DJ Hero

recenze  8
Martin Šmíd a Petr Strecker, 10. 2. 2010 0:49
Musíme se přiznat, že mánie okolo her Guitar Hero a Rock Band zasáhla i naší redakci a ty probdělé noci u těchto her se prostě spočítat nedají. Po těch letech, kdy tyto hry vycházejí, je už koncept tak trochu ohraný, ale pořád velmi zábavný, což dokazují jednak prodeje samotných her, které se spíše zvětšují, a jednak i hodnocení nadšených recenzentů. Přesto nyní přišel Activision s novinkou, která nám vytrhne z pracek kytaru a vrazí nám do nich repliku mixážního pultu. DJ Hero je tu, tak se pojďme podívat, jak dopadl v naší recenzi.

Ačkoliv se DJ Hero tváří jako úplně jiná hra, než starší bratříček Guitar Hero, herní principy zůstaly zachovány a téměř beze změn. Co možná trošinku zamrzí hned po zapnutí, je fakt, že chybí jakýsi mód kariéry. Máte tu jen režim, kde postupně hrajete nejrůznější písničky a za úspěch dostanete hvězdičky. Za ty se vám poté odemykají další alba, DJe, ale i oblečky a arény, kde budete hrát. Samotné hraní probíhá tak, že mixujete pomocí tří tlačítek na samotné desce, přičemž pokud zahrajete určitý počet bodů, můžete ji převinout o nějaké ty tóny zpět, což se vyplatí dělat ve chvíli, když máte za sebou lehce zadatelné tóny, čímž si nahrabete body. Kromě ovládání hry na samotné desce mixujete i pomocí nějakých těch postraních kroutítek a páček. Tou první je Crossfade páčka, kterou na chvilku izolujete jednu audio stopu v mixu. Dále tu je Effect Dial, kterým vylepšujete jednotlivé tóny, a zapomenout nesmíme ani na tlačítko, které vám v určité chvíli znásobí body.

Po stránce hudby je DJ Hero špičkou v oboru, kde najdete pečlivě vyvážené jak nové skladby, tak i starší kousky. Zatímco konkurenční Guitar Hero staví zejména na klasických metalových a rockových písních, DJ Hero má pro každého něco. Pravdou ovšem je, že právě tento titul nabízí písně hned několika žánrů. Proto narazíte na remixy od velikánů jako 2Pac, 50 Cent nebo například kultovní Beastie Boys. Beck Hansen kdysi založil svou dnes již velice známou kapelu Beck a my si tak můžeme zahrát jednu z jeho písní, značně pozměněnou oproti originálu. Dále například píseň Satisfaction od Bennyho Bennasiho, která vyhrála hitparádu sledovanosti v téměř všech školních lavicích, díky značně vzrušivému klipu. Black Eyed Peas, Boogie Down Productions, nebo Common? Není problém. Fajnšmekry také určitě potěší přítomnost dvou verzí písně Insane in the Brain od Cypres Hill. Nejmajoritnější zastoupení ve hře má asi francouzské House duo Daft Punk s celkem devíti písněmi. Mezi ty nejznámější tváře patří Eminem, DJ Shadow, Foo Figthers, Gang Starr, Gorillaz, Grandmaster Flash, Gwen Stefani, Jackson 5, Jay-Z, Kid Cudi, M.I.A, Motorhead, Noisia, Paul Van Dyk, Public Enemy, Queen, Rihanna, Tears for Fears, Vannila Ice, Weezer nebo například White Cherry. Jak tedy sami vidíte, v téměř žádné jiné hře nenarazíte na tak bohatý výběr žánrů. V tom má DJ Hero značnou výhodu.

DJ Hero obsahuje kromě hry pro jednoho hráče i hru pro dva. Ve hře pro dva je tu pak několik možností, jak hrát. První možností je, že si koupíte dva gramofonové ovladače. Tato možnost je bohužel tou nejdražší, protože si budete muset koupit dvakrát tu stejnou hru. Zatím jsme neviděli, že by se gramofonový ovladač prodával zvlášť. Navíc i díky tomu, že tento ovladač nevyužijete v ostatních hrách, je jeho budoucí prodej hodně nejistý. Pokud se vám nechce investovat do druhé kopie hry s ovladačem, je tu možnost najít stejného nadšence na internetu, v našem případě prostřednictvím Xbox Live nebo Playstation Network. Tato možnost bohužel nepřináší tolik zábavy, jako kdyby vedle vás seděl kamarád a vy hráli proti němu. Naštěstí si toho byli vývojáři vědomi, a proto do hry přidali i podporu kytary. Vy se tak můžete chopit gramofonu a váš kamarád vedle kytary, kterou zřejmě bude mít drtivá většina fanoušků těchto hudebních her. Musíme říci, že zábava u hry, kdy jeden hraje na kytaru a druhý na gramofonový ovladač je opravdu hodně velká a stoupá s každou novou písničkou.

Než celé naše povídání utneme a hru si shrneme a vy se podíváte na ono magické čísílko pod recenzí, tak si něco řekneme o verzích samotné hry. Ta se totiž prodává hned ve dvou edicích. První edice je levná a stojí něco kolem dvou tisíc korun. V balení naleznete pouze repliku mixážního pultu v černo-stříbrném provedení. V balení nechybí pochopitelně ani hra. Druhá Renegade edice obsahuje trošinku lépe zpracovanou repliku mixovacího gramofonu, která je v lesklé černé s pozlacenými tlačítky. Vše je navíc zabaleno do hodně povedeného kufříku, který můžete rozložit v menší stolek. Tato edice vás přijde na něco málo kolem čtyř a půl tisíce korun. Je už jen na vás, jak moc tento žánr her milujete. Každopádně, špatně neuděláte ani s jednou, ani s druhou edicí.

Po těch Guitar Hero a Rock Band hrách je DJ HERO skvělým oživením hudebních her. Přináší sebou totiž doposud nevídanou hratelnost s velmi zábavnou periférií, která dokáže zabavit na spoustu hodin. Do toho všeho musíme ocenit i velmi dobře vybraný track list, který je už na první pohled velmi zajímavý. Komu se tak v minulosti líbil Guitar Hero a Rock Band, nemusí nad koupí DJ HERO ani na chvilku přemýšlet. Jde totiž o naprostou nutnost, která se bude hodit při nějakém tom večírku a posezení s kamarády.

DJ Hero

ps3x360wiips2
Activision Blizzard, FreeStyleGames
Datum vydání hry:
27. 10. 2009
Žánr:
Hudební
KARTA HRY
8/10

Komentáře