Devil May Cry 5: Special Edition

recenze  8
Martin Šmíd, 25. 11. 2020 19:50
S pátým dílem Devil May Cry si dával Capcom hodně na čas, a možná i někteří fanoušci moc nevěřili, že se ho někdy dočkají. Nakonec ale vyšel a šlo o parádní akční hru se skvělým příběhem i vytříbenou hratelností, kterou bylo jednoduché si oblíbit. Trochu nečekaně letos na podzim Capcom oznámil, že připravuje Speciální edici pro konzole nové generace PlayStation 5 a Xbox Series X/S, která nenabídne jen pohlednější vizuální zpracování, ale také nový zajímavý obsah pro fanoušky. A to je nabídka, kterou jsem si nemohl nechat ujít, a proto je zde má recenze.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Ve své recenzi na Devil May Cry 5 Special Edition bych se chtěl zaměřit hlavně na nový obsah a změny, které hra jako taková nabízí. Pokud se o ní chcete dozvědět více, odkážu vás na svoji starší recenzi originální verze, v níž jsem udělil pěknou devítku. „Devil May Cry 5 je parádní akce s trochou nostalgie, která se vrací ke kořenům série. Nabízí uspokojivou novou zápletku s nejedním zvratem, zábavnou až návykovou hratelnost, tři zcela odlišné postavy s unikátními styly boje, parádně zpracovaná monstra i souboje s bossy a v neposlední řadě parádní audiovizuální zpracování. Devil May Cry 5 je radost hrát a povinností nejen pro fanoušky, ale také všechny hráče, kteří mají rádi kvalitní akční hry,“ napsal jsem před rokem - odkaz na recenzi. Od té doby vydali vývojáři několik updatů a do hry se dostal i mezi fanoušky oblíbený režim Bloody Palace. Vše je od prvního dne dostupné i v nové edici pro nové konzole. 

Ačkoliv byl Devil May Cry 5 parádní hrou, některé fanoušky zklamalo, že se v ní neobjevil Vergin, bratr Danteho. I proto vznikl pro PC mód, který ho do hry přidával. Se Speciální edicí se Capcom rozhodl, že ho do hry přidá oficiální cestou, a proto pro něj připravil hned dvacítku levelů, v nichž může likvidovat nejrůznější monstra a další neřády. Vergil se svým soubojovým systémem značně liší od ostatních postav. Je rychlejší, má vlastní komba i sečné zbraně, a protože nevyužívá palné zbraně, rád si libuje v magii. Vývojáři pro něj připravili i vlastní strom s dovednostmi, díky čemuž je možné mu odemykat postupně další možnosti. Hraní za Vergila je sranda a snadno se z něj vyklubala má oblíbená postava. Jediné, s čím mám problém, tak je skutečnost, že vývojáři pro něj nepřipravili vlastní originální kampaň. Všechny úrovně se totiž odehrávají ve stejných lokacích jako hlavní kampaň za Danta, Nera a V, a vlastně jsou zasazeny do stejného příběhu. To ovšem nedává moc smysl a kolikrát působí až nepatřičně, protože Vergil do příběhu z Devil May Cry 5 nepatří. Vlastní kampaň by mu určitě slušela daleko více.

Možnost hrát za Vergila je určitě největší novinkou, jakou Speciální edice Devil May Cry 5 nabízí. Jeho kampaň na pár hodin vydrží, ale určitě stojí za vyzkoušení i další novinky. Tou další je Turbo režim, v němž je hra 1.2x rychlejší. Musím se přiznat, že hra mi v této rychlosti už moc nevyhovovala, navíc jsem se musel vzdát ray-tracingu. To nová hodně těžká obtížnost Legendary Dark Knight už zaujala o dost více. Pokud hru v ní zapnete, budete čelit daleko většímu počtu nepřátel, kteří jsou navíc silnější. Jde tedy o pořádnou výzvu pro ty nejlepší lovce démonů, v níž uplatníte vše, co jste se ve hře naučili. Chvilkami jsem si dokonce během hraní říkal, jestli to už vývojáři nepřehání tím množstvím potvor na scéně.

Už původní Devil May Cry 5 na konzolích předchozí generace byl díky skvělému RE Enginu velmi pěknou hrou, a proto jsem byl zvědav, jak bude vypadat na konzolích nové generace. A musím říci, že nezklamal. Hned při spuštění vás hra upozorní, že si můžete v nastavení grafiky vybrat z několika možností. Pokud dáváte přednost co nejlepší grafice, můžete zvolit 4K s ray-tracingem při 30fps. Osobně mě nejvíce oslovilo zobrazení v rozlišení 1080p s ray-tracingem v 60fps, protože větší plynulost takto rychlé akci hodně sluší, a i proto těch pár detailů navíc klidně oželím. Navíc musím říci, že ray-tracing je sice pěkný v DMC V, ale ne tak kvalitní jako třeba u Marvel’s Spider-Man: Miles Morales nebo Marvel’s Spider-Man Remastered. Pak je tu ještě možnost hru zapnout v rozlišení 1080p bez ray-tracingu, ale s podporou až 120fps. Tuto možnost jsem si také nemohl nechat ujít, a ačkoliv hra není tak hezká jako na zbývající nastavení, má určitě něco do sebe. Hlavně na ní vyniknou opravdu plynulé a krásné animace hlavních hrdinů během soubojů. Protože Devil May Cry 5: Special Edition byl vytvořen nativně na konzole nové generace, těží i z jejich rychlých SSD disků. Načtení úrovní tak nyní trvá jen nějaké dvě vteřiny. Dříve něco naprosto nemyslitelného.

Díky Speciální edici je Devil May Cry 5 ještě lepší akční hrou. Na druhou stranu bych ale řekl, že pokud jste hráli původní verzi a máte ji doma v poličce, asi nemá smysl si hned pořizovat nové vydání za plnou cenu, protože nový obsah ani vylepšená grafika za ní rozhodně nestojí. Pokud jste ovšem nováčci a ještě jste Devil May Cry 5 nehráli, jde o jednu z nejlepších her, jakou si můžete k novým konzolím pořídit.  

Devil May Cry 5 Special Edition

ps5xsx
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
19. 11. 2020
KARTA HRY
9/10

Komentáře