Dragon Age: Origins – The Stone Prisoner

recenze  1
Petr Strecker, 6. 4. 2010 19:11
Nestačil vám během hlavní hry osobitý humor Alistaira, nebo jste přejedeni neustálého rýpání Morrigan? Ano, Sten také dokáže povzbudit jeho vražednýma očima a téměř nervy drásající mlčenlivostí. Máme pro vás alternativu! Původní Dragon Age: Origins je sám o sobě rozlehlý titul, který můžete nyní za pomocí DLC balíčku s názvem The Stone Prisoner ještě více rozšířit, ba co víc, kdybyste tak neučinili, připravíte se hned o několik velmi příjemných chvilek a razantních průpovídek ze strany hlavního protagonisty tohoto rozšíření. Ačkoliv se nejedná o nijak přehnaně přerostlý přírůstek do hry (což se nedá říct o oné postavě), rozhodně přináší několik vítaných věciček, které byste si možná neměli jen tak nechat ujít. Zvláště cítíte-li se dobře v přítomnosti hroudy ukecaného kamení. Tak pojďme na to, minimálně v rychlosti.

Je nedělní odpoledne, vy nemáte do čeho píchnout, projíždíte pustou mapku, ve které máte zakreslené pouze nejbližší veřejné toalety a fastfoody. Jako rána z čistého nebe se k vám dostane echo, že jistý obchodník prodává jednu velice vzácnou věc, která může vést hned k několika dalším benefitům. Je tedy podezřelé, že se jí chce zbavit bez nějaké kompenzace. Nikdo vám totiž nedá ovládací zařízení od jednoho z posledních Orzammarských golemů jen tak. Inu, zvedáte kotvy a vyrážíte na místo, abyste se dozvěděli, že golem, kterého hledáte, se nachází v městečku Honnleath, které je jako na potvoru v obležení hordy darkspawnů. Následuje několik minut průzkumu a drcení pekelníků, abyste si odnesli tu největší odměnu, kterou si odsud můžete odnést – golema Shalea. Jestli si říkáte, že už máte vyhráno, tak nemáte. Shale je sám o sobě golem, jehož ovládací zařízení je porouchané, takže vaše příkazy rád bere spíš jako doporučení. Tak jako tak se nepochybně setkáte s démonickou kočkou, vyřešíte jeden hlavolam, posbíráte několik vzácných předmětů a nakonec pravděpodobně odejdete i se Shalem.

„Prosím někoho, zabijte někoho!”Shale

Shale je sám o sobě velice tajemná postava, ke které se pojí hned několik šokujících odhalení, přičemž jak asi sami víte z původní hry, jeho původ sahá pravděpodobně až někam do hlubin Orzammaru. I když se jedná o kus opravdu silného kamení, které se rovná síle beranidla, má i Shale svou vlastní a nutno dodat, že dosti zákeřnou a nepředvídatelnou osobnost. Stejně jako s ostatními členy družiny s ním můžete navázat kontakt a zlepšovat tak vztahy s ním. Nejdříve ale musíte přijít na to, jak na něj, co má a nemá rád nebo proč je, jaký je. To dá docela práci, ovšem když jej budete poslouchat, určitě na to přijdete. Nejenže dokáže utrousit sem tam nějakou povedenou, sarkastickou hlášku, ale dosti výrazně zasahuje i do dění v hlavní hře. Během návštěvy Deep Roads a hledání tajemství o bájném Anvilu si jej dokonce můžete i znepřátelit, ačkoliv jste s ním byli doposud za dobře. Jakmile si jej ale získáte na svou stranu, dokáže být nejen svými schopnostmi velice užitečným pomocníkem. A pravdou je, že vám mnohdy i vcelku ulehčí práci. Přemlouvání převozníka u věže mágů vypadá asi následovně.

Gray Warden: „Potřebujeme se dostat na druhou stranu břehu.”

Templář: „Promiňte, ale z nařízení vás nemohu převést.”

Shale: „Tak už mně na něj konečně pusťte, chci vidět, jak se jeho maličká hlava rozlítne na kousky.”

Templář: „Ale samozřejmě, že vás převezu, nastupte si!”

Ehm, kde jsme to skončili? Ano, osobnost Shalea. Během dvou questů, které se pojí s celým balíčkem, se budete snažit hledat Shaleovo kořeny, jelikož má na rozdíl od ostatních golemů lidské myšlenky. Už to je samo o sobě dosti divné, takže se těšte na vcelku zajímavá odhalení, doprovázená hádkami na cestách. Debata Shalea a Alistaira o tom, jak zvrací golemové se zkrátka jen tak nevidí. Ó ano, abychom nezapomněli, Shale k smrti nenávidí ptáky. To je dle jeho slov údajně zapříčiněno jeho postavení přímo uprostřed záhonku, kde sloužil jako strašák. Jeho neustálé hlášky ohledně místního ptactva vás budou doprovázet prakticky do konce hry a v rozšíření Warden’s Keep si například všimnete, jak se k němu po chvilce přiřítí hejno vran. Pokud si chcete získat alespoň trošku jeho pozornosti, můžete mu darovat některý z dárků, které se taktéž objevily ve hře s The Stone Prisoner rozšířením. Těch po hře naleznete celkem osm a rozhodně Shaleovi udělají radost. A vězte, že jeho spokojenost, se rovná vašemu bezpečí. Takže jakmile najdete nějaký vzácný kámen, neváhejte a darujte mu jej.

Leliana: „Nejsi celý z kamene Shale. Uvnitř tebe je osobnost.”

Shale: „Pokud je to pravda, tak jenom proto, že jsem někoho snědl.”

To nejlepší ale přichází v boji. Pokud přijmete tento obří šutrák do své party, očekávejte prvotřídní bojovou podporu. Žádná otřepaná kouzla, žádné zbytečné bránění, jen hrubou sílu proloženou ještě hrubší a devastující silou. Výhodou je, že Shale nenosí žádné brnění, zbraně ani šperky, takže nemusíte přemýšlet, čím ho ověsíte. Nepoužívá ani žádnou magii, krom speciálních schopností. Jediné co mu stačí ke spokojenosti, jsou různé druhy malých a velkých krystalů, které do něj zasazujete jako brnění a zbraně. Dle výběru krystalu se tak budou odvíjet jeho útoky, což se myslí zejména ve spojení s magickým elementem, který bude přenášen na nepřátele. Ještě zajímavější jsou speciální schopnosti, které u nikoho jiného, než u Shalea nenajdete. Quake, jak název napovídá, způsobuje opravdu silné zemětřesení poté, co postava hned několikrát silně udeří do země. Nejenže se hodí do skupinky nepřátel, ale také na chvilku omračuje, což může být opravdu vytržení trnu z paty. Touto cestou roztančíte i ty největší z největších bastardů, se kterými se na cestě potkáte. A že jich bude mnoho! Dále například schopnost Killing Blow, při které se golem napřáhne a udeří plnou silou. Dále zbývají podpůrné techniky, díky kterým větnou o něco vydržíte, jelikož Shale je schopen spouštět věci jako kamenná aura a tak podobně. Pokud jste navíc podpořeni šikovným léčitelem, jste prakticky neohrozitelní. Ovšem i Shale má svoje slabiny, které ale určitě brzy vychytáte. Jak nejspíše tušíte, románek s ním nikdy nezažijete. I když co by vzniklo při kombinaci golem + čaroděj? Univerzální voják! A Van Dammea do toho netahejte!

Shale: „Zathrian nás podvedl?”

Sten: „Jsi překvapený?”

Shale: „Ne, jen se snažím si představit praskání jeho měkký hlavičky... ááá to je ono!”

The Stone Prisoner navíc přináší dva nové achievementy / trofeje, takže pokud chcete mít 100% status u hry, nezbývá vám, než si jej pořídit. Oba z nich se pojí ke questům, tudíž je opravdu nepřehlédnete, pokud sami nechcete. Shale občas během rozhovoru narazí na vývoj postavy, kde tvrdí, že byl vysoký 10 stop, ale poté musel být zmenšen svým pánem. Inu, vývojáři počítali s daleko větším Shalem, jenže již nepočítali s velikostí futer u dveří a jiných vchodů. Sami tak na tuto vtipnou záležitost upozornili malým easter eggem, kterých je už tak plná hra. The Stone Prisoner je jedno z těch lepších rozšíření, které si můžete pořídit. Nová postava je nejen užitečná, ale zároveň dodává mnoha situacím potřebnou šťávu a dokáže znovu oživit již zažité zvyky. Svou délkou už však neodpovídá ceně. Výhodu mají noví majitelé Dragon Age: Origins, kteří obdrží toto DLC v balení. My můžeme jen doporučit.

Dragon Age: Origins - The Stone Prisoner

ps3x360
Electronic Arts, BioWare
Datum vydání hry:
3. 11. 2009
Žánr:
RPG, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře