Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Switch)

recenze  43
Martin Šmíd, 1. 5. 2018 15:00
Protože konzole Wii U nedokázala zaujmout velké množství hráčů, rozhodlo se Nintendo, že její kvalitní hry bude postupně portovat pro novou konzoli Switch. Už jsme tu měli několik takových her, přičemž nešlo jen o prosté a narychlo připravené porty, které by měly jen drobně vylepšenou vizuální stránku, ale také obsahovaly několik novinek, co se obsahu týkalo. Jinak na tom není ani v tento týden vycházející plošinovka Donkey Kong Country: Tropical Freeze, za níž stojí vývojáři z Retro Studios. Protože se mi před čtyřmi lety líbila a užil jsem si ji i přes drobné výhrady, jsem rád, že jsem se do jejího světa mohl nyní vrátit, a že to byl návrat zábavný, vám mohu prozradit už nyní.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Pokud je dnes někdo fanouškem plošinovek, jsou pro něj konzole od Nintenda jasnou volbou. Jednak jich vychází na ně docela dost a rovněž si udržují vysokou kvalitu. Důkazem toho byla před čtyřmi lety i plošinovka Donkey Kong Country: Tropical Freeze, která navazovala na výborného předchůdce z Wii. Ta nás hned po zapnutí poslala na krásný tropický ostrov, kde hlavní hrdina Donkey Kong oslavoval narozeniny i se svoji rodinou, ale co čert nechtěl, zrovna v tom nejlepším se objevili podlí zloduši Snowmadi, kteří zmrazili Kongův ostrov a ukradli mu všechny banány. Zmrazení ostrova by Kong asi ještě přežil, ale s krádeží banánů to Snowmadi opravdu přehnali, takže proto se je vydal i se svoji rodinou vyhnat. Příběhy u her od Nintenda nikdy nebyly tím hlavním, a pochopitelně na něm nestaví ani Donkey Kong Country: Tropical Freeze, ale úvodní filmeček určitě dokáže navnadit i nyní, a zároveň vám dá záminku, abyste se vydali na nevšední dobrodružství.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze je na první pohled docela normální 2D plošinovka, ale jak si ho chvilku osaháte, zjistíte, že docela propracovanou se zajímavými a svým způsobem jedinečnými herními mechanismy. Ty byly prakticky vytvořeny už u prvního dílu pro SNES a od té doby se jen lehce upravily, ale ono nebylo ani třeba něco výrazně překopávat, zvláště když vše funguje skvěle i dnes a je navíc neskutečně zábavné. Budete tak s Donkey Kongem skákat, plavat, jezdit ve vozíku či na nosorožci a dělat spoustu dalších aktivit. Hratelnosti a celkové zábavě pak pomáhá jistě výborný design všech úrovní, který působil dobře už před čtyřmi lety a dnes prakticky jen potvrzuje svoji nadčasovost, protože stále se může Donkey Kong v tomto měřit s moderní konkurencí. Navíc je nutné ocenit i vysokou rozmanitost jednotlivých světů i úrovní, vývojáři před vás servírují neustále něco nového, abyste neměli možnost se ani na malý moment nudit.

Každý level navíc obsahuje řadu nebezpečných pastí a překážek, ale také nepřátel. Těch je tu dost, po celou dobu hraní jsou před vás předhazováni noví, takže si je vždy nejprve musíte oťapkat, abyste věděli, jestli jdou porazit, případně jestli je lepší se jim vyhnout. Tím nejlepším na Tropical Freeze jsou ale dle mého souboje s bossy. Bossové se vždy nacházejí na konci každého světa, vždy potkáte jiného, takže je nutná nová strategie k jeho poražení. Dá se říci, že na první pokus nikdy nemáte šanci bosse porazit, protože si nejprve musíte vyzkoušet jeho slabiny, případně zjistit jeho útoky, abyste věděli, jak na něj.

Tím hlavním na Tropical Freeze jsou pochopitelně čtyři hrdinové. Donkey Kong je samozřejmě ten úplně hlavní, kterého budete po celou hru v základním režimu ovládat. Umí skákat, mlátit nepřátele, občas si i zajezdí třeba na nosorožci, jehož jméno jistě zná každý fanoušek. Pak tu jsou jeho tři pomocníci, kteří mu propůjčují další vlastnosti a hratelnost dost oživují, navíc se mnohdy můžete rozhodnout, jakého použít, podle toho, jaký se zrovna na danou část bude hodit. Třeba Diddy Kong umí na chvilku využít jetpack, případně při doplnění energie umí z protivníků udělat balónky se životy. Nejvíce jsem za hru používal Dixie Kong, která umí roztočit banán na čepici, chvilku plachtit a navíc i dostat se výše do míst, kam by se hlavní opičák jen těžko dostával. Mezi speciální schopnost pak patří doplnění životů, kterých nikdy není dost. Jako poslední je tu nováček Cranky Kong, který už toho má jinak hodně za sebou, a proto ho poznáte i díky holi, o kterou se opírá. Díky ní navíc umí skákat třeba po ostnatých pastích, které by jinak Kongovi způsobily velká zranění. I přes tuto výhodu jsem ale moc Crankovi na chuť nepřišel a využíval jsem ho minimálně. Každopádně všechny tři společníci nabízejí jiné možnosti hraní a ve výsledku jejich rozmanitost oceníte.

Základní část Donkey Kong Country: Tropical Freeze má šest světů po několika ševelech, které není problém dokončit za zhruba deset hodin. Obtížnost v základním režimu není zase tak přehnaná, i když je pár míst, u kterých budete přemýšlet, jestli hodit ovladačem do zdi nebo ne. Pro fanoušky má nový Donkey Kong ještě řadu zamknutých levelů, které je nutné odemknout, rovněž můžete v každém levelu vysbírávat nejen písmenka do slova KONG, ale také puzzly pro obrázky, takže i po dohrání je tu rozhodně důvod, proč se vracet a hrát. Pokud všechny levely dohrajete, můžete se pustit ještě do klasických časovek, které tu jsou v rámci série vůbec poprvé, a srovnávat časy s dalšími hráči či svými kamarády. Časy jsou docela pořádně kruté a doskákat level na zlatou medaili vyžaduje nejen zručnost, ale i velmi dobrou znalost daného levelu, protože normální cestičkou většinou cílový čas nedáte.

Protože se jedná jen o port z konzole Wii U, nikdo pochopitelně nečekal nějaké velké změny či novinky. Tou největší je tu asi přítomnost Funky Konga v režimu Funky Mode. Tento režim je dle Nintenda určen hlavně pro nováčky či mladší hráče, kteří nechtějí takovou výzvu a chtějí si hlavně užít hlavně hratelnost a parádně navržené levely. Funky Kong se od ostatních opičáků značně liší, nejen vzhledem, ale také vlastnostmi. Už na začátku si určitě všimnete, že má surfovací prkno, díky němuž může dělat dvojité skoky, ale také s ním sjíždět bodáky a další pasti, které ho tak nemohou ohrozit. Také dokáže bez omezení dýchat pod vodou, takže se nemusíte strachovat, že by mu došel kyslík a utopil se během průzkumu podvodních levelů. Docela jsem byl ale překvapen i tím, že hraní se za něj značně liší díky jeho pohybovým schopnostem, což může být minimálně zajímavé i pro fanoušky, a nejen tedy pro naprosté nováčky. Navíc ve Funky režimu je i levnější nakupování srdíček, životů a dalších bonusů v obchodě. U režimu Funky Mode je nutné dodat, že v něm nemusíte hrát jen za Funky Konga, ale je možné ho projít i klasicky za Donkey Konga. To se hodí právě v momentě, kdy chcete využívat levnější herní obchod a zachovat zároveň klasickou hratelnost.

Celou kampaň Donkey Kong Country: Tropical Freeze můžete dohrát sami, ale největší zábava se dostaví v momentě, když můžete hrát v kooperaci s kamarádem. Přítomen je opět jen lokální kooperativní režim, ale ten funguje skvěle, zvláště když si můžete i navolit, za jakého člena rodiny Kongů bude kdo hrát. Je pochopitelně přítomen nově i Funky. Tím se stane hratelnost i daleko rozmanitější, likvidace protivníků je zábavnější a navíc vám budou v kooperaci přidány nové herní možnosti, takže můžete i trochu více experimentovat a lépe prozkoumávat jednotlivé úrovně. Kooperace je dle mého nejlepší a nejzábavnější způsob, jak Donkey Kong Country: Tropical Freeze hrát. Kooperace funguje dobře jak v handheldovém tak TV režimu.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze vypadal pěkně už na konzoli Nintendo Wii U, především díky svému uměleckému stylu. Switch verze nabízí jen lehké zlepšení, které ocení hlavně hráči, kteří hrají na televizích s větší úhlopříčkou. Nativně hra nově běží v rozlišení 1080p (na Wii U to bylo v 720p), přičemž lehčí zlepšení doznalo vyhlazování a vylepšeny byly trochu i textury, které nejsou tolik rozmazané. Pokud jde o handheldový režim, tam může někoho zklamat rozlišení 648p, ale pořád si myslím, že je plně dostačující vzhledem k velikosti displeje, zvláště když pocitově hra vypadá pořád velmi dobře. Důležitější je ale pochopitelně framerate, který se v obou verzích drží na 60 snímcích prakticky po celou dobu, takže optimalizace je velmi dobrá. Pochválit navíc musím i nahrávací časy. Ty jsou znatelně kratší jak u Wii U verze, takže se můžete více času věnovat hraní.

Hra Donkey Kong Country: Tropical Freeze byla kvalitní plošinovkou už před čtyřmi lety a ani nyní se na tom nic nezměnilo, ba naopak několik menších novinek a vylepšení ji pomohlo dosáhnout ještě lepšího hodnocení. Switch verze se může pochlubit o trochu lepším vizuálním zpracováním, ale také novinkou v podobě Funky režimu, který je určen pro sváteční hráče či malé děti. Díky němu je tak hra přístupná naprosto každému. Těžko říci, jestli doporučit nákup hráčům, kteří Donkey Kong Country: Tropical Freeze hráli už na Wii U a nahráli v něm desítky hodin, zvláště když se prodává za plnou cenu, ale pro nováčky se jedná o skvělý vstup do této klasické série.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (Switch)

nsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
4. 5. 2018
KARTA HRY
9/10

Komentáře