Don't Starve

recenze  33
Martin Šmíd, 14. 1. 2014 15:15
Sony v posledních letech hodně sází na indie scénu, která se nemusí líbit každému, ale nikdo nemůže popřít to, že kolikrát dokáže vyprodukovat velmi kvalitní hry, které svoji originalitou překonají velké AAA tituly. Jednou z nejlepších indie her za poslední rok je Don't Starve od studia Klei Entertainment, které konzolisté moc dobře znají díky výborným hrám Mark of the Ninja nebo Shank. V minulém týdnu se dostala i na Playstation 4 (dříve vyšla jen na PC), takže nastal čas, abychom se na konzolové vydání trochu více podívali.

Pokud vůbec nic o hře Don't Starve nevíte, možná budete po prvním spuštění trochu zmateni. Ono je to dáno hlavně tím, že vývojáři moc nevysvětlují, hodí vás prakticky do velkého světa a je jen na vás, abyste se s tímto nějak popasovali. Nějaký ten tutoriál by asi nebyl ke škodě, klidně bokem, protože možností hra obsahuje možná i několik tisíc, takto je budete muset odhalovat úplně sami. Faktem je, že hlavně na začátku je Don't Starve hlavně o přežití, musíte sbírat prakticky vše, co najdete, díky čemuž si vytváříte nové předměty, abyste měli nějakou tu šanci v ne moc hostinném světě, ale i si hlídáte zdraví, hlav a příčetnost. Pokud tyto tři atributy nějakým způsobem utrpí, je konec. Umřít hlavně na začátku je v této hře hodně snadné, dokáže vás sejmout cokoliv, takže musíte ke všemu přistupovat obezřetně a postupně se učit, jak vše funguje. To je dáno i tím, že každá smrt je prostě a jednoduše konec (tedy většinou, pokud nemáte bonus k životu), jako ve skutečném světě, neexistují zde žádné ukládací pozice, nic takového. Ono objevování kouzla Don't Starve je velmi zábavné, protože tu máte neustále velkou motivaci se zlepšovat a dostávat se o další den dál.

Na začátku hry, když ji spustíte vůbec poprvé, máte odemčenou jen jednu postavu, kterou je Wilson. Sympatický kluk, s nímž se dají všechny základní mechanismy snadno naučit, nemá moc výhod ani mínusů, jen tedy má takovou jednu speciální vlastnost. Za několik dnů mu narostou fousy, které ho chrání ve spojení s dalším oblečením před mrazem. To je zapotřebí hlavně v pozdějších fázích, kdy nastane doba ledová, a to doslova. Jak hrajete, postupně se vám odemykají další postavy, které si můžete vyzkoušet, přičemž každá se liší svými schopnostmi a několika atributy. Změny nejsou malé, a je třeba s nimi počítat, až začnete hrát. Zmínit můžu třeba dívku Willow, která nosí po kapse zapalovač, a má tedy neomezený zdroj světla, nebo Wolfganga, který docela dost vydrží v boji, takže se hodí pro hráče, kteří chtějí útočit na vše, co se pohne. To je ale jen začátek, postav je tu přesně devět, pokud jsem se nesekl, a každá určitě stojí za vyzkoušení.

Velkým plusem Don't Starve je skutečnost, že pokaždé, když zapínáte novou hru, svět se vygeneruje vždy nový, zcela originální, jako třeba u Diabla, takže nikdy se nepohybujete ve stejné lokaci. Svět navíc není jen vždy jiný, ale je také obrovský, takže nabízí spoustu míst k prozkoumávání, ale také spoustu překážek a nástrah, mezi které patří nejen nejrůznější zvířata, ale hlavně velké obludy, které slušně zatopí i zkušenějším hráčům. Kromě hlavní plochy sem tam můžete najít i nějakou tu jeskyni, kterou následně můžete prozkoumat, ale je třeba dávat i v nich pozor, protože co se na začátku může jevit opuštěně, se v okamžiku může stát vaší zkázou.

Na začátku hry bude vaším největším problémem přežít, ale postupně zjistíte, že jen o přežívání přes každou noc není hlavní náplní. Jakmile se totiž naučíte přežívat, můžete se dát na uspokojování dalších potřeb, vytvářet si nejrůznější předměty nebo výzkumná centra, díky nimž se vám zpřístupní další možnosti, a samozřejmě tu je i možnost si vybudovat vlastní domov s oplocením, aby na vás ta hrůza v noci nemohla a vy se mohli věnovat dalším věcem. Tímto se z vás tak trochu stane farmář, takže se staráte o pěstování zeleniny a ovoce. Kolikrát jsem byl překvapen tím, co vše se mi podařilo vypěstovat. Ovoce ale můžete nacházet i v přírodě, a třeba z borůvek dělat chutnou marmeládu. Pokud raději chcete nějakou tu živočišnou potravu, můžete si vyrobit prut a vydat chytat ryby, případně můžete nastražit pasti na králíky, které pak následně můžete uvařit a udělat si tak nějakou tu lepší mňamku. Tu můžete ihned sníst, nebo si nechat uležet na později, třeba v lednici. Starání se o farmu je fajn, můžete si ji lehce oplotit a následně i vytvořit spacák, aby noc rychleji utekla. Ono v noci se toho moc dělat stejně nedá, což je možná i škoda, takže pokud rychleji uteče, jen dobře.

Kromě farmaření a starání se o dostatek jídla, se můžete následně vydat celý svět prozkoumávat, což je kolikrát i na několik hodin, a objevovat všechna jeho skrytá zákoutí. Jakmile budete mít i lepší zbraně, není problém bojovat s protivníky, na které jste na začátku neměli. Možností je v Don't Starve hromada, a je jasné, že ani za onen týden jsem neměl šanci vše vyzkoušet, a není ani možné zde vše vypsat, ono je ale stejně nejlepší, když si vše odhalíte pěkně sami a budete pokaždé překvapeni z novinky, která se objeví. Jakmile se naučíte Don't Starve hrát, otevře se před vámi brána do světa, který prakticky nemá omezení a můžete objevovat neustále něco nového, což je obrovská zábava, ale i tedy výzva.

Předělat Don't Starve na Playstation 4 nebylo po technické stránce žádný problém. Vývojáři asi nejvíce museli upravit ovládání, aby se co nejvíce hodilo pro gamepad. Pokud jste někdy zkoušeli PC verzi, tak jistě víte, že se ovládala hlavně za pomocí myši. Vývojáři se jako třeba u Diabla 3 rozhodli pro přímé ovládání, které hře rozhodně prospělo, díky němu se dobře ovládá i na gamepadu, navíc byl dobře vyřešen i interface, takže všechny funkce i předměty, které během hraní sesbíráte, máte pěkně po ruce a můžete je rychle použít. Ovládání se tedy vývojářům povedlo dobře přizpůsobit na možnosti gamepadu, je intuitivní, takže nepředstavuje žádný problém, a to je u hry, v níž jde hlavně o přežití a přesnost, o velké plus.

Když se podíváte na okolní obrázky, jistě vás na Don't Starve zaujme pěkná stylizovaná kreslená grafika, na kterou se moc pěkně dívá, a neokouká se ani po několikátém hraní. Protože je vše ve 2D, asi nepřekvapí, že vše se hýbe maximálně plynule, ani jsem si během hraní nevšiml technických problémů, které by nějak kazily zážitek. Jediné, co se mi moc nelíbilo, jsou delší nahrávací obrazovky, ať už při prvním zapínání, kdy se generuje téměř celý svět, ale hlavně když se přepínáte do nějaké té jeskyně, kterou chcete prozkoumat. Kromě pěkné grafiky se vývojářům povedlo i ozvučení a vše je doplněno o líbivý soundtrack, který všemu dodává patřičnou atmosféru.

Don't Starve je zábavná survival hra, která má vše, co od ní očekáváte. Je na pohled pěkná, svojí hratelností návyková a jak postupujete dále, odemykají se vám nejen nové postavy s unikátními schopnostmi, ale také další možnosti. Po čase si určitě bude říkat, že je až neuvěřitelné, do jak velkých detailů vše vývojáři zpracovali a vytvořili tak něco, co se vymyká klasické AAA produkci, a svoji kvalitou jí i kolikrát předčí. Don't Starve si rozhodně zaslouží vaší pozornost, takže si ho pořiďte, nebo si můžete zakoupit členství Playstation Plus, kde je nyní zdarma. Naše doporučení si tato unikátní záležitost určitě zaslouží. Jedna z nejlepších indie her.

Don’t Starve

ps4vita
SCEE, Klei Entertainment
Datum vydání hry:
8. 1. 2014
KARTA HRY
9/10

Komentáře