Dino Crisis 2

recenze  17
Martin Šmíd, 25. 8. 2009 0:11
Každá komerčně úspěšná hra se v 99% dočká pokračování. Tak to bylo, je a bude. Capcom tuto politiku používá už spoustu let a když se objevilo na PSX Dino Crisis, které sklidilo vysoká hodnocení a milionové prodeje, bylo o pokračování rozhodnuto. Ačkoliv se jednalo jen o prachsprostou předělávku Resident Evil s dinosaury, byl Dino Crisis jistě kvalitním titulem. Zhruba před rokem jste si u nás mohli přečíst retro na první díl, dnes si můžete přečíst retro na jeho pokračování.

Pokud jste si mysleli na konci Dino Crisis, že hlavní hrdinka Regina bude mít z dinosaurů do konce života trauma a skončí v nějaké léčebně, tak jste se spletli. Neuplynul ani rok a je hned připravena na další akci. Společnost Third Energy se nepoučila z předchozích chyb a udělali ještě větší paseku, než v prvním díle. Město Edward City proměnili v džungli plnou oživlých dinosaurů. Abyste zjistili, co se vlastně stalo, musí jít Regina opět do akce, protože jako jediná má s otravnými plazy velké zkušenosti. Regina tedy jako členka organizace S.O.R.T. (Secret Operations Raid Team) se vydává na nehostinné místo společně se členy T.R.A.T. (Tactical Reconnoitering and Acquisition Team), kam patří i hlavní hratelná postava Dylan Morton. Za tohoto nabušeného chlápka budete hrát ve většině částí hry, přičemž Reginu budete ovládat jen tehdy, pokud bude mít problém s postupem. Pokud čekáte, že oba charaktery budou spolupracovat, hodně se pletete. Spolupráce si tu moc neužijete s píše budete jen odemykat cestu druhému.

Pokud jste hráli první díl Dino Crisis, asi vás druhý díl překvapí svým zpracováním. Nikdo asi nečekal, že by autoři upustili od pomalého průchodu laboratořemi, a radši všechny své karty vsadí na rychlou akční jízdu. Možná až moc rychlou, takže není problém hru dohrát dopoledne na první pokus. Už tak nechodíte jen chodbami se strachem na spoušti, jestli za skříní na vás vyskočí nějaká ta prehistorická potvora, která měla být už několik milionů let pod drnem. Zde si můžete být jistí, že na vás na každé obrazovce vyskočí hned několik dravých potvor, takže je likvidujete takovou rychlostí, že nemáte čas na odpočinek a utření zbraně od krve nepřátel. Zprvu vás může tento fakt trošku otrávit, ale jak si na něj přivyknete, nebude vám vadit a hru si budete maximálně užívat.

Prehistorických potvor je ve hře hned několik. Většinou budete potkávat dravé Velociraptory, kteří si z vás chtějí udělat chutnou svačinku. Ti útočí většinou ve větším počtu, takže se musíte pořádně ohánět. Kromě těchto řadových potvor potkáte i daleko větší dinosaury, kteří představují bosse. Hned na začátku hry tak změříte sílu s Tyranosaurem, před kterým je lepší vzít nohy na ramena a utíkat, co to jde. Kromě těchto výše vypsaných dinosaurů potkáme třeba i létající Pteranodony, ale i Triceratopse, Plesiosaura nebo Allosaura. Nepřátel je tak velké množství druhů, takže si přijde na své i fanoušek těchto potvor. Protože autoři vsadili především na akční složku, nepočítejte s logickými puzzle problémy. Logický rébus totiž většinou spočívá v nalezení správného klíče, který vám odemkne dveře, které byly při předchozí návštěvě zamknuty.

Kromě pěší túry si ve hře zajezdíte i v dopravních prostředcích, kde se chopíte kulometu a budete likvidovat jednoho dinosaura za druhým. I díky těmto pasážím se nebudete u hry nudit a jde o skvělý doplněk. Během samotného hraní vám projde rukama několik zbraní, přičemž záleží, za jakou postavu hrajete, protože každá má zbraň jinou. Dinosauři tak poznají, jak střílí pistole, brokovnice, ale i jak chutná zásah velkou mačetou.

Pojďme se zlehka podívat na technické zpracování. Dino Crisis 2 vyšel v na konci roku 2000, takže už asi tušíte, že v té době se nejednalo o nějaký velký nadstandard. V době, kdy regály obchodů okupoval Playstation 2, se bohužel jednalo o průměr. Přesto, pokud jste měli jen PSone, byl Dino Crisis 2 určitě skvělou podívanou. Sice se nejednalo o velký krok oproti prvnímu dílu, ale jisté zlepšení bylo patrné. Pochvalu si vývojáři jistě zaslouží za skvělé filmové sekvence, kterých je ve hře několik a jsou skvěle sehrané. Rovněž dobře vyzní i hudební a zvukový doprovod.

Dino Crisis 2 je určitě důstojným pokračováním původní hry, a ačkoliv ustoupilo od hovorovějších prvků a pomalého průchodu hrou, jedná se i díky větší akčnosti o skvěle hratelný titul, u kterého se budete skvěle bavit od začátku do konce. Škoda jen, že ho dohrajete za pár hodin, což určitě nepotěší fanoušky prvního dílu. Za dnešní cenu, za kterou Dino Crisis 2 seženete, se nákup rozhodně vyplatí i přes krátkou délku. Bčko je tak rozhodně zasloužené.

Dino Crisis 2

ps1
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
29. 9. 2000
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře