Deadpool

recenze  7
Martin Šmíd, 10. 7. 2013 17:30
V posledních letech se objevuje celá řada nových komiksových her, které se snaží napodobit úspěch Batmana, který přinesl do žánru docela velkou revoluci. Měli jsme tu třeba několik dílů Spider-mana, který si sice nevedl úplně špatně, ale na slavného netopýřího muže ani trochu neměl. Nyní se pokouší o štěstí další hrdina od Marvelu, kterým je věčně upovídaný Deadpool. Za jeho videoherním dobrodružstvím stojí vývojáři z High Moon Studios, kteří mají zkušenosti z několika povedených her. Protože je nyní hra venku, můžeme se podívat, jestli Deadpool má u hráčů budoucnost.

Deadpool patří v posledních letech mezi ty méně známé hrdiny od Marvelu, možná i proto, že na něj doposud nedošlo s filmovým zpracováním, i když se sem tam objeví nějaká ta spekulace. Jak se ale nyní ukazuje v právě vydané videohře, film by si rozhodně zasloužil, protože má rozhodně velké charisma a značně se od dalších superhrdinů odlišuje. Deadpool, jehož pravé jméno je Wade Wilson, to neměl v životě moc lehké. Příliš brzy přišel o své rodiče, navíc ho nedlouho poté napadla zákeřná rakovina, na kterou postupně umíral. Zachránil ho ovšem projekt Zbraně X, která mu poskytla tolik hledaný lék. Jak už to ale při takovéto léčbě bývá, a v komiksech zvláště, vyskytly se komplikace, tedy vedlejší efekt, který z Wade Wilsona udělal superhrdinu.

Příběh ve videoherním zpracování se nejprve točí kolem záchranné mise, aby se poté vše zvrtlo, a hlavní hrdina se musí najednou vypořádat s daleko větším nebezpečím. Příběh docela dobře odsýpá, ale je pouze standardní a ani nečekejte velké příběhové zvraty. Prostě tu máme klasickou komiksovou hru, která příběhem nepřekvapí, ale asi ani nezklame. Jde o slušný standard. Fanoušci komiksové předlohy budou ale jistě rádi, že během hraní potkají spoustu dalších postav z Marvelovského univerza, k nimž navíc vývojáři připravili i komiksové vstupy s jejich představením. Prozrazovat ale koho potkáte, nebudu, abyste nepřišli o překvapení. Za co zaslouží vývojáři velkou pochvalu, tak jsou vtipně napsané dialogy a hlášky hlavního protagonisty, kterým dodává šťávu skvělý Nolan North ((Nathan Drake v Uncharted). Kolikrát jsem se u nějaké té hlášky i zasmál, a to už se mi u hry nestalo, no docela dlouho.

Deadpool si od začátku na nic nehraje, jde prostě o dost šílenou akci s charakteristickým humorem, která se trochu pomaleji rozbíhá, ale poté už nezastavuje. Pro takovou akci je nejdůležitější bojový systém, který v řadě momentů připomíná populární Ninja Gaiden sérii, hlavně první dva díly. Hlavní hrdina má řadu zbraní, od mečů po dýky, kterými se umí rychle ohánět, ke slovu se docela často dostanou i střelné zbraně, které si můžete postupně během hraní kupovat, a rovněž je nutné do nich hledat náboje, kterých není moc a kolikrát vám okamžitě dojdou. Nepřátel je hodně, přičemž jen tupě nestojí a nečekají na smrt, ale i vykrývají údery hlavního hrdiny, takže je nutné i trochu taktizovat a výpad správně načasovat, případně sem tam použít nějaké to silnější kombo. I díky určité aktivitě ze strany nepřátel, i když samozřejmě nejde o vrchol v umělé inteligenci, to ani zdaleka, jsou šarvátky s nimi zábavné po celou hru, protože vždy vyžadují trochu jinačí přístup a akci z vaší strany.

Ačkoliv bojový systém obsahuje docela dost komb a možností likvidace nepřátel, v řadě situací je trochu neohrabaný a zasloužil by si ještě trochu vyleštit. Zvláště pokud jde o rychlé přepínání zbraní, protože přejít z klasické sekací pasáže do střelné trvá až příliš dlouho, a také neprobíhá zrovna ideálně. Vývojáři vás po celou dobu nutí, abyste likvidovali nepřátele hodně efektivně a dělali co největší řetězce komb, za což jste odměněni herní měnou, za kterou si můžete vylepšovat zbraně ale i schopnosti hlavního protagonisty, což je obzvláště důležité v pozdějších pasážích nebo při soubojích s bossy. I na ty sem tam dojde. Od řadových protivníků se liší spíše výdrží, ale jinak nevyžadují z vaší strany nějakou taktiku, prostě je musíte umlátit či ustřílet.

Nejen bojovým systémem připomíná Deadpool slavnější Ninja Gaiden sérii. Tu připomíná i celkovým pohybem a ovládáním, které je tu hodně podobné, dokonce i skákací pasáže jsou vesměs stejné. Protože si vývojáři hodně brali inspiraci v Ninja Gaiden sérii, věděli, jak moc je potřeba vyladit ovládání, které tu nezlobí, hlavní hrdina reaguje na všechny příkazy, jen sem tam zazlobí kamera, která je velkým prokletím většiny těchto her. Zde ale naštěstí tolik nezlobí, sem tam se ale nějaký slabší moment objeví. Na čem si dali vývojáři záležet, je určitě level design. Jednotlivé lokace jsou pěkné, je radost se po nich pohybovat, i když bych možná si přál, aby byly o něco otevřenější a méně lineární, takto jdete jen neustále jednou cestou, na které nemůžete odbočit.

Když hru dohrajete, což vám bude trvat zhruba osm až deset hodin, hodně záleží na zvolené obtížnosti, není bohužel moc důvod vše zapínat znovu. Žádné sběratelské předměty, nic tu nenajdete, takže Deadpool se řadí k těm hrám, které jednou dohrajete a odložíte, což je docela škoda. V tomto mohli vývojáři více opisovat od netopýřího kolegy. Vývojáři si možná toho byli vědomi, že není důvod zapínat příběhovou kampaň znovu, proto připravili několik úrovní s výzvami. Ty nejsou moc rozmanité, prostě v časovém limitu několika minut musíte zneškodnit vlny objevujících se nepřátel, což dá kolikrát pořádně zabrat. Všechny výzvy se vám odemknou po dohrání hlavní kampaně, přičemž jsem v nich nahrál další zhruba hodinu, ale nejde o něco, v čem byste trávili čas další dny.

Protože mají vývojáři z High Moon Studios velké zkušenosti s Unreal 3 enginem, asi nepřekvapí, že při vývoji své novinky vsadili právě na něj. A volba to nebyla vůbec špatná, protože hra má docela dost detailů, i tak si ale pořád udržuje svůj originální komiksový nádech, takže tady rozhodně spokojenost. Deadpool vypadá dobře a rozhodně nikoho neurazí. Co ovšem už není na pochvalu, je docela často klesající framerate. Ten sice neklesá tak hodně, že by hra byla na pokraji hratelnosti, ale pokles je kolikrát dost znát, což není zrovna nejlepší vizitka pro vývojáře. To hudební doprovod se vývojářům maximálně povedl, dodává hře komiksovou atmosféru, takže co se soundtracku týče, jsem maximálně spokojený, stejně jako s dabingem. Hlavně protagonista celé hry je nadabován skvěle, ale ani ostatní postavy nijak nezaostávají. Jen zvuky jsou trochu méně výrazné, takže tady mohli vývojáři ještě trochu přitlačit.

Videoherní Deadpool se povedl, a ačkoliv nepřichází s něčím novým, co bychom ještě neviděli, je velmi zábavný, a o to jde u hry především. Škoda jen několik mušek, které mi zabraňují dát vyšší hodnocení, ale nic nemění na tom, že Deadpool má svůj charakteristický humor, rozmanitý soubojový systém a pěknou grafiku. Pokud máte komiksovou předlohu rádi, určitě si hru sežeňte, ale ani pro ostatní se nejedná o špatnou volbu. Deadpool je během léta rozhodně příjemně hratelnou akcí, která zkrátí čas při čekání na podzimní pecky.

Deadpool: The Game

ps4ps3x360xone
Activision, High Moon Studios
Datum vydání hry:
26. 6. 2013
KARTA HRY
7/10

Komentáře