Donkey Kong Country Returns

recenze  4
Martin Šmíd, 18. 1. 2011 0:45
Byla jen otázka času, než Nintendo vytáhne na své konzoli Wii jeden ze svých největších klenotů. O pokračování skvělé série Donkey Kong Country se mluvilo opravdu dlouho. Až v minulém roce byl nový díl skutečně oznámen, přičemž bylo i řečeno, že na něm pracují vývojáři z Retro Studios (Metroid Prime Trilogy). To byl od Nitenda hodně chytrý krok, protože kdo jiný by mohl lépe převzít štafetu po RARE, než právě tito cenami ověnčení vývojáři. Donkey Kong Country Returns na konci minulého roku doputoval na pulty obchodů, takže se můžeme podívat, jak se jeho návrat povedl.

V poslední době se může zdát, že žánr plošinovek do značné míry upadá. Na konzolích od Sony tento fakt trochu zachraňují série Ratchet and Clank a Sly, na Xboxu se pak jedná o hodně velkou vzácnost a poslední plošinovku si už ani nepamatujeme. O to větší radost nám dělá Nintendo, pro které jsou plošinovky hodně důležitým žánrem, a nedá tak na ně dopustit. V minulém roce jsme tu měli třeba vynikajícího Super Maria Galaxy 2 a o několik měsíců dříve i povedený New Super Mario Bros. Nyní nám Nintendo naservírovalo i Donkey Kong Country Returns, který se ovšem nesvezl na vlně třetího rozměru, jako jeho současní konkurenti, ale udržel si čisto čistou 2D hratelnost. Hráč je tak prostě hozen na začátku do levelu, přičemž jeho úkol je projít přes level na druhý konec. Během průchodu musí zdolávat nejednu past, ale i se utkat se spoustou nepřátel. Nintendo s novým dílem určitě vsadilo na jistotu. Než se pouštět do experimentu, je daleko jednoduší hráčům přinést osvědčenou hratelnost s novými prvky a pochopitelně lepší grafikou.

Donkey Kong Country Returns tak prakticky vychází z původní trilogie a hráči servíruje i hodně povědomé úrovně z původních her, nyní pochopitelně značně graficky i designérsky vylepšeny. Nebude tak chybět klasické skákání na pláži, v důlních vozíkách nebo skákací hrátky v sudech. Vše je zpět a v mnohem větší míře, než kdy předtím. Kdo tak původní trilogii miloval, nový díl bude pro něj láska na první pohled. Vývojáři neváhali přidat do levelů i několik novinek. Tou první třeba je, že Donkey Kong si může lehnout a foukat do pampelišek. Ty totiž ukrývají nejrůznější pamlsky, jako jsou banány nebo peníze. Foukání je hodně důležité i v pozdějších pasážích, protože ho využíváte na sfouknutí ohně z ohnivých nepřátel. Další novinkou v Donkey Kongovi je, že se může zachytit za travnaté stropy a přeručkovat přes ně. Samozřejmě, ne vždy se jedná o rovný strop, ale i o točící se kola a další předměty, za které se můžete pověsit. Dokonce si takto jednou zabojujete proti jednomu bossovi.

Než se pustíme na samotné levely, tak si něco řekneme o příběhovém pozadí. To zde slouží jen jako pojítko mezi levely, takže neočekávejte žádnou velkou hloubku. Náš hlavní hrdina Donkey Kong si žije poklidným životem na svém rodném ostrově Donkey Kong Island. Jako správná opice každý den shání banány, proto ho naštve, když se na ostrově objeví zlá skupina Tikis, která mu je před nosem šlohne. Co by vás ostatně jako opici naštvalo více. Donkey Kong se tak znovu vydá po svém ostrově, aby si to s přistěhovalci pěkně vyříkal z očí do očí, přičemž na jeho cestě nebude sám, ale zase mu bude pomáhat synovec Diddy Kong. Právě Diddy Kong, kterého získáte po rozbití specifického sudu, přináší dost velkých změn do samotné hratelnosti. Pokud totiž máte jen Donkey Konga, jste hodně zranitelní a ani se nedostanete do určitých míst. To s Diddy Kongem na zádech máte o dvě srdíčka života více a dokonce se díky jeho možnosti chvilku létat dostanete do míst, kam byste se normálně jen horko těžko dostali. Navíc díky této zkušenosti nemusí špatný skok znamenat určitou smrt.

Celý příběh se pak rozprostírá na osm kapitol, ve kterých naleznete několik levelů, včetně finálního bosse. Na začátku se budete procházet po plážích, ale později na vás čekají i levely v průmyslové zóně a těsně pod vrcholkem ostrova, kde je láva a další ohnivé nebezpečí na každodenním pořádku. Musíme říci, že všechny levely jsou velmi dobře designérsky navrhnuty. Navíc, čím dál proplouváte hrou, tím jsou levely lepší a zajímavější, přičemž se zlepšuje i samotná hratelnost, grafika, ale i hudební doprovod. Hra tak každým novým levelem graduje, díky čemuž se ani na chvilku nebudete nudit a po každé dohraném levelu se budete těšit na to, co vás čeká v tom dalším.

Doposud jsme jen chválili. Nyní se ale podíváme na jednu věc, která je dost rozporuplná. Tou je obtížnost. Pro občasné hráče bude postupem času Donkey Kong Country Returns asi hodně obtížnou hrou, kde budou neustále opakovat jednu a tu samou pasáž, dokud se jím ji nepodaří překonat. Dopomáhá tomu totiž nejen život Donkey Konga, který je na jednu maximálně dvě rány mrtvý, ale také rafinované pasti, které musíte přeskakovat s přesností chirurga. Klidně se tak může stát, že v jednom levelu ztratíte i dvacet životů a několikrát dáte pokračovat. Pokud se tak ale stane, tak není všem dnům konec. Nintendo totiž i do Donkey Kong Country Returns zakomponovalo systém Super Guide, který za vás problematickou část dohraje. Na scéně se v tu chvíli objeví šedivý opičák a ukáže vám, jak level projít. Poté se úroveň automaticky dokončí a vy můžete pokračovat dál. Takto se dá vlastně dohrát celá hra. Na druhou stranu, pokud jste hráč plošinovek a přešli jste třeba šílenost jménem New Super Mario Bros. na Wii nebo starší díly, nebude pro vás Donkey Kong Country Returns představovat zase tak moc velký problém. Samozřejmě, pořád je hra těžká a nejedná se o procházku růžovým sadem, ale určitě nebudete mít takové problémy, jako nováček.

Kromě hlavní kampaně pro jednoho hráče obsahuje Donkey Kong Country Returns i kooperativní režim pro dva. Ten se celkem povedl, a ačkoliv ho jde hrát pouze na jedné konzoli a tedy i televizní obrazovce, skrývá velkou kupu zábavy. Jeden hráč se primárně ujme role Donkey Konga, zatímco ten druhý bude ovládat Diddy Konga, který normálně slouží jako powerup.

Už původní trilogie Donkey Kong Country od Rare ždímala konzoli Snes do poslední kapičky. Díky tomu se řadila mezi ty nejhezčí hry. Nový díl vychází na Nintendu Wii a skok v grafice je patrný už na první pohled. Vše je uhlazenější, barevnější a všechny postavy na obrazovce uvěřitelnější. Zvláště hlavní hrdinové Doneky Kong a Diddy vypadají opravdu moc dobře. Grafická stránka je tak na Nintendu Wii nadprůměrná a posouvá Donkey Kong Country mezi ty nejhezčí plošinovky. Zvláště nezapomenutelný je jedinečný art styl, který si ihned zamilujete. Už původní trilogie byla známa pro svůj jedinečný jazzový soundtrack. Nový díl v této tradici pokračuje, takže v něm naleznete spoustu nově nahraných starších melodií, ale i několik novinek. Soundtrack tak rozhodně nezklamal a řadí se vůbec mezi ty nejlepší kousky roku 2010.

Donkey Kong Country Returns je vynikající plošinovkou, která přináší v nové grafice jednu z největších klasik katalogu Nintenda a s ní nejenom notoricky známé postavičky, ale i skvělou hratelnost a téměř pravěkou obtížnost, u které budete občas házet ovladačem. V jednu chvíli jsme přemýšleli, že bychom udělili hodnocení maximální. Na to ale Donkey Kong Country Returns přináší hodně málo novinek v sérii. Devítka mu tak sluší o dost více.

Hru na recenzi poskytl herní obchod GameLeader

Donkey Kong Country Returns

wii
Nintendo, Retro Studios
Datum vydání hry:
21. 11. 2010
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře