte nejenom do lesů, kde pobíhají srnky, ale i do zasněžených částí zdejšího světa, do různých dolů a samozřejmě nechybí pobíhání po nejrůznějších vesničkách. Design světa je naprosto skvělý a budete ho neustále obdivovat. Takto pěkně navržené levely se jen tak nevidí, navíc když si uvědomíte, že za nimi stojí jen jeden vývojář, nejde než smeknout. Levely mohou budit dojem, že jsou lineární a nejde v nich prakticky zabloudit, ale opak je pravdou. Každý level má spoustu skrytých míst určených k prozkoumání, takže můžete sbírat třeba klíče pro truhly a tak dále. Do některých míst se navíc dostanete až po získání nových schopností, takže poté se hlavní hrdina protáhne úzkou škvírou nebo bude umět šplhat po rostlinách. Většinu levelů proto budete po získání nových schopností opakovat.

Povedený není jen design světa, ale i všech postav a nepřátel, které během hry potkáte. Každá lokace má trochu jiné, takže i po tomto si hra udržuje velkou variabilitu. Abyste na nepřátele stačili, hlavní hrdina Dust má několik komb. Ty může provádět svým nově získaným majetkem – mečem Ahrah. Bojový systém je docela jednoduchý, prakticky se skládá jen z jednoho slabšího a jednoho silnějšího komba, které neustále opakujete a můžete je kombinovat s útokem na dálku. Bojový systém mi přišel po nějaké době až příliš jednoduchý a strohý, více komb bych určitě ocenil, protože v pozdějších fázích souboje přechází docela do stereotypu, čemuž dost pomáhají i nezajímavé souboje s bossy, které jsou jednoduché a nepředstavují žádnou větší výzvu. Docela jsem postrádal u bojového systému možnost krýt se. Ta tu neexistuje. Je tu jen možnost ve správný čas přejít do protiútoku, čímž nepřítele na několik vteřin vyřadíte z provozuschopnosti, takže ho jednoduše můžete domlátit.

Stejně jednoduché jako bojový systém jsou RPG prvky. Ty si zde vylepšujete jen za levelování postavy, případně za nakupování několika zajímavých předmětů, které vám přidají na odolnosti nebo útoku. Protože jsem ale Dust: An Elysian Tail bral spíše jako akční plošinovku a RPG prvky jako bonus, moc mi to nevadilo. Ještě je nutné zmínit, že předměty si můžete nechat vyrobit, ale osobně jsem tuto možnost moc nevyužíval.

Na Dust: An Elysian Tail hned na první pohled zaujme kreslená grafika se spoustou pěkných efektů. Nádherné nejsou jen různorodé lokace zdejšího pohádkového světa, ale i všechny postavy a tvorové, které během hry potkáte. Vypíchnout musím především efekty počasí, které se náramně povedly. I přes celkovou docela velkou rozlehlost a nádhernou grafiku je po celou dobu framerate naprosto stabilní a za několik hodin hraní se mi nestalo, že by klesnul. Povedený je i soundtrack a v rámci možností se povedl i dabing, který je přítomen u všech rozhovorů a filmečků.

Dust: An Elysian Tail je povedená plošinovka, která vás vtáhne do pohádkového světa potřebující vaší pomoc, z něhož se už jen tak nedostanete. Nádherné lokace doplňuje zábavná hratelnost a velká délka, která ospravedlňuje cenu 1200 MS bodů. Když si navíc vezmete, že na hře prakticky pracoval pouze jeden člověk, odpustíte i několik nedostatků, jako jsou nudnější souboje s bossy nebo ne úplně propracovaný bojový systém. Vše ostatní je ale skvělé a už se těším nyní, co nám Dean Dodrill vytvoří v budoucnu.

Dust: An Elysian Tail

ps4x360
Microsoft Game Studios, Humble Hearts LLC
Datum vydání hry:
15. 8. 2012
Žánr:
Plošinovka, RPG, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře