Dungeon Siege 3

preview  5
Martin Šmíd, 1. 3. 2011 1:30
Od vydání prvního Diabla se spousta herních studií pokoušela jeho úspěch zopakovat. Většinou to bohužel skončilo v průměru, ale přesto se našlo několik světlých výjimek, jako je třeba akční RPG Dungeon Siege od Gas Powered Games z roku 2003. Na hře se tehdy podílel skvělý herní vývojář Chris Taylor (Total Annihilation), kterému vydatně pomohl i vydavatel Microsoft s propagací. Výsledkem bylo vydařené RPG, na které i dnes mnozí s radostí zavzpomínají.

Dungeon Siege se stal mezi hráči hodně populární, díky čemuž se v roce 2005 dočkal pokračování a nedlouho poté vyšel i datadisk Dungeon Siege II: Broken World. V této době už Microsoft ztratil práva na vydávání dalších her ze série a v následujících letech se stěhovala značka od jednoho vydavatele ke druhému. Nejprve se značky ujal Take-Two Interactive, aby následně putovala k THQ. Poté se Dungeon Siege chopila SEGA, aby v roce 2008 změnil majitele naposled. Stal se jím japonský gigant Square Enix, který ihned vycítil, že je čas na oprášení mečů a kouzelnických hůlek. Vývojáři z Gas Powered Games jsou v těchto měsících zaneprázdněny jinými hrami, takže se začalo hledat jiné schopné studio, které by Dungeon Siege přivedlo znovu k životu. Volba padla na RPG specialisty z Obsidian Entertainment, kteří mají za sebou hry jako Neverwinter Nights 2, Alpha Protocol a Fallout: New Vegas. Dalo by se tak říci, že Dungeon Siege nemůže být v lepších rukou.

Fanoušci původního Dungeon Siege si jistě pokračování přáli, aby si i mohli spravit chuť po filmovém paskvilu jménem In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale, který se na plátna kin snažil protlačit dnes uznávaný prznitel videoherního i filmového průmyslu, Uwe Boll. Oznámení Dungeon Siege 3 přišlo úplně z ničeho nic, přičemž bylo řečeno, že se vůbec poprvé série podívá i na domácí konzole Playstation 3 a Xbox 360. Záměrně říkáme na domácí konzole, protože v roce 2007 vyšla hra Dungeon Siege: Throne of Agony pro PSP, kterou vydalo Take-Two. O kvalitě tohoto titulu si může každý myslet svoje.

I třetí díl Dungeon Siege zavede hráče do pohádkového světa Ehb, kde se opět objevilo zlo, které se musí vypráskat dříve, než se rozroste po celém světě. Hráči se chopí člena Desáté legie, která kdysi držela otěže světa Ehb pod dohledem, ale nyní se rovnováha moci mezi silnými frakcemi království Ehb rozpadla. Bude tak na hráči, aby znovu vybudoval kdysi mocnou Legii a zachránil tak Ehb od propadu do temnoty. Docela lehký úkol ne? Příběh na jednu stranu může znít dost jednoduše, ale stačí zmínit, že na něm pracuje Geroge Ziets, autor Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer, a už se rozplesá srdce nejednoho fanouška RPG her. Do scénáře navíc zasahuje i duchovní otec této značky, Chris Taylor.

Jako hrdina tak budete cestovat po království Ehb, které nabízí opravdu nádherné krajiny, ale i temné hvozdy, kde se skrývá nejedno nebezpečí. Abyste se mu mohli postavit, budete mít u sebe spoustu zbraní, ale i kouzel a dalších schopností. U schopností navíc vývojáři slibují, že žádná nebude ve hře dvakrát. Každá se bude od sebe lišit a je jen na hráči, do které investuje svoje pracně vymlácené body. Během své cesty můžete sledovat pouze hlavní příběhovou linii, která by měla sama o sobě zabrat několik desítek hodin. Pokud se ale budete nudit a budete chtít hru opravdu dokončit na 100%, tak pak tu jsou vedlejší úkoly, které dostáváte od NPC postav. Podle prvních dojmů je většina vedlejších úkolů podle jednoho vzorce, tedy běž – zabij někoho/něco – vrať se pro odměnu. Vedlejší úkoly neslouží pouze ke zvýšení levelu, ale i k objevení tajných zákoutí země Ehb a pochopitelně i k nalezení nějakých těch pokladů. Svým pojetím zadáváním úkolů se Dungeon Siege 3 docela liší od své RPG konkurence a spíše připomíná MMO hry.

Hráči budou mít na výběr z několika povolání, přičemž zatím nám vývojáři představili pouze dvě. Tím prvním je klasický bojovník (Guardian), který snad nemůže chybět v žádné RPG hře. Je tak jasné, že bude perfektně ovládat především zbraně jako meč, a rád si to bude vyříkávat s nepřáteli pěkně z očí do očí. Jeho pravým opakem je pak kouzelník zvaný Archon, který bude řešit šarvátky většinou pomocí kouzel, která dokonale ovládá. Ať už budete hrát za jakéhokoliv hrdinu, na vše nebudete ve hře sami. Tedy, můžete hru dohrát jako jeden velký hrdina, ale budete si také moci k sobě přibrat další bojovníky, aby vám na vaší cestě pomohli. Samotné souboje (klasický hack and slash) jsou podle prvních dojmů velmi svižné a akční, což dopomáhá celkovému spádu hry, který je opravdu hodně velký.

Možná si nyní říkáte, že by bylo lepší, kdyby hra šla hrát v kooperačním multiplayeru, který v předchozích dílech chyběl. Tato možnost zde bude, přičemž budete moci hrát jak na jedné televizní obrazovce, tak online. Jediným menším zádrhelem může být fakt, že kooperativní režim bude úplně oddělený od hry pro jednoho hráče. Pokud si tak budete chtít tento režim zahrát s kamarádem, budete si bohužel muset vytvořit úplně novou postavu. Tu z hlavní kampaně bohužel nebude možné použít. Vývojáři to vysvětlují především tím, že chtějí hráči přinést co nejlepší zážitek z příběhové kampaně a kooperativní režim je jen takovým menším bonusem. Navíc pokud by měla být kooperace v hlavním režimu, musela by hra projít dalšími laděními, které by ji zdržely o několik měsíců.

Co se týče grafické stránky, tak tu můžeme odhadovat pouze z obrázků a dojmů zahraničních kolegů. Vývojáři pro Dungeon Siege 3 vytvořili zbrusu nový Onyx engine, který podle všeho hře opravdu sluší a dává ji až pohádkový nádech. Možná daleko větší otazník vysel nad ovládáním. Všichni víme, že první dva díly se na PC ovládaly převážně pomocí myši. Podle prvních dojmů ale můžeme prozradit, že ovládání skrze Xboxový gamepad je velmi solidní, přičemž si vývojáři i pohráli s rozvržení jednotlivých akcí.

Pokud bychom řekli, že se na Dungeon Siege 3 netěšíme, tak bychom vám lhali. První dva díly jsme si v redakci zamilovali a už se těšíme, až se do království Ehb znovu vydáme. Pokud se nestane opravdu něco nečekaného, tak hra vyjde už během května tohoto roku, a to na Playstation 3 a Xbox 360.

Dungeon Siege 3

ps3x360
Square Enix, Obsidian Entertainment
Datum vydání hry:
21. 6. 2011
KARTA HRY
7/10

Komentáře